Najlepšie tlakové hrnce 2019

  • Ušetrite si peniaze aj nervy pri výbere najvhodnejšieho tlakového hrnca.
  • Zvoľte si na základe bezpečnosti, veľkosti, materiálu a pomeru cena/kvalita.
  • Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.

TOP tlakové hrnce roku 2019

Tlakové hrnce do 100 eur Tlakové hrnce od 100 do 200 eur Tlakové hrnce od 200 eur
Tefal Neo v2 P2530741 Tescoma Bio Exclusive+ Duo Fissler Vitavit Comfort Set
Kvalita prevedenia
96 %
Bezpečnosť a obsluha
98 %
Dostupnosť náhradných dielov
94 %
Cena/kvalita
97 %
Kvalita prevedenia
96 %
Bezpečnosť a obsluha
96 %
Dostupnosť náhradných dielov
93 %
Cena/kvalita
97 %
Kvalita prevedenia
96 %
Bezpečnosť a obsluha
99 %
Dostupnosť náhradných dielov
94 %
Cena/kvalita
94 %
92%
93%
95%
Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu

Úvod

V dnešnej dobe, keď je každá minúta nášho času nenahraditeľná, sa každý z nás snaží šetriť ho, ako sa dá. Ani varenie nemusí byť dlhá, úmorná či komplikovaná činnosť. Vďaka vareniu v tlakovom hrnci zredukujete dĺžku prípravy jedla až o dve tretiny. To znamená, že z každej hodiny strávenej v kuchyni pri príprave niektorého z chodov, či už ide o mäso, zeleninu alebo polievku, ušetríte zhruba 40 minút. Kratší čas varenia znamená aj menšiu spotrebu energií, tým aj znížené náklady, a to už stojí za to. Nemyslíte? Nemusíte sa báť, že by si jedlo nezachovalo svoju šťavnatosť, chuť, farbu a vôňu.Tlakový hrniec je navyše jednoduchý na ovládanie a uľahčuje varenie aj kuchárom začiatočníkom. Preto si určite nájde svoje miesto v každej domácnosti.  Poďme si o ňom povedať viac.

Tlakový hrniec, ľudovo nazývaný aj papiňák, patrí k najstarším kuchynským pomocníkom. Svetlo sveta uzrel už v roku 1679, keď francúzsky fyzik Denis Papin prišiel na to, že pri vyššom tlaku dosahuje voda vyšší bod varu, a tak sa potraviny pripravia rýchlejšie. Kým sa však reálne dostal do kuchýň bežných gazdiniek, musel si prejsť určitým vývojom a trvalo to zhruba 250 rokov. Tlakový hrniec zdokonalili na každodenné použitie až Nemec Georg Gutbrod v roku 1864 Španiel Jose Alix Martínez po prvej svetovej vojne. Hromadne sa začal distribuovať v roku 1938 v New Yorku vďaka Alfredovi Vischerovi.

Historicky si tlakový hrniec z pohľadu technológií a fungovania prešiel tromi vývojovými štádiami:

  • Prvá generácia – takzvaný starý typ tlakového hrnca pracoval pomocou jedného prerušovaného ventilu ovládaného hmotnosťou, ktorý uvoľňoval tlak postupne počas varenia. Zmenou hmotnostnej záťaže ventilu bolo možné ovplyvniť tlak vo vnútri. Pri jeho uvoľňovaní hrniec vydával hlasný piskľavý zvuk.
  • Druhá generácia – tento typ sa využíva dodnes. Pracuje s pružinovým ventilom, ktorý je často poistený viacerými bezpečnostnými ventilmi pri jeho prípadnom zlyhaní. Táto generácia sa vyznačuje dvomi alebo viacerými nastaveniami tlaku. Niektoré z týchto tlakových hrncov nevypúšťajú počas prevádzky žiadnu paru.Namiesto toho používajú  indikátor s označením na zobrazenie stúpajúcej úrovne tlaku. Para sa tu uvoľňuje iba pri otvorení hrnca, alebo ako bezpečnostné opatrenie, ak zdroj tepla nie je dostatočne znížený, keď hrniec dosiahne požadovaný tlak varenia. Niektoré modely tejto generácie je možné obsluhovať pomocou číselníka, vďaka ktorému ho môžete ovládať niekoľkými kliknutiami (ktoré menia napnutie pružiny) a nastaviť  zmenu nastavenia tlaku alebo uvoľňovať tlak počas prevádzky plánovaným uvoľňovaním pary (odvzdušnením).
  • Tretia generácia– túto tvoria elektrické tlakové hrnce. Majú elektrický zdroj tepla, ktorý je automaticky regulovaný tak, aby udržal prevádzkový tlak. Obsahujú tiež pružinový ventil (ako typ druhej generácie opísaný vyššie). Tento typ tlakového hrnca sa nedá otvoriť metódou rýchleho uvoľnenia studenou vodou a mal by byť používaný s opatrnosťou pri uvoľňovaní pary cez ventil, najmä pri varení potravín, ako sú šošovica, fazuľa, zrná, mlieko, omáčka, atď. Elektrické tlakové hrnce majú v sebe zabudovaný časovač, vďaka ktorému v nich možno rôzne riadiť proces varenia. Podľa toho sa rozdeľujú ešte na tri podtypy, a to:


  • Elektrický hrniec s mechanickým časovačom – Tento typ elektrických tlakových hrncov má v ponuke len mechanické, teda ručné nastavenie času varenia a neponúka ani možnosť čas varenia odložiť na neskôr.
  • Elektrický hrniec s digitálnym časovačom – Pri tomto type je na rozdiel od toho prvého možné odložiť začiatok varenia.
  • Elektrický hrniec so smart programovaním– Pri tomto type je možné nielen odložiť začiatok varenia, ale aj prednastaviť intenzitu teploty, tlaku a dĺžku prípravy daného pokrmu.

Ako vidíte, tým, že sa tlakový hrniec mohol tak dlho zdokonaľovať, ocitlo sa na trhu mnoho modelov rôznej kvality a ceny. Výber je teda občas až príliš široký, a keďže ide o pomerne veľkú investíciu, kde treba brať veľký ohľad aj na bezpečnosť, je treba výberu venovať náležitú pozornosť. Treba zvážiť mnoho faktorov ako je materiál, z ktorého je vyrobený, kvalita ventilov a tesnenia, jeho objem, a tak ďalej. Toto všetko a omnoho viac nájdete v našom nasledujúcom sprievodcovi nákupom tlakového hrnca. K tomu vám pre lepší prehľad ponúkame aj rebríček najlepších modelov na trhu.

back to menu ↑

Na akom princípe funguje tlakový hrniec?

Už sme spomenuli, že tlakový hrniec mohol vzniknúť vďaka uvedomeniu si fyzikálneho faktu, že voda dosahuje pri vyššom tlaku vyšší bod varu.

Tlakový hrniec tvorí vlastne uzavretý systém. Tým, že tlakový hrniec pozostáva aj z tesne priliehajúcej pokrievky, voda sa pri dosiahnutí 100 °C nemôže začať odparovať. Teplo, ktoré sa bežne využije na unikanie pary, sa môže využiť na varenie potravín, ktoré sú v priamom kontakte s horúcou parou. Tlak pary pod pokrievkou stále rastie. Keď sa tlak zväčší až na takú úroveň, že pretlačí ventil, môže para unikať von a tlak sa prestane zvyšovať. Avšak jedlo sa už môže postupne dokončiť. Moderné tlakové hrnce majú týchto ventilov na uvoľnenie prebytočnej pary viac pre prípad, že by niektorý z nich zlyhal. Navyše pred začiatkom varenia sa zablokuje rukoväť a hrniec nemožno otvoriť počas varenia. Týmto je bezpečnosť práce s tlakovým hrncom plne zabezpečená.

back to menu ↑

Test tlakových hrncov do 100 eur

Tlakové hrnce do sto eur tvoria pomerne početnú skupinu. Ide o hrnce so základným vybavením, pri ktorých je hlavným kritériom ich nízka cena.

Tlakové hrnce do 100 eur a ich charakteristika

Tlakový hrniec, aby sa v dnešnej dobe dal považovať za kvalitný, musí byť vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, z takzvaného nerezu. To platí o jeho vnútornej aj vonkajšej strane. Ďalej by mal disponovať väčším objemom, pretože ho možno naplniť len do dvoch tretín, aspoň dvoma tlakovými ventilmi a trojitým sendvičovým dnom. Toto je úplné minimum potrebné na už kvalitný výrobok. Týmto všetkým tlakové hrnce do sto eur disponujú, ale často im chýba nadstavba v podobe pokrievky z odolného materiálu či kvalitné, dobre čistiteľné tesnenie, alebo viacero prídavných funkcií. Toto všetko totiž ovplyvňuje cenu tlakového hrnca, avšak zvyšuje aj jeho možnosti využitia. Tlakové hrnce tejto cenovej kategórie však dobre plnia úlohu, na ktorú sú určené – rýchle, úsporné a zdravšie varenie. Šetria peňaženku a sú vhodné najmä pre tých, čo s varením iba začínajú. Vyznačujú sa však menšou výdržou a zárukou funeurnosti aj horšou údržbou.

