Test domácich a záhradných grilov

Ako vybrať gril

TOP grily roku 2017

Elektrické grily Plynové grily Grily na drevené uhlie
Catler GR 8012 Weber Q 300 Weber Master Touch GBS 57
Náklady
96 %
Veľkosť
93 %
Údržba
98 %
Cena/kvalita
95 %
Náklady
95 %
Veľkosť
96 %
Údržba
95 %
Cena/kvalita
94 %
Náklady
93 %
Veľkosť
96 %
Údržba
93 %
Cena/kvalita
94 %
Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu

Najlepšie grily roku 2017

Rady, tipy, recenzie

Úvod

Leto je v plnom prúde, za oknami svieti slniečko, pivo príjemne chladí, čo viac si priať? Tej správnej domácej pohode už chýba snáď len partia kamarátov, hudba a opojne sa tiahnuca vôňa grilovaného mäsa alebo hermelínu. Grilovanie, hoci je to možno prekvapujúce, si totiž medzi našimi slovenskými letnými kratochvíľami našlo veľmi rýchlo svoju pevnú pozíciu. Rečou štatistík – každý štvrtý Slovák sa zúčastňuje správnej „grilovačky“ aspoň desaťkrát ročne, veľakrát aj častejšie. Ostatne, kto z nás nemá rád prepečený steak, grilovanú klobásku alebo opečený hermelín, že? Ale vedeli ste, koľko druhov grilov na trhu nájdete, a ako výrazne sa od seba líšia? Alebo že mäso by sa pri nakladaní nemalo soliť, aby zostalo aj po ugrilovaní šťavnaté? A čo napríklad, keď vám povieme, že príliš veľkého množstva dymu pri grilovaní sa ľahko zbavíte, keď nebudete potierať olejom rošt, ale mäso?

Takýchto trikov poznajú skutoční majstri grilovania celý rad (v závere článku vás s niekoľkými z nich veľmi radi zoznámime). Aj tí najlepší šéfkuchári si ale dobre uvedomujú, že výsledok ich práce závisí od ich kulinárskych schopností len z polovice. Zvyšok totiž záleží na tom, aký používajú gril, aký majú riad, alebo z akých ingrediencií varia. V pozadí veľkých steak-barov alebo televíznych relácií so ZdeňkomPohlreichom už totiž nevidíte, koľko venujú veľkí majstri kuchári času výberu svojho náradia alebo potravín, ktoré do jedla nakoniec použijú. My by sme vám odporučili, ak chcete hostí na svojej grilovacej párty ohromiť, alebo si aj sami vychutnať vybrané špeciality priamo z roštu, aby ste sa tiež skúsili zamyslieť, na čom vlastne varíte. Prečo by ste to mali robiť?

Pretože sme sa rozhodli otestovať novinky vo svete grilov. Divili by ste sa, ako veľmi sa od seba môžu jednotlivé prístroje líšiť. A to nielen vyčísliteľnými parametrami, ako je výkon alebo veľkosť roštu, ale aj kvalitou pripraveného mäsa. Preto by sme vám odporučili venovať výberu grilu naozaj veľa času a nesnažiť sa na ňom šetriť. Za kvalitu sa platí a vaše grilovacie párty si ju určite zaslúžia. Aby sme vám trochu pomohli a výber vám uľahčili, pripravili sme si pre vás recenzie grilov roku 2017. V tých sme sa pozreli na najlepšie modely vybraných kategórií (teda elektrických grilov, plynových grilov a grilov na drevené uhlie). K tomu patrí aj nákupný poradca, v ktorom sa dočítate, na ktoré parametre sa pri výbere zamerať, a na čo si dať pozor. A ak s nami vydržíte až do konca, ponúkneme vám pár osvedčených rád a trikov, ako si ugrilovať steak, po ktorom sa budú všetci oblizovať.

Grily-široké

back to menu ↑

Tri základné kategórie grilov

V zásade rozoznávame tri kategórie grilov. Rozdeľujeme ich predovšetkým podľa toho, odkiaľ berú teplo. Buď môžete používať gril elektrický (ak máte blízko miesto, kam môžete elektrinu zapojiť) alebo plynový, ktorý je vhodný pre začiatočníkov. Prípadne, ak máte určité skúsenosti, pokojne aj poriadny gril na drevené uhlie. Každý z nich je určený pre iné použitie a pri nákupe by ste mali zvážiť predovšetkým svoje priority. Jednotlivé typy sa totiž líšia viac, než si myslíte. Môžeme sa na to pozrieť spoločne. Prezradíme vám ich špecifiká a pokúsime sa spoločným silami prísť na to, ktorý z nich bude pre vás najlepší. Nuž, ak ste pripravený, môžeme začať.

back to menu ↑

Test elektrických grilov

Elektrický gril mnohí barbecue majstri vôbec nepovažujú za gril so všetkým, čo k tomu patrí. V tomto s nimi nemôžeme súhlasiť, ale uznávame, že je značne zjednodušený. Určite na jeho obsluhu nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti.

