Otestovali sme pre vás TOP grily 2023 + Rady ako vybrať

  • Check Ušetrite si peniaze aj nervy pri výbere najvhodnejšieho grilu.
  • Check Zvoľte si na základe parametrov, komfortu, veľkosti a pomeru cena/kvalita.
  • Check Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.
Aktualizované: január 2023

Víťazi testu:

9.5/10
Celkové skóre
9.8/10
Celkové skóre
9.6/10
Celkové skóre
Výkon
95%
Spracovanie
93%
Pomer cena/kvalita
97%
Výkon
98%
Spracovanie
95%
Pomer cena/kvalita
98%
Výkon
95%
Spracovanie
92%
Pomer cena/kvalita
96%
  • Dobrý výkon
  • Bohatá funkčná a technologická výbava
  • Deväť automatických programov
  • Veľká pracovná plocha
  • InstaClean™ systém
  • 2 farebné varianty
  • Kapacita aj pre väčší počet stravníkov
  • Funkciu low and slow či údenie
  • Prepracovaný dizajn s pojazdným stojanom
  • Hmotnosť nie je pohodlná na prenášanie
  • Krátky kábel do zásuvky
  • Gril nejde otvoriť na 180°
  • Vysoká hmotnosť
  • Väčšie rozmery
  • Uložný priestor je vhodný len pre menšie plynové bomby
  • Vyššia hmotnosť
  • Zložitejšia montáž
  • Menšia odkládacia plocha

Obsah článku

Grilovanie si medzi našimi slovenskými letnými kratochvíľami našlo veľmi rýchlo svoju pevnú pozíciu. Ostatne, kto z nás tiež nemá rád prepečený steak, grilovanú klobásu alebo hermelín, že? Ale vedeli ste napríklad, koľko druhov grilov na trhu nájdete, a ako výrazne sa od seba líšia? Ak nie, potom je náš test grilov 2023 práve pre vás. Rozhodli sme sa pre vás spísať všetky informácie o tom, ako vybrať gril. Vytvorili sme pre vás prehľadné rebríčky najlepších grilov podľa jednotlivých typov a konečne, máme pre vás tiež recenzie TOP modelov. Ako elektrických, tak aj plynových a na drevené uhlie. Na záver už len dopĺňame pár osvedčených rád a trikov, ako ugrilovať steak, ktorým na párty alebo na rande zaručene oslníte.

Test elektrických grilov

Elektrické grily sú vhodným spoločníkom pre každého, kto miluje grilovanie.
Vynikajú takmer nulovou produkciou dymu a sú rýchlo pripravené na prevádzku – stačí ich zapojiť do zásuvky, rozohriať na požadovanú teplotu a grilovanie môže začať. Na rozdiel od ostatných typov nie je potrebné dokupovať palivo. S elektrickými grilmi je možné grilovať takmer kdekoľvek a celoročne bez ohľadu na počasie.

NáhľadNázovSkóre VýkonTermostatVeľkosť grilovacej plochyCena
goldTefal Optigrill+ XL GC722D34
9.5/10
Celkové skóre
Výkon
95%
Spracovanie
93%
Pomer cena/kvalita
97%
Výkon:
2000 W
2000 W
Termostat :
Áno
Áno
Veľkosť grilovacej plochy:
800 cm2
800 cm2
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
silverWEBER GRIL PULSE 2000
9.4/10
Celkové skóre
Výkon
93%
Spracovanie
93%
Pomer cena/kvalita
94%
Výkon:
2200 W
2200 W
Termostat:
Áno
Áno
Veľkosť grilovacej plochy:
1900 cm2
1900 cm2
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
bronzeTefal Meat Grill Ultra Compact 600 Classic GC305012
9.3/10
Celkové skóre
Výkon
94%
Spracovanie
91%
Pomer cena/kvalita
91%
Výkon:
2000 W
2000 W
Termostat :
Áno
Áno
Veľkosť grilovacej plochy:
600 cm2
600 cm2
Zistiť cenu Naša recenzia

Víťaz testu:

Tefal Optigrill+ XL GC722D34

Výhody

  • Dobrý výkon
  • Bohatá funkčná a technologická výbava
  • Deväť automatických programov
  • Možnosť umývania v umývačke

Nevýhody

  • Gril nejde otvoriť na 180°
  • Krátky kábel do zásuvky
  • Hmotnosť nie je pohodlná na prenášanie