Výhody

Široká dostupnosť

Nízka cena

Nerezové prevedenie


Nevýhody

Menej kvalitné tesnenie

back to menu ↑

Test tlakových hrncov od 100 do 200 eur

Tlakové hrnce v cene od sto do dvesto eur tvoria strednú kategóriu tohto druhu tovaru. Pre väčšinu užívateľov predstavujú ideálny pomer medzi cenou a kvalitou – nie sú také drahé ako najlepšie hrnce toho druhu, ale zároveň od nich už môžete čakať, že budú všestrannejšie a nájdete tu v ponuke aj ich sady s rôznym príslušenstvom.

Tlakové hrnce od 100 do 200 eur a ich charakteristika

Spĺňajú všetky základné parametre a aj niečo navyše. Rozhodne majú variabilnejšie využitie vďaka väčšiemu príslušenstvu a počtu funkcií, ktoré ponúkajú oproti svojim lacnejším náprotivkom. Vyznačujú sa kvalitným prevedením a prijateľným objemom vhodným na varenie pre celú rodinu. Sú to už modely s viacerými bezpečnostnými prvkami a viacerými možnosťami nastavenia tlaku.Navyše sa vyznačujú ľahkou údržbou tela, ale aj rúčky či gumových tesnení. Veľa vydržia a náhradné diely autorizovaných značiek zoženiete jednoducho. Ich kúpu neoľutujete. Táto kategória predstavuje ideálny pomer medzi investíciou a konečným výsledkom varenia.

Výhody

Väčšie využitie

Väčší počet funkcií

Väčší objem

Zlepšená charakteristika bezpečnosti


Nevýhody

Bežný užívateľ žiadne nenájde

back to menu ↑

Test tlakových hrncov nad 200 eur

V cenových reláciách od dvesto eur vyššie už zoženiete absolútne špičkové a luxusné modely a dvojdielne súpravy rôznych objemov. Tlakové hrnce  najvyššej triedy ponúkajú množstvo funkcií a príslušenstva navyše.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Objem Cena
1. Fissler Vitavit Comfort Set
4,5 l a 2,5 l Zistiť cenu
2. WMF Tlakový hrniec Perfect súprava
3 a 6,5 l Zistiť cenu
3. Tescoma PRESIDENT DUO
4 a 6 l Zistiť cenu
4. Sage BPR700BSS Fast Slow Pro
6 l Zistiť cenu

Tlakové hrnce od 200 eur a ich charakteristika

Tu ide o kombináciu skvelého základu a širokej ponuky nadštandardných vlastností. Zvyčajne majú väčší objem, prípadne sa predávajú v súpravách 2 kusov hrncov s menším a väčším objemom. Navyše dávajú priestor na dokúpenie príslušenstva ako trojnožka na naparovanie, a podobne, čím sa okruh činností, ktoré s nimi môžete vykonávať, ešte zväčší. Materiály na ich výrobu sú také kvalitné a dostupnosť náhradných dielov a dĺžka záruky býva taká vysoká, že ich jedinou veľkou nevýhodou je vyššia cena.

Výhody

Maximálna kvalita a bezpečnosť

Veľké objemy

Väčšinou v sadách dvoch hrncov


Nevýhody

Vysoká cena

back to menu ↑

Najväčší výrobcovia tlakových hrncov

V našich testoch často zdôrazňujeme, že pri kúpe viacerých výrobkov treba myslieť aj na ich značku. Pri tlakových hrncoch to platí dvojnásobne. Musí byť čo najkvalitnejší a jeho vývoju je treba prikladať náležitú pozornosť už len kvôli jeho bezpečnosti.Renomované značky investujú do pomerne drahého výskumu a testovania nových technológií. Tým pádom si budete môcť byť istí kvalitou ich výrobku, a navyše získate v prípade akéhokoľvek problému aj istotu dodatočného servisu. Väčšina výrobcov tlakových hrncov totiž ponúka na svoje produkty vyššiu ako dvojročnú zákonnú záruku. Aby sme vám to uľahčili, pripravili sme pre vás stručný prehľad firiem s najlepšími radmi modelov tlakových hrncov a s vysokou obľúbenosťou u zákazníkov. Nemusíte sa však vyhýbať ani značkám Fagor, CS Soligen, Fissler či Delimano.

back to menu ↑

Podľa čoho si treba tlakový hrniec vyberať?