Najlepšie elektrické grily

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Grilovacia plocha Cena
1, Catler GR 8012 2202 cm2 Zistiť cenu
2. Tefal Meat Grill Ultra Compact 600 Classic GC305012 600 cm2 Zistiť cenu
3. Tefal Optigrill GC702D34 600 cm2 Zistiť cenu
4. Steba VG 400 2200 cm2 Zistiť cenu
5. Philips HD 4467/90 711 cm2 Zistiť cenu

Elektrické grily a ich charakteristika

Ovládanie je veľmi jednoduché a intuitívne, regulácia teploty prebieha za pomoci kolieska (v podstate regulujete prúd, ktorý zahrieva vykurovacie teleso). Do takého grilu nemusíte kupovať žiadne palivo, ste iba limitovaný nutnosťou zapojenia do elektrickej siete. Z toho vyplýva, že sú tieto grily častejšie určené na použitie v kuchyni alebo doma na balkóne (vďaka malým rozmerom sú navyše značne mobilné), na záhrade je to dosť často problém. Použitiu v interiéri, na rozdiel od zvyšných dvoch kategórií, nič nebráni – vnútri grilu sa nespaľuje nič, z čoho by vznikal dym. V prípade, že si naplánujete párty a pritom vonku prší, teda nemáte najmenší dôvod ju rušiť.

Elektrický-gril

Dôležitý je pri týchto griloch predovšetkým ich výkon. Hoci ide o grily menších rozmerov, na ktorých pripravíte pokrmy pre dvoch, maximálne pre štyroch ľudí, je dôležité, aby dosahoval najmenej 1800, až 2000 W. Inak sa vykurovacia špirála bude veľmi dlho zahrievať, nedosiahne dostatočnú teplotu, mäso sa dobre neprepečie a príprava bude trvať dlho. Keď už sme pri vykurovacom telese, dávajte si pozor, aby vám roštom alebo grilovacou doskou nestekal dolu k špirále tuk. Ten by sa pripaľoval a okrem toho, že by sa vôňa mäsa začala pozvoľna miešať s pachom spáleniny, by sa vám potom skomplikovalo i čistenie. Umyť vykurovaciu špirálu môžete až vtedy, keď poriadne vychladne, navyše je to zbytočne zložité. Nevýhodou týchto grilov býva spravidla vyššia nákupná cena, než s akou sa stretávame napríklad pri bežných griloch na drevené uhlie, a tiež o niečo vyššia poruchovosť.

Elektrické grily môžeme ďalej deliť do troch užších kategórií:

  • Kontaktné grily – mäso alebo zelenina sa vnútri griluje z oboch strán. Na spodnú dosku potravinu položíte a zhora ju priklopíte ďalšou doskou. Z oboch strán je zaistené rovnomerné ohrievanie, takže odpadá nutnosť mäso alebo syr otáčať. Dosky (môžu byť buď hladké, alebo ryhované) potom po dokončení pokrmu nie je potrebné nejako extra čistiť, stačí ich opláchnuť v umývačke. Navyše pravdepodobnosť, že vám pretečie tuk až k špirále, je veľmi malá. Väčšina z nich umožňuje použiť tri polohy grill (obe polovice priklopené tesne k sebe, vhodné na prípravu mäsa), barbecue (otvorený gril, mäso sa pripravuje najprv z jednej, potom z druhej strany) a rúra (medzi oboma polovicami vzniká medzera, vhodné na prípravu syra, toastov alebo panini).
  • Elektrické grily s roštom – klasický roštový gril, len funguje na elektrický pohon. Výhodou je, že vám aspoň čiastočne nasimuluje tú správnu grilovaciu atmosféru, na druhej strane tuk odkvapkáva priamo k vykurovaciemu telesu. Bude sa pripaľovať a prístroj vyžaduje náročné čistenie.
  • Raclette gril – špeciálny typ, pôvodom pochádzajúci zo Švajčiarska a Francúzska. Typicky ho tvorí horná doska, na ktorej sa griluje mäso alebo klobásy, a spodné panvičky, v ktorých môžete rozpustiť syr, často napríklad s cibuľkou, cesnakom alebo hubami. Tým neskôr mäso polievate a necháte zapiecť. Nejde už o klasické grilovanie, skôr sa tento spôsob prípravy mäsa blíži obľúbenému fondue, ale svojich priaznivcov si taký gril určite nájde. Navyše ak nemáte na syr chuť, možno spodné panvičky odstrániť a grilovať klasicky.

Výhody:

  • Ľahké ovládanie
  • Je možné využívať v interiéri kuchyne
  • Dobre sa s ním manipuluje
  • Malé rozmery a hmotnosť

Nevýhody:

  • Nemožno grilovať bez elektriny (napríklad na záhrade to často býva problém)
  • Chýba ten pravý pôžitok z grilovania
  • Bývajú viac poruchové

back to menu ↑

Test plynových grilov

Grily na plyn sú, podobne ako tie elektrické, určené i začiatočníkom. Tým, že sa v nich spaľuje plyn, odpadá dlhé zapaľovanie. Uvoľníte ventil a stlačením gombíka zapálite horáky. Niekedy sa môžete stretnúť aj s tým, že má každý horák vlastné zapaľovanie, tým lepšie.

Najlepšie plynové grily

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Grilovacia plocha Cena
1, Weber Q 3000 2535 cm2 Zistiť cenu
2. Weber Spirit E-210 CLASSIC 3422 cm2 Zistiť cenu
3. G21 California BBQ Premium Line 2816 cm2 Zistiť cenu
4. G21 Oklahoma BBQ Premium Line 2640 cm2 Zistiť cenu
5. Campingaz 4 Series RBS EXS INT 3500 cm2 Zistiť cenu

Plynové grily a ich charakteristika

Základom ich fungovania sú horáky. Mali by byť aspoň dva, môže ich ale byť až päť (platí, že čím viac, tým lepšie – o to rovnomernejšie bude v grile rozležanie teploty). Vďaka tomu sú plynové grily nahriate takmer okamžite potom, čo ich zapnete (maximálne do dvoch, troch minút) a regulácia teploty je veľmi jednoduchá. Poväčšine stačí otočiť kolieskom a meniť priechod plynu horákom. Takéto grilovanie je pohodlné, komfortné a nenáročné. Na druhej strane, možno sa tak pripravíte o pravý pôžitok z toho, ako založíte oheň, cítite dym, ktorý v mäse necháva určité arómy, na konci upracete lopatkou popol… Je to iné, jednoduchšie, ale bez nejakej pridanej hodnoty a radosti z vykonanej práce. Odborník by si také grilovanie neužil.