Medzi elektrickými grilmi zvíťazil Tefal Optigrill+ XL GC722D34. Ide o funkčne bohato vybavený gril, s ktorým bude varenie jednoduché. Predovšetkým – využíva celkom 9 programov (bravčové, červené mäso, hydina, ryby, slanina, burger, sendvič, klobása, morské plody), prípadne môžete použiť manuálny režim s celkom 4 nastaviteľnými teplotami. Okrem toho ho môžete využiť aj na rozmrazovanie potravín. Pre lepšiu kontrolu nad grilovaním má Tefal Optigrill+ XL svetelný indikátor (na farebnej škále vám ukazuje stupne predhrievanie, začiatok grilovania, rare, medium a well-done). Čo je jeho ďalšou prednosťou, to je automatická senzorová technológia, kedy gril nastaví čas a teplotu podľa hrúbky mäsa a počtu porcií. Dosky sú z hliníka a mäso sa na nich neprichytáva; ich celková plocha je 800 cm2 a výhodné je to, že ich môžete umývať v umývačke. Príkon predstavuje celkových 2 000 W. Podľa nás ide o jeden z najlepších a najintuitívnejších elektrických grilov na trhu, ktorý sa rozhodne nebojíme odporučiť, hoci nepatrí medzi najnovšie.

Rozmery:36,5 x 44,5 x 17,5 cm
Hmotnosť:5.96 kg
Veľkosť grilovacej plochy:800 cm2
Materiál roštu:Hliník
Výkon:2 000 W
Počet programov:9
Počet teplôt:4

2. Miesto

WEBER GRIL PULSE 2000

Výhody

  • LED Displej
  • Bohatá funkčná a technologická výbava
  • Regulácia teploty a teplotná sonda
  • Vyberateľný rošt

Nevýhody

  • Dlhšia doba na rozpálenie
  • Potrebujete dostatočne silnú zásuvku, aby vydržala výkonu grilu
  • Základné nastavenia

So stolným elektrickým grilom Weber PULSE 2000 bude pohostenie pre rodinu či priateľov rovnako vynikajúce aj na bytovej terase. Na porcelánom smaltovanom, liatinovom grilovacom rošte môžete v dvoch samostatných zónach súčasne pripravovať pochúťky, ktoré vyžadujú ako rýchlu prípravu na vysoký výkon, tak aj dobroty spracovávané pomalšie pri nižších teplotách. Vďaka digitálnemu teplomeru s LED displejom a integrovanej technológii iGrill bude pripravované jedlo vždy perfektné a dokonale spĺňať požiadavky stravníkov. Proces prípravy totiž môžete sledovať prostredníctvom aplikácie vo vašom spárovanom telefóne. Chytrý elektrický gril Weber PULSE 2000 je maximálne kompaktný a nenáročný na obsluhu aj údržbu.

Rozmery:77 x 71 x 76 cm
Hmotnosť:18,6 kg
Veľkosť grilovacej plochy:1900 cm2
Materiál roštu:Liatina
Výkon:2 200 W
Počet programov:nie
Počet teplôt:nie

3. Miesto

Tefal Meat Grill Ultra Compact 600 Classic GC305012

Výhody

  • Uspokojivý výkon
  • Odtoková zásuvka na tuk a šťávu
  • Indikátor nahriatia maximálnej teploty
  • Možnosť umývania v umývačke

Nevýhody

  • Chýba časovač
  • Nie je nastaviteľná spodná doska
  • Krátky prívodný kábel

Stolný gril od značky Tefal ponúkne užívateľom rebrovanú grilovaciu plochu s obsahom 600 cm2. Ide o zhruba stredne veľký gril a rebrovaná plocha je na trhu pomerne bežná, pri drahších modeloch potom môžete naraziť na kombináciu rebrovanej a hladkej dosky, vďaka ktorej je taký gril ešte o niečo variabilnejší. Príkon 2 000 W stále patrí k veľmi slušným hodnotám a nehrozí tak, že by sa gril zle zahrieval, na trhu sú aj modely s polovičným príkonom. Grilu Tefal nechýba ani poloha barbecue, umožňuje teda rozloženie na plocho a grilovanie na celej ploche grilu. Výhodou grilu je povrch, ktorý nepripáli suroviny a gril tak nebude vyžadovať následné nepríjemné čistenie. Grilovacie dosky je možné umývať v umývačke, čo značne ušetrí prácu. Gril je vybavený odkvapkávacou miskou, do ktorej sa odvádza výpek. Je to veľmi praktické. 

