Testy a porovnanie najlepších tlakových hrncov 2023

  • Check Ušetrite si peniaze aj nervy pri výbere najvhodnejšieho tlakového hrnca.
  • Check Zvoľte si na základe bezpečnosti, veľkosti, materiálu a pomeru cena/kvalita.
  • Check Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.
Aktualizované: január 2023

Víťazi testu:

price
performance
quality
9.3/10
Celkové skóre
9.4/10
Celkové skóre
9.7/10
Celkové skóre
Výkon
91%
Objem
94%
Pomer cena/kvalita
93%
Výkon
92%
Objem
94%
Pomer cena/kvalita
96%
Výkon
96%
Objem
97%
Pomer cena/kvalita
98%
  • Na indukčný aj plynový sporák
  • Parný kôš
  • Výber z 2 úrovní tlaku
  • Trojvrstvové sendvičové dno
  • Viac úrovní tlaku
  • 4 bezpečnostné poistky
  • 11 programov na prípravu jedál
  • Šikovný LCD displej
  • Dobrý pomer cena/kvalita
  • Chýba obyčajná pokrievka
  • Treba meniť tesnenie
  • Vyššia cena

Obsah článku

V dnešnej dobe, keď je každá minúta nášho času nenahraditeľná, sa každý z nás snaží šetriť ho, ako sa dá. Ani varenie nemusí byť dlhá, úmorná či komplikovaná činnosť. Vďaka vareniu v tlakovom hrnci zredukujete dĺžku prípravy jedla až o dve tretiny. To znamená, že z každej hodiny strávenej v kuchyni pri príprave niektorého z chodov, či už ide o mäso, zeleninu alebo polievku, ušetríte zhruba 40 minút. Kratší čas varenia znamená aj menšiu spotrebu energií, tým aj znížené náklady, a to už stojí za to. Nemyslíte? Nemusíte sa báť, že by si jedlo nezachovalo svoju šťavnatosť, chuť, farbu a vôňu. Tlakový hrniec je navyše jednoduchý na ovládanie a uľahčuje varenie aj kuchárom začiatočníkom. Preto si určite nájde svoje miesto v každej domácnosti. Poďme si o ňom povedať viac.

Tlakový hrniec, ľudovo nazývaný aj papiňák, patrí k najstarším kuchynským pomocníkom. Svetlo sveta uzrel už v roku 1679, keď francúzsky fyzik Denis Papin prišiel na to, že pri vyššom tlaku dosahuje voda vyšší bod varu, a tak sa potraviny pripravia rýchlejšie. Kým sa však reálne dostal do kuchýň bežných gazdiniek, musel si prejsť určitým vývojom a trvalo to zhruba 250 rokov. Tlakový hrniec zdokonalili na každodenné použitie až Nemec Georg Gutbrod v roku 1864 Španiel Jose Alix Martínez po prvej svetovej vojne. Hromadne sa začal distribuovať v roku 1938 v New Yorku vďaka Alfredovi Vischerovi.

Ako vidíte, tým, že sa tlakový hrniec mohol tak dlho zdokonaľovať, ocitlo sa na trhu mnoho modelov rôznej kvality a ceny. Výber je teda občas až príliš široký, a keďže ide o pomerne veľkú investíciu, kde treba brať veľký ohľad aj na bezpečnosť, je treba výberu venovať náležitú pozornosť. Treba zvážiť mnoho faktorov ako je materiál, z ktorého je vyrobený, kvalita ventilov a tesnenia, jeho objem, a tak ďalej. Toto všetko a omnoho viac nájdete v našom nasledujúcom sprievodcovi nákupom tlakového hrnca. K tomu vám pre lepší prehľad ponúkame aj rebríček najlepších modelov na trhu.

Test tlakových hrncov do 75 eur

Tlakové hrnce do 75 eur tvoria pomerne početnú skupinu. Ide o hrnce so základným vybavením, pri ktorých je hlavným kritériom ich nízka cena.

NáhľadNázovSkóre ObjemCena
goldTefal Neo v2 P2530741
9.3/10
Celkové skóre
Výkon
91%
Objem
94%
Pomer cena/kvalita
93%
Objem:
6 l
6 l
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
silverTescoma Magnum 7l
9.2/10
Celkové skóre
Výkon
91%
Objem
95%
Pomer cena/kvalita
90%
Objem:
7 l
7 l
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
bronzeBanquet Adagio 6L
9/10
Celkové skóre
Výkon
90%
Objem
94%
Pomer cena/kvalita
88%
Objem:
6 l
6 l
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia

VÍŤAZ TESTU:

Tefal Neo v2 P2530741

Výhody

  • Varenie na indukčnom alebo plynovom sporáku
  • Praktické sitko na varenie v pare
  • Objem až 6 l

Nevýhody

  • Chýba obyčajná pokrievka

Víťazom nášho testu najlepších tlakových hrncov do 75 eur je tlakový hrniec Tefal Neo v2 P2530741. Tlakový hrniec je praktický pomocník pre celú rodinu. Prednosťou tohto modelu je jeho objem, ktorý dosahuje 6 l. Konštrukcia je vyrobená z vysoko kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Môžete ho použiť na akomkoľvek spotrebiči, či už na indukčnom sporáku alebo klasickom plynovom a to vďaka sendvičovému dnu. Model je pre čo najvyšší pocit bezpečia vybavený 5 bezpečnostnými poistkami

Hrniec vám dáva na výber z 2 úrovní tlaku, ktorý prispôsobíte surovinám. Po dovarení môžete dať hrniec do umývačky riadu, čo vidíme ako veľké plus tohoto modelu. Okrem hrnca dostanete aj praktické sito na na varenie v pare, takže si môžete zdravo pripraviť svoju obľúbenú zeleninu, prípadne parené sladké dobroty. Oproti klasickým hrncom má tlakový výhodu v rýchlosti varenia. V obyčajnom hrnci by ste varili mäso do zmäknutia niekedy aj viac ako hodinu, no s tlakovým hrncom dokážete dobu varenia výrazne znížiť. Rozhodne siahnite po tomto modeli, ak hľadáte šikovný tlakový hrniec za nízku cenu.

Objem:6 l
Hmotnosť:3,2 kg
Plynový ohrev:áno
Indukcia:áno
Umývanie v umývačke:áno
Rozmery:29,1 x 25,4 x 45,1 cm

2. MIESTO

Tescoma Magnum 7l

Výhody

  • Objem až 7 l
  • Nevodivé masívne úchytky
  • Skracuje čas prípravy jedál, najmä mäsa

Nevýhody

  • Bez nastavenia úrovne tlaku

Ako druhý sa umiestnil praktický tlakový hrniec Tescoma Magnum 7l. Ako už názov napovedá, prednosťou tohto modelu je veľký objem, ktorý činí 7 l. To je už naozaj veľký objem a môžete v hrnci teda navariť naozaj pre celú rodinu. Možno sa to zdá ako príliš veľa, no pri varení v tlakovom hrnci nesmiete naplniť hrniec do viac ako 2/3 celkového objemu. Uvaríte v ňom mäso, zeleninu, polievky, ale aj ryby. Ušetríte s ním nielen čas, ale aj energiu, pretože doba varenia je výrazne nižšia oproti dobe varenia v klasickom hrnci.

Hrniec má extra silné sendvičové dno, vďaka ktorému sa vaše jedlo tak ľahko nespáli a hrniec vďaka nemu môžete používať na akomkoľvek sporáku, či už plynovom alebo indukčnom. Vysokú bezpečnosť zabezpečujú masívne úchytky, ktoré nepália. Keď budete mať dovarené, stačí hrniec dať do umývačky riadu a o čistenie máte postarané. Nevýhodou tohto modelu je, že si nemôžete nastavovať úroveň tlaku, takže máte iba jednu. Ak vám to však neprekáža a oceňujete u tohto modelu skôr iné vlastnosti ako je objem a konštrukcia, rozhodne ho odporúčame.

