Najlepšie kávovary 2019

  • Ušetrite si peniaze aj nervy pri výbere vhodného kávovaru
  • Zvoľte si na základe kvality kávy, tlaku, náročnosti údržby a pomeru cena/kvalita.
  • Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.

TOP kávovary roku 2019

Úvod

Káva je na celom svete jedným z najviac konzumovaných nápojov. Je natoľko obľúbená, že mnohí z nás si nedokážu predstaviť začiatok úspešného dňa bez svojej rannej šálky kávy. Pre iných je zase spojená s odpočinkom, príjemnými rozhovormi a stretnutiami s priateľmi. A teraz si predstavte, že kávové zrnká robia naše rána krajšími a chutnejšími už od 15. storočia. Masovo sa ale začala piť až po neúspešnom tureckom obliehaní Viedne roku 1682, keď boli zrnká kávovníka nájdené v tábore moslimov. Vtedy sa káva pila iba čierna, horká, takzvaná turecká. Za tých neuveriteľných niekoľko sto rokov však ľudia vymysleli obrovskú škálu najrôznejších kávových nápojov. Takže, nech už patríte medzi fanúšikov silného espressa, lahodného cappuccina alebo klasickej čiernej kávy, môžete si byť istí, že sa na trhu dá nájsť kávovar priamo pre vás.

Kávovary dnes už nie sú len výsadou reštaurácií a kaviarní. Ich popularita v domácnostiach v poslednom čase rapídne stúpa a vďaka ich variabilite si na svoje príde prakticky každý. V obchodoch nájdete celý rad modelov, ktoré sa navzájom nelíšia len cenou a dizajnom, ale predovšetkým spôsobom prípravy kávy. Niekomu stačí naliať do seba rannú dávku kofeínu, iní si zase potrpia na kvalitu svojej popoludňajšej kávy a jej chuti. A v neposlednom rade si mnohí z nás chcú užiť aj samotnú prípravu. To znamená, že váš výber spočíva v konečnom dôsledku predovšetkým na druhu kávy, ktorý preferujete, na počte ľudí, ktorí budú kávovar využívať a samozrejme aj na veľkosti vášho rozpočtu. Ešte než sa pozrieme na jednotlivé typy kávovarov, majte na pamäti, že ten ideálny by mal spĺňať tri základné požiadavky – dobrú cenu, pekný dizajn a predovšetkým by mal zvládnuť uvariť váš obľúbený druh kávy.

Avšak výber akéhokoľvek spotrebiča, či už sa jedná o kávovar, alebo chladničku, nie je v dnešnej dobe vôbec jednoduchý. Ponuka na trhu je tak široká a zorientovať sa v nej môže byť pre rad z nás oriešok. Navyše výrobcovia sa navzájom predbiehajú nielen v technológiách, ktoré do svojich výrobkov vkladajú, a na ktoré majú jedinečné patenty, ale aj v dizajne jednotlivých prístrojov. Preto sme pre všetkých z vás, ktorí v širokej ponuke kávovarov tápu, pripravili tieto stránky. Ich prostredníctvom vám chceme pomôcť sa zorientovať na dnešnom trhu a vybrať kávovar, ktorý sa k vášmu životnému štýlu hodí najlepšie. Prostredníctvom nákupného poradcu vám prinášame informácie o rôznych typoch kávovarov, spôsoboch prípravy kávy a tiež o jednotlivých parametroch, na ktoré je pri výbere potrebné pamätať. Našim cieľom je pomôcť vám, aby ste investovali iba do prístroja, z ktorého budete mať maximálny úžitok. Špecifiká vybraných modelov sme viac rozpísali v našich testoch a recenziách.

back to menu ↑

Typ kávovaru zvoľte podľa svojich preferencií

Prvou a asi tiež najzákladnejšou otázkou, ktorú by ste si pri výbere kávovaru mali položiť, je, koľko ľudí bude kávu piť a aký typ preferujete. Aby sme vám to vysvetlili, môžeme sa na to pozrieť nasledovne. Možno ste v domácnosti jediný, kto pije kávu. Ráno si pripravíte jednu šálku, výnimočne popoludní po návrate z práce a viac nepotrebujete. V takom prípade sú pre vás vhodné jednoduchšie prístroje – pákové kávovary, prípadne kapsulové. Ich cena nie je vysoká, pohodlne sa zmestia do každej kuchyne a príprava kávy vám s ich pomocou nezaberie príliš veľa času.