Dosť špecifické sú tieto grily kvôli ťažkej fľaši s propán-butánom. Aby ju konštrukcia udržala, je nutné, aby bola pevná, a to dostatočne. Navyše sú tieto grily veľmi ťažké a aj napriek tomu, že bývajú opatrené kolieskami, ich sťahovanie nebýva ľahké. Mobilita je obmedzená, na to myslite. Plynový gril si so sebou na dovolenku, až na výnimky,neodveziete. Vzhľadom k tomu, že plyn je vo fľašiach natlakovaný, treba k tomu všetkému dbať na zvýšenú bezpečnosť. Napríklad nie je možné, aby vám na horáky kvapol tuk z mäsa a vzplanul, alebo aby ste do nich nejako zasiahli. Je potrebné manipulovať s nimi opatrne. Rovnako si vždy skontrolujte, či náhodou nie je poškodená hadica od bomby k horákom. Ak áno, unikal by plyn do okolia a to je zlé. S poškodenou hadicou nikdy negrilujte!

Plynový-gril

V rámci plynových grilov rozlišujeme ešte ďalšie kategórie. Tou lepšou sú takzvané RBS grily (skratka znamená Radiant Burner System – Systém sálavých horákov) – umiestnenie horákov nie je na spodnej strane, ale na bokoch grilovacej nádoby. Teplota sa tak vnútri rozprestrie a mäso sa griluje veľmi rovnomerne. Navyše tuk z mäsa sa k nim nemá ako dostať, takže nevzniká dym, ani nehrozí žiadne nebezpečenstvo vzplanutia. Veľmi obľúbené sú potom plynové grily s lávovými kameňmi. Lávové kamene jednak zaisťujú svojim ohriatím rovnomernejšie rozloženie tepla vo vnútri grilu a zároveň zachytávajú odkvapkávajúci tuk. Nevýhodou ale je, že tento tuk potom môže vzplanúť a začmudiť mäso. Navyše lávové kamene je potrebné po grilovaní očistiť papierovou utierkou a z času na čas ich vymieňať. Pre niekoho môže byť určitou nevýhodou plynových grilov všeobecne, že patria medzi tie drahšie a navyše je potrebné pravidelne dokupovať plyn.

Výhody:

  • Rýchla príprava na grilovánie
  • Ľahká  regulácia teploty

Nevýhody:

  • Nie je možné ho používať v miestnosti!
  • Nutnosť vymieňať plynovú bombu
  • Vyššia obstarávacia cena


back to menu ↑

Test grilov na drevené uhlie

To najlepšie sme si nechali nakoniec. Grily na drevené uhlie, to je tá pravá klasika, čo sa grilovania týka. Kotlový gril, pod ktorý si priložíte, cítite dym, vidíte plamienky, to je to, čo si na záhrade pri posedení s priateľmi užijete. Je to tiež jeden z dôvodov, prečo si skutočný fajnšmekri kupujú práve taký typ grilu – celý proces prípravy jedla si ďaleko viac užijú a majú z neho ten pravý pôžitok. Je ale pravda, že obsluha takého grilu vyžaduje trochu skúseností.

Najlepšie grily na drevené uhlie

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Grilovacia plocha Cena
1, Weber Master Touch GBS 57 2550 cm2 Zistiť cenu
2. Tepro Toronto 32220 cm2 Zistiť cenu
3. Campingaz Bonesco QST 1450 cm2 Zistiť cenu
4. SHARKS Professor Grilio X57 2550 cm2 Zistiť cenu
5. Activa Springfield 1342 cm2 Zistiť cenu
6. Fieldman FZG 1004 2970 cm2 Zistiť cenu

Grily na drevené uhlie a ich charakteristika

Obstarávacia cena je nízka, ale dorovnáte ju tým, že budete musieť pravidelne kupovať drevené uhlie na kúrenie. Pred použitím musíte gril rozkúriť, tým sa doba grilovania o niečo predlžuje. A napríklad regulácia teploty je zložitejšia. Neprebieha klasicky gombíkom, ako pri predchádzajúcich typoch, ale je nutné otvárať alebo zatvárať prieduchy vo veku grilu. Tým sa mení prísun kyslíka a horenie sa buď podporuje, alebo tlmí. Čím viac prieduchov je, tým lepšie. O to jemnejšiu reguláciu máte umožnenú. Na druhej strane, pre začiatočníka to môže byť opäť zložitejšie. Po skončení je nutné nechať uhlie dohorieť, a pretože je horúci gril, pri upratovaní musíte dbať na zvýšenú opatrnosť.