Objem:7 l
Hmotnosť:2,2 kg
Plynový ohrev:áno
Indukcia:áno
Umývanie v umývačke:áno
Rozmery:32 x 26 x 22 cm

3. MIESTO

Banquet Adagio 6L

Výhody

  • Silné sendvičové dno
  • Dva pracovné tlaky 0,6 a 0,9 barov
  • Úchyt z odolného a pevného plastu

Nevýhody

  • Nie je určený na umývanie v umývačke riadu
  • Väčšia hmotnosť

Tlakový hrniec Banquet Adagio 6L patrí medzi najlepšie tlakové hrnce za cenu pod 75 eur na trhu. Objem tlakového hrnca je 6 l, takže bez väčších problémov si v ňom uvaríte mäso, polievky, prípadne rýchlo uvaríte do zmäknutia strukoviny, ktoré by ste inak museli dlho namáčať a variť. Používanie hrnca je jednoduché a bezpečné. Na výber máte z dvoch pracovných tlakov – 0,6 alebo 0,9 barov. Na veku hrnca sa nachádza bezpečnostný ventil, ktorý slúži na upúšťanie pary, poistkou proti otvoreniu, silikónovým tesnením a bajonetovým úzaverom.

Nevýhodou je, že oproti ostatným modelom nie je tento hrniec možné umývať v umývačke riadu. Použiť ho však môžete na všetkých sporákoch, takže ako na plynovom, tak aj na indukčnom vďaka silnému sendvičovému dnu, ktoré vedie teplo rovnomerne. Je vyrobený z odolného a pevného materiálu s hrúbkou steny 1 mm. Vďaka plastovému úchytu je manipulácia jednoduchá a nenáročná. Váha hrnca je však pomerne veľká, takže treba s tým počítať pri umývaní, uskladňovaní a tiež aj pri varení. Celkovo má tento tlakový hrniec dobrý pomer ceny a kvality, vďaka čomu si zaslúžil v našom teste tretie miesto.

Objem:6 l
Hmotnosť:3,4 kg
Plynový ohrev:áno
Indukcia:áno
Umývanie v umývačke:nie
Rozmery:26,5 x 23 x 41 cm

Test tlakových hrncov od 75 do 150 eur

Tlakové hrnce v cene od 75 do  eur tvoria strednú kategóriu tohto druhu tovaru. Pre väčšinu užívateľov predstavujú ideálny pomer medzi cenou a kvalitou – nie sú také drahé ako najlepšie hrnce tohto druhu, ale zároveň od nich už môžete čakať, že budú všestrannejšie a nájdete tu v ponuke aj ich sady s rôznym príslušenstvom.

NáhľadNázovSkóre ObjemCena
goldTescoma Ultima 6,0 l
9.4/10
Celkové skóre
Výkon
92%
Objem
94%
Pomer cena/kvalita
96%
Objem:
6 l
6 l
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
silverTefal Clipso Minut Perfect P4624833
9.3/10
Celkové skóre
Výkon
90%
Objem
97%
Pomer cena/kvalita
93%
Objem:
7,5 l
7,5 l
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
bronzeKolimax Cerammax pro 5,5 l
9.1/10
Celkové skóre
Výkon
89%
Objem
93%
Pomer cena/kvalita
92%
Objem:
5,5 l
5,5 l
Zistiť cenu Naša recenzia

VÍŤAZ TESTU:

Tescoma Ultima 6,0 l

Výhody

  • Vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej oceli
  • Trojvrstvové sendvičové dno
  • 4 bezpečnostné poistky
  • Systém rýchleho nastavenia pracovného tlaku IDEALCOOK

Nevýhody

  • Treba pravidelne meniť tesnenie

Tescoma Ultima 6,0 l je najlepší tlakový hrniec do 150 eur. S týmto hrncom sa varí rýchlejšie, šetrnejšie, úspornejšie a najmä zdravšie. Hrniec je vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej oceli a odolného plastu. Vďaka trojvrstvovému sendvičovému dnu sa jedlo nepripeká a hrniec môžete používať ako na plyne, tak aj na indukcii. Vybavený je veľkým otočným uzáverom, s ktorého pomocou jednoducho zavriete a otvoríte hrniec aj jednou rukou. O bezpečnosť pri varení sa postarajú 4 bezpečnostné poistky.

Po uvarení jedla môžete hrniec pohodlne umyť v umývačke riadu. Hrniec je opatrený indikátorom tlaku, masívnymi plastovými ergonomickými úchytmi a stupnicou pre ľahké odmeranie objemu obsahu. Okrem toho je však obrovskou výhodou práve tohto modelu šikovný systém rýchleho nastavenia pracovného tlaku IDEALCOOK. Pre prípravu parených dobrôt a zdravej parenej zeleniny je v príslušenstve zahrnuté aj naparovacie sitko z nehrdzavejúcej oceli. Nezabúdajte, že je potrebné pravidelne meniť tesnenie hrnca. Tento hrniec určite odporúčame všetkým gazdinkám, ktoré si chcú ušetriť čas aj náklady pri varení.

Objem:6 l
Hmotnosť:3,4 kg
Plynový ohrev:áno
Indukcia:áno
Umývanie v umývačke:áno
Rozmery:26,5 x 25,8 x 35 cm

2. MIESTO

Tefal Clipso Minut Perfect P4624833

Výhody

  • Inteligentný časovač
  • Celkový objem tlakového hrnca až 7,5 l
  • Systém zatvárania a otvárania Clipso

Nevýhody

  • Bez možnosti nastavenia pracovného tlaku

Tlakový hrniec Tefal Clipso Minut Perfect P4624833 sa v našom teste umiestnil na druhom mieste. S najlepším objemom spomedzi všetkých tlakových hrncov je na tomto mieste zaslúžene. Celkový objem je 7,5 l, pričom objem ktorý reálne môžete použiť je 6 l, takže sa do neho zmestí naozaj veľa a uvaríte v ňom jedlo pre celú rodinu. Perfektný je na rôzne guláše, polievky, varenie mäsa, strukovín alebo zeleniny. Vďaka trojvrstvovému sendvičovému dnu ho môžete používať na plynovom aj indukčnom sporáku.

K základným funkciám patrí inteligentný časovač, ktorý spozná, kedy sa jedlo začne variť a spustí odpočítavanie. Nemusíte teda pri hrnci stáť a čakať, môžete zatiaľ robiť iné aktivity. Určite oceníte možnosť umývania v umývačke riadu, vďaka čomu si ešte viac ušetríte čas a peniaze. Jedinú nevýhodu vidíme v absencii nastavenia pracovného tlaku. Systém zatvárania a otvárania je Clipso, vďaka čomu môžete hrniec otvoriť a zatvoriť s jednou rukou. Materiál hrnca je vysoko kvalitná nehrdzavejúca oceľ, na ktorú ponúka výrobca záruku až 10 rokov. Vďaka všetkým týmto vlastnostiam sa oplatí investovať do tohto tlakového hrnca.

Objem:7,5 l
Hmotnosť:2,5 kg
Plynový ohrev:áno
Indukcia:áno
Umývanie v umývačke:áno
Rozmery:24 x 33,5 x 18 cm

3. MIESTO

Kolimax Cerammax pro 5,5 l

Výhody

  • Z kvalitnej nehrdzavejúcej oceli CrNi 18/10
  • Trojúrovňová pretlaková ochrana
  • BIO ventil pre zdravé a ekonomické varenie

Nevýhody

  • Malý objem
  • Bez parného koša

Ako tretí sa umiestnil tlakový hrniec Kolimax Cerammax pro 5,5 l. Tento šikovný tlakový hrniec vám pomôže v rýchlej príprave zdravých a chutných jedál. Vyrobený je z kvalitnej potravinárskej nehrdzavejúcej oceli CrNi 18/10 pre stopercentnú zdravotnú neškodnosť. Hrniec je vhodný na použitie na indukčné, plynové, elektrické aj sklokeramické variče. Pre maximálne bezpečie je hrniec vybavený trojúrovňovou pretlakovou ochranou. Spomedzi všetkých tlakových hrncov má najmenší objem, ktorý činí 5,5 l. Pamätajte však, že tlakový hrniec sa má napĺňať iba do 2/3 alebo 1/5 objemu, takže použiteľný objem je potom ešte menší.