Pravdaže, ak zvažujete kúpu kávovaru do väčšej domácnosti, kde si niektorí členovia rodiny radi vychutnajú kávu aj viackrát za deň, alebo napríklad do kancelárie, potom je potrebné sa pozrieť po iných kávovaroch. Tým skôr, že každý vo vašom okolí môže mať rád iný druh kávy. V tom prípade odporúčame pozrieť sa po plnoautomatických kávovaroch. Sú veľmi jednoduché na používanie, ale v porovnaní s kapsulovými o ​​niečo náročnejšie na údržbu. Ak sa pre ne rozhodnete, počítajte s vyššou obstarávacou cenou, ale cena za jednu porciu kávy sa naopak zníži. Po čase na nich teda ušetríte. Keďže sú ale všetky tri typy natoľko odlišné, dovoľte nám na tomto mieste namiesto klasického porovnania uviesť drobné predstavenie všetkých troch.

back to menu ↑

Test plnoautomatických kávovarov

Plnoautomatické kávovary tvoria veľmi variabilné a automatické prístroje, ktoré minimalizujú vašu prácu a dávajú vám kávu v maximálnej kvalite. Najdôležitejším aspektom je samozrejme čerstvosť kávy. Zomletá si totiž drží jedinečnú arómu len niekoľko hodín po otvorení, na vzduchu dochádza k oxidácii látok obsiahnutých v zrnách a strate zásadných éterických olejov. Stráca sa tým celá chuť vašej kávy. Automatické kávovary tieto nedostatky odstraňujú, pretože kávu namelú vždy pri jej použití.

Plnoautomatické kávovary a ich charakteristika

Výhodou plnoautomatických kávovarov je šetrnosť oproti iným typom. Obstarávacia cena je síce vyššia, ale prevádzkové náklady sú minimálne – v prepočte na jednu šálku aj desaťkrát nižšia ako prikapsulových kávovaroch. Ich ovládanie je navyše (pretože sú väčšinou vybavené displejom alebo kontrolkami) veľmi intuitívne a mimoriadne jednoduché. Pre milovníkov rôznych druhov kávy potom máme dobrú správu – tieto kávovary dokážu viac, než len pripraviť obyčajné espresso. Vyššie modely sú vybavené systémom pre šľahanie mlieka, takže dokážu vytvoriť aj dokonalé cappuccino, latté, flatwhite alebo akýkoľvek iný mliečny nápoj (nezriedka aj detský, čokoládový).

Podobne jednoduchá, ako je práca s nimi, je aj údržba automatických kávovarov. Výrobcovia sú v tomto prípade dômyselní a drvivá väčšina plnoautomatických kávovarov disponuje programom automatického preplachovania, ktorý kávovar vyčistí za vás. Samozrejme, čas od času je potrebné skontrolovať aj vnútro prístroja. To už musíte urobiť ručne – vybrať centrálnu jednotku, opláchnuť ju pod tečúcou vodou a vrátiť ju späť. Zabránite tak usadzovaniu zvyškov kávy a vzniku plesní. Rovnako by ste nemali zabúdať na odvápňovanie. Bez toho je tu totiž riziko, že po čase by došlo k poškodeniu stroja. Aj táto činnosť je našťastie dosť často automatická a kávovar ju zvládne po vašom príkaze vykonať sám.

Ako sme už načali v úvode, výhodou týchto modelov je mlynček na kávu, vďaka ktorému bude vždy čerstvá. Dajte si ale pozor, z akého materiálu je vyrobený. V zásade sa používajú dva – keramický (odolá teplu, neprehrieva sa, ale ľahko sa rozbije a oprava je náročná) a oceľový (odolnejší, ale môže kávu spáliť). Rozhodujúca je v tomto prípade aj hrubosť namletej kávy – od nej sa odvíja jej chuť. Tento parameter by mal byť nastaviteľný. Ak nie je, zvoľte iný kávovar.

Od ostatných typov kávovarov sa tie plnoautomatické odlišujú tiež dizajnom. Existuje celý rad možností, takže nie je ťažké zapracovať tento nový prvok do interiéru kuchyne. Modely existujú vo viacerých farebných prevedeniach (od čiernej a bielej farby až po odvážne modré, červené alebo oranžové), môžete si zvoliť dokonca aj nerezový typ. Pre dizajn je dôležitý tiež spôsob ovládania – tlačidlá a displej. Zaujímavým riešením sú po dizajnovej stránke vstavané kávovary – tie sú zabudované do kuchynskej linky a zvonku sa dostanete iba k ovládaniu a nádobke na vodu. Výhodou je, že nebudú nijako narušovať vzhľad vašej kuchyne.