Gril-na-drevené-uhlie

Príprava mäsa alebo hermelínu je však na klasickom, uhlíkovom grile, nanajvýš tradičná a takéto pokrmy sú obzvlášť cenené. Už len preto, že dym z horiaceho uhlia sa v grile hromadí a mäsu tak dáva zvláštnu dymovú arómu. Niekedy sa hovorí, že je to len mýtus, ale ak máte dobre vyvinuté chuťové bunky, rozdielsi všimnete. Problém je ale v tom, že musíte byť zvlášť opatrný, čo sa týka teploty. Reguláciu je nutné dobre odhadnúť, akonáhle sa totiž mäso začne na ohni pripekať, začnú veľmi ľahko vznikať čierne spáleniny, ktoré môžu byť po konzumácii karcinogénne (ide v zásade o prepálený tuk, ktorý tiež nejete). Ako ste si asi dokázali domyslieť, pre dym, ktorý vzniká, nie je odporúčané používať gril v miestnosti. Je naozaj určený von, najlepšie do záhrady. Gril na drevené uhlie sa navyše ľahko prenáša, takže ho so sebou pri troche dobrej vôle môžete vziať aj na cesty.

Výhody:

  • Nižšia obstarávacia cena
  • Tradičný spôsob grilovania, ktorý si užijete
  • Gril sa ľahko prenáša

Nevýhody:

  • Manipulácia vyžaduje skúsenosti
  • Grilovanie trvá dlhšie
  • Časté dokupovanie dreveného uhlia

back to menu ↑

Najväčší hráči na trhu s grilmi

Aby ste si mohli vychutnať grilovanie, musíte získať naozaj dobrý produkt. Ak budete musieť pred každým posedením riešiť spadnutý horák, rozlámané rošty alebo pokazenú reguláciu, potom si určite takto strávený čas veľmi neužijete. Preto je dobré pozrieť sa pri nakupovaní na niektoré z tradičných, osvedčených značiek, ktoré vyrábajú vysoko kvalitné grily. Len dobrá a solídna spoločnosť bude na výrobu grilu používať kvalitné materiály a zabezpečí pevnú konštrukciu, ktorá vydrží dlhšie ako dve, tri obdobia grilovania. Navyše, iba tí najlepší výrobcovia používajú materiály, ktoré nie sú škodlivé pre vaše zdravie. Pozrime sa teda na produkty, pri ktorých  nemusíte mať obavy z investovania.

Grily Weber

Spoločnosť Weber-Stephen Products Co., sídliaca v americkom Chicagu, datuje svoj vznik do roku 1952. Vtedy jej zakladateľ George Stephen vynašiel prvý kotlíkový gril. Grily, ktoré pochádzajú z dielní tejto spoločnosti, sú viac-menej rovnako rozdelené na tradičný uhlík a plyn, menej je elektrických. Je to jedna z najlepších značiek, čo dokazuje skutočnosť, že jednotlivé časti grilu majú záruku až 25 rokov. Je pravda, že Weber grily patria medzi drahšie, ale zato dostanete rokmi  preukázanú kvalitu. Navyše veľký komfort pri grilovaní vám môže zabezpečiť takzvaný Weber Gourmet BBQ Systém roštu s vymeniteľným stredom, alebo špeciálny grilovací riad, ktorý firma Weber sama navrhuje a vyrába.

Weber-300x121

Grily Campingaz

Spoločnosť Campingaz je, možno trochu prekvapujúco, európskou spoločnosťou. Založili ju v roku 1949 traja francúzski inžinieri, páni Colomb, Corlette a Sillon. Pôvodne vyrábali plynové kartuše, neskôr sa zamerali napríklad na variče a dnes patria medzi veľkých výrobcov grilov, hlavne tých plynových (grily na drevené uhlie ponúka iba od roku 2013 v rade Bonesco). Cenovo nie sú tieto grily také drahé, ale zato sú vysoko kvalitné a hlavne bezpečné. Firma totiž používa svoje vlastné horáky a ventily, na ktoré má patent. Do jej dielne potom patrí napríklad technológia InstaClean alebo EvenTemp.

Campingaz-300x72Grily Cadac

Grily Cadac pochádzajú pôvodom z Južnej Afriky. Firma sa zameriava na výrobu produktov pre outdoor, vrátane grilov. Okrem nich ale ponúka napríklad aj variče. Grily Cadac sú hlavne plynové, prípadne na drevené uhlie. Pretože sú primárne určené na cesty, bývajú ľahké, ľahko prenosné a skladné (čo je medzi plynovými grilmi vítaná výnimka). Cenovo sa radia do priemeru.

Cadac-300x99

Grily Tefal

Spoločnosť Tefal rozhodne nepatrí medzi tradičných a bežných výrobcov grilov. Táto firma bola založená v roku 1956 a zaradila sa medzi významných výrobcov kuchynských elektrospotrebičov (ostatne, názov Tefal je skratka a dá sa rozložiť ako Teflon a Aluminium). K výrobe grilov sa dostala až časom, keď jej návrhári pochopili, že gril nemusí byť len záhradný a že niekomu by sa mohol hodiť aj v kuchyni. Až na výnimky teda tvoria sortiment firmy Tefal elektrické grily, ktoré môžete používať veľmi ľahko  v uzavretom kuchynskom priestore

.Tefal

 

 

Grily Napoleon

U nás možno nie sú grily Napoleon tak známe, ako napríklad Weber alebo Campingaz, vedzte ale, že v zámorí patria k špičke. Táto firma bola založená v roku 1976. Zakladateľom bola rodina Schroeterových v Kanade a pôvodne vyrábali zábradlia. Až časom prešli na výrobu kachlí a v roku 1981 potom vyrobili prvý gril. Odvtedy sa grily Napoleon zaraďujú medzi elitu. V sortimente spoločnosti nájdeme hlavne plynové grily, ale aj grily na drevené uhlie.