Pre kontrolu zdravého a ekonomického varenia má hrniec BIO ventil. Ventily sú navyše vyrobené z kovových súčastí, takže nie je nutné ich tak často meniť a majú dlhú životnosť. Hrniec je po dovarení možné umyť aj v umývačke riadu. Pre bezstratový prenos tepla má hrniec garantovanú rovinnú stabilitu dna. Ku hrncu bohužiaľ nedostanete aj praktický parný kôš na prípravu parených jedál a zeleniny, čo vnímame ako nevýhodu. Oceňujeme však kvalitnú kameninovú úpravu, čo zvyšuje kvalitu a životnosť výrobku, takže rozhodne sa oplatí investovať do tohto hrnca.

Objem:5,5 l
Hmotnosť:1,5 kg
Plynový ohrev:áno
Indukcia:áno
Umývanie v umývačke:áno
Rozmery:22 x 15 x 22 cm

Test tlakových hrncov od 150 eur

V cenových reláciách od 150 eur vyššie už zoženiete absolútne špičkové a luxusné modely a dvojdielne súpravy rôznych objemov. Tlakové hrnce najvyššej triedy ponúkajú množstvo funkcií a príslušenstva navyše.

NáhľadNázovSkóre ObjemCena
goldSage BPR700BSS Fast Slow Pro 6 l
9.7/10
Celkové skóre
Výkon
96%
Objem
97%
Pomer cena/kvalita
98%
Objem:
6 l
6 l
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
silverTefal 6 l Clipso + Precision P4410770
9.4/10
Celkové skóre
Výkon
94%
Objem
94%
Pomer cena/kvalita
95%
Objem:
6 l
6 l
Zistiť cenu Naša recenzia
bronzeBergHoff Vita 6 l
9.3/10
Celkové skóre
Výkon
93%
Objem
94%
Pomer cena/kvalita
92%
Objem:
6 l
6 l
Zistiť cenu Naša recenzia

VÍŤAZ TESTU:

Sage BPR700BSS Fast Slow Pro 6 l

Výhody

  • Automatický tlakový hrniec
  • Šikovný LCD displej na nastavenie programov
  • Príkon 1100 W
  • Kapacita nádoby 6 l
  • Až 11 programov na prípravu jedál

Nevýhody

  • Cena

Najlepším tlakovým hrncom v cenovej kategórii od 150 eur je automatický tlakový hrniec Sage BPR700BSS Fast Slow Pro 6 l. Jedná sa o jediný automatický tlakový hrniec v našom teste, určite však oceníte jeho výhody oproti klasickým neautomatickým. S príkonom 1100 W dokáže jedlo variť 2 až 12 hodín. Má až 11 programov na prípravu jedál, takže s ním dokážete uvariť ryžu, zemiaky, rizoto, vývar, strukoviny, dusené mäso, puding a ešte mnohé iné jedlá. Funkcia automatického udržania teploty Keep Warm zaručí, že vaše jedlo bude teplé ešte niekoľko hodín po dovarení. Kapacita nádoby je 6 l, takže v hrnci uvaríte naozaj veľké množstvo jedla pre celú rodinu.

Na nastavenie požadovaného programu má hrniec šikovný LCD displej s modrým alebo žltým podsvietením (podľa prípravy) a niekoľko gombíkov a tlačidiel na doladenie. Okrem samotného automatického tlakového hrnca dostanete aj praktický kovový parný kôš na prípravu parených jedál a mriežku z nehrdzavejúcej ocele. Zaujímavou funkciou je aj nastavenie nadmorskej výšky, vďaka čomu dosiahnete pri varení najlepší výsledok. Hrniec samotný je z kvalitnej kefovej nehrdzavejúcej ocele. Automatický tlakový hrniec má rozhodne mnohé výhody, vďaka ktorým je špičkou vo svojej kategórii a celkovo medzi tlakovými hrncami.

Objem:6 l
Hmotnosť:7,59 kg
Plynový ohrev:
Indukcia:
Umývanie v umývačke:nie
Rozmery:32 x 30 x 37 cm

2. MIESTO

Tefal 6 l Clipso + Precision P4410770

Výhody

  • Kompatibilný so všetkými druhmi varných dosiek
  • Dva programy varenia
  • Z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele so zárukou až 10 rokov
  • Šikovné sklopné rúčky

Nevýhody

  • Z veka je pred umývaním nutné demontovať modul

Tlakový hrniec Tefal 6 l Clipso + Precision P4410770 vám zaručí dvakrát rýchlejšie varenie než klasické hrnce. Je kompatibilný so všetkými druhmi varných dosiek, teda ako s plynovými, tak aj s indukčnými a sklokeramickými. Otváranie je možné vďaka šikovnému systému aj s jednou rukou. Nádoba a parný kôš sú obe vhodné do umývačky riadu, čo ešte viac zníži náklady na prevádzku. Pre čo najväčšiu bezpečnosť má tlakový hrniec až 6 bezpečnostných poistiek, takže nehrozí, že by sa vám čokoľvek stalo. Okrem toho má aj nevodivé ergonomické rúčky, takže sa nepopálite.

K dispozícii máte dva programy varenia pre optimálne zachovanie vitamínov a zdraviu prospešných látok. Hrniec je vyrobený z veľmi kvalitnej nehrdzavejúcej ocele so zárukou až 10 rokov. Vďaka sklopným rúčkam sa veľmi ľahko skladuje. Systém kontroly varenia rozpozná dosiahnutie optimálnej teploty a aktivuje automatický odpočet. Nemusíte teda dávať pozor na hrniec a môžete sa popri vareniu venovať iným aktivitám. Ak teda chcete investovať viac peňazí do kvalitného výrobku, rozhodne zvážte aj tento tlakový hrniec, ktorý vám vyčarí zdravé a chutné jedlá za zlomok času klasických hrncov.

Objem:6 l
Hmotnosť:4,5 kg
Plynový ohrev:áno
Indukcia:áno
Umývanie v umývačke:áno
Rozmery:25 x 23,52 x 36,9 cm

3. MIESTO

BergHoff Vita 6 l

Výhody

  • Z ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele v kvalite 18/10
  • Vnútorná satinová úprava
  • Odmerná stupnica vo vnútri hrnca
  • Trojvstrvové sendvičové dno

Nevýhody

  • Neskladné rukoväte
  • Bez časovača

Tretím najlepším tlakovým hrncom od 150 eur je tlakový hrniec BergHoff Vita 6 l. Ako napovedá názov hrnca, jeho objem je 6 l, takže poskytuje dostatočný priestor na prípravu veľkého množstva jedla pre celú rodinu. Vyrobený je z ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele v kvalite 18/10. Trojvrstvové sendvičové dno hrnca skvelo rozvádza teplo po celom povrchu a zabraňuje priháraniu. Ovládanie je veľmi jednoduché, rovnako ako nastavenie požadovaného tlaku pomocou 3 prednastavených programov. Samozrejmosťou je aj odmerná stupnica vo vnútri hrnca, aby ste varili požadované množstvo jedla.