Rozmery:36 × 18 × 38 cm
Hmotnosť:4,13 kg
Veľkosť grilovacej plochy:600 cm2
Materiál roštu:Hliník
Výkon:2 000 W
Počet programov:nie
Počet teplôt:3

Test plynových grilov

Plynové grily sú určené na grilovanie vonku. Sú veľké, masívne a ťažké – to im síce dáva niektoré nevýhody (horšia mobilita, väčšie nároky na priestor), ale aj výhody. Z tých je treba spomenúť vysokú stabilitu, ale tiež veľa priestoru na riad a odkladanie surovín. S plynovým grilom už si môžete dovoliť všeličo. Úmerne väčšej veľkosti a pevnejšej konštrukcii ale rastie aj cena. Tá sa pohybuje najčastejšie medzi štyristo až šesťsto eur. Zo značiek je potrebné vymenovať napríklad Weber, Campingaz alebo Napoleon.

NáhľadNázovSkóre VýkonMateriál roštuVeľkosť grilovacej plochyCena
goldCampingaz 4 Series Classic LS PLUS
9.8/10
Celkové skóre
Výkon
98%
Spracovanie
95%
Pomer cena/kvalita
98%
Výkon:
15 kW
15 kW
Materiál roštu:
Liatina
Liatina
Veľkosť grilovacej plochy:
3500 cm2
3500 cm2
Zistiť cenu Naša recenzia
silverNapoleon Rogue 425 SBPK
9.7/10
Celkové skóre
Výkon
97%
Spracovanie
96%
Pomer cena/kvalita
96%
Výkon:
15,6 kW
15,6 kW
Materiál roštu:
Liatina
Liatina
Veľkosť grilovacej plochy:
4030 cm2
4030 cm2
Zistiť cenu Naša recenzia
bronzeWeber Genesis II E-310 GBS
9.5/10
Celkové skóre
Výkon
95%
Spracovanie
93%
Pomer cena/kvalita
95%
Výkon:
11,4 kW
11,4 kW
Materiál roštu:
Liatina
Liatina
Veľkosť grilovacej plochy:
3200 cm2
3200 cm2
Zistiť cenu Naša recenzia

Víťaz testu:

Campingaz 4 Series Classic LS PLUS

Výhody

  • Bočný varič
  • Vhodný na príležitosti, väčšie oslavy
  • Veľký výkon horákov, hneď žhavý
  • Jednoduchá údržba

Nevýhody

  • Vyššia cena
  • Uložný priestor pre menšie plynové bomby
  • Komplikovaná montáž

Plynový gril 4 Series Classic LS Plus od Campingaz má vo výbave štyri horáky z nerezovej ocele a grilovací rošt o veľkosti 78 x 45 centimetrov, na ktorom zvládnete naraz pripraviť pohostenie pre 12 až 16 ľudí naraz. Rošt sa skladá z liatinového tála a špeciálneho liatinového roštu Culinary Modular, ktorý umožňuje na grile použiť rôzne komponenty ako sú stojan na kura, wok panvicu, kameň na pizzu a pod. Údržbu grilu uľahčuje funkcia InstaClean, ktorá spočíva v tom, že grilovacia vaňa sa dá rozobrať na jednotlivé časti vďaka tomu je možné vnútorne časti umyť v umývačke riadu. V poklope je zabudovaný teplomer s ciferníkom, ktorý ukazuje, ako veľmi je gril rozpálený. Pri grilovaní tak stačí mrknúť okom na budík teplomera a hneď viete, či ubrať alebo pridať plyn. Pod grilom je skrinka s dvojkrídlovými dverami, do ktorej sa môže schovať plynová bomba. Celá konštrukcia grilu je opatrené štyrmi kolieskami, vďaka ktorým je gril mobilný a nie je problém ho premiestňovať z miesta na miesto. Po oboch stranách grilu sú bočné pultíky, ktoré slúžia ako odkladacia plocha na rôzne ingrediencie, grilovacie náradie bežné pri grilovaní. V pravom bočnom pultíku je navyše zabudovaný plynový horák a výkon 2,8 kW, ktorý je možné využiť napríklad na prípravu steakových omáčok, alebo rôznych príloh.

