Test a porovnanie tlakových hrncov

Ako vybrať tlakový hrniec 2018

TOP tlakové hrnce roku 2018

Tlakové hrnce do 100 eur Tlakové hrnce od 100 do 200 eur Tlakové hrnce od 200 eur
Tefal Neo v2 P2530741 Delimano Tempo Presto Pro 7,5L Fissler Vitavit Comfort Set
Kvalita prevedenia
96 %
Bezpečnosť a obsluha
98 %
Dostupnosť náhradných dielov
94 %
Cena/kvalita
97 %
Kvalita prevedenia
96 %
Bezpečnosť a obsluha
96 %
Dostupnosť náhradných dielov
93 %
Cena/kvalita
97 %
Kvalita prevedenia
96 %
Bezpečnosť a obsluha
99 %
Dostupnosť náhradných dielov
94 %
Cena/kvalita
94 %
Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu

Najlepšie tlakové hrnce roku 2018

Rady, tipy, recenzie

Úvod

V dnešnej dobe, keď je každá minúta nášho času nenahraditeľná, sa každý z nás snaží šetriť ho, ako sa dá. Ani varenie nemusí byť dlhá, úmorná či komplikovaná činnosť. Vďaka vareniu v tlakovom hrnci zredukujete dĺžku prípravy jedla až o dve tretiny. To znamená, že z každej hodiny strávenej v kuchyni pri príprave niektorého z chodov, či už ide o mäso, zeleninu alebo polievku, ušetríte zhruba 40 minút. Kratší čas varenia znamená aj menšiu spotrebu energií, tým aj znížené náklady, a to už stojí za to. Nemyslíte? Nemusíte sa báť, že by si jedlo nezachovalo svoju šťavnatosť, chuť, farbu a vôňu.Tlakový hrniec je navyše jednoduchý na ovládanie a uľahčuje varenie aj kuchárom začiatočníkom. Preto si určite nájde svoje miesto v každej domácnosti.  Poďme si o ňom povedať viac.

tlakový-hrniec - používanoeTlakový hrniec, ľudovo nazývaný aj papiňák, patrí k najstarším kuchynským pomocníkom. Svetlo sveta uzrel už v roku 1679, keď francúzsky fyzik Denis Papin prišiel na to, že pri vyššom tlaku dosahuje voda vyšší bod varu, a tak sa potraviny pripravia rýchlejšie. Kým sa však reálne dostal do kuchýň bežných gazdiniek, musel si prejsť určitým vývojom a trvalo to zhruba 250 rokov. Tlakový hrniec zdokonalili na každodenné použitie až Nemec Georg Gutbrod v roku 1864 Španiel Jose Alix Martínez po prvej svetovej vojne. Hromadne sa začal distribuovať v roku 1938 v New Yorku vďaka Alfredovi Vischerovi.

Historicky si tlakový hrniec z pohľadu technológií a fungovania prešiel tromi vývojovými štádiami:

  • Prvá generácia – takzvaný starý typ tlakového hrnca pracoval pomocou jedného prerušovaného ventilu ovládaného hmotnosťou, ktorý uvoľňoval tlak postupne počas varenia. Zmenou hmotnostnej záťaže ventilu bolo možné ovplyvniť tlak vo vnútri. Pri jeho uvoľňovaní hrniec vydával hlasný piskľavý zvuk.
  • Druhá generácia – tento typ sa využíva dodnes. Pracuje s pružinovým ventilom, ktorý je často poistený viacerými bezpečnostnými ventilmi pri jeho prípadnom zlyhaní. Táto generácia sa vyznačuje dvomi alebo viacerými nastaveniami tlaku. Niektoré z týchto tlakových hrncov nevypúšťajú počas prevádzky žiadnu paru.Namiesto toho používajú  indikátor s označením na zobrazenie stúpajúcej úrovne tlaku. Para sa tu uvoľňuje iba pri otvorení hrnca, alebo ako bezpečnostné opatrenie, ak zdroj tepla nie je dostatočne znížený, keď hrniec dosiahne požadovaný tlak varenia. Niektoré modely tejto generácie je možné obsluhovať pomocou číselníka, vďaka ktorému ho môžete ovládať niekoľkými kliknutiami (ktoré menia napnutie pružiny) a nastaviť  zmenu nastavenia tlaku alebo uvoľňovať tlak počas prevádzky plánovaným uvoľňovaním pary (odvzdušnením).
  • Tretia generácia– túto tvoria elektrické tlakové hrnce. Majú elektrický zdroj tepla, ktorý je automaticky regulovaný tak, aby udržal prevádzkový tlak. Obsahujú tiež pružinový ventil (ako typ druhej generácie opísaný vyššie). Tento typ tlakového hrnca sa nedá otvoriť metódou rýchleho uvoľnenia studenou vodou a mal by byť používaný s opatrnosťou pri uvoľňovaní pary cez ventil, najmä pri varení potravín, ako sú šošovica, fazuľa, zrná, mlieko, omáčka, atď. Elektrické tlakové hrnce majú v sebe zabudovaný časovač, vďaka ktorému v nich možno rôzne riadiť proces varenia. Podľa toho sa rozdeľujú ešte na tri podtypy, a to:

  1. elektrický hrniec s mechanickým časovačom – Tento typ elektrických tlakových hrncov má v ponuke len mechanické, teda ručné nastavenie času varenia a neponúka ani možnosť čas varenia odložiť na neskôr.
  2. elektrický hrniec s digitálnym časovačom – Pri tomto type je na rozdiel od toho prvého možné odložiť začiatok varenia.
  3. elektrický hrniec so smart programovaním– Pri tomto type je možné nielen odložiť začiatok varenia, ale aj prednastaviť intenzitu teploty, tlaku a dĺžku prípravy daného pokrmu.
Vývoj -tlakových- hrncov

Vývoj tlakových hrncov

Ako vidíte, tým, že sa tlakový hrniec mohol tak dlho zdokonaľovať, ocitlo sa na trhu mnoho modelov rôznej kvality a ceny. Výber je teda občas až príliš široký, a keďže ide o pomerne veľkú investíciu, kde treba brať veľký ohľad aj na bezpečnosť, je treba výberu venovať náležitú pozornosť. Treba zvážiť mnoho faktorov ako je materiál, z ktorého je vyrobený, kvalita ventilov a tesnenia, jeho objem, a tak ďalej. Toto všetko a omnoho viac nájdete v našom nasledujúcom sprievodcovi nákupom tlakového hrnca. K tomu vám pre lepší prehľad ponúkame aj rebríček najlepších modelov na trhu.

back to menu ↑

Na akom princípe funguje tlakový hrniec?