Rukoväte sú vyrobené z tepelne odolného materiálu, ktorý nevodí teplo ani počas varenia. Bohužiaľ sa nedajú sklopiť tak ako u predchádzajúceho modelu, čo znamená o niečo horšie skladovanie. Rovnako tak nemá časovač, čo je škoda. Vhodný je však na všetky druhy sporákov, čo určite oceníte. Pokrievka má unikátny systém otvárania, takže ju dokážete otvoriť aj pomocou jednej ruky. Vnútorný povrch má navyše satinovú úpravu, vďaka čomu lepšie odoláva poškriabaniu aj kyselinám. Celkovo je tento model veľmi šikovný a praktický a síce mu chýbajú niektoré kľúčové vlastnosti, stále je jedným z najlepších tlakových hrncov.

Objem:6 l
Hmotnosť:
Plynový ohrev:áno
Indukcia:áno
Umývanie v umývačke:áno
Rozmery:34 × 25 × 25 cm

Ako vybrať tlakový hrniec?

Ak chcete, aby sa vám s tlakovým hrncom naozaj dobre pracovalo a splnil vaše požiadavky, nepodceňujte jeho výber. Pri nákupe treba zohľadniť veľa vecí – okrem klasických merateľných parametrov, tiež vaše potreby a zvyklosti. Ak doma varíte len občas a pre menej osôb, ​postačí vám jednoduchý tlakový hrniec za málo peňazí. Ak ale žijete vo veľkej domácnosti s partnerom, deťmi, prípadne ďalšími príbuznými, budete pravdepodobne variť často. A mali by ste sa snažiť tomu prispôsobiť výber všetkého príslušenstva, vrátane tlakového hrnca a nebáť sa priplatiť si za kvalitu. Až potom, keď si tieto veci vyjasníte, môžete sa pustiť do podrobného zvažovania rôznych parametrov hrnca. Spoločne sa môžeme pozrieť na to, ktoré by vás mali zaujímať.

Objem hrnca si treba ustrážiť

Prvé, čo by ste mali pri kúpe tlakového hrnca zohľadniť, je jeho veľkosť, teda objem. Pritom, ako budete zvažovať tento faktor, sa samozrejme oprite o to, ako často v ňom chcete variť a pre koľko osôb. Tlakový hrniec má však na rozdiel od toho klasického jedno špecifikum. Kvôli pare a tlaku, ktoré pri varení v ňom vznikajú, je ho možné naplniť len do 2/3 celkovo udávaného objemu. Na to nezabúdajte. Z toho dôvodu hrniec s objemom pod 5 litrov postačí na prípravu jedla pre 1 až 2 osoby. Pre bežnú 3 až 5-člennú rodinu, kúpte do domácnosti 5 až 7 litrový tlakový hrniec. Objem od 7,5 do 10 litrov využijú zase gazdinky – viacnásobné mamy. Tlakové hrnce s objemom nad 10 litrov sa do bežných domácností hodia jedine v prípade, ak ho chcete využiť na nárazové zaváranie väčšieho množstva ovocia či zeleniny. Inak sa skôr využije v reštauráciách. Pokiaľ chcete tlakový hrniec využívať na každodenné varenie, oplatí sa vám investovať do súpravy tlakových hrncov s rôznym objemom. (Zdroj: Which.co.uk)

Na akom princípe funguje tlakový hrniec?

Už sme spomenuli, že tlakový hrniec mohol vzniknúť vďaka uvedomeniu si fyzikálneho faktu, že voda dosahuje pri vyššom tlaku vyšší bod varu.

Tlakový hrniec tvorí vlastne uzavretý systém. Tým, že tlakový hrniec pozostáva aj z tesne priliehajúcej pokrievky, voda sa pri dosiahnutí 100 °C nemôže začať odparovať. Teplo, ktoré sa bežne využije na unikanie pary, sa môže využiť na varenie potravín, ktoré sú v priamom kontakte s horúcou parou. Tlak pary pod pokrievkou stále rastie. Keď sa tlak zväčší až na takú úroveň, že pretlačí ventil, môže para unikať von a tlak sa prestane zvyšovať. Avšak jedlo sa už môže postupne dokončiť. Moderné tlakové hrnce majú týchto ventilov na uvoľnenie prebytočnej pary viac pre prípad, že by niektorý z nich zlyhal. Navyše, pred začiatkom varenia sa zablokuje rukoväť a hrniec nemožno otvoriť počas varenia. Týmto je bezpečnosť práce s tlakovým hrncom plne zabezpečená. (Zdroj: Wikipedia.org)

Kvalitný materiál, z ktorého je tlakový hrniec vyrobený, je nevyhnutný

Na tlakové hrnce zo smaltu a hliníka by ste v dnešnej dobe už mali zabudnúť. Najčastejším materiálom, z ktorého sú dnešné modely tlakových hrncov vyrábané, je nehrdzavejúca oceľ (ľudovo nerez). Presnejšie povedané – potravinárska nehrdzavejúca oceľ s označením 18/10, čo znamená, že obsahuje 18 percent chrómu, ktorý zabraňuje hrdzaveniu a 10 percent niklu, ktorý zase robí tlakový hrniec odolným voči kyselinám. Čo je podstatné pri varení, takáto oceľ vynikajúco a rovnomerne vodí aj udržuje teplo vo vnútri nádoby.

Najlepšie je, ak je z tejto ocele vyrobený celý hrniec, teda jeho vnútorná aj vonkajšia strana. Navyše, takéto hrnce sú vhodné na všetky druhy ohrevu, vrátane indukcie. Nájdete však aj keramické modely a prevažne niklové modely, tomuto prvku sa však jednoznačne snažte vyhnúť. Môže spôsobiť rôzne alergické reakcie. Z nehrdzavejúcej ocele, prípadne skla, by mala byť vyrobená aj pokrievka. Stretnúť sa však môžete aj s bakelitom. Rukoväť, úchytky, prípadne isté časti pokrievky, bývajú vyrobené z plastu odolnému voči vysokým teplotám.

Hrniec musí vedieť hospodáriť s teplom a musíte ho mať za čo chytiť

Ako sme už spomenuli, materiály, z ktorých sú tlakové hrnce vyrábané, sú vyberané tak, aby perfektne a hlavne rovnomerne vodili teplo. Tlakový hrniec je navyše konštruovaný tak, aby mal hrubé steny a špeciálne sendvičové dno, vďaka ktorým z neho neuniká teplo ani po vypnutí sporáka. O sendvičovom dne si povieme viac neskôr. Práve z dôvodu, že tlakový hrniec v sebe počas varenia nazbiera veľké množstvo tepla a tlaku, musí sa ľahko prenášať. Bez nutnosti dotknúť sa priamo jeho povrchu a zbytočných otrasov. Na to slúžia jeho rukoväť, ktorá vám musí poskytovať maximálny komfort pri manipulácii (overte si to už v obchode), ako aj prítomné uši – rukoväte, po oboch stranách tela hrnca, aby ste mohli hrniec bezpečne premiestniť oboma rukami. (Zdroj: PressureCooker.com.au)

Kvalitné tesnenie je tiež nevyhnutné

Tesnenie robí tlakový hrniec vzduchotesným a plní tým základnú úlohu pre vytváranie tlaku v jeho vnútri – zabraňuje úniku pary spod pokrievky. Je vyrobené z gumy alebo silikónu a má tvar krúžku. Pre jeho plnú funkčnosť je nutná jeho pravidelná údržba a ručné umývanie. Práve tesnenie je najviac vystavené pôsobeniu vysokého tlaku, preto sa na tlakovom hrnci najrýchlejšie opotrebuje, a treba ho pravidelne meniť.

Bezpečnostné prvky si starostlivo skontrolujte

O bezpečnostných prvkoch tlakových hrncov si povieme podrobnejšie neskôr. Sú nimi tlakové ventily a bezpečnostný uzáver pokrievky. Vo všeobecnosti platí, že minimálne dva tlakové ventily na uvoľnenie prebytočného tlaku a bezpečnostný uzáver pokrievky, ktorý zabráni náhodnému otvoreniu počas varenia, sú nevyhnutné. Bežné je, že tlakový hrniec disponuje tromi až piatimi nezávislými plne funkčnými ventilmi pre prípad, že by ostatné zlyhali či už kvôli upchatiu potravinami, alebo z iných dôvodov. Zabráni sa tak možnému, v minulých storočiach pomerne častému, preťaženiu hrnca či opareniu. Tieto systémy toto riziko eliminujú prakticky na nulu.