Ak chcete, aby sa vám s tlakovým hrncom naozaj dobre pracovalo a splnil vaše požiadavky, nepodceňujte jeho výber. Pri nákupe treba zohľadniť veľa vecí – okrem klasických merateľných parametrov tiež vaše potreby a zvyklosti. Ak doma varíte len občas a pre menej osôb, ​postačí vám jednoduchý tlakový hrniec za málo peňazí. Ak ale žijete vo veľkej domácnosti s partnerom, deťmi, prípadne ďalšími príbuznými, budete pravdepodobne variť často. A mali by ste sa snažiť tomu prispôsobiť výber všetkého príslušenstva, vrátane tlakového hrnca a nebáť sa priplatiť si za kvalitu. Až potom, keď si tieto veci vyjasníte, môžete sa pustiť do podrobného zvažovania rôznych parametrov hrnca. Spoločne sa môžeme pozrieť na to, ktoré by vás mali zaujímať.

Objem hrnca si treba ustrážiť

Prvé, čo by ste mali pri kúpe tlakové hrnca zohľadniť, je jeho veľkosť, teda objem. Pritom ako budete zvažovať tento faktor, sa samozrejme oprite o to, ako často v ňom chcete variť a pre koľko osôb. Tlakový hrniec má však na rozdiel od toho klasického jedno špecifikum. Kvôli pare a tlaku, ktoré pri varení v ňom vznikajú,je ho možné naplniť len do 2/3 celkovo udávaného objemu. Na to nezabúdajte. Z toho dôvodu hrniec s objemom pod 5 litrov postačí na prípravu jedla pre 1 až 2 osoby. Pre bežnú 3 až 5-člennú rodinu, kúpte do domácnosti 5 až 7 litrový tlakový hrniec. Objem od 7,5 do 10 litrov využijú zase gazdinky – viacnásobné mamy. Tlakové hrnce s objemom nad 10 litrov sa do bežných domácností hodia jedine v prípade, ak ho chcete využiť na nárazové zaváranie väčšieho množstva ovocia či zeleniny. Inak sa skôr využije v reštauráciách. Pokiaľ chcete tlakový hrniec využívať na každodenné varenie, oplatí sa vám investovať do súpravy tlakových hrncov s rôznym objemom.

Kvalitný materiál, z ktorého je tlakový hrniec vyrobený, je nevyhnutný

Na tlakové hrnce zo smaltu a hliníka by ste v dnešnej dobe už mali zabudnúť. Najčastejším materiálom, z ktorého sú dnešné modely tlakových hrncov vyrábané, je nehrdzavejúca oceľ (ľudovo nerez). Presnejšie povedané –potravinárska nehrdzavejúca oceľ s označením 18/10, čo znamená, že obsahuje 18 percent chrómu, ktorý zabraňuje hrdzaveniu a 10 percent niklu, ktorý zase robí tlakový hrniec odolným voči kyselinám. Čo je podstatné pri varení, takáto oceľ vynikajúco a rovnomerne vodí aj udržuje teplo vo vnútri nádoby.

Najlepšie je, ak je z tejto ocele vyrobený celý hrniec, teda jeho vnútorná aj vonkajšia strana. Navyše, takéto hrnce sú vhodné na všetky druhy ohrevu, vrátane indukcie. Nájdete však aj keramické modely a prevažne niklové modely, tomuto prvku sa však jednoznačne snažte vyhnúť. Môže spôsobiť rôzne alergické reakcie. Z nehrdzavejúcej ocele, prípadne skla, by mala byť vyrobená aj pokrievka. Stretnúť sa však môžete aj s bakelitom. Rukoväť, úchytky, prípadne isté časti pokrievky, bývajú vyrobené z plastu odolnému voči vysokým teplotám.

Hrniec musí vedieť hospodáriť s teplom a musíte ho mať za čo chytiť

Ako sme už spomenuli,materiály, z ktorých sú tlakové hrnce vyrábané, sú vyberané tak, aby perfektne a hlavne rovnomerne vodili teplo. Tlakový hrniec je navyše konštruovaný tak, aby mal hrubé steny a špeciálne sendvičové dno, vďaka ktorým z neho neuniká teplo ani po vypnutí sporáka. O sendvičovom dne si povieme viac neskôr. Práve z dôvodu, že tlakový hrniec v sebe počas varenia nazbiera veľké množstvo tepla a tlaku, musí sa ľahko prenášať. Bez nutnosti dotknúť sa priamo jeho povrchu a zbytočných otrasov. Na to slúžia jeho rukoväť, ktorá vám musí poskytovať maximálny komfort pri manipulácii (overte si to už v obchode), ako aj prítomné uši – rukoväte, po oboch stranách tela hrnca,aby ste mohli hrniec bezpečne premiestniť oboma rukami.