Už sme spomenuli, že tlakový hrniec mohol vzniknúť vďaka uvedomeniu si fyzikálneho faktu, že voda dosahuje pri vyššom tlaku vyšší bod varu.

Tlak (kPa) 101 105 125 138 153 169 180 192
Teplota varu (°C) 100 101 106 109 112 115 117 119

 

Vyššia teplota následne logicky znamená rýchlejšiu prípravu jedla. Ako však v hrnci zvýšiť tlak, a tým teplotu? Tlakový hrniec tvorí vlastne uzavretý systém. Tým, že tlakový hrniec pozostáva aj z tesne priliehajúcej pokrievky, voda sa pri dosiahnutí 100 °C nemôže začať odparovať. Teplo, ktoré sa bežne využije na unikanie pary, sa môže využiť na varenie potravín, ktoré sú v priamom kontakte s horúcou parou. Tlak pary pod pokrievkou stále rastie. Keď sa tlak zväčší až na takú úroveň, že pretlačí ventil, môže para unikať von a tlak sa prestane zvyšovať. Avšak jedlo sa už môže postupne dokončiť. Moderné tlakové hrnce majú týchto ventilov na uvoľnenie prebytočnej pary viac pre prípad, že by niektorý z nich zlyhal. Navyše pred začiatkom varenia sa zablokuje rukoväť a hrniec nemožno otvoriť počas varenia. Týmto je bezpečnosť práce s tlakovým hrncom plne zabezpečená.

tlakový-hrniec- princíp- fungovania

back to menu ↑

Prečo variť v tlakovom hrnci?

Zo všetkého doteraz napísaného je jasná najväčšia výhoda tlakového hrnca oproti tomu klasickému, je to rýchlosť prípravy jednotlivých pokrmov. Dôvodov na varenie v tlakovom hrnci je však omnoho viac. Poďme si ich podrobnejšie rozobrať.

Šetrí čas

Už sme si povedali, že niektoré jedlá pripravíte v tlakovom hrnci oproti tomu klasickému až o 75% rýchlejšie. Ukážme si to však priamo v číslach.

Príprava mäsa:

  • Kuracie mäso: 15 minút v tlakovom hrnci alebo 30–40 minút v klasickom hrnci.
  • Bravčovémäso: 30 minút v tlakovom hrnci alebo 60–70 minút v klasickom hrnci.
  • Hovädzie mäso: 60 minút v tlakovom hrnci alebo 2–3 hodiny v klasickom hrnci.

Príprava ryže:

  • Biela ryža: 5 minút v tlakovom hrnci alebo 20 minút v klasickom hrnci.
  • Natural ryža: 10 minút v tlakovom hrnci alebo 35 minút v klasickom hrnci.
  • Farebná ryža: 35 minút v tlakovom hrnci alebo 60–70 minút v klasickom hrnci.

Príprava zeleniny:

  • Zemiaky: 3–5 minút v tlakovom hrnci alebo 20–30 minút v klasickom hrnci.
  • Mrkva, brokolica, karfiol: 2–3 minúty v tlakovom hrnci alebo 20 minút v klasickom hrnci.
  • Kukurica: 10 minút v tlakovom hrnci alebo 40 minút v klasickom hrnci.

Príprava strukovín:

  • Fialová fazuľa: 35 minút v tlakovom hrncialebo 90 minút v klasickom hrnci.
  • Šošovica: 5–10 minút v tlakovom hrncialebo 30 minút v klasickom hrnci.
  • Hrach: 20–30 minút v tlakovom hrncialebo 60–70 minút v klasickom hrnci.
  • Cícer: 35 minút v tlakovom hrnci alebo 90 minút v klasickom hrnci.

Toto je len stručný výpočet časovej úspory varením v tlakovom hrnci oproti klasickému vareniu. V mnohých tlakových hrncoch nájdete možnosť dvojitého varenia, takže pripravíte napríklad mäso a prílohu súčasne.  Pomocou nadstavca ich od seba oddelíte, a ako prvé bez nadstavca vložíte do hrnca suroviny s najdlhšou dobou prípravy.

tlakovy-hrnec-čas

Šetrí energiu

Drvivá väčšina moderných tlakových hrncov je vyrábaná z materiálov s perfektnou vodivosťou tepla, disponujú  konštrukciou so silnými stenami a trojvrstvovým dnom. Vďaka tomu tlakový hrniec ľahko vodí a udržuje teplo, čím spotrebuje menej energie. Menšia nutnosť vyhrievania znamená väčšie šetrenie vašej peňaženky.

Jedlo si zachová svoju prirodzenú chuť a stratí menej vitamínov ako pri klasickom varení

Všetci vieme, že potrava varením stráca nielen nutričnú hodnotu, ale dokonca aj chuť a vôňu. Čo väčšina z nás vyvažuje výrazným používaním korenín. Je to tak práve kvôli vyparovaniu vody, spolu s ktorou sa vyparí aj  časť v nej rozpustených vitamínov či vôní a chutí. Tým, že podstatou varenia v tlakovom hrnci je zabránenie tomuto vyparovaniu vody z hrnca,potraviny si skrátka svoju chuť, vôňu a vitamíny ľahšie uchovajú.

Navyše môžete použiť pri príprave tučnejšieho mäsa rošt, ktorý môže byť súčasťou niektorých tlakových hrncov, tuk ostane na dne nádoby a mäso bude vďaka jeho absencii menej kalorické.

