Ako sa orientovať medzi pracími programami

Moderné práčky ponúkajú mnoho profesionálnych funkcií a pracích programov, medzi ktorými je občas zložité vedieť sa orientovať. Počet pracích programov pritom väčšinou patrí medzi hlavné kritériá, podľa ktorých si spotrebič vyberáme. Nové a modernejšie práčky majú vo svojej programovej ponuke tiež celý rad špeciálnych programov. Majú za úlohu čo najviac uľahčiť pranie bielizne, ale väčšina z nás má svoj vlastný obľúbený program, na ktorom bielizeň najčastejšie perie. Mnohokrát sa stáva, že niektoré inteligentné funkcie a vychytávky ani raz nepoužijeme, pretože je ich na výber naozaj veľa. Dnes sme si pre vás pripravili článok, ktorý vás prevedie tými základnými, ale aj špeciálnymi pracími programami. Určite nebude na škodu urobiť si trošku lepší prehľad.

Klasické pracie programy

Medzi klasické pracie programy, ktoré v dnešnej dobe ponúka každá práčka patrí: bavlna, vlna, syntetika, mix, jemná bielizeň, plákanie a odčerpanie. Prvé tri programy slúžia na pranie bielizne z materiálov, pre ktoré je prací program odlišný predovšetkým teplotou a dĺžkou pracieho programu. Zatiaľ čo bavlnená bielizeň sa perie dlhšiu dobu pomocou prudkých pracích pohybov pri teplote 40 až 60 °C, vlnenú bielizeň perieme pri 40 °C a je potrebné zvoliť vhodný prací prostriedok určený priamo na vlnu.

Syntetika je program, ktorý slúži na pranie bielizne zo syntetických vlákien, ako je napríklad polyester, polyakryl, viskóza, alebo tiež zmes bavlny a syntetiky. Prací cyklus je kratší ako pri programoch na bavlnu a bielizeň sa perie jemnými pracími pohybmi pri teplote 40 až 60 °C. Ľahko až bežne zašpinenú bielizeň z odolného materiálu perieme na programe mix pri teplote od 40 do 60 °C. Jemná bielizeň je program na pranie zvlášť jemných odevov, pred praním by sa bielizeň mala obrátiť naruby a maximálna pracia teplota je 40 °C. Program plákanie nájdeme pri niektorých pracích programoch určených pre odolnejšie materiály, ako je napríklad bavlna, a samostatne je program určený na škrobenie a plákanie bielizne. Odčerpanie je záverečný program, ktorý má za úlohu odčerpať prebytočnú vodu z bubna práčky, a je súčasťou všetkých pracích programov.

Špeciálne pracie programy

Modernejšie a kvalitnejšie práčky sa od tých bežných líšia nie len po technickej stránke, ale tiež tým, čo môžu užívateľovi ponúknuť. Vďaka špeciálnym programom vyperiete bielizeň len za 15 až 30 minút, čím ušetríte hlavne čas, túto možnosť už ponúka väčšina nových práčok. Ďalšou špeciálnou funkciou je program pre alergikov, ten znižuje množstvo alergénov, a je vhodný taktiež pre osoby s citlivejšou pokožkou. V programovej ponuke dnes nesmie chýbať program na športové oblečenie. To býva vyrobené zo špeciálnych materiálov, ktorým práčka prispôsobí teplotu. Na športové a fitness oblečenie sa odporúča používať len tekuté pracie prostriedky, a na dosiahnutie tých najlepších výsledkov by sa nemal prekračovať maximálny limit naplnenia bubna. Pracie programy sú tiež prispôsobené na pranie hodvábu a peria. Ponuku špeciálnych programov má síce každý výrobca práčok trošku odlišnú, avšak dokonale premyslenú. Uľahčí vám nielen prácu, ale zároveň máte istotu, že o vašu bielizeň je šetrne a profesionálne postarané. Investícia do modernejšieho spotrebiča sa teda rozhodne oplatí a na uľahčenie výberu tej najvhodnejšej práčky môžete využiť náš test najlepších práčok na rok 2022.

Praktické rady, vďaka ktorým bude pranie hračka

Na záver nášho článku vám prinášame pár praktických rád na správny postup pri praní bielizne:

  • Práčku nenaplňte na prasknutie: Práčka by mala mať v bubne dostatok priestoru, bielizeň sa musí prevaľovať a prepierať. S dostatkom miesta nebude až tak pokrčená a lepšie sa vyperie. Pred vložením bielizne do práčky si skontrolujte vrecká, aby sa vám nestalo, že si vyperiete napríklad kľúče, ktoré by mohli bubon poškodiť.
  • Kontrolujte vnútorné etikety: Na vnútornej strane odevov nájdete etiketu, kde výrobca uvádza, ako postupovať pri praní, sušení a žehlení bielizne. Pomocou dodržiavania odporučeného postupu si vaše oblečenie zachová dlhšie svoj pôvodný stav.
  • Použite aviváž: Aviváž bielizeň dokonale zjemní a zároveň krásne prevonia. Je dôležité dodržiavať dávkovanie. V žiadnom prípade nepridávajte aviváž k športovému oblečeniu, mohlo by tak stratiť svoju funkčnosť.
  • Bielizeň pred praním trieďte: Bielizeň je vhodné roztriediť, aby nedošlo k zapraniu alebo strate pôvodných farieb oblečenia. Oddeľujeme svetlú, tmavú a farebnú bielizeň.