Výhody

Čerstvosť kávy

Nízka cena za šálku kávy

Ľahké ovládanie


Nevýhody

Vyššia cena

Nie vždy vie robiť mliečne nápoje alebo čaj

back to menu ↑

Test pákových kávovarov

Pákové kávovary sa hodia pre ľudí, ktorí kávu naozaj milujú a chcú sa zapojiť do jej prípravy. Počas nej si budete naozaj pripadať ako majiteľ kaviarne. Musíte ju najprv namlieť (pokiaľ sa nerozhodnete zaobstarať si už namletú kávu vo vrecúšku), správne ju dávkovať, zatlačiť páku a pustiť vodu. Na druhej strane, hoci je to prácnejšie, dáva vám to veľa priestoru, ako chuť kávy ovplyvniť – výberom druhu, hrubosťou namletia, i teplotou vody. Tá sa môže v závislosti na kvalite prístroja nastavovať až v rozpätí niekoľkých stupňov Celzia.

Pákové kávovary a ich charakteristika

Všetky pákové kávovary klasicky fungujú na rovnakom princípe. Voda pod správnym tlakom preteká cez namletú kávu, ktorá musí byť správne stlačená. Týmto spôsobom z nej dostanete bohatú, plnú a silnú chuť. Existujú aj modely, ktoré v sebe majú vlastný mlynček, tie vám ale neodporúčame, oproti bežným pákovým kávovarom sú hrozne drahé a vy prídete o veľa potešenia z mletia kávy.Skôr vám odporúčame zaobstarať si obyčajný samostatný mlynček na kávu, vďaka ktorému si môžete pripraviť len toľko kávy, koľko na porciu potrebujete. Takýto mlynček je potom zárukou čerstvosti a nádhernej arómy v každej šálke. Ako sme teda už povedali, pákové kávovary sú práve z tohto dôvodu určené náročným zákazníkom, ktorí si chcú vychutnať kávu v špičkovej kvalite. Samozrejme, nevýhodou môže byť neporiadok, ktorý pri mletí kávy vzniká. Z toho dôvodu je tu možnosť zaobstarať si takzvané PODy. Ide o naporciovanú a zabalenú kávu, ktorú vložíte do páky miesto namletej kávy. Je uložená v podobnom vrecku ako čaj, cez ktoré voda pretečie a vy ho po použití len vyhodíte do koša, to je celé.

Výhody

Možnosť pripraviť si kávu na mieru

Nízka cena za šálku kávy


Nevýhody

Príprava kávy je pracnejšia

Nutnosť dokúpenia mlynčeka na kávu

back to menu ↑

Test kapsulových kávovarov

Nie všetci z nás sú odborníci na kávu. Nie každému chutí silné espresso alebo malé ristretto, a nie každý z nás chce venovať čas starostlivej príprave. Skôr si chcú dopriať svoju obľúbenú šálku kávy rýchlo a ľahko. To sú hlavné dôvody, prečo sa kapsulové kávovary stali veľkým hitom posledných rokov. Ich používanie je nenáročné a obstarávacia cena je nízka, preto si získali veľké množstvo priaznivcov. Bohužiaľ, aj odporcov, najmä medzi odborníkmi. Je to predsa len varenie kávy z polotovaru, čo narušuje všetky tradície.

Kapsulové kávovary a ich charakteristika

Ich výhodou je veľké množstvo druhov kávy, ktoré si s ich pomocou môžete pripraviť. Navyše prácu s prístrojom zvládne v podstate každý, je veľmi jednoduchá. Stačí vložiť kapsulu a pustiť vodu, o všetko ostatné sa už postará kávovar. Tento typ kávovarov oceníte najmä v prípade, keď máte doma deti a nechcete im odopierať rovnaké potešenie, aké si doprajete sami. Či už pôjde o sladkú čokoládu alebo osviežujúce studené nápoje, deti ich ocenia. Rovnako jednoduchá je príprava mliečnych nápojov – k tomu sa hodia kapsule, obsahujúce sušené mlieko (ktoré vedia kapsulové kávovary krásne našľahať).