Využijete ho nielen pri varení

Tlakový hrniec môže byť vynikajúcim pomocníkom nielen pri varení, ale aj:

  • pri zaváraní– na to použite minimálne 6-litrové a väčšie tlakové hrnce
  • pri príprave ovocných štiav či detských výživ
  • pri sterilizácii predmetov – ak máte malé deti na rýchlu a kvalitnú sterilizáciu fľašiek, cumlíkov či iných dojčenských predmetov vám poslúži práve tlakový hrniec.

tlakový-hrniec- zaváranie

Investícia do tohto pomerne drahého kuchynského pomocníka sa teda naozaj oplatí. Zvlášť, keď sa v dnešnej stali omnoho bezpečnejšími a jednoduchšími na obsluhu ako ich predchodcovia, a väčšina z modelov sa hodí na všetky typy varných dosiek, vrátane indukčnej.

back to menu ↑

Test tlakových hrncov do 100 eur

Tlakové hrnce do sto eur tvoria pomerne početnú skupinu. Ide o hrnce so základným vybavením, pri ktorých je hlavným kritériom ich nízka cena.

Najlepšie tlakové hrnce do 100 eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Objem Cena
1. Tefal Neo v2 P2530741 6 l Zistiť cenu
2. Tescoma Magnum 7l 7 l Zistiť cenu
3. Tefal Secure 5 Neo 6 l Zistiť cenu
4. Fagor RAPID XPRESS 8 l Zistiť cenu
5. Banquet Tlakový hrniec Allegro 9 L 9 l Zistiť cenu

Tlakové hrnce do sto eur a ich charakteristika

Tlakový hrniec, aby sa v dnešnej dobe dal považovať za kvalitný, musí byť vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, z takzvaného nerezu. To platí o jeho vnútornej aj vonkajšej strane. Ďalej by mal disponovať väčším objemom, pretože ho možno naplniť len do dvoch tretín, aspoň dvoma tlakovými ventilmi a trojitým sendvičovým dnom. Toto je úplné minimum potrebné na už kvalitný výrobok. Týmto všetkým tlakové hrnce do sto eur disponujú, ale často im chýba nadstavba v podobe pokrievky z odolného materiálu či kvalitné, dobre čistiteľné tesnenie, alebo viacero prídavných funkcií. Toto všetko totiž ovplyvňuje cenu tlakového hrnca, avšak zvyšuje aj jeho možnosti využitia. Tlakové hrnce tejto cenovej kategórie však dobre plnia úlohu, na ktorú sú určené – rýchle, úsporné a zdravšie varenie. Šetria peňaženku a sú vhodné najmä pre tých, čo s varením iba začínajú. Vyznačujú sa však menšou výdržou a zárukou funkčnosti aj horšou údržbou.

back to menu ↑

Test tlakových hrncov od 100 do 200 eur

Tlakové hrnce v cene od sto do dvesto eur tvoria strednú kategóriu tohto druhu tovaru. Pre väčšinu užívateľov predstavujú ideálny pomer medzi cenou a kvalitou – nie sú také drahé ako najlepšie hrnce toho druhu, ale zároveň od nich už môžete čakať, že budú všestrannejšie a nájdete tu v ponuke aj ich sady s rôznym príslušenstvom.

Najlepšie tlakové hrnce od 100 do 200 eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Objem Cena
2. Delimano Tempo Presto Pro 7,5L 7,5 l Zistiť cenu
1. Tescoma Bio Exclusive+ Duo 4 a 6 l Zistiť cenu
3. Tescoma PRESIDENT DUO 4 l a 6 l Zistiť cenu
4. Sicomatic econtrol Silit 4,5 l Zistiť cenu
5. WMF Tlakový hrniec Perfect bez vložky 8,5 l Zistiť cenu

Tlakové hrnce od 100 do 200 eur a ich charakteristika

Spĺňajú všetky základné parametre a aj niečo navyše. Rozhodne majú variabilnejšie využitie vďaka väčšiemu príslušenstvu a počtu funkcií, ktoré ponúkajú oproti svojim lacnejším náprotivkom. Vyznačujú sa kvalitným prevedením a prijateľným objemom vhodným na varenie pre celú rodinu. Sú to už modely s viacerými bezpečnostnými prvkami a viacerými možnosťami nastavenia tlaku.Navyše sa vyznačujú ľahkou údržbou tela, ale aj rúčky či gumových tesnení. Veľa vydržia a náhradné diely autorizovaných značiek zoženiete jednoducho. Ich kúpu neoľutujete. Táto kategória predstavuje ideálny pomer medzi investíciou a konečným výsledkom varenia.

back to menu ↑

Test tlakových hrncov nad 200 eur

V cenových reláciách od dvesto eur vyššie už zoženiete absolútne špičkové a luxusné modely a dvojdielne súpravy rôznych objemov. Tlakové hrnce  najvyššej triedy ponúkajú množstvo funkcií a príslušenstva navyše.

Najlepšie tlakové hrnce od 200 eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Objem Cena
1. Fissler Vitavit Comfort Set 4,5 l a 2,5 l Zistiť cenu
2. WMF Tlakový hrniec Perfect Pro s dierkovanou vložkou a trojnožkou 8,5 l Zistiť cenu
3. Fissler Vitaquick 8l 8 l Zistiť cenu
4. Silit Tlakový hrniec Sicomatic econtrol 4,5 l Zistiť cenu

Tlakové hrnce do dvesto eur a ich charakteristika

Tu ide o kombináciu skvelého základu a širokej ponuky nadštandardných vlastností. Zvyčajne majú väčší objem, prípadne sa predávajú v súpravách 2 kusov hrncov s menším a väčším objemom. Navyše dávajú priestor na dokúpenie príslušenstva ako trojnožka na naparovanie, a podobne, čím sa okruh činností, ktoré s nimi môžete vykonávať, ešte zväčší. Materiály na ich výrobu sú také kvalitné a dostupnosť náhradných dielov a dĺžka záruky býva taká vysoká, že ich jedinou veľkou nevýhodou je vyššia cena.

back to menu ↑

Najväčší výrobcovia tlakových hrncov

V našich testoch často zdôrazňujeme, že pri kúpe viacerých výrobkov treba myslieť aj na ich značku. Pri tlakových hrncoch to platí dvojnásobne. Musí byť čo najkvalitnejší a jeho vývoju je treba prikladať náležitú pozornosť už len kvôli jeho bezpečnosti.Renomované značky investujú do pomerne drahého výskumu a testovania nových technológií. Tým pádom si budete môcť byť istí kvalitou ich výrobku, a navyše získate v prípade akéhokoľvek problému aj istotu dodatočného servisu. Väčšina výrobcov tlakových hrncov totiž ponúka na svoje produkty vyššiu ako dvojročnú zákonnú záruku. Aby sme vám to uľahčili, pripravili sme pre vás stručný prehľad firiem s najlepšími radmi modelov tlakových hrncov a s vysokou obľúbenosťou u zákazníkov. Nemusíte sa však vyhýbať ani značkám Fagor, CS Soligen, Fissler či Delimano.