Rozmery:160 x 60 x 116 cm
Hmotnosť:60 kg
Veľkosť grilovacej plochy:3 500 cm2
Materiál roštu:Liatina
Výkon:15 000 W
Termostat:Áno
Pojazdný:Áno
Elektrické zapaľovanie:Áno

2. Miesto

Napoleon Rogue 425 SBPK

Výhody

  • Skvelý dizajn a prevedenie
  • Uložný priestor v bočných paneloch
  • Ľahko premiestniteľný pomocou odolných koliesok

Nevýhody

  • Tri horáky s dlhším časom na rozhrev
  • Náročná montáž aj po zhliadnutí inštruktážneho videa
  • Časovo náročnejšie čistenie
  • Kolieska pojazdu mohli byť väčšie

Napoleon Rogue 425 SBPK zaisťuje „vyvažovanie“ medzi začiatočníkom a profesionálom. Osvedčená technológia Prestige a kompaktný dizajn robia z tohto grilu skutočne všestranný prístroj. Jeho stabilný kryt grilovacej komory z liateho hliníka, tri horáky vyrobené z vysoko kvalitnej nehrdzavejúcej ocele a jedinečný systém rozvodu tepla robia z Napoleona silného spoločníka na vašej grilovacej párty. Vďaka sklopným bočným policiam, ktoré možno behom chvíľky sklopiť, možno gril úžasne umiestniť do akéhokoľvek rohu alebo na ten najmenší balkón. Gril má na palube obľúbenú Sizzle Zone, s týmto infračerveným keramickým horákom, ktorý dosahuje 800 °C, steaky správne zohrejete a vytvoríte nezameniteľné pečené arómy. Tento horák je tiež skutočným prínosom pre wok riad. Porcelánom smaltované liatinové rošty Wave efektívne uchovávajú teplo spodných horákov a odovzdávajú ho grilovanému pokrmu. Za každého počasia sa hodí.  Montáž umožňuje komukoľvek úplne nastaviť tento model grilu za 45 až 90 minút. 

Rozmery:130 x 64 x 122 cm
Hmotnosť:61 kg
Veľkosť grilovacej plochy:4 030 cm2
Materiál roštu:Liatina
Výkon:15 600 W
Termostat:Áno
Pojazdný:Áno
Elektrické zapaľovanie:Áno

3. Miesto

Weber Genesis II E-310 GBS

Výhody

  • Ergonomický poklop porcelánom smaltovaný
  • Integrovaný teplomer v poklope grilu
  • 3 samostatné regulovateľné horáky
  • Integrované háčiky na náčinie
  • Veľký úložný priestor pod grilom

Nevýhody

  • Vysoká hmotnosť
  • Vyššia spotreba plynu
  • Neefektívny priestor pod grilom

V griloch Weber Genesis sa nachádza pôvod všetkých plynových grilov od Webera. Vďaka mnohoročnej tradícii sa podarilo tento plynový gril priviesť k dokonalosti a  môžete si užiť profesionálne grilovanie aj na svojej záhrade. Samozrejmosťou je v tejto kategórii grilov Weber široká výbava, veľká grilovacia plocha a taktiež vyhotovenie z najkvalitnejších materiálov. Vďaka tomu tu môže Weber garantovať až desaťročnú záruku na všetky diely. Základom grilu je grilovacia vaňa z hliníkovej slitiny, ktorú zakrývate vyvýšeným dvojitým poklopom z porcelánom smaltovanej ocele v čiernej farbe, ktorý Vám zaručí, že sa žiara z mnohých horákov udrží bezpečne vo vnútri grilu. Vysoký výkon vo vnútri grilu zaisťujú tri oddelené horáky z ušlechtilej ocele, ktoré Vám umožnia priamu aj nepriamu metódu grilovania. Horáky jednoducho nastavíte pomocou troch oddelených a plynulo nastaviteľných ventilov na prednej strane grilu, takže budete mať vždy absolútnu kontrolu nad teplotou na grilovacom rošte. K tomu Vám pomôže aj teplomer zabudovaný v poklope grilu.

Rozmery:145 x 74 x 119 cm
Hmotnosť:57 kg
Veľkosť grilovacej plochy:3 200 cm2
Materiál roštu:Liatina
Výkon:11 400 W
Termostat:Áno
Pojazdný:Áno
Elektrické zapaľovanie:Áno

Test grilov na drevené uhlie

To najlepšie sme si nechali nakoniec. Grily na drevené uhlie, to je tá pravá klasika, čo sa grilovania týka. Kotlový gril, pod ktorý si priložíte, cítite dym, vidíte plamienky, to je to, čo si na záhrade pri posedení s priateľmi užijete. Je to tiež jeden z dôvodov, prečo si skutočný fajnšmekri kupujú práve taký typ grilu – celý proces prípravy jedla si ďaleko viac užijú a majú z neho ten pravý pôžitok. Je ale pravda, že obsluha takého grilu vyžaduje trochu skúseností. Ich cena sa pohybuje najčastejšie od dvesto do štyristo eur