Výnimkou sú iba kávovary Nespresso a Tchibo. Tie disponujú nádobkou, ktorá mlieko napení priamo do šálky, podobne, ako to robia niektoré plnoautomatické kávovary. Prípadne môžu mať v sebe zabudovaný špeciálny šľahač mlieka. To je veľmi inovatívny systém, ktorý pôsobí precízne a taká pena vám dlho vydrží. Zaujímavosťou je, že dokážu túto penu pripraviť aj studenú. Nevýhodou, ako už sme sa raz zmienili, je pri tomto druhu kávovarov iba cena za jednu šálku. Kapsule nie sú lacné – závisí na výrobcovi, ale môže byť aj desaťkrát vyššia, než by bola porcia  kávy do automatického kávovaru. Pokiaľ je teda spotreba kávy vo vašej domácnosti vysoká, veľmi rýchlo sa dostanete na cenovú hranicu, v ktorej sa pohybujú drahšie kávovary. Navyše nemáte možnosť voľby výrobcu kapsúl – ste viazaní na výrobcu kávovaru a neovplyvníte ani ich zloženie a silu.

Výhody

Široká ponuka nápojov

Možnosť prípravy nápojov pre deti

Prázdne kapsule je možné vrátiť


Nevýhody

Kapsule sú drahšie

Môžete používať iba kapsule od výrobcu svojho kávovaru

back to menu ↑

Najväčší výrobcovia kávovarov

Dlhoročné skúsenosti a dobré meno výrobcu sú pri výbere kávovaru polovicou úspechu. Na dnešnom trhu nájdete poctivé a medzi zákazníkmi obľúbené značky, ako je napríklad švajčiarska Jura alebo talianska Delonghi. Tie patria medzi najlepšie. Ale pretože je v posledných rokoch po kávovaroch veľký dopyt, kávovary zahrnulo do svojho sortimentu veľa ďalších firiem. V regáloch obchodov teda nájdete modely značiek Krups, Bosch, alebo napríklad Philips (pod ktorý patrí talianska značka kávovarov Saeco). Čo sa týka pákových kávovarov, tým kraľuje značka Catler, ktorá vyniká dobrým spracovaním a zaujímavým dizajnom svojich prístrojov. Medzi najobľúbenejšie kapsulové kávovary patria tie od spoločnosti Dolce Gusto, Tchibo alebo Nespresso

back to menu ↑

Ako kávovary vyberať, aby naozaj poslúžili?

Nemáte jasnú predstavu, aký kávovar by ste vlastne chceli? Nuž, potom by sme sa mali pozrieť na jednotlivé základné body, ktoré vám uľahčia rozhodovanie. Vyhodiť peniaze za kávovar, ktorý nemá dobré parametre, a na ktorom si kvalitnú kávu jednoducho neuvaríte, ani ak by ste sa rozkrájali, to skrátka nemá zmysel. Na čo sa teda musíte zamerať?

Tlak je pre kávovar rozhodujúci

Čo sa týka tlaku, mnoho zákazníkov vyberá kávovar na základe domnienky, že vysoký tlak je zárukou dobrej kávy. A že čím vyšší tlak, tým je káva lepšia. Výrobcovia kávovarov na vás skúšajú rôzne marketingové finty. Ak má niekto kávovar s tlakom 15 barov, vždy sa objaví iná značka, ktorej kávovary majú tlak 16, 17 či 19 barov. Vyšší tlak je však úplne zbytočný a na kvalite kávy sa vôbec neodrazí. Napriek tomu si to veľa ľudí stále myslí. Pozrime sa teda na vysvetlenie, ako to vlastne v kávovaroch funguje.

Môžeme sa pozrieť na profesionálne kávovary, s ktorými sa stretávame napríklad v kaviarňach. Tlak v nich dosahuje 9 barov. To preto, že profesionálne kávovary sú vybavené rotačnou pumpou, respektíve čerpadlom, ktoré zaisťuje konštantný tlak v celom vodovodnom systéme kávovaru. Počas prípravy kávy sa tento tlak nemení. Ale tieto čerpadlá sú finančne veľmi náročné, takže sa v kávovaroch určených do domácností používajú vibračné pumpy. Tie sú konštruované spôsobom, na základe ktorého vytvárajú tlak 15 barov a v niektorých prípadoch aj viac. Voda sa pumpuje vďaka rýchlemu pohybu kovového piestu. Keď je piest v pohybe jedným smerom, voda sa tlačí do systému jedným smerom a nasáva sa zo zásobníka, akonáhle sa jeho pohyb otočí. Tým pádom už ale tlak v kávovare nie je pevne daný a výrazne osciluje.