 Tlakové hrnce Tefal

Spoločnosť Tefal patrí k francúzskym výrobcom kuchynských elektrospotrebičov a riadu. Jej názov je skratkovým slovom, ktoré môžeme rozpísať ako Teflon a Aluminium. Založená bola v roku 1956. Jej tlakové hrnce síce nepatria medzi absolútnu špičku, ale  ich výrobky z radu CLIPSO a SECURE s ľahkým uzatváraním, ovládaním a kvalitným nerezovým prevedením s trojvrstvovým sendvičovým dnom patria k tým lepším na trhu. Hodia  sa pre začiatočníkov. Výrobky Tefal sú skvelým kompromisom medzi cenou a kvalitou.

Tefal-logo

Tlakové hrnce Tescoma

Tescoma je rýdzo česká spoločnosť so sídlom v Zlíne, ktorá poskytuje všetko potrebné do kuchyne od roku 1992. Táto firma sa vyznačuje jednoduchým štýlovým dizajnom a vlastným vývojárskym centrom, v ktorom v oblasti kuchynských potrieb vyvinula mnoho patentov. Pri tlakových hrncoch Tescoma vyvinula mnoho obľúbených radov. Medzi najobľúbenejšie patrí PRESIDENT, PRESTO a ULTIMA, kde firma stavila na jednoduché používanie, dostatočný objem a dobrú skladnosť. Nezaostávajú ani rady tlakových hrncov GREEN CONTROL a ECO PLUS umožňujúce presnú kontrolu tlaku vo vnútri hrnca a varenie pri 2 nastaveniach tlaku. Nízkom napríklad pre zeleninu a vysokom pre mäso. A ako bonus výrazne šetria energiu. Vo všeobecnosti patria tlakové hrnce značky Tescoma medzi kvalitné, cenovo dostupné, s vysokou úrovňou bezpečnosti, dlhodobou zárukou a skvelou dostupnosťou náhradných dielov.

logo-tescoma

Tlakové hrnce Banquet

Česká značka BANQUET, ktorá pôsobí na trhu 15 rokov sa zameriava skôr na komplex výrobkov do kuchyne a jedálne,domácich potrieb, výrobkov zo skla, keramiky a porcelánu. Nájdete pod ňou široký výber, určený na spracovanie surovín, na prípravu jedál i nápojov, na stolovanie, na podávanie nápojov, na uchovávanie surovín aj hotových jedál. Keďže je jej zameranie také široké, jej tlakové hrnce patria skôr k priemeru. Medzi zákazníkmi sú však obľúbené hlavne kvôli cene. Vynikajú aj svojím zaujímavým dizajnom. Čo sa týka funkčnosti,svoju základnú úlohu spĺňajú, ale nečakajte nič navyše. Pokrievky z bakelitu, pomerne malé objemy, menší počet ventilov a iba dvojročná záruka ich v konkurencii posúvajú nižšie. Sú však plne vhodné pre menej náročných zákazníkov, čo vyžadujú jednoduchosť a majú nižší rozpočet.

Banquet-logoTlakové hrnce WMF

Nemecká spoločnosť WMF bola založená v roku 1853. Vďaka dlhoročným skúsenostiam sa spoločnosť dokázala dostať medzi jednu z najprestížnejších firiem v oblasti výrobkov do kuchyne. Čo sa týka tlakových hrncov, pohybujeme sa tu v oblasti absolútnej špičky. Svoje tlakové hrnce vyrába z patentovanej špeciálnej ocele Cromargan®.Ide o bežnú potravinársku nehrdzavejúcu oceľ, ale k prímesiam chrómu a niklu pridali trochu striebra. Tým sa ich hrnce ľahšie čistia a leštia. Ich ďalším špecifikom je univerzálne dno TransTherm® pre dokonalé vedenie  tepla. Všetky časti hrncov okrem odnímateľnej rukoväte sú umývateľné v umývačke riadu a majú nadčasový dizajn. Vhodné sú na všetky typy varných dosiek. Spoločnosť WMF nezabudla ani na majiteľov plynových sporákov, ktorým ponúka ochranu proti spáleniu na rukoväti a uchu (okrem radu WMF Perfekt) Jedinou ich nevýhodou je vyššia cena.

WMF -logo.jpg

Tlakové hrnce Silit

Tlakové hrnce ďalšej nemeckej spoločnosti Silit sú vážni konkurenti ich náprotivkov z WMF, pretože ich patentovaný materiál Silargan® neobsahuje žiadny nikel a je vhodný pre alergikov. Navyše je silno tepelne vodivý.Až tak, že ich hrnce nepotrebujú sendvičové dno, sú málo náročné na spotrebu energie a výrazne odolné voči poškodeniu. Na časti hrnca vyrobené z tohto materiálu ponúkajú až 30 ročnú záruku a na zvyšok tri roky. Tlakové hrnce značky Silit, s podnázvom Sinomatic, sú dostupné v dvoch radách T- PLUS a E-CONTROL. Obe sa vyznačujú vlastnosťami ako:

  • Tromi prednastavenými stupňami varenia (bez tlaku, jemné varenie, rýchle varenie)
  • Pohodlnou, jednoduchou manipuláciou
  • Bez údržbovým systémom ventilov
  • Integrovaným zobrazením zvyšného tlaku
  • Bezkonkurenčnou bezpečnosťou, vďaka niekoľkým nezávislým bezpečnostným prvkom
  • Dômyselnými okrajmi pre pohodlné vylievanie bez rozliatia
  • Ucho aj rukoväť majú ochranu proti spáleniu plameňom
  • Stupnicou maximálneho naplnenia
  • Vhodnosťou pre všetky zdroje tepla, vrátane indukcie
  • Vhodnosťou do umývačky (okrem rukoväte)

Silit-logo

back to menu ↑

Podľa čoho si treba tlakový hrniec vyberať?