Kvalitné tesnenie je tiež nevyhnutné

Tesnenie robí tlakový hrniec vzduchotesným a plní tým základnú úlohu pre vytváranie tlaku v jeho vnútri – zabraňuje úniku pary spod pokrievky. Je vyrobené z gumy alebo silikónu a má tvar krúžku. Pre jeho plnú funeurnosť je nutná jeho pravidelná údržba a ručné umývanie. Práve tesnenie je najviac vystavené pôsobeniu vysokého tlaku, preto sa na tlakovom hrnci najrýchlejšie opotrebuje, a treba ho pravidelne meniť.

Bezpečnostné prvky si starostlivo skontrolujte

O bezpečnostných prvkoch tlakových hrncov si povieme podrobnejšie neskôr. Sú nimi tlakové ventily a bezpečnostný uzáver pokrievky. Vo všeobecnosti platí, že minimálne dva tlakové ventily na uvoľnenie prebytočného tlaku a bezpečnostný uzáver pokrievky, ktorý zabráni náhodnému otvoreniu počas varenia, sú nevyhnutné. Bežné je, že tlakový hrniec disponuje tromi až piatimi nezávislými plne funeurnými ventilmi pre prípad, že by ostatné zlyhali či už kvôli upchatiu potravinami, alebo z iných dôvodov. Zabráni sa tak možnému, v minulých storočiach pomerne častému, preťaženiu hrnca či opareniu. Tieto systémy toto riziko eliminujú prakticky na nulu.

Čo musí spĺňať pokrievka?

Pokrievka je v podstate hlavnou časťou tlakového hrnca, pretože práve ona zabezpečuje jeho vzduchotesnosť, a tak udržuje paru vo vnútri. Nachádza sa na nej:

  • Rukoväť, ktorá zvyčajne pomocou tlačidla alebo posúvateľného  uzamykacieho zariadeniapokrievku zablokuje a zabráni otvoreniu hrnca počas varenia.
  • Tesnenie (tiež známe ako „tesniaci krúžok“), ktoré utesňuje sporák vzduchotesne.
  • Odvzdušňovací ventil na vypúšťanie pary a reguláciu tlaku v hornej časti (buď hmotnostný alebo pružinový typ), ktorého úlohou je udržovanie optimálneho tlaku v hrnci.
  • Indikátor tlaku, ktorý ukazuje prítomnosť alebo neprítomnosť akéhokoľvek tlaku.
  • Bezpečnostné ventily (typicky záložné prepúšťacie ventily s pretlakom a/alebo podtlakom v prípade, že odvzdušňovací ventil zlyhá.
  • Merač tlaku a časovač (zvyčajne chýbajú, ale sú zahrnuté v niektorých drahších modeloch).

Tlakové hrnce mávajú dva druhy uzatvárania pokrievky:

  • bajonetový – na uzatvorenie pokrievky postačí pootočenie pokrievky.
  • pákový – pri ňom upevníte vzduchotesne pokrievku o hrniec pákou.

Oba spôsoby sú rovnako pohodlné a bezpečné, výber záleží iba od vašich preferencií.

Väčšina z hrnca by mala byť umývateľná v umývačke riadu

Ak by sa tlakový hrniec náročne čistil, určite by to odrádzalo od jeho kúpy. Málokomu ostáva chuť po dobrom jedle ešte na domáce práce. Pri dnešných modeloch tlakových hrncov vo všeobecnosti platí, že telo je umývateľné v umývačke riadu, vo veľa prípadoch takto umyjete aj pokrievku. Väčšinou  však platí, že tesnenie a niekedy aj pokrievku je potrebné umývať ručne, keďže ide o dôležité a citlivé časti papiňáku. Už v obchode pred samotnou kúpou je teda potrebné podrobne si zistiť či je možné umývať daný tlakový hrniec v umývačke riadu, prípadne, ktoré  jeho časti sa do umývačky nehodia.

Dĺžka záruky a zákaznícky servis

Dôležitým faktorom, ktorý by mal zohrávať výraznú úlohu vo výbere tlakového hrnca,dodatočný zákaznícky servis, a s tým súvisiaca dostupnosť vymeniteľných častí. Časom sa totiž používaním tlakového hrnca opotrebuje všetko. Najčastejšie tomu podlieha tesnenie.Vtedy je potrebné ho vymeniť. Preto je vhodné vedieť ešte pred kúpou, kde a či vôbec budete môcť tesnenie, prípadne iné časti na konkrétny model dokúpiť. Dlhoročná často troj- až päťročná záruka, niekedy dokonca desaťročná je dobrým znakom, že predajca si za svojim tovarom stojí. Je zárukou dobrých vlastností tlakového hrnca a aj prijateľného zákazníckeho servisu.