Tlak 15 barov (a vyššie hodnoty) teda znamená, že ide o tlak na čerpadlo. Je daný konštrukciou vibračnej pumpy a na chuť výslednej kávy nemá vplyv. Naopak, pri kvalitných kávovaroch je súčasťou konštrukcie ventil, ktorý dokáže tlak rozložiť tak, aby hodnota dosiahla práve príjemných 9 barov. To je minimum, pod ktoré by ste nemali ísť (nižší tlak spôsobí, že voda kávou iba pretečie a nedostane žiadnu chuť), výrazne vyšší tlak je však zbytočný, pretože vás má iba nalákať ku kúpe.

Kávovar-kuchyně

Kvalita kávy nie je  u všetkých  prístrojov rovnaká

Kvalita kávy z rôznych kávovarov sa môže líšiť viac, než si myslíte. Rozdiel nie je len medzi automatickými, pákovými a kapsulovým kávovarmi, ale aj medzi jednotlivými modelmi. Najlepšiu kávu získate jednoznačne z automatických a pákových kávovarov, tie kapsulové trochu zaostávajú. Ale inak závisí kvalita kávy taktiež na značke (napríklad najlepšie espresso býva z kapsulových kávovarov Nespresso) a cene prístroja. Teda v prenesenom slova zmysle aj na jeho kvalite. Značky, ako napríklad Dolce Gusto alebo Tassimo, potom cielia na oveľa väčšiu skupinu zákazníkov a ponúkajú široký výber kávových nápojov. Deti, ktoré nemôžu piť kofeín, potom iste ocenia ponuku čokoládových nápojov.

Náročnost na přípravu kávy a údržbu přístroje

Samozrejme, pre mnohých z vás bude rozhodujúcim kritériom jednoduchá a ľahká manipulácia s prístrojom. Poďme sa pozrieť na špecifiká pri kontrole a udržiavaní jednotlivých typov.

  • Kapsulové kávovary – jednoznačne najjednoduchšie na obsluhu aj na čistenie. Vyberiete si kapsulu s kávou podľa vašej chuti, stlačíte tlačidlo a behom pár sekúnd je vaša káva pripravená. Umývanie kávovaru je obdobne ľahké.
  • Automatické kávovary – sú na používanie podobne jednoduché, vyžadujú ale väčšiu starostlivosť. Kávu na úrovni špičkovej kaviarne si doma vďaka nim pripravíte stlačením jedného jediného tlačidla. Zvyšok práce, od namletia zrna až po napenenie mlieka do lahodného cappuccina, zvládne kávovar hravo sám. Ruku musíte k dielu priložiť len v podobe pravidelného vyprázdňovania zásobníka s použitou kávou a odvápňovania. Dôležité je aj čistenie vnútorných priestorov kávovaru, môžeme vás ale upokojiť, väčšina prístrojov to dokáže sama.
  • Pákové kávovary – na prípravu kávy sú asi najzložitejšie. Sú najviac podobné profesionálnym kaviarenským strojom. Pákový kávovar je pre vás správnou voľbou v prípade, že patríte medzi milovníkov skutočne dobrej a silnej kávy a v neposlednom rade i samotného procesu jej prípravy. Tá síce, pomocou pákového kávovaru nie je náročná, ale vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a určite aj zručnosti, ktorú však získate po pár použitiach. Ak sa rozhodnete pre kávu pákového kávovaru, zvážte aj kúpu samostatného mlynčeka. Vďaka tomu si budete môcť naliať presné množstvo kávy, ktoré na prípravu potrebujete, a tak zaručíte jej čerstvosť.

Raz mesačne by ste mali prístroj odvápňovať. Vápnik sa celkom prirodzene vyskytuje vo vode, dostáva sa do nej už v pôde a cez akékoľvek priemyselné čistenie sa ho nikdy definitívne nezbavíte. V kombinácii s oxidom uhličitým tvorí vo vode veľmi dobre rozpustný hydrogén uhličitanu vápenatého (klasický vápenec), avšak za tepla, ktoré v kávovare panuje, ho rozložíte a vyzrážate. Vápnik sa potom usadí na trubkách a v nádržkách vnútri kávovaru, a okrem toho, že má vplyv na chuť kávy, znižuje tiež životnosť prístroja. Preto sa ho snažte prostriedkom na odvápnenie čistiť pravidelne. Babské čistenie octom neodporúčame, potom sa ho ťažko zbavujete a má to opäť vplyv na chuť kávy, často aj týždeň po vyčistení.