Ak chcete, aby sa vám s tlakovým hrncom naozaj dobre pracovalo a splnil vaše požiadavky, nepodceňujte jeho výber. Pri nákupe treba zohľadniť veľa vecí – okrem klasických merateľných parametrov tiež vaše potreby a zvyklosti. Ak doma varíte len občas a pre menej osôb, ​postačí vám jednoduchý tlakový hrniec za málo peňazí. Ak ale žijete vo veľkej domácnosti s partnerom, deťmi, prípadne ďalšími príbuznými, budete pravdepodobne variť často. A mali by ste sa snažiť tomu prispôsobiť výber všetkého príslušenstva, vrátane tlakového hrnca a nebáť sa priplatiť si za kvalitu. Až potom, keď si tieto veci vyjasníte, môžete sa pustiť do podrobného zvažovania rôznych parametrov hrnca. Spoločne sa môžeme pozrieť na to, ktoré by vás mali zaujímať.

Objem hrnca si treba ustrážiť

Prvé, čo by ste mali pri kúpe tlakové hrnca zohľadniť, je jeho veľkosť, teda objem. Pritom ako budete zvažovať tento faktor, sa samozrejme oprite o to, ako často v ňom chcete variť a pre koľko osôb. Tlakový hrniec má však na rozdiel od toho klasického jedno špecifikum. Kvôli pare a tlaku, ktoré pri varení v ňom vznikajú,je ho možné naplniť len do 2/3 celkovo udávaného objemu. Na to nezabúdajte. Z toho dôvodu hrniec s objemom pod 5 litrov postačí na prípravu jedla pre 1 až 2 osoby. Pre bežnú 3 až 5-člennú rodinu, kúpte do domácnosti 5 až 7 litrový tlakový hrniec. Objem od 7,5 do 10 litrov využijú zase gazdinky – viacnásobné mamy. Tlakové hrnce s objemom nad 10 litrov sa do bežných domácností hodia jedine v prípade, ak ho chcete využiť na nárazové zaváranie väčšieho množstva ovocia či zeleniny. Inak sa skôr využije v reštauráciách. Pokiaľ chcete tlakový hrniec využívať na každodenné varenie, oplatí sa vám investovať do súpravy tlakových hrncov s rôznym objemom.

tlakovy-hrnec- objem

Kvalitný materiál, z ktorého je tlakový hrniec vyrobený, je nevyhnutný

Na tlakové hrnce zo smaltu a hliníka by ste v dnešnej dobe už mali zabudnúť. Najčastejším materiálom, z ktorého sú dnešné modely tlakových hrncov vyrábané, je nehrdzavejúca oceľ (ľudovo nerez). Presnejšie povedané –potravinárska nehrdzavejúca oceľ s označením 18/10, čo znamená, že obsahuje 18 percent chrómu, ktorý zabraňuje hrdzaveniu a 10 percent niklu, ktorý zase robí tlakový hrniec odolným voči kyselinám. Čo je podstatné pri varení, takáto oceľ vynikajúco a rovnomerne vodí aj udržuje teplo vo vnútri nádoby. Najlepšie je, ak je z tejto ocele vyrobený celý hrniec, teda jeho vnútorná aj vonkajšia strana. Navyše, takéto hrnce sú vhodné na všetky druhy ohrevu, vrátane indukcie. Nájdete však aj keramické modely a prevažne niklové modely, tomuto prvku sa však jednoznačne snažte vyhnúť. Môže spôsobiť rôzne alergické reakcie. Z nehrdzavejúcej ocele, prípadne skla, by mala byť vyrobená aj pokrievka. Stretnúť sa však môžete aj s bakelitom. Rukoväť, úchytky, prípadne isté časti pokrievky, bývajú vyrobené z plastu odolnému voči vysokým teplotám.

Hrniec musí vedieť hospodáriť s teplom a musíte ho mať za čo chytiť

Ako sme už spomenuli,materiály, z ktorých sú tlakové hrnce vyrábané, sú vyberané tak, aby perfektne a hlavne rovnomerne vodili teplo. Tlakový hrniec je navyše konštruovaný tak, aby mal hrubé steny a špeciálne sendvičové dno, vďaka ktorým z neho neuniká teplo ani po vypnutí sporáka. O sendvičovom dne si povieme viac neskôr.

Práve z dôvodu, že tlakový hrniec v sebe počas varenia nazbiera veľké množstvo tepla a tlaku, musí sa ľahko prenášať. Bez nutnosti dotknúť sa priamo jeho povrchu a zbytočných otrasov. Na to slúžia jeho rukoväť, ktorá vám musí poskytovať maximálny komfort pri manipulácii (overte si to už v obchode), ako aj prítomné uši – rukoväte, po oboch stranách tela hrnca,aby ste mohli hrniec bezpečne premiestniť oboma rukami.

Čo musí spĺňať pokrievka?

Pokrievka je v podstate hlavnou časťou tlakového hrnca, pretože práve ona zabezpečuje jeho vzduchotesnosť, a tak udržuje paru vo vnútri. Nachádza sa na nej:

  • Rukoväť, ktorá zvyčajne pomocou tlačidla alebo posúvateľného  uzamykacieho zariadeniapokrievku zablokuje a zabráni otvoreniu hrnca počas varenia.
  • Tesnenie (tiež známe ako „tesniaci krúžok“), ktoré utesňuje sporák vzduchotesne.
  • Odvzdušňovací ventil na vypúšťanie pary a reguláciu tlaku v hornej časti (buď hmotnostný alebo pružinový typ), ktorého úlohou je udržovanie optimálneho tlaku v hrnci.
  • Indikátor tlaku, ktorý ukazuje prítomnosť alebo neprítomnosť akéhokoľvek tlaku.
  • Bezpečnostné ventily (typicky záložné prepúšťacie ventily s pretlakom a/alebo podtlakom v prípade, že odvzdušňovací ventil zlyhá.
  • Merač tlaku a časovač (zvyčajne chýbajú, ale sú zahrnuté v niektorých drahších modeloch).

tlakovy- hrniec- pokrievkaTlakové hrnce mávajú dva druhy uzatvárania pokrievky:

  • bajonetový – na uzatvorenie pokrievky postačí pootočenie pokrievky.
  • pákový – pri ňom upevníte vzduchotesne pokrievku o hrniec pákou.

Oba spôsoby sú rovnako pohodlné a bezpečné, výber záleží iba od vašich preferencií.