Napoleon-300x152

back to menu ↑

Ako vybrať ten najlepší gril pre vaše potreby?

Už sme spomenuli, že veľkí majstri na výber vhodných nástrojov a potravín dbajú. Odporúčame to aj vám, určite chcete svojich hostí na párty ohromiť niečím špeciálnym a vychutnať si s nimi dobrý steak, nie? Potom je potrebné venovať výberu kvalitného grilu trochu viac času a prejsť si všetky jeho parametre. Musíte sa naučiť spoznať kvalitu. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo všetko by ste si mali pri nákupe skontrolovať a na čo sa hlavne zamerať.

Výkon grilu budete riešiť pri plynových i elektrických modeloch

V tejto podkapitole si dovolíme vypustiť grily na drevené uhlie. Tie nemajú nijako pevne daný výkon. Záleží len na vás, koľko uhlia priložíte, ako kvalitné palivo kúpite, alebo ako budete oheň regulovať. Plynové a elektrické grily majú možnosti regulácie oveľa lepšie. Po otočení kolieskom môžete ich výkon zvyšovať alebo znižovať. Práve to, aký je mechanizmus a ako jednoduchá je regulácia, by vás malo zaujímať na prvom mieste. Druhá vec, na ktorú nesmiete zabúdať, je maximálny výkon. Ten sa spravidla udáva v kilowattoch, poprípade v menej známych jednotkách výhrevnosti.

Niekedy sa môžete v praxi stretnúť aj s jednotkou BTU – British Thermal Unit. Ide o tradičnú jednotku, používanú v západnom svete napríklad k popisu výhrevnosti palív. U nás nie je príliš známa. Udáva množstvo energie (tepla), ktorú je nutné dodať k jednej libre vody, aby sa ohriala o 1 °F. Je to komplikovaná definícia, preto si povedzme, že platí tento vzťah:

1 BTU = 1 055,056 J

Keď vieme, že 1 W zodpovedá 1 J za sekundu potom ľahko vypočítame, že 1 BTU = 1055 wattov, teda 1,055 kilowattov.

Nie je potrebné, aby bol výkon čo najvyšší, mal by byť predovšetkým dostatočný na grilovacej ploche. Tá môže byť rôzna, preto si to zjednodušme a povedzme, že ideálna hodnota maximálneho výkonu by mala byť 6 až 10 kW. Takýto výkon by mal mať bežný gril pre použitie v rodine alebo v partii priateľov. O niečo nižší, zhruba okolo 5 kW, si môžete dovoliť, ak žijete sami, poprípade v páre. Naopak, výkonnejšie (a zároveň priestrannejšie) grily sa hodia do väčších prevádzok – do reštaurácií alebo na veľké záhradné párty.

Grilovanie-teplo-300x169

Veľkosť grilovacej plochy úzko súvisí s výkonom

S výkonom, ako sme už načali, súvisí do veľkej miery aj veľkosť grilovacej plochy. Tieto dva parametre je potrebné vhodne skombinovať. O výkone sme sa už bavili, teraz by sme len dokončili myšlienku týkajúcu sa plochy roštov. Tá musí zodpovedať tomu, čo od grilu očakávate. Ak sa chystáte grilovať len sami pre seba, vystačí vám bohato malá plocha na dva, tri plátky mäsa. Pre oslavy v rodinnom kruhu už to chce plochu väčšiu, cez tisíc, tisícdvesto centimetrov štvorcových. Na záhradnej párty s priateľmi sa potom hodia  grily veľké, na ktoré sa zmestí aj desať steakov.

Konštrukcia záhradných grilov musí byť pevná a stabilná

Ak sa budeme baviť o konštrukcii, môžeme vypustiť grily elektrické. V súvislosti s nimi sa nedá o nejakej konštrukcii hovoriť. Grily na plyn a na drevené uhlie, tam už je to iné. Tie potrebujú byť stabilné, v žiadnom prípade sa nesmú hojdať, aby sa minimalizovalo riziko prevrhnutia. Potom by totiž ľahko mohlo dôjsť k popáleniu, najmä napríklad psov alebo detí, a to nie je dobré. Bezpečný gril sa nikdy nekolíše, to majte pri nákupe na pamäti. Samotná konštrukcia pod grilovacou nádobou by mala byť pevná, aby sa neprehýbala alebo nelámala. Lacné grily bývajú z tenkého kovu, čím sa šetria náklady. Na druhej strane, málokedy sú nehrdzavejúce, ľahko sa prerazia a navyše tenkým plechom uniká teplo.

Ak si chcete zaobstarať dobrý gril, potom by mal byť určite z dostatočne hrubej vrstvy antikorodujúcej ocele. Tá drží teplo a je veľmi odolná voči poškodeniu. Ľahšie sa rozpáli a lepšie ohreje. V kombinácii s dobrým roštom, o ktorom bude reč neskôr, môžete celé grilovanie výrazne urýchliť, bez toho by to bolo na kvalite mäsa poznať. Na čo určite nezabudnite, to je veko grilu. Existujú aj menšie modely, ktoré obsahujú len spodnú misku na uhlie a rošt, ale veko sa oplatí mať tiež. Slúži jednak ako kryt, spod ktorého neuniká teplo a drží okolo mäsa dym, a jednak ako ochrana, aby ste sa nemohli ani obtrieť o rozžeravený rošt. Navyše, ak vám nebude cez priestor nad roštom unikať teplo, mäso bude hotové skôr a bude chutnejšie.