Spotreba nehrá až takú úlohu, ale je dobré ju poznať

Spotreba kávovaru rozhodne nehrá pre vašu domácnosť takú úlohu, ako je to, napríklad, v prípade chladničky, práčky alebo umývačky riadu. Tieto prístroje totiž len málokedy budú v prevádzke dlhšie ako niekoľko minút v kuse. Preto sa ani vysoká spotreba tak neprejaví. Ak ale chcete ušetriť aspoň niečo, odporúčame spotrebu sledovať. Nie každý obchodník tento parameter uvádza, potom sa ale nebojte a opýtajte sa. Predajcovia majú povinnosť vám tieto informácie poskytnúť. Pomôcť vám môže parameter príkonu – z toho sa dá spotreba energie vypočítať. Výhodou je v tomto ohľade funkcia automatického vypnutia. Ak náhodou zabudnete kávovar vypnúť, urobí to za vás, aby zbytočne nečerpal elektrinu.

Dizajn kávovaru – musí ladiť so zvyškom kuchyne

Výrobcovia kávovarov sa v dnešnej dobe snažia maximálne vyhovieť rozličným požiadavkám svojich zákazníkov a na trh teda dodávajú prístroje v rôznych farebných i materiálových prevedeniach. Na pultoch obchodov navyše často nájdete limitované edície, ktoré vašu kuchyňu doslova rozjasnia a dodajú jej ďalšiu štipku atraktivity. S dizajnom veľmi často súvisí aj veľkosť kávovaruplnoautomatické prístroje na espresso bývajú, samozrejme, zo všetkých najväčšie. Ak sa rozhodnete, že ich chcete, uistite sa dopredu, že máte v kuchyni na ich uloženie dostatok miesta. Naopak pákové a kapsulové kávovary sa bez problémov zmestia aj do menších kuchýň. Čo sa týka samotného vyladenia kávovaru do štýlu kuchyne, potom sa fantázii medze nekladú. Ak chcete nenápadný prístroj, nie je to problém. Nerezový, plastový? Obyčajný čierny, alebo do vašej kuchyne viac zapadne ten farebný, hravejší? Možností je skrátka veľa a máte si veru z čoho vyberať. Pre tých z vás, ktorí si na domácnosti zvlášť zakladajú, potom existuje veľmi atraktívna ponuka retro kávovarov (hoci my ich neodporúčame, ich vlastnosti zďaleka nezodpovedajú cene).

Druhy kávy, ktoré je možné si pripraviť

Každý typ a každá značka kávovarov je samozrejme špeciálna tým, aaké druhy kávy vám ponúka. Pozrime sa na to z hľadiska jednotlivých druhov kávovarov.

Kapsulové kávovary

Kapsulové kávovary ponúkajú asi najväčšiu variabilitu a najširší výber. Klasicky si do nich zaobstaráte kapsule, v ktorých je káva namiešaná a kávovar tvorí iba medzičlánok, ktorý ju pre vás pripraví. Iným spôsobom ju z neho ale nedostanete, preto by jedným z kritérií výberu kapsulového kávovaru mala byť ponuka kapsúl. Tie sa značku od značky líšia, my vám prinášame prehľad sortimentu troch najväčších:

  • Nespresso – ponúka kolekciu 24 druhov kapsúl. K tomu ešte občas pridáva limitovanú špeciálnu edíciu pre skutočných milovníkov kávy. Neponúka žiadne mliečne ani čajové nápoje, ale skutočne veľmi dobrú a kvalitnú kávu rôznej intenzity (celkom v trinástich stupňoch) a chuti. Kapsule sú tiež prispôsobené šálke – najmenšie ristretto, stredné espresso a najväčšie lungo.
  • Nescafé Dolce Gusto – ponuka kapsúl je špecifická tým, že firma spolupracuje aj s inými značkami. Preto je v jej sortimente asi tridsať druhov nápojov, a to nielen kávových. Pri voľbe rôznej veľkosti šálky a intenzity si môžete vyberať z ponuky klasických káv, ale aj z nápojov latté, cappuccino, čokoládových (dokonca aj vo variante Nesquik) čajových, alebo dokonca studených (ľadové cappuccino alebo ľadový čaj).
  • Tassimo – táto firma má asi najväčšiu ponuku kapsúl na trhu. Niekedy sa užívatelia zhodujú, že ich chuť nie je najlepšia, ale niektoré nápoje si inak nepripravíte. Okrem káv preverených značiek (CarteNoire, Jacobs) totiž pripravuje kapsulové latté, cappuccino, čaje, čokoládu Milka alebo napríklad čokoládový nápoj Oreo.