Kvalitné tesnenie je tiež nevyhnutné

Tesnenie robí tlakový hrniec vzduchotesným a plní tým základnú úlohu pre vytváranie tlaku v jeho vnútri – zabraňuje úniku pary spod pokrievky. Je vyrobené z gumy alebo silikónu a má tvar krúžku. Pre jeho plnú funkčnosť je nutná jeho pravidelná údržba a ručné umývanie. Práve tesnenie je najviac vystavené pôsobeniu vysokého tlaku, preto sa na tlakovom hrnci najrýchlejšie opotrebuje, a treba ho pravidelne meniť.

Bezpečnostné prvky si starostlivo skontrolujte

O bezpečnostných prvkoch tlakových hrncov si povieme podrobnejšie neskôr. Sú nimi tlakové ventily a bezpečnostný uzáver pokrievky. Vo všeobecnosti platí, že minimálne dva tlakové ventily na uvoľnenie prebytočného tlaku a bezpečnostný uzáver pokrievky, ktorý zabráni náhodnému otvoreniu počas varenia, sú nevyhnutné. Bežné je, že tlakový hrniec disponuje tromi až piatimi nezávislými plne funkčnými ventilmi pre prípad, že by ostatné zlyhali či už kvôli upchatiu potravinami, alebo z iných dôvodov. Zabráni sa tak možnému, v minulých storočiach pomerne častému, preťaženiu hrnca či opareniu. Tieto systémy toto riziko eliminujú prakticky na nulu.

Väčšina z hrnca by mala byť umývateľná v umývačke riadu

Ak by sa tlakový hrniec náročne čistil, určite by to odrádzalo od jeho kúpy. Málokomu ostáva chuť po dobrom jedle ešte na domáce práce. Pri dnešných modeloch tlakových hrncov vo všeobecnosti platí, že telo je umývateľné v umývačke riadu, vo veľa prípadoch takto umyjete aj pokrievku. Väčšinou  však platí, že tesnenie a niekedy aj pokrievku je potrebné umývať ručne, keďže ide o dôležité a citlivé časti papiňáku. Už v obchode pred samotnou kúpou je teda potrebné podrobne si zistiť či je možné umývať daný tlakový hrniec v umývačke riadu, prípadne, ktoré  jeho časti sa do umývačky nehodia.

tlakové-hrnce- umývačka

Dĺžka záruky a zákaznícky servis

Dôležitým faktorom, ktorý by mal zohrávať výraznú úlohu vo výbere tlakového hrnca,dodatočný zákaznícky servis, a s tým súvisiaca dostupnosť vymeniteľných častí. Časom sa totiž používaním tlakového hrnca opotrebuje všetko. Najčastejšie tomu podlieha tesnenie.Vtedy je potrebné ho vymeniť. Preto je vhodné vedieť ešte pred kúpou, kde a či vôbec budete môcť tesnenie, prípadne iné časti na konkrétny model dokúpiť. Dlhoročná často troj- až päťročná záruka, niekedy dokonca desaťročná je dobrým znakom, že predajca si za svojim tovarom stojí. Je zárukou dobrých vlastností tlakového hrnca a aj prijateľného zákazníckeho servisu.

Príslušenstvo

Pri niektorých modeloch nemáte v cene hrnca iba samotné telo hrnca a pokrievku, ale aj dierkovanú vložku so stojančekom, inak nazývanú parný košík, na prípravu jedla v pare. Stojanček slúži na to, aby sa naparovaný pokrm držal v hrnci nad vodnou hladinou. Častou súčasťou vybavenia tlakových hrncov je aj kovový rozdeľovač, ktorý umožňuje variť dva druhy pokrmov s rôznou dĺžkou prípravy naraz. Jeden na dne v hrnci, napríklad mäso či zmrazené potraviny, druhý hore v parnom koši, napríklad zeleninu.

tlakový-hrniec- príslušenstvo

Dizajn a prevedenie

V prípade tlakových hrncov je dizajn naozaj okrajová záležitosť, veď väčšinou sú aj tak schované v kuchynských linkách. Je však pravdou, že počas varenia, prípadne servírovania, sú na očiach, a tak prepracovaný vzhľad hlavne v podobe netradičného tvaru nezaškodí. Avšak tvar a prevedenie hrnca nie je len dizajnová záležitosť. Od týchto atribútov závisí aj ako sa vám bude s hrncom pracovať. Hrniec nesmie byť príliš malý, lebo jeho využiteľný objem predstavujú len dve tretiny, ale nesmie byť ani príliš robustný, aby sa ľahko prenášal a skladoval. Priemer a výšku tela hrnca, ale takisto pokrievky a jej úchopu, si preto overte už v obchode. V zásade dostať tlakové hrnce v  dvoch  rozmedziach priemerov 18–20 cm a 20–24 cm.

tlakovy-hrnec- rozmery

back to menu ↑

Vychytávky, ktoré z tlakových hrncov robia úplne bezpečných a nenahraditeľných kuchynských pomocníkov

 

Rovnako dôležitý, ako dobré parametre, je pre vás pri nákupe aj zoznam prídavných funkcií a pomôcok, ktoré tlakový hrniec ponúka.  Zvyšujú jeho funkčnosť, zjednodušujú vám prácu s ním, šetria viac energie, a tým vaše peniaze. Oplatí sa teda kúpiť modely, ktoré nimi disponujú. Vyššia kúpna cena sa vám totiž časom vráti pohodlným varením, šetrením času a energie.

Uvoľňovanie tlaku tlakovým ventilom

Vysoký tlak sa vo vnútri tlakového hrnca vytvára udržovaním vzniknutej pary v jeho vnútri. Na udržanie optimálnej výšky tlaku, aby nenarástol na nebezpečnú úroveň, slúži tlakový ventil. Rozlišujeme dva druhy:

  • Pružinový – začne pracovať, keď voda presiahne bod varu a priebežne reguluje tlak behom varenia. Po skončení ním vypúšťate všetku paru.
  • Hmotnostný so závažím s uzatváracou ihlou – toto závažie sa zdvihne a ihla sa zdvihne pripríliš zvýšenom tlaku pary, čo umožní uvoľnenie pretlaku.