Čo musí spĺňať pokrievka?

Pokrievka je v podstate hlavnou časťou tlakového hrnca, pretože práve ona zabezpečuje jeho vzduchotesnosť, a tak udržuje paru vo vnútri. Nachádza sa na nej:

  • Rukoväť, ktorá zvyčajne pomocou tlačidla alebo posúvateľného uzamykacieho zariadenia pokrievku zablokuje a zabráni otvoreniu hrnca počas varenia.
  • Tesnenie (tiež známe ako „tesniaci krúžok“), ktoré utesňuje sporák vzduchotesne.
  • Odvzdušňovací ventil na vypúšťanie pary a reguláciu tlaku v hornej časti (buď hmotnostný alebo pružinový typ), ktorého úlohou je udržovanie optimálneho tlaku v hrnci.
  • Indikátor tlaku, ktorý ukazuje prítomnosť alebo neprítomnosť akéhokoľvek tlaku.
  • Bezpečnostné ventily (typicky záložné prepúšťacie ventily s pretlakom a/alebo podtlakom v prípade, že odvzdušňovací ventil zlyhá.
  • Merač tlaku a časovač (zvyčajne chýbajú, ale sú zahrnuté v niektorých drahších modeloch).

Tlakové hrnce mávajú dva druhy uzatvárania pokrievky:

  • Bajonetové – na uzatvorenie pokrievky postačí pootočenie pokrievky.
  • Pákové – pri ňom upevníte vzduchotesne pokrievku o hrniec pákou.

Oba spôsoby sú rovnako pohodlné a bezpečné, výber záleží iba od vašich preferencií.

Väčšina z hrnca by mala byť umývateľná v umývačke riadu

Ak by sa tlakový hrniec náročne čistil, určite by to odrádzalo od jeho kúpy. Málokomu ostáva chuť po dobrom jedle ešte na domáce práce. Pri dnešných modeloch tlakových hrncov vo všeobecnosti platí, že telo je umývateľné v umývačke riadu, vo veľa prípadoch takto umyjete aj pokrievku. Väčšinou však platí, že tesnenie a niekedy aj pokrievku je potrebné umývať ručne, keďže ide o dôležité a citlivé časti papiňáku. Už v obchode pred samotnou kúpou je teda potrebné podrobne si zistiť, či je možné umývať daný tlakový hrniec v umývačke riadu, prípadne, ktoré jeho časti sa do umývačky nehodia.

Dĺžka záruky a zákaznícky servis

Dôležitým faktorom, ktorý by mal zohrávať výraznú úlohu vo výbere tlakového hrnca, je dodatočný zákaznícky servis, a s tým súvisiaca dostupnosť vymeniteľných častí. Časom sa totiž používaním tlakového hrnca opotrebuje všetko. Najčastejšie tomu podlieha tesnenie. Vtedy je potrebné ho vymeniť. Preto je vhodné vedieť ešte pred kúpou, kde a či vôbec budete môcť tesnenie, prípadne iné časti na konkrétny model dokúpiť. Dlhoročná často troj – päťročná záruka, niekedy dokonca desaťročná je dobrým znakom, že predajca si za svojím tovarom stojí. Je zárukou dobrých vlastností tlakového hrnca a aj prijateľného zákazníckeho servisu.

Príslušenstvo

Pri niektorých modeloch nemáte v cene hrnca iba samotné telo hrnca a pokrievku, ale aj dierkovanú vložku so stojančekom, inak nazývanú parný košík, na prípravu jedla v pare. Stojanček slúži na to, aby sa naparovaný pokrm držal v hrnci nad vodnou hladinou. Častou súčasťou vybavenia tlakových hrncov je aj kovový rozdeľovač, ktorý umožňuje variť dva druhy pokrmov s rôznou dĺžkou prípravy naraz. Jeden na dne v hrnci, napríklad mäso či zmrazené potraviny, druhý hore v parnom koši, napríklad zeleninu.

Dizajn a prevedenie

V prípade tlakových hrncov je dizajn naozaj okrajová záležitosť, veď väčšinou sú aj tak schované v kuchynských linkách. Je však pravdou, že počas varenia, prípadne servírovania, sú na očiach, a tak prepracovaný vzhľad, hlavne v podobe netradičného tvaru, nezaškodí. Avšak tvar a prevedenie hrnca nie je len dizajnová záležitosť. Od týchto atribútov závisí aj ako sa vám bude s hrncom pracovať. Hrniec nesmie byť príliš malý, lebo jeho využiteľný objem predstavujú len dve tretiny, ale nesmie byť ani príliš robustný, aby sa ľahko prenášal a skladoval. Priemer a výšku tela hrnca, ale takisto pokrievky a jej úchopu, si preto overte už v obchode. V zásade dostať tlakové hrnce v dvoch rozmedziach priemerov 18 – 20 cm a 20 – 24 cm.

Prečo variť v tlakovom hrnci?

Zo všetkého doteraz napísaného je jasná najväčšia výhoda tlakového hrnca oproti tomu klasickému, je to rýchlosť prípravy jednotlivých pokrmov. Dôvodov na varenie v tlakovom hrnci je však omnoho viac. Poďme si ich podrobnejšie rozobrať.

Šetrí čas

Už sme si povedali, že niektoré jedlá pripravíte v tlakovom hrnci oproti tomu klasickému až o 75 % rýchlejšie. Ukážme si to však priamo v číslach.

Príprava mäsa:

  • Kuracie mäso: 15 minút v tlakovom hrnci alebo 30 – 40 minút v klasickom hrnci.
  • Bravčové mäso: 30 minút v tlakovom hrnci alebo 60 – 70 minút v klasickom hrnci.
  • Hovädzie mäso: 60 minút v tlakovom hrnci alebo 2 – 3 hodiny v klasickom hrnci.

Príprava ryže:

  • Biela ryža: 5 minút v tlakovom hrnci alebo 20 minút v klasickom hrnci.
  • Natural ryža: 10 minút v tlakovom hrnci alebo 35 minút v klasickom hrnci.
  • Farebná ryža: 35 minút v tlakovom hrnci alebo 60 – 70 minút v klasickom hrnci.

Príprava zeleniny:

  • Zemiaky: 3 – 5 minút v tlakovom hrnci alebo 20 – 30 minút v klasickom hrnci.
  • Mrkva, brokolica, karfiol: 2 – 3 minúty v tlakovom hrnci alebo 20 minút v klasickom hrnci.
  • Kukurica: 10 minút v tlakovom hrnci alebo 40 minút v klasickom hrnci.

Príprava strukovín:

  • Fialová fazuľa: 35 minút v tlakovom hrnci alebo 90 minút v klasickom hrnci.
  • Šošovica: 5 – 10 minút v tlakovom hrnci alebo 30 minút v klasickom hrnci.
  • Hrach: 20 – 30 minút v tlakovom hrnci alebo 60 – 70 minút v klasickom hrnci.
  • Cícer: 35 minút v tlakovom hrnci alebo 90 minút v klasickom hrnci.

Toto je len stručný výpočet časovej úspory varením v tlakovom hrnci oproti klasickému vareniu. V mnohých tlakových hrncoch nájdete možnosť dvojitého varenia, takže pripravíte napríklad mäso a prílohu súčasne. Pomocou nadstavca ich od seba oddelíte, a ako prvé bez nadstavca vložíte do hrnca suroviny s najdlhším časom prípravy.