Jedlo bude v kontakte s roštom, tak naň dohliadnite

Rošt je časťou grilu, ktorá príde s mäsom (či zeleninou, hermelínom atď.) do priameho kontaktu. Preto je potrebné dobre vyberať, aby rošt dobre držal teplo, ale zároveň, aby ​​nemohol do jedla púšťať žiadne jedovaté alebo inak chuťovo nepríjemné látky. A určite nesmie korodovať, inak budete musieť kupovať rošty nové. Najčastejším materiálom býva oceľ s povrchovou niklovou úpravou, poprípade nehrdzavejúca oceľ (klasická oceľ s prímesou niklu a chrómu). Veľmi dobrá je liatina, ktorá skvelo drží teplo a dáva mäsu dobrú chuť. Má ale väčšie nároky na údržbu, vyžaduje starostlivejšie čistenie (kvôli hrubšiemu povrchu). Lacnejšie grily majú rošt z ocele bez povrchovej úpravy, prípadne z pochrómovanej ocele.

Grilovací-rošt

V prípade elektrického grilu môže rošt nahrádzať liatinová alebo teflónová doska. Dôležité je, aby bola nepriľnavá, inak sa bude jedlo pripekať a vás bude čakať náročné čistenie. Ak však bude mať nepriľnavú úpravu, stačí dosku dať do umývačky a umyť. Klasicky môžete vyberať medzi dvoma druhmi dosiek:

  • Rebrované alebo mriežkované (na mäso alebo syr)
  • Hladké (na vajíčka, palacinky alebo toasty)

Udržiavanie tepla v grile

Dobrý gril by mal byť schopný žiar, vyprodukovaný spaľovaním uhlia, plynu alebo elektriny, udržať. K tomu je potrebné dobré veko a dostatočne silná stena grilovacej vane (čo sme už spomenuli v kapitole, týkajúcej sa konštrukcie), jednak by mal sám o sebe obsahovať mechanizmy, ktoré zabránia zbytočným stratám tepla. Veľa sa ho napríklad stratí, keď prikladáte. To sa týka predovšetkým grilu na drevené uhlie. Aj tie najlepšie brikety horia maximálne hodinu, dlhšie nie. Ak teda plánujete väčšiu párty a budete grilovať dlhšie, je potrebné pridať ďalšie. Lepšie, ako by ste gril museli za tepla rozložiť, o všetko teplo vnútri prísť a potom ho zase znovu rozkurovať, je, keď obsahuje spodné dvierka, ktorými možno uhlie dopĺňať. Ušetríte tým veľa práce, navyše mäsu nerobí dobre, keď sa ochladí a potom sa znovu ohrieva.

Už pri nákupe premýšľajte, ako budete gril prenášať

Pomerne často sa stáva, že človek potrebuje gril prenášať. Nie vždy máte na záhrade altánok, v ktorom môžete grilovať a zároveň tam mať gril uskladnený (a na to pamätajte, že gril musí byť vždy pod strieškou, nesmie byť vystavený snehu alebo dažďu). Potom vám nezostane iné, než gril spod strechy prenášať niekam na posedenie. Navyše, mnohí z nás si ho berú napríklad na cesty alebo na dovolenku. Preto je potrebné prispôsobiť svoj výber tejto okolnosti. Ak počítate s tým, že gril napevno umiestnite pod strechu a tam zostane, môžete si zaobstarať nejaký ťažší (plynové môžu s bombou propán-butánu vážiť i 70 kilogramov). Ak s ním chcete len trochu hýbať, vyniesť ho von z altánku a potom zase späť, nemusí byť najľahší, bude stačiť, keď bude opatrený kolieskami. Na nich v pohode pohnete aj s ťažším grilom. Výrazne ľahšie sú grily na drevené uhlie, ktoré možno prenášať ľahko – ich hmotnosť sa pohybuje väčšinou medzi 10 až 30 kilogramami (navyše niektoré majú tiež kolieska). Tie už so sebou pokojne môžete vziať aj na výlety. A úplne najľahšie a najmobilnejšie sú grily elektrické, ktoré vážia niekedy len pár kíl. Pri nich je ale problém, že k ich prevádzke potrebujete elektrickú prípojku.

Údržba grilu by mala byť, pokiaľ možno, jednoduchá

Už pri nákupe sa skúste zamyslieť tiež nad tým, koľko času chcete venovať údržbe. Samozrejme, že každý gril je potrebné po akcii vyčistiť, ide len o to, ako dlho to bude trvať. Najnáročnejšie sú v tomto ohľade grily na drevené uhlie. Manipulácia s nimi vyžaduje cvik, a upratovanie tiež. Je potrebné zbaviť sa popola, vyčistiť grilovaciu vaňu od prachu alebo pripečeného tuku, rovnako ako vyčistiť rošt. Na tom často priľne mastnota, pripečené zvyšky jedla alebo zachytené kúsky uhlia. Ak chcete, aby bol použiteľný aj budúcu sezónu, čistite ho ideálne hneď potom, čo trochu vychladne. Najlepšie je na to špeciálny sprej na čistenie grilov a kefa, zvlášť pripečenú špinu môžete odstrániť aj oceľovou kefou (len pozor, aby ste pri tom nezodrali aj povrchovú, antikoróznu vrstvu roštu). Pri plynovom grile je údržba jednoduchšia v tom, že stačí vyčistiť iba rošt (a samozrejme po grilovaní radšej niekoľkokrát skontrolovať, že ste vypli prívod plynu). Elektrický gril potom stačí zbaviť dosiek a dať ich opláchnuť. Z pohľadu údržby je na tom najlepšie.