Bezpečnostný uzáver pokrievky

Toto je vylepšená bezpečnostná vlastnosť dnešných tlakových  hrncov. Bezpečnostný uzáver na pokrievke pomáha predchádzať možným katastrofám. Vďaka tomuto uzáveru sa pokrievka zablokuje. Nie je možné ju priamo otvoriť, pokiaľ sa neuvoľní tlak z nádoby. Niektoré značky vo svojich tlakových hrncoch nainštalovali dodatočnú zámku bezpečnostného veka, kde užívatelia musia stlačiť tlačidlo, aby umožnili vytváranie tlaku vnútri hrnca. Pokrievka sa uvoľní, až keď tlak klesne, a potom hrniec otvoria. Zablokovanie pokrievky trvá dovtedy, kým sa uzáver únikom tlaku neuvoľní.

Systém bezpečnostných mechanizmov

V minulosti boli tlakové hrnce trošku nebezpečné a vyžadovali si veľa starostlivosti a dohľad nad používaním. Vyššie spomenuté bezpečnostné prvky – bezpečnostný uzáver pokrievky a tlakový ventil to úplne zvrátili. Keďže v dnešnej dobe je úplne bežný aj záložný tlakový ventil v prípade, že by prvý zlyhal, z tlakových hrncov sa stal úplne bezpečný kuchynský pomocník. Tento systém mnohé značky dopĺňajú nie dvomi, ale dokonca tromi – piatimi, prípadne viacerými navzájom nezávislými záložnými ventilmi a indikátorom výšky tlaku, ktorý vás automaticky na nebezpečnú úroveň tlaku upozorní červeným sfarbením.A vám stlačí stlačiť tlačidlo pre rýchle uvoľnenie tlaku. Prípadne, pri starších typoch hrncov, existuje iný záložný mechanizmus uvoľňujúci tlak. Ak zlyhá primárny mechanizmus uvoľnenia tlaku, napríklad, keď sa potraviny zaseknú vo ventile, ako záloha funguje otvor vo veku, ktorý je zablokovaný zástrčkou zo zliatiny s nízkou teplotou topenia a druhá je gumová priechodka s kovovou vložkou v strede. Pri dostatočne vysokom tlaku sa priechodka začne deformovať a vložka sa otvorí, aby z montážneho otvoru uvoľnila tlak. Ak sa tlak naďalej zvyšuje, samotná priechodka vyfúkne paru na uvoľnenie tlaku. Tieto bezpečnostné zariadenia obvykle vyžadujú výmenu, keď sú aktivované nadmerným tlakom.

tlakové- hrnce- bezpečnosť

Systém využitia tepla pri uvoľňovaní tlaku

V minulosti sa na uvoľnenie tlaku v tlakovom hrnci využívala studená voda. Avšak tá neznížila iba tlak, ale samozrejme aj teplotu vo vnútri hrnca. Tým sa automaticky varenie ukončilo a do tohto procesu sa priebežne nedalo zasahovať. Moderné tlakové hrnce majú mechanizmus rýchleho uvoľňovania tlaku, pri ktorom nedochádza k žiadnym stratám tepla. Pomáha udržiavať teplotu vo vnútri hrnca a jedlo sa aj napriek uvoľneniu tlakuďalej varí. Pomocou metódy rýchleho uvoľnenia tlaku so vzájomným využívaním tepla, môžu kuchári skontrolovať pokrm počas varenia a pridávať prísady aj dodatočne.

 

Trojvrstvové, takzvané sendvičové dno

Takzvané sendvičové dno pozostávajúce z troch vrstiev –oceľ-hliníkoceľ je v podstate nevyhnutnou súčasťou tlakového hrnca, pokiaľ nemá termoreguláciu zabezpečenú inak. Tri vrstvy spôsobia, že dno je zosilnené a teplo, ktoré je hliníkovou vrstvou skvele a rovnomerne rozvádzané po celom jeho objeme z hrnca neuniká. Teplota teda nijako výrazne nekolíše,a tak nie je potrebný neustály a dlhý príjem tepla zo sporáku. To zníži náklady na energiu, a navyše zabráni vzniku horúcich miest a pripáleninám potravín na dne hrnca.

sendvičové-dno 

Nastavenie tlaku a  teploty varenia

Väčšina tlakových hrncov má automatické nastavenie tlaku medzi 0,81 bar. Pri tomto tlaku sa voda varí pri teplote 121 °C, čo sa plne hodí pre prípravu mäsa. Niektoré recepty či pokrmy, však môžu vyžadovať varenie pri nižšom tlaku než 1 bar, ako napríklad čerstvá zelenina, pretože  sa môžu ľahko prevariť. Mnohé tlakové hrnce majú dve alebo viac voliteľných nastavení tlaku, alebo teploty práve podľa druhu pripravovaného jedla.

 Časovač, prípadne indikátor naplnenia a tlaku

Niektoré modely disponujú špeciálnymi funkciami ako vnútornou stupnicou naplnenia, či indikátorom zostatkového tlaku. Obe zabránia nebezpečenstvu oparenia. So stupnicou naplnenia nemusíte pamätať na fakt, že hrniec je nutné naplniť len do dvoch tretín a odhadovať koľko to asi je, stupnica  vás na to upozorní. Rovnako indikátor tlaku vás upozorní na nutnosť vypustiť paru v správnom okamihu. Časovač vás zase upozorní na koniec varenia.

tlakov7 hrniec/ 4asova4 

back to menu ↑

Tlakový hrniec– koľko je potrebné do neho investovať?

Tlakový hrniec rozhodne nepatrí k najlacnejším kuchynským pomocníkom. Kvalitné kúsky však už dostať v rozpätí 5080 eur. Sú tu produkty s dobrým prevedením, dostatkom objemu aj bezpečnostných prvkov, dostatočnou zárukou a servisom.Špičkové modely sa pohybujú v rozmedzí od 100 do 200 eur. K tomuto spomenutému základu získate nadštandard v podobe predaja v súpravách s príslušenstvom a väčšou variabilitou používania.