Príslušenstvo

Pri niektorých modeloch nemáte v cene hrnca iba samotné telo hrnca a pokrievku, ale aj dierkovanú vložku so stojančekom, inak nazývanú parný košík, na prípravu jedla v pare. Stojanček slúži na to, aby sa naparovaný pokrm držal v hrnci nad vodnou hladinou. Častou súčasťou vybavenia tlakových hrncov je aj kovový rozdeľovač, ktorý umožňuje variť dva druhy pokrmov s rôznou dĺžkou prípravy naraz. Jeden na dne v hrnci, napríklad mäso či zmrazené potraviny, druhý hore v parnom koši, napríklad zeleninu.

Dizajn a prevedenie

V prípade tlakových hrncov je dizajn naozaj okrajová záležitosť, veď väčšinou sú aj tak schované v kuchynských linkách. Je však pravdou, že počas varenia, prípadne servírovania, sú na očiach, a tak prepracovaný vzhľad hlavne v podobe netradičného tvaru nezaškodí. Avšak tvar a prevedenie hrnca nie je len dizajnová záležitosť. Od týchto atribútov závisí aj ako sa vám bude s hrncom pracovať. Hrniec nesmie byť príliš malý, lebo jeho využiteľný objem predstavujú len dve tretiny, ale nesmie byť ani príliš robustný, aby sa ľahko prenášal a skladoval. Priemer a výšku tela hrnca, ale takisto pokrievky a jej úchopu, si preto overte už v obchode. V zásade dostať tlakové hrnce v  dvoch  rozmedziach priemerov 18–20 cm a 20–24 cm.

back to menu ↑

Vychytávky, ktoré z tlakových hrncov robia úplne bezpečných a nenahraditeľných kuchynských pomocníkov

Rovnako dôležitý, ako dobré parametre, je pre vás pri nákupe aj zoznam prídavných funkcií a pomôcok, ktoré tlakový hrniec ponúka.  Zvyšujú jeho funeurnosť, zjednodušujú vám prácu s ním, šetria viac energie, a tým vaše peniaze. Oplatí sa teda kúpiť modely, ktoré nimi disponujú. Vyššia kúpna cena sa vám totiž časom vráti pohodlným varením, šetrením času a energie.





back to menu ↑

Konečný verdikt

Tak čo, pomohol vám náš poradca? Veríme, že áno, ale oveľa lepšie bude, keď si to ešte celé zopakujeme. Poďme si celý proces kúpy tlakového hrnca zhrnúť. Pred kúpou by ste si mali rozmyslieť čo, ako často a pre koľko osôb v ňom chcete variť. Ak sa ho chystáte využívať len občas a len pre málo osôb, potom rozhodne zvoľte niektorý lacnejší, s cenou tak do sto  eur a pokojne s menším objemom. Drahší a objemnejší model by sa vám neoplatil. Na druhej strane, náročný používateľ by sa nemal báť do tlakového hrnca investovať, pretože tým získa celý rad užitočných funkcií, dobrých parametrov a zrejme aj dobrú životnosť. V takom prípade hľadajte hrniec vo vyššej triede, ktorej cena sa pohybuje v hladineod sto do dvesto eur.  Uprednostňujte modely z nehrdzavejúcej potravinárskej ocele s označením 18/10 a početným systémom bezpečnostných poistiek. Uistite sa, že hrniec je renomovanej značky s dobrou dostupnosťou náhradných dielov a dlhoročnou zárukou.Pokiaľ má značka dobrú pozíciu, nemusíte sa báť do vybraného modelu investovať. Skúste zhodnotiť aj kvalitu materiálov rukoväte či tesnenia. Mali by byť z teplo odolných plastov, v prípade tesnenia z gumy či silikónu. Uzatváranie a obsluha musia byť jednoduché a údržba tiež. Mal by byť z veľkej časti umývateľný v umývačke. V tom všetkom tkvie čaro tlakového hrnca. Okrajovo sa ešte môžete pozrieť na jeho konštrukciu a rozmery, aby bol dobre skladovateľný. Pekný dizajn poteší, ale nie je prvoradý. Plusom je, ak v cene dostať viac kusov hrncov rôznych objemov, prípadne naparovací košík.Ak vám v nákupe nebráni cena, radíme vám – kúpte ho! Ale predtým, ako ho začnete používať, môžete sa pozrieť nižšie, čo všetko je pri varení v tlakovom hrnci potrebné dodržať.

back to menu ↑

Tlakový hrniec– koľko je potrebné do neho investovať?