Čistenie-grilu

back to menu ↑

Čo ešte budete ku grilu potrebovať?

Gril sám o sebe vám ale k príprave steakov, hermelínu alebo camembertu nepostačí. Nezaobídete sa bez ďalšieho vybavenia. A čudovali by ste sa, čo všetko je na grilovanie potrebné. Musíte do niečoho zachytávať tuk, aby nekvapkal do ohňa a nepripaľoval sa. Určite by ste nemali mäso otáčať za pomoci vidličky, ale používať klieštiky. Rovnako sa hodí všetko mať kam uložiť, najlepšie priamo ku grilu, aby ste nemuseli, v prípade potreby, chodiť ďaleko. Poďme sa teda pozrieť, bez čoho profesionál nikdy grilovať nebude.

Miska na odchytávanie tuku

Toto by nemalo pri žiadnom grile chýbať. Zberná miska na odkvapkávajúci tuk alebo olej je nutnosťou. Pokiaľ ho totiž nezachytíte, spadne až medzi uhlíky, nedajbože do horákov, a pripáli sa. Vôbec to príjemne nevonia, a navyše sa potom len veľmi ťažko odstraňuje. Ak budete teda používať gril s miskou, ušetríte čas a vôňu mäsa nič neprebije.

Postranný horák

Ak si radi steak doplníte nejakou dobrou omáčkou, alebo si budete chcieť osmažiť zemiačiky, potom sa určite oplatí zaobstarať gril, ktorý má po strane doplnkový plynový horák. Týka sa to plynových grilov – na taký horák ľahko umiestnite hrniec, hrnček alebo panvicu a môžete variť, ako sa vám zapáči.

Úložné priestory

Keď už máte ku grilu príslušenstvo, nie je na škodu, keď je v konštrukcii nejaká tá polička. Všetko náčinie alebo chňapky potom uložíte do grilu a nemusíte od neho stále niekam odchádzať a pri grilovaní sa vyrušovať.

Špeciálne grilovacie náradie

Grilovať sa samozrejme dá aj s bežným kuchynským náradím. Ak ale chcete navodiť tú správnu atmosféru, je dobré zaobstarať si skutočnú výbavu, správny barbecue kufrík. V ňom nájdete veľa vecí, ktoré sa vám budú hodiť – veľkú vidličku, nože, kliešte na otáčanie steakov, mazadlo a tak ďalej. Svoje uplatnenie ale určite nájde, napríklad, aj otáčací špíz.

Grilovacie náradie

Teplomer na mäso

O teplomere na mäso sa zmieňujeme, predovšetkým, pre zaujímavosť. Bežný človek ho príliš nevyužíva, ale ak ste skutočnífajnšmekri, určite si ho kúpte. Teplota mäsa vám prezradí veľa, okrem iného aj to, ako veľmi je mäso hotové a či už môžete servírovať. Profesionáli ho tiež používajú.

back to menu ↑

Koľko za dobrý gril zaplatíte?

Kvalitný gril tiež niečo stojí. Tie naozaj lacné modely, ktoré sú dostupné za pár desiatok eur, jednoznačne neodporúčame. Nie sú stabilné, zle držia teplo a majú len veľmi krátku životnosť. Dobré grily začínajú zhruba na sedemdesiatich piatich eurách. Okolo tejto sumy zoženiete malé grily so základnou výbavou. Naopak, cena najdrahších kusov samôže vyšplhať až cez štyristo eur. Ceny sa navyše líšia aj medzi jednotlivými kategóriami – plynové grily sú všeobecne najdrahšie (môžu stáť aj spomínaných štyristo eur), elektrické bývajú lacnejšie a grily na drevené uhlie väčšinou zoženiete vo veľmi širokom rozmedzí cien (v závislosti na veľkosti, materiáli a podobne). Dôležité je ale pripočítať si k obstarávacej cene aj prevádzkové náklady. Tie sú pri elektrických grilov najmenšie, pri plynových je potrebné z času na čas kúpiť plynovú propán-butánovú fľašu. Najhoršie je to s grilmi na uhlie, ktorého spotrebujete veľa, a ktoré je potrebné kupovať často. Avšak, ak je grilovanie skutočne váš koníček, nebojte sa do neho investovať. Pracovať s dobrým grilom na uhlie je skutočná radosť, aj napriek tomu, že to niečo stojí.