Na trhu však nájdete aj tridsať eurové modely,  čo je však príliš lacný extrém. Na druhej strane spektra stoja predražené vyše tristoeurové kúsky. Naše odporúčanie je  nezájsť ani do jedného z týchto extrémov – drahé ani príliš lacné tlakové hrnce nebudú pre vás z rôznych dôvodov dostatočne komfortné. Predražené hrnce nezaručujú nejakú výrazne vyššiu  kvalitu, bezpečnosť a sú vhodnejšie najmä pre podniky či reštaurácie. Čo sa týka ich lacnejších  náprotivkov, ich jedinou výhodou je cena. Nemáte pri nich možnosť dokúpenia náhradných dielov, čo sa vám môže vypomstiť. Ak nastane porucha, nepomôže vám ani záručná doba, ktorá je oproti kvalitným hrncom aj tak nízka.

tlakový-hrniec- peniaze

back to menu ↑

Konečný verdikt

Tak čo, pomohol vám náš poradca? Veríme, že áno, ale oveľa lepšie bude, keď si to ešte celé zopakujeme. Poďme si celý proces kúpy tlakového hrnca zhrnúť. Pred kúpou by ste si mali rozmyslieť čo, ako často a pre koľko osôb v ňom chcete variť. Ak sa ho chystáte využívať len občas a len pre málo osôb, potom rozhodne zvoľte niektorý lacnejší, s cenou tak do sto  eur a pokojne s menším objemom. Drahší a objemnejší model by sa vám neoplatil. Na druhej strane, náročný používateľ by sa nemal báť do tlakového hrnca investovať, pretože tým získa celý rad užitočných funkcií, dobrých parametrov a zrejme aj dobrú životnosť. V takom prípade hľadajte hrniec vo vyššej triede, ktorej cena sa pohybuje v hladineod sto do dvesto eur.  Uprednostňujte modely z nehrdzavejúcej potravinárskej ocele s označením 18/10 a početným systémom bezpečnostných poistiek. Uistite sa, že hrniec je renomovanej značky s dobrou dostupnosťou náhradných dielov a dlhoročnou zárukou.Pokiaľ má značka dobrú pozíciu, nemusíte sa báť do vybraného modelu investovať. Skúste zhodnotiť aj kvalitu materiálov rukoväte či tesnenia. Mali by byť z teplo odolných plastov, v prípade tesnenia z gumy či silikónu. Uzatváranie a obsluha musia byť jednoduché a údržba tiež. Mal by byť z veľkej časti umývateľný v umývačke. V tom všetkom tkvie čaro tlakového hrnca. Okrajovo sa ešte môžete pozrieť na jeho konštrukciu a rozmery, aby bol dobre skladovateľný. Pekný dizajn poteší, ale nie je prvoradý. Plusom je, ak v cene dostať viac kusov hrncov rôznych objemov, prípadne naparovací košík.Ak vám v nákupe nebráni cena, radíme vám – kúpte ho! Ale predtým, ako ho začnete používať, môžete sa pozrieť nižšie, čo všetko je pri varení v tlakovom hrnci potrebné dodržať.

tlakové- hrnce- konečný verdikt

back to menu ↑

Tieto zásady pri varení v tlakovom hrnci vždy dodržiavajte

Dnešné tlakové hrnce sú úplne bezpečné a ich používanie je pomerne jednoduché až intuitívne, ale ak s jeho používaním len začínate, opatrnosti nikdy nie je dosť. Preto vždy dodržujte nasledujúce zásady:

  1. Najdôležitejšie je na začiatok prečítať si návod na použitie. Okrem samotného návodu ako tlakový hrniec obsluhovať, v ňom často nájdete aj typy, čo a ako dlho v ňom variť.
  2. Poďme k samotnému vareniu. Najprv tlakový hrniec zahrejte na vysokú teplotu, tak dlho, kým sa nezavrie bezpečnostný ventil.
  3. Dĺžku varenia začnite počítať presne od tejto chvíle. Z tlakového ventilu začne unikať para. Od tohto momentu znížte teplotu varu, a ďalej varte na menšom plameni či stupni. Vždy by mala para veľmi mierne z hrnca unikať. Prípadne je nutné sledovať indikátor tlaku a pravidelne ju vypúšťať. Dĺžka varu je rôzna, záleží na type hrnca a hlavne druhu varenej potraviny. Väčšina výrobcov dodáva k výrobkom takzvané informačné tabuľky, v ktorých nájdete všetky informácie. Tu sa vraciame k bodu jeden – čítajte návod.
  4. Pokiaľ ste vo varení v tlakovom hrnci úplní začiatočníci, odporúčame zo začiatku hrniec ochladiť a otvoriť o niečo skôr, ako uvádza tabuľka návodu. Ak potom zistíte, že varený pokrm ešte nie je dostatočne pripravený, dovarte ho. Doba varenia je v tabuľkách totiž len orientačná a na jej optimálnu dĺžku prídete len vlastnými skúsenosťami.
  5. Ako sme už mnohokrát spomínali, tlakový hrniec treba plniť najviac do 2/3 objemu. Pri varení v ňom neuniká toľko pary ako pri varení v bežných hrncoch a potrebuje tiež priestor.To však platí pri potravinách, ktoré pri varení nenapučia. Pri príprave strukovín odporúčame nechať priestoru viac a naplniť ho približne do ¼.
  6. V hrnci vždy musí byť určitý objem tekutiny.Pohybuje sa to od 1–2 šálok, teda približne 150–250 ml – presnejšie množstvá nájdete opäť v návode.
  7. Na konci varenia počkajte, až sa vypustí všetka para, tlak klesne na nulu a následne sa otvorí veko.
  8. Počas celého procesu varenia by ste napriek bezpečnostným poistkám nemali k sporáku a hrncu púšťať deti.
  9. Prázdny hrniec nikdy nesmie ísť na oheň a za žiadnych okolností ho nevkladajte do rúry na pečenie. Poškodili by sa držadlá, ventily a bezpečnostné zariadenie aj rukoväť.
  10. Prázdny hrniec by sa mal skladovať otvorený, aby sa dostatočne vetral.

tlakové- hrnce- varenie

Na záver podotkneme, že práca s tlakovým hrncom vôbec nie je taká náročná, ako sa zdá. Treba len prekonať počiatočné obavy a skúsiť si to. Tlakový hrniec si rozhodne nájde miesto aj vo vašej domácnosti a my  dúfame, že sme vám s výberom pomohli. Prajeme vám veľa zdravých, rýchlo a šetrne pripravených jedál a dobrú chuť.

Tlakové hrnce
Ohodnoťte článok