Tlakový hrniec rozhodne nepatrí k najlacnejším kuchynským pomocníkom. Kvalitné kúsky však už dostať v rozpätí 5080 eur. Sú tu produkty s dobrým prevedením, dostatkom objemu aj bezpečnostných prvkov, dostatočnou zárukou a servisom.Špičkové modely sa pohybujú v rozmedzí od 100 do 200 eur. K tomuto spomenutému základu získate nadštandard v podobe predaja v súpravách s príslušenstvom a väčšou variabilitou používania.

Na trhu však nájdete aj tridsať eurové modely,  čo je však príliš lacný extrém. Na druhej strane spektra stoja predražené vyše tristoeurové kúsky. Naše odporúčanie je  nezájsť ani do jedného z týchto extrémov – drahé ani príliš lacné tlakové hrnce nebudú pre vás z rôznych dôvodov dostatočne komfortné. Predražené hrnce nezaručujú nejakú výrazne vyššiu  kvalitu, bezpečnosť a sú vhodnejšie najmä pre podniky či reštaurácie. Čo sa týka ich lacnejších  náprotivkov, ich jedinou výhodou je cena. Nemáte pri nich možnosť dokúpenia náhradných dielov, čo sa vám môže vypomstiť. Ak nastane porucha, nepomôže vám ani záručná doba, ktorá je oproti kvalitným hrncom aj tak nízka.

back to menu ↑

Prečo variť v tlakovom hrnci?

Zo všetkého doteraz napísaného je jasná najväčšia výhoda tlakového hrnca oproti tomu klasickému, je to rýchlosť prípravy jednotlivých pokrmov. Dôvodov na varenie v tlakovom hrnci je však omnoho viac. Poďme si ich podrobnejšie rozobrať.

Šetrí čas

Už sme si povedali, že niektoré jedlá pripravíte v tlakovom hrnci oproti tomu klasickému až o 75% rýchlejšie. Ukážme si to však priamo v číslach.

Príprava mäsa:

  • Kuracie mäso: 15 minút v tlakovom hrnci alebo 30–40 minút v klasickom hrnci.
  • Bravčovémäso: 30 minút v tlakovom hrnci alebo 60–70 minút v klasickom hrnci.
  • Hovädzie mäso: 60 minút v tlakovom hrnci alebo 2–3 hodiny v klasickom hrnci.


Príprava ryže:

  • Biela ryža: 5 minút v tlakovom hrnci alebo 20 minút v klasickom hrnci.
  • Natural ryža: 10 minút v tlakovom hrnci alebo 35 minút v klasickom hrnci.
  • Farebná ryža: 35 minút v tlakovom hrnci alebo 60–70 minút v klasickom hrnci.


Příprava zeleniny:

  • Zemiaky: 3–5 minút v tlakovom hrnci alebo 20–30 minút v klasickom hrnci.
  • Mrkva, brokolica, karfiol: 2–3 minúty v tlakovom hrnci alebo 20 minút v klasickom hrnci.
  • Kukurica: 10 minút v tlakovom hrnci alebo 40 minút v klasickom hrnci.


Príprava strukovín:

  • Fialová fazuľa: 35 minút v tlakovom hrncialebo 90 minút v klasickom hrnci.
  • Šošovica: 5–10 minút v tlakovom hrncialebo 30 minút v klasickom hrnci.
  • Hrach: 20–30 minút v tlakovom hrncialebo 60–70 minút v klasickom hrnci.
  • Cícer: 35 minút v tlakovom hrnci alebo 90 minút v klasickom hrnci.

Toto je len stručný výpočet časovej úspory varením v tlakovom hrnci oproti klasickému vareniu. V mnohých tlakových hrncoch nájdete možnosť dvojitého varenia, takže pripravíte napríklad mäso a prílohu súčasne.  Pomocou nadstavca ich od seba oddelíte, a ako prvé bez nadstavca vložíte do hrnca suroviny s najdlhšou dobou prípravy.

Šetrí energiu

Drvivá väčšina moderných tlakových hrncov je vyrábaná z materiálov s perfektnou vodivosťou tepla, disponujú  konštrukciou so silnými stenami a trojvrstvovým dnom. Vďaka tomu tlakový hrniec ľahko vodí a udržuje teplo, čím spotrebuje menej energie. Menšia nutnosť vyhrievania znamená väčšie šetrenie vašej peňaženky.

Jedlo si zachová svoju prirodzenú chuť a stratí menej vitamínov ako pri klasickom varení

Všetci vieme, že potrava varením stráca nielen nutričnú hodnotu, ale dokonca aj chuť a vôňu. Čo väčšina z nás vyvažuje výrazným používaním korenín. Je to tak práve kvôli vyparovaniu vody, spolu s ktorou sa vyparí aj  časť v nej rozpustených vitamínov či vôní a chutí. Tým, že podstatou varenia v tlakovom hrnci je zabránenie tomuto vyparovaniu vody z hrnca,potraviny si skrátka svoju chuť, vôňu a vitamíny ľahšie uchovajú.