Pákové kávovary

Pákový kávovar využijete najmä  na prípravu najklasickejších druhov kávy. Ponuka tu nie je natoľko široká, vzhľadom na spôsob fungovania tohto kávovaru. Tým najbežnejším, čo si od neho budete priať, bude asi klasické espresso (prípadne espresso s určitým vylepšením, napríklad s mliekom). Niektoré prístroje ale vedia urobiť napríklad aj latté alebo cappuccino. Vo výnimočných prípadoch (pokiaľ ide o tie najlepšie kávovary) dokážu ohriať aj mlieko a vytvoriť na nápoji mliečnu penu.

Plnoautomatické kávovary

Plnoautomatické kávovary sú oproti pákovým variabilnejšie a ponúkajú vám toho omnoho viac. Ponuka nie je taká široká, ako u kapsulových, ale napriek tomu je zaujímavá. Okrem klasickej kávy alebo espressa vám totiž ponúka aj prípravu klasického cappuccina alebo latté (za pomoci parnej trysky). Je tiež dobré vedieť, najmä ak máte deti, že kávovary niektorých značiek umožňujú aj prípravu čokoládových mliečnych nápojov pre našich najmenších.

back to menu ↑

Dalšie funkcie moderných kávovarov

Moderné kávovary už by nemali byť iba prostredníkom, s ktorého pomocou prelejete zrnkami kávy vodu. Mali by vedieť niečo navyše, uľahčiť vám čo najviac život a pripraviť vám z pitia kávy skutočný pôžitok. A to nielen jej chuťou, ale aj pohodlným, jednoduchým a príjemným spôsobom jej prípravy. S čím sa teda môžete pri  kávovaroch stretnúť, čo by sa vám mohlo v domácnosti hodiť?








back to menu ↑

Konečný verdikt 

Čím by ste sa mali pri výbere v prvom rade riadiť? Predovšetkým vašimi chuťovými pohárikmi, rozpočtom, miestom vo vašej kuchyni a dennou spotrebou. Pred kúpou by ste si mali určite zodpovedať otázku, koľko členov domácnosti (kancelárie, pracoviska) bude kávovar využívať. Ak predpokladáte, že denne budete variť aj viac ako 5 šálok kávy (a máte záujem o väčšiu rozmanitosť), oplatí sa vám investovať do plnoautomatického kávovaru. V prípade menšej spotreby si pokojne môžete zaobstarať pákový alebo kapsulový. Výhodou môže byť, ak zvolíte model, ktorý má integrovanú funkciu penenia kávy mliekom. Prípadne, ak kávovar vie robiť mliečne nápoje (čo ocenia najmä deti). Dôležitá je aj značka – kvalitné kávovary vie vyrobiť len málokto. Musíme na tomto mieste vymenovať najmä firmy, ako je Krups, Dolce Gusto, Delonghi alebo Nespresso.

Pre samotný výber je dôležitý tlak. Nenechajte sa od výrobcov napáliť, nie je dôležité, aby boli hodnoty tlaku obzvlášť vysoko, 9 barov je asi taká ideálna hodnota (tam sa reálne pohybuje skutočný tlak pri prístrojoch, ktorých oficiálna hodnota tohto parametra je 15 barov). Rovnako sa snažte už v obchode zistiť, aký náročný je kávovar na ovládanie a na údržbu. Bolo by zbytočné zaobstarať si prístroj, ktorému budete musieť venovať toľko času, že už vám nezostane vôbec žiadny priestor na pokojné vypitie kávy.Spotreba síce nie je pri kávovaroch taká dôležitá, pretože prístroj je v prevádzke len krátkodobo, ale nie jena škodu, ak si vyberiete nejaký šetrnejší model. V poslednej fáze by ste mali riešiť dizajn a pridané funkcie kávovaru (mlynček, nastaviteľnú teplotu a tvrdosť vody,…). Na záver si len skontrolujte cenu, či náhodou neplatíte za kávovar viac, ako je bežné, a ak nie… potom je všetko v poriadku a my vám gratulujeme, vybrali ste si dobrý kávovar.

back to menu ↑

Cena kávovarov – ako môže ovplyvniť výber?