Grily-cena

back to menu ↑

Konečný verdikt

Dokázali ste si na základe získaných poznatkov vybrať gril? Veríme, že áno. Napriek tomu možno neuškodí všetko si na tomto mieste ešte raz zrekapitulovať. Predovšetkým by ste sa hneď na začiatku mali rozhodnúť, o aký gril máte záujem. Elektrický môžete pokojne používať v kuchyni, nepotrebujete na to žiadne väčšie skúsenosti, varenie s ním nie je náročné a nezaberie veľa času. Ste ale závislí na elektrine a pripravíte sa o tú správnu grilovaciu atmosféru. Plynové grily sú, naopak, určené výhradne pre vonkajšie použitie. Sú často veľké, ťažké a zle prenosné, ale zato sa ľahko ovládajú a veľmi jednoducho sa s nimi reguluje teplota. Nie ste závislí na elektrine, len musíte čas od času zaobstarať novú fľašu s plynom. Šľachtou medzi grilmi sú tie na drevené uhlie. S tými si užijete skutočnú grilovačku so všetkým, čo k tomu patrí. Zakúrite, priložíte, regulujete si oheň a necháte mäso zatiahnuť jemnou dymovou arómou. Problémom ale je, že takéto grilovanie vyžaduje skúsenosti. Navyše musíte pravidelne dokupovať uhlie. Pri grile by ste ďalej mali sledovať niektoré parametre, predovšetkým výkon. Nezabudnite sa uistiť, že je dostatočne stabilný (kvôli bezpečnosti) a nekolíše. Ustrážte si tiež, z akého materiálu je gril aj rošt, a ako dobre bude držať teplo. Až potom sa môžete pozrieť, akej značky gril je a či obsahuje nejaké vybavenie navyše. Ak vám vyhovuje aj cena, potom ste asi dobre vybrali.

back to menu ↑

Pár tipov a trikov na grilovanie ako od šéfkuchára

Mäso profesionálne upravené býva spravidla lepšie ako to, čo si ugrilujete doma na záhrade. Ale ak by ste sa náhodou skúseným šéfkuchárom chceli priblížiť, prinášame vám pár trikov, ktoré by ste mali v každom prípade dodržať. Vaše mäso bude lepšie a vy sa vyhnete chybám, ktoré často robia začiatočníci. Predovšetkým by ste naložené mäso mali vytiahnuť z chladničky skôr, ako pôjdete grilovať. Aspoň takých päť, šesť hodín. Inak dôjde v žiari k teplotnému šoku a mäso stuhne. Rovnako by ste počas prípravy nemali mäso naklepávať. Narušíte tým totiž svalové vlákna, v ktorých je uložená všetka šťava. Tá by vytiekla a mäso by ľahko stuhlo (čo je obzvlášť markantné v prípade kuracieho alebo bravčového mäsa). Na pamäti majte tiež to, že sa mäso dopredu nesolí a často ani nekorení. To sa robí až tesne pred grilovaním, poprípade sa dochutí až hotové. Inak hrozí to isté, čo v predchádzajúcom prípade – nasolené mäso vypustí šťavu a chuť sa stráca.

A to isté platí pri samotnom grilovaní. Mäso je vytiahnuté, pripravené na to, dať ho na gril. Než sa pustíte do grilovania, nechajte prístroj dobre nahriať. Drevené uhlíky by už nemali byť červené alebo oranžové, ale mali by byť popolavo šedé, spálené. Pred vložením mäsa na rošt nepotierajte jeho mriežku olejom, potom by vám gril čmudil. Natiera sa mäso, aby sa nepripieklo a dalo sa ľahko nadvihnúť a otočiť. Pri samotnom grilovaní mäso vždy nechajte dobre prepiecť, než ho otočíte. Na to používajte kliešte, nikdy nie vidličku. Prepichnutím by sa narušila povrchová kôrka a vytiekla by z neho šťava, ktorá mu dodáva chuť. Nie nadarmo je jedným z kritérií, ktorými sa hodnotia majstrovské steaky, tiež šťavnatosť.

Či je mäso upečené, spoznáte buď pomocou teplomeru na mäso, poprípade to zistíte prstom. Rare steak (len veľmi ľahko prepečený) sa pod tlakom prsta prehne a vráti pomaly späť. Stredne prepečený (tzv. medium) už sa prehýba zle a nejde to veľmi hlboko. A úplne prepečený steak, nazývaný Well done, skrátka nepretlačíte. To je maximálny stupeň, ďalej už nechoďte. Potom by ste mäso definitívne spálili. Ak zbadáte, že je mäso hotové tak, ako ho chcete, preneste ho klieštikmi na drevený lopárik a nechajte tri až štyri minúty stáť. Šťava, ktorá sa teplom zatiahla do stredu steaku, sa zatiaľ vráti aj k okrajom, nebude zbytočne vytekať a ani okraje nebudú suché. A čo viac… mäso je hotové, stačí ho len naservírovať s bagetkou, opečenými zemiačikmi alebo grilovanou zeleninou a popriať si dobrú chuť.

Grilované-mäso

Ešte by sme vám odporučili, aby ste sa nebáli experimentovať. Väčšina osvedčených receptov vznikla práve tým, že niekto skúšal a skúšal, až sa mu podarilo pripraviť kulinársky klenot (spomeňme si napríklad kura Marengo). Určite sa teda fantázii medze nekladú, môžete skúsiť grilovať mäso s rôznymi omáčkami (a nemáme na mysli len tie klasické BBQ omáčky, ale napríklad aj omáčku z rumu, bourbonu alebo kávy), poprípade môžete na gril hodiť i ovocie. Najčastejšie sa takto pripravujú banány, ananásy alebo aj mango. Pre deti môžete s pomocou grilu pripraviť improvizované záhradné fondue, keď im ku grilovanému ovociu rozpustíte trochu čokolády. Len sa nebáť a skúšať.

Poradili sme vám, ako si vybrať gril, viete, ktoré sú najlepšie, dozvedeli ste sa aj ako mäso grilovať podľa vzoru kulinárskych majstrov. Čo viac by sme pre vás mohli urobiť? Teraz už snáď zostáva len popriať vám veľa zdaru a dobrú chuť. Grilovaciu gardenpárty je totiž potrebné si predovšetkým užiť, a k tomu je potrebné okrem muziky, priateľov a dobrého pitia aj chutné jedlo.

Grily
Ohodnoťte článok