Využijete ho nielen pri varení

Tlakový hrniec môže byť vynikajúcim pomocníkom nielen pri varení, ale aj:

  • pri zaváraní– na to použite minimálne 6-litrové a väčšie tlakové hrnce
  • pri príprave ovocných štiav či detských výživ
  • pri sterilizácii predmetov – ak máte malé deti na rýchlu a kvalitnú sterilizáciu fľašiek, cumlíkov či iných dojčenských predmetov vám poslúži práve tlakový hrniec.

Investícia do tohto pomerne drahého kuchynského pomocníka sa teda naozaj oplatí. Zvlášť, keď sa v dnešnej stali omnoho bezpečnejšími a jednoduchšími na obsluhu ako ich predchodcovia, a väčšina z modelov sa hodí na všetky typy varných dosiek, vrátane indueurnej.

back to menu ↑

Tieto zásady pri varení v tlakovom hrnci vždy dodržiavajte

Dnešné tlakové hrnce sú úplne bezpečné a ich používanie je pomerne jednoduché až intuitívne, ale ak s jeho používaním len začínate, opatrnosti nikdy nie je dosť. Preto vždy dodržujte nasledujúce zásady:

  1. Najdôležitejšie je na začiatok prečítať si návod na použitie. Okrem samotného návodu ako tlakový hrniec obsluhovať, v ňom často nájdete aj typy, čo a ako dlho v ňom variť.
  2. Poďme k samotnému vareniu. Najprv tlakový hrniec zahrejte na vysokú teplotu, tak dlho, kým sa nezavrie bezpečnostný ventil.
  3. Dĺžku varenia začnite počítať presne od tejto chvíle. Z tlakového ventilu začne unikať para. Od tohto momentu znížte teplotu varu, a ďalej varte na menšom plameni či stupni. Vždy by mala para veľmi mierne z hrnca unikať. Prípadne je nutné sledovať indikátor tlaku a pravidelne ju vypúšťať. Dĺžka varu je rôzna, záleží na type hrnca a hlavne druhu varenej potraviny. Väčšina výrobcov dodáva k výrobkom takzvané informačné tabuľky, v ktorých nájdete všetky informácie. Tu sa vraciame k bodu jeden – čítajte návod.
  4. Pokiaľ ste vo varení v tlakovom hrnci úplní začiatočníci, odporúčame zo začiatku hrniec ochladiť a otvoriť o niečo skôr, ako uvádza tabuľka návodu. Ak potom zistíte, že varený pokrm ešte nie je dostatočne pripravený, dovarte ho. Doba varenia je v tabuľkách totiž len orientačná a na jej optimálnu dĺžku prídete len vlastnými skúsenosťami.
  5. Ako sme už mnohokrát spomínali, tlakový hrniec treba plniť najviac do 2/3 objemu. Pri varení v ňom neuniká toľko pary ako pri varení v bežných hrncoch a potrebuje tiež priestor.To však platí pri potravinách, ktoré pri varení nenapučia. Pri príprave strukovín odporúčame nechať priestoru viac a naplniť ho približne do ¼.
  6. V hrnci vždy musí byť určitý objem tekutiny.Pohybuje sa to od 1–2 šálok, teda približne 150–250 ml – presnejšie množstvá nájdete opäť v návode.
  7. Na konci varenia počkajte, až sa vypustí všetka para, tlak klesne na nulu a následne sa otvorí veko.
  8. Počas celého procesu varenia by ste napriek bezpečnostným poistkám nemali k sporáku a hrncu púšťať deti.
  9. Prázdny hrniec nikdy nesmie ísť na oheň a za žiadnych okolností ho nevkladajte do rúry na pečenie. Poškodili by sa držadlá, ventily a bezpečnostné zariadenie aj rukoväť.
  10. Prázdny hrniec by sa mal skladovať otvorený, aby sa dostatočne vetral.

Na záver podotkneme, že práca s tlakovým hrncom vôbec nie je taká náročná, ako sa zdá. Treba len prekonať počiatočné obavy a skúsiť si to. Tlakový hrniec si rozhodne nájde miesto aj vo vašej domácnosti a my dúfame, že sme vám s výberom pomohli. Prajeme vám veľa zdravých, rýchlo a šetrne pripravených jedál a dobrú chuť!

Tlakové hrnce
5 (100%) 1 vote
Necenzurovane.sk