Pre niekoho je cena pri nákupe akéhokoľvek spotrebiča, nielen kávovaru, najdôležitejším faktorom. Pre iných je to naopak tá posledná vec, na ktorú sa pozerajú. Avšak, nech už patríte do prvej alebo druhej skupiny, mali by ste mať približnú predstavu, v akých rozmedziach sa pohybujú ceny kávovarov. Najlacnejšie modely zoženiete aj za pár desiatok eur, ale či sú aj kvalitné, to necháme na vašom uvážení. Pravdaže, testy aj zákazníci sa úplne zhodujú, že nie. Na druhej strane sú profesionálne kávovary, ktorých cena môže prekročiť aj štyristo eur! Tie budú síce po všetkých stránkach skvelé, ale kávovar za osemsto eur vám len ťažko prinesie niečo navyše oproti prístroju za tristo eur. Snažte sa teda, ak vyberáte kávovar, mať na pamäti, že priemerná cena sa pohybuje tak od sedemdesiatpäť do štyristo eur. V závislosti od typu. Čokoľvek lacnejšie už nemusí byť nutne kvalitné, drahšie modely sa nie vždy oplatia.

Ak to vezmeme z pohľadu jednotlivých typov, potom vedzte, že pri kapsulových kávovaroch je cena väčšinou nižšia, ale zato cena jednej porcie kávy sa oproti automatickým kávovarom niekoľkonásobne predraží. Kapsule totiž nebývajú práve lacné a v jednom balení je ich len pár. Ak teda počítate s tým, že spotreba kávy je vo vašej domácnosti väčšia, mali by ste zvážiť plnoautomatický kávovar. Ten síce vyžaduje väčšiu vstupnú investíciu, ale náklady sa vám veľmi skoro vrátia v podobe nižšej ceny za jednu šálku kávy.

back to menu ↑

Zaujímavosti týkajúce sa kávy

Pôžitok z dobrej kávy sa ešte znásobí, keď budete vedieť, akú kávu vlastne práve pijete, a aký je jej príbeh. Jej pôvod je totiž dôležitejší, než by ste si mohli myslieť. To, kde káva rastie,a ako sa pestuje, zbiera a praží, sa totiž odrazí v každom tóne jej chuti.

Cesta kávového zrna až k vám

Cesta kávového zrna až do vášho hrnčeka je veľmi dlhá. Začína na kávovníkovej plantáži. Tam sa buď ručne, alebo mechanicky, zbierajú kávové zrná. Následne sa pod dohľadom odborníkov triedia, balia a exportujú do celého sveta. Po dlhej preprave prichádza na rad tá najvýznamnejšia časť celého procesu, a tou je praženie. To totiž ovplyvní chuť a kvalitu kávy viac, než čokoľvek iné. Má svoje pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať, aby boli zaručené perfektné výsledky. Rôznorodosť káv na trhu potom zaručuje rozličná dĺžka procesu praženia a rôzna teplota. Vypražená káva sa potom zabalí, môže sa prípadne ďalej spracovať (napríklad mletím) a dodáva sa do obchodov, kde si ju vy, ako zákazníci, kúpite.

Dve základné odrody káv

Každý odborník vám potvrdí, že nejznámější a nejčastěji prodávané odrůdy kávy jsou dvě – arabica a robusta.

  • Robusta – zrná robusty sú väčšie, tmavšie, obsahujú viac kofeínu a menej cukru. Chuť robusty je teda drsnejšia, zemitejšia a s nádychom jemnej arašidovej príchute a obilnín. Je viac horká a určená ozajstným znalcom kávy.
  • Arabica – zrná kávy arabica sú oproti robuste menšie, majú nižší obsah kofeínu. Chuť je kyslejšia, ovocnejšia. To spôsobujú najmä cukry (pozor, nie všetky sacharidy v prírode sú sladké, niektoré sú veľmi kyslé). Káva je teda o trošku sladšia.

Kávovar sme s vami vybrali, teraz už vám len zostáva naučiť sa s ním zaobchádzať a dopriať si v pokoji dobrý a voňavý šálok kávy. Užite si ho, prajeme dobrú chuť.

Kávovary
5 (100%) 1 vote
Necenzurovane.sk