Šetrí energiu

Drvivá väčšina moderných tlakových hrncov je vyrábaná z materiálov s perfektnou vodivosťou tepla, disponujú konštrukciou so silnými stenami a trojvrstvovým dnom. Vďaka tomu tlakový hrniec ľahko vodí a udržuje teplo, čím spotrebuje menej energie. Menšia nutnosť vyhrievania znamená väčšie šetrenie vašej peňaženky.

Jedlo si zachová svoju prirodzenú chuť a stratí menej vitamínov ako pri klasickom varení

Všetci vieme, že potrava varením stráca nielen nutričnú hodnotu, ale dokonca aj chuť a vôňu. Čo väčšina z nás vyvažuje výrazným používaním korenín. Je to tak práve kvôli vyparovaniu vody, spolu s ktorou sa vyparí aj časť v nej rozpustených vitamínov či vôní a chutí. Tým, že podstatou varenia v tlakovom hrnci je zabránenie tomuto vyparovaniu vody z hrnca, potraviny si skrátka svoju chuť, vôňu a vitamíny ľahšie uchovajú.

Využijete ho nielen pri varení

Tlakový hrniec môže byť vynikajúcim pomocníkom nielen pri varení, ale aj:

  • pri zaváraní – na to použite minimálne 6-litrové a väčšie tlakové hrnce.
  • pri príprave ovocných štiav či detských výživ.
  • pri sterilizácii predmetov – ak máte malé deti na rýchlu a kvalitnú sterilizáciu fľašiek, cumlíkov či iných dojčenských predmetov vám poslúži práve tlakový hrniec.

Investícia do tohto pomerne drahého kuchynského pomocníka sa teda naozaj oplatí. Zvlášť, keď sa v dnešnej dobe stali omnoho bezpečnejšími a jednoduchšími na obsluhu ako ich predchodcovia, a väčšina z modelov sa hodí na všetky typy varných dosiek, vrátane indukčnej. (Zdroj: AllRecipes.com)

Tlakový hrniec – koľko je potrebné do neho investovať?

Tlakový hrniec rozhodne nepatrí k najlacnejším kuchynským pomocníkom. Kvalitné kúsky však už dostať v rozpätí 50 80 eur. Sú tu produkty s dobrým prevedením, dostatkom objemu aj bezpečnostných prvkov, dostatočnou zárukou a servisom. Špičkové modely sa pohybujú v rozmedzí od 100 do 200 eur. K tomuto spomenutému základu získate nadštandard v podobe predaja v súpravách s príslušenstvom a väčšou variabilitou používania.

Na trhu však nájdete aj tridsať eurové modely, čo je však príliš lacný extrém. Na druhej strane spektra stoja predražené vyše tristo eurové kúsky. Naše odporúčanie je nezájsť ani do jedného z týchto extrémov – drahé ani príliš lacné tlakové hrnce nebudú pre vás z rôznych dôvodov dostatočne komfortné. Predražené hrnce nezaručujú nejakú výrazne vyššiu kvalitu, bezpečnosť a sú vhodnejšie najmä pre podniky či reštaurácie. Čo sa týka ich lacnejších náprotivkov, ich jedinou výhodou je cena. Nemáte pri nich možnosť dokúpenia náhradných dielov, čo sa vám môže vypomstiť. Ak nastane porucha, nepomôže vám ani záručná doba, ktorá je oproti kvalitným hrncom aj tak nízka.

Vychytávky, ktoré z tlakových hrncov robia úplne bezpečných a nenahraditeľných kuchynských pomocníkov

Rovnako dôležitý, ako dobré parametre, je pre vás pri nákupe aj zoznam prídavných funkcií a pomôcok, ktoré tlakový hrniec ponúka. Zvyšujú jeho funkčnosť, zjednodušujú vám prácu s ním, šetria viac energie, a tým vaše peniaze. Oplatí sa teda kúpiť modely, ktoré nimi disponujú. Vyššia kúpna cena sa vám totiž časom vráti pohodlným varením, šetrením času a energie. (Zdroj: Learn.CompactAppliance.com)

Uvoľňovanie tlaku ventilom

Vysoký tlak sa vo vnútri tlakového hrnca vytvára udržovaním vzniknutej pary v jeho vnútri. Na udržanie optimálnej výšky tlaku, aby nenarástol na nebezpečnú úroveň, slúži tlakový ventil. Rozlišujeme dva druhy:

  • Pružinový – začne pracovať, keď voda presiahne bod varu a priebežne reguluje tlak počas varenia. Po skončení ním vypúšťate všetku paru.
  • Hmotnostný so závažím s uzatváracou ihlou – toto závažie sa zdvihne a ihla sa zdvihne pri príliš zvýšenom tlaku pary, čo umožní uvoľnenie pretlaku.

Bezpečnostný uzáver pokrievky

Toto je vylepšená bezpečnostná vlastnosť dnešných tlakových hrncov. Bezpečnostný uzáver na pokrievke pomáha predchádzať možným katastrofám. Vďaka tomuto uzáveru sa pokrievka zablokuje. Nie je možné ju priamo otvoriť, pokiaľ sa neuvoľní tlak z nádoby. Niektoré značky vo svojich tlakových hrncoch nainštalovali dodatočnú zámku bezpečnostného veka, kde užívatelia musia stlačiť tlačidlo, aby umožnili vytváranie tlaku vnútri hrnca. Pokrievka sa uvoľní, až keď tlak klesne, a potom sa hrniec otvorí. Zablokovanie pokrievky trvá dovtedy, kým sa uzáver únikom tlaku neuvoľní.

Systém bezpečnostných mechanizmov

V minulosti boli tlakové hrnce trošku nebezpečné a vyžadovali si veľa starostlivosti a dohľad nad používaním. Vyššie spomenuté bezpečnostné prvky – bezpečnostný uzáver pokrievky a tlakový ventil to úplne zvrátili. Keďže v dnešnej dobe je úplne bežný aj záložný tlakový ventil v prípade, že by prvý zlyhal, z tlakových hrncov sa stal úplne bezpečný kuchynský pomocník. Tento systém mnohé značky dopĺňajú nie dvomi, ale dokonca tromi – piatimi, prípadne viacerými navzájom nezávislými záložnými ventilmi a indikátorom výšky tlaku, ktorý vás automaticky na nebezpečnú úroveň tlaku upozorní červeným sfarbením. A vám stlačí stlačiť tlačidlo pre rýchle uvoľnenie tlaku. Prípadne, pri starších typoch hrncov, existuje iný záložný mechanizmus uvoľňujúci tlak. Ak zlyhá primárny mechanizmus uvoľnenia tlaku, napríklad, keď sa potraviny zaseknú vo ventile, ako záloha funguje otvor vo veku, ktorý je zablokovaný zástrčkou zo zliatiny s nízkou teplotou topenia a druhá je gumová priechodka s kovovou vložkou v strede. Pri dostatočne vysokom tlaku sa priechodka začne deformovať a vložka sa otvorí, aby z montážneho otvoru uvoľnila tlak. Ak sa tlak naďalej zvyšuje, samotná priechodka vyfúkne paru na uvoľnenie tlaku. Tieto bezpečnostné zariadenia obvykle vyžadujú výmenu, keď sú aktivované nadmerným tlakom.

Využitie tepla pri uvoľňovaní tlaku

V minulosti sa na uvoľnenie tlaku v tlakovom hrnci využívala studená voda. Avšak tá neznížila iba tlak, ale samozrejme aj teplotu vo vnútri hrnca. Tým sa automaticky varenie ukončilo a do tohto procesu sa priebežne nedalo zasahovať. Moderné tlakové hrnce majú mechanizmus rýchleho uvoľňovania tlaku, pri ktorom nedochádza k žiadnym stratám tepla. Pomáha udržiavať teplotu vo vnútri hrnca a jedlo sa aj napriek uvoľneniu tlaku ďalej varí. Pomocou metódy rýchleho uvoľnenia tlaku so vzájomným využívaním tepla, môžu kuchári skontrolovať pokrm počas varenia a pridávať prísady aj dodatočne.

Trojvrstvové/ sendvičové dno

Takzvané sendvičové dno pozostávajúce z troch vrstiev – oceľ-hliník-oceľ je v podstate nevyhnutnou súčasťou tlakového hrnca, pokiaľ nemá termoreguláciu zabezpečenú inak. Tri vrstvy spôsobia, že dno je zosilnené a teplo, ktoré je hliníkovou vrstvou skvele a rovnomerne rozvádzané po celom jeho objeme z hrnca neuniká. Teplota teda nijako výrazne nekolíše, a tak nie je potrebný neustály a dlhý príjem tepla zo sporáku. To zníži náklady na energiu, a navyše zabráni vzniku horúcich miest a pripáleninám potravín na dne hrnca.

Nastavenie tlaku a teploty

Väčšina tlakových hrncov má automatické nastavenie tlaku medzi 0,8 1 bar. Pri tomto tlaku sa voda varí pri teplote 121 °C, čo sa plne hodí na prípravu mäsa. Niektoré recepty či pokrmy, však môžu vyžadovať varenie pri nižšom tlaku než 1 bar, ako napríklad čerstvá zelenina, pretože sa môžu ľahko prevariť. Mnohé tlakové hrnce majú dve alebo viac voliteľných nastavení tlaku, alebo teploty práve podľa druhu pripravovaného jedla.

Časovač a indikátor tlaku

Niektoré modely disponujú špeciálnymi funkciami ako vnútornou stupnicou naplnenia, či indikátorom zostatkového tlaku. Obe zabránia nebezpečenstvu oparenia. So stupnicou naplnenia nemusíte pamätať na fakt, že hrniec je nutné naplniť len do dvoch tretín a odhadovať, koľko to asi je, stupnica vás na to upozorní. Rovnako indikátor tlaku vás upozorní na nutnosť vypustiť paru v správnom okamihu. Časovač vás zase upozorní na koniec varenia.

Najväčší výrobcovia tlakových hrncov

V našich testoch často zdôrazňujeme, že pri kúpe viacerých výrobkov treba myslieť aj na ich značku. Pri tlakových hrncoch to platí dvojnásobne. Musí byť čo najkvalitnejší a jeho vývoju je treba prikladať náležitú pozornosť už len kvôli jeho bezpečnosti. Renomované značky investujú do pomerne drahého výskumu a testovania nových technológií. Tým pádom si budete môcť byť istí kvalitou ich výrobku, a navyše získate v prípade akéhokoľvek problému aj istotu dodatočného servisu. Väčšina výrobcov tlakových hrncov totiž ponúka na svoje produkty vyššiu ako dvojročnú zákonnú záruku. Aby sme vám to uľahčili, pripravili sme pre vás stručný prehľad firiem s najlepšími radmi modelov tlakových hrncov a s vysokou obľúbenosťou u zákazníkov. Nemusíte sa však vyhýbať ani značkám Fagor, CS Soligen, Fissler či Delimano.

Tefal

Spoločnosť Tefal patrí k francúzskym výrobcom kuchynských elektrospotrebičov a riadu. Jej názov je skratkovým slovom, ktoré môžeme rozpísať ako Teflon a Aluminium. Založená bola v roku 1956. Jej tlakové hrnce síce nepatria medzi absolútnu špičku, ale ich výrobky z radu CLIPSO a SECURE s ľahkým uzatváraním, ovládaním a kvalitným nerezovým prevedením s trojvrstvovým sendvičovým dnom patria k tým lepším na trhu. Hodia sa pre začiatočníkov. Výrobky Tefal sú skvelým kompromisom medzi cenou a kvalitou.

Tefal

Tescoma

Tescoma je rýdzo česká spoločnosť so sídlom v Zlíne, ktorá poskytuje všetko potrebné do kuchyne od roku 1992. Táto firma sa vyznačuje jednoduchým štýlovým dizajnom a vlastným vývojárskym centrom, v ktorom v oblasti kuchynských potrieb vyvinula mnoho patentov. Pri tlakových hrncoch Tescoma vyvinula mnoho obľúbených radov. Medzi najobľúbenejšie patrí PRESIDENT, PRESTO a ULTIMA, kde firma stavila na jednoduché používanie, dostatočný objem a dobrú skladnosť. Nezaostávajú ani rady tlakových hrncov GREEN CONTROL a ECO PLUS umožňujúce presnú kontrolu tlaku vo vnútri hrnca a varenie pri 2 nastaveniach tlaku. Nízkom napríklad pre zeleninu a vysokom pre mäso. A ako bonus výrazne šetria energiu. Vo všeobecnosti patria tlakové hrnce značky Tescoma medzi kvalitné, cenovo dostupné, s vysokou úrovňou bezpečnosti, dlhodobou zárukou a skvelou dostupnosťou náhradných dielov.

Tescoma

Banquet

Česká značka BANQUET, ktorá pôsobí na trhu 15 rokov sa zameriava skôr na komplex výrobkov do kuchyne a jedálne, domácich potrieb, výrobkov zo skla, keramiky a porcelánu. Nájdete pod ňou široký výber určený na spracovanie surovín, na prípravu jedál aj nápojov, na stolovanie, na podávanie nápojov, na uchovávanie surovín aj hotových jedál. Keďže je jej zameranie také široké, jej tlakové hrnce patria skôr k priemeru. Medzi zákazníkmi sú však obľúbené hlavne kvôli cene. Vynikajú aj svojím zaujímavým dizajnom. Čo sa týka funkčnosti, svoju základnú úlohu spĺňajú, ale nečakajte nič navyše. Pokrievky z bakelitu, pomerne malé objemy, menší počet ventilov a iba dvojročná záruka ich v konkurencii posúvajú nižšie. Sú však plne vhodné pre menej náročných zákazníkov, čo vyžadujú jednoduchosť a majú nižší rozpočet.

Banquet logo

WMF

Nemecká spoločnosť WMF bola založená v roku 1853. Vďaka dlhoročným skúsenostiam sa spoločnosť dokázala dostať medzi jednu z najprestížnejších firiem v oblasti výrobkov do kuchyne. Čo sa týka tlakových hrncov, pohybujeme sa tu v oblasti absolútnej špičky. Svoje tlakové hrnce vyrába z patentovanej špeciálnej ocele Cromargan®. Ide o bežnú potravinársku nehrdzavejúcu oceľ, ale k prímesiam chrómu a niklu pridali trochu striebra. Tým sa ich hrnce ľahšie čistia a leštia. Ich ďalším špecifikom je univerzálne dno TransTherm® pre dokonalé vedenie tepla. Všetky časti hrncov, okrem odnímateľnej rukoväte, sú umývateľné v umývačke riadu a majú nadčasový dizajn. Vhodné sú na všetky typy varných dosiek. Spoločnosť WMF nezabudla ani na majiteľov plynových sporákov, ktorým ponúka ochranu proti spáleniu na rukoväti a uchu (okrem radu WMF Perfekt). Jedinou ich nevýhodou je vyššia cena.

WMF logo

Silit

Tlakové hrnce ďalšej nemeckej spoločnosti Silit sú vážni konkurenti ich náprotivkov z WMF, pretože ich patentovaný materiál Silargan® neobsahuje žiadny nikel a je vhodný pre alergikov. Navyše je silno tepelne vodivý. Až tak, že ich hrnce nepotrebujú sendvičové dno, sú málo náročné na spotrebu energie a výrazne odolné voči poškodeniu. Na časti hrnca vyrobené z tohto materiálu ponúkajú až 30 ročnú záruku a na zvyšok tri roky. Tlakové hrnce značky Silit, s podnázvom Sinomatic, sú dostupné v dvoch radách T- PLUS a E-CONTROL.

Silit

Finálny verdikt

Tak čo, pomohol vám náš poradca? Veríme, že áno, ale oveľa lepšie bude, keď si to ešte celé zopakujeme. Poďme si celý proces kúpy tlakového hrnca zhrnúť. Pred kúpou by ste si mali rozmyslieť čo, ako často a pre koľko osôb v ňom chcete variť. Ak sa ho chystáte využívať len občas a len pre málo osôb, potom rozhodne zvoľte niektorý lacnejší, s cenou tak do sto eur a pokojne s menším objemom. Drahší a objemnejší model by sa vám neoplatil. Na druhej strane, náročný používateľ by sa nemal báť do tlakového hrnca investovať, pretože tým získa celý rad užitočných funkcií, dobrých parametrov a zrejme aj dobrú životnosť. V takom prípade hľadajte hrniec vo vyššej triede, ktorej cena sa pohybuje v hladine od sto do dvesto eur. Uprednostňujte modely z nehrdzavejúcej potravinárskej ocele s označením 18/10 a početným systémom bezpečnostných poistiek. Uistite sa, že hrniec je renomovanej značky s dobrou dostupnosťou náhradných dielov a dlhoročnou zárukou. Pokiaľ má značka dobrú pozíciu, nemusíte sa báť do vybraného modelu investovať. Skúste zhodnotiť aj kvalitu materiálov rukoväte či tesnenia. Mali by byť z teplo odolných plastov, v prípade tesnenia z gumy či silikónu. Uzatváranie a obsluha musia byť jednoduché a údržba tiež. Mal by byť z veľkej časti umývateľný v umývačke. V tom všetkom tkvie čaro tlakového hrnca. Okrajovo sa ešte môžete pozrieť na jeho konštrukciu a rozmery, aby bol dobre skladovateľný. Pekný dizajn poteší, ale nie je prvoradý. Plusom je, ak v cene dostať viac kusov hrncov rôznych objemov, prípadne naparovací košík. Ak vám v nákupe nebráni cena, radíme vám – kúpte ho! Ale predtým, ako ho začnete používať, môžete sa pozrieť nižšie, čo všetko je pri varení v tlakovom hrnci potrebné dodržať.

Zásady pri varení v tlakovom hrnci

Dnešné tlakové hrnce sú úplne bezpečné a ich používanie je pomerne jednoduché až intuitívne, ale ak s jeho používaním len začínate, opatrnosti nikdy nie je dosť. Preto vždy dodržujte nasledujúce zásady:

  1. Najdôležitejšie je na začiatok prečítať si návod na použitie. Okrem samotného návodu ako tlakový hrniec obsluhovať, v ňom často nájdete aj tipy, čo a ako dlho v ňom variť.
  2. Poďme k samotnému vareniu. Najprv tlakový hrniec zahrejte na vysokú teplotu, tak dlho, kým sa nezavrie bezpečnostný ventil.
  3. Dĺžku varenia začnite počítať presne od tejto chvíle. Z tlakového ventilu začne unikať para. Od tohto momentu znížte teplotu varu, a ďalej varte na menšom plameni či stupni. Vždy by mala para veľmi mierne z hrnca unikať. Prípadne je nutné sledovať indikátor tlaku a pravidelne ju vypúšťať. Dĺžka varu je rôzna, záleží na type hrnca a hlavne druhu varenej potraviny. Väčšina výrobcov dodáva k výrobkom takzvané informačné tabuľky, v ktorých nájdete všetky informácie. Tu sa vraciame k bodu jeden – čítajte návod.
  4. Pokiaľ ste vo varení v tlakovom hrnci úplní začiatočníci, odporúčame zo začiatku hrniec ochladiť a otvoriť o niečo skôr, ako uvádza tabuľka návodu. Ak potom zistíte, že varený pokrm ešte nie je dostatočne pripravený, dovarte ho. Doba varenia je v tabuľkách totiž len orientačná a na jej optimálnu dĺžku prídete len vlastnými skúsenosťami.
  5. Ako sme už mnohokrát spomínali, tlakový hrniec treba plniť najviac do 2/3 objemu. Pri varení v ňom neuniká toľko pary ako pri varení v bežných hrncoch a potrebuje tiež priestor. To však platí pri potravinách, ktoré pri varení nenapučia. Pri príprave strukovín odporúčame nechať priestoru viac a naplniť ho približne do ¼.
  6. V hrnci vždy musí byť určitý objem tekutiny. Pohybuje sa to od 1 až 2 šálok, teda približne 150 až 250 ml – presnejšie množstvá nájdete opäť v návode.
  7. Na konci varenia počkajte, až sa vypustí všetka para, tlak klesne na nulu a následne sa otvorí veko.
  8. Počas celého procesu varenia by ste napriek bezpečnostným poistkám nemali k sporáku a hrncu púšťať deti.
  9. Prázdny hrniec nikdy nesmie ísť na oheň a za žiadnych okolností ho nevkladajte do rúry na pečenie. Poškodili by sa držadlá, ventily a bezpečnostné zariadenie aj rukoväť.
  10. Prázdny hrniec by sa mal skladovať otvorený, aby sa dostatočne vetral.

Najčatejšie kladené otázky

Môžem v tlakovom hrnci variť aj iné tekutiny ako vodu?

„Áno. Okrem vody môžete použiť víno, pivo, bujón a ovocné džúsy. Musíte vždy pamätať, že tlakový hrniec potrebuje mať nejakú tekutinu na vytvorenie pary, nakoľko tlak z nej využívajú hrnce na rýchle varenie. Nezabudnite naliať dostatočné množstvo tekutiny, aby sa všetka neodparila a neprihorela. “

Kedy je potrebné rýchlo schladiť tlakový hrniec?

„Rýchle schladenie sa používa pri príprave delikátnych jedál ako sú pudingy, krémy alebo čerstvá zelenina. Na rýchle schladenie stačí dať hrniec pod studenú tečúcu vodu, prípadne do drezu naplneného studenou vodou. V prípade, že varíte polievky alebo dusené jedlá, sa odporúča nechať hrniec vychladnúť prirodzene.“

Môžem použiť tlakový hrniec na každom sporáku?

„To záleží od modelu, ktorý si chcete zakúpiť. Niektoré modely nie sú vhodné na varenie na indukčných doskách, prípadne na sklokeramike. Vždy si prečítajte inštrukcie, aby ste sa presvedčili, že hrniec môžete používať na svojom sporáku. Nikdy nepoužívajte tlakový hrniec na sporáku na ktorý nie je určený!“

Aké nádoby môžem použiť v tlakovom hrnci?

„V prípade, že chcete v tlakovom hrnci používať nádoby na varenie, môžete používať nádoby zo skla, kovu a hliny. Do týchto nádob môžete dať krémy, prípadne iné potraviny, aby sa individuálne uvarili. Vždy naplňte nádoby do 2/3 aby sa jedlo mohlo rozpínať. Nádoby ukladajte na kovovú mriežku, ktorá je na to určená.“

Dokážem prekonvertovať staré recepty na varenie v tlakovom hrnci?

„Samozrejme, je to možné. Najideálnejšie je, keď nájdete verziu receptu pre tlakové hrnce. Ak to nie je možné, všeobecne platí, že stačí skrátiť dobu varenia o dve tretiny. Napríklad recept, ktorý trvá bežne 45 minút, by bol v tlakovom hrnci hotový za 15 minút. Tiež je potrebné pridať viac vody, približne o 120 ml, aby sa mohla utvoriť para.“

 

Zuzana je študentkou na univerzite v odbore geografia-informatika. Popri tom sa venuje vzdelávaniu v digitálnom kreslení a modelovaní, nakoľko umenie je jej dlhoročnou vášňou. Popri štúdiu sa venuje svojím záľubám, ako napríklad čítanie kníh, hranie počítačových hier, sledovanie seriálov, ale aj cvičenie a cestovanie. Okrem toho píše aj na svoj blog, ktorý je zameraný na vegetariánske recepty.

Diskusia a poradňa

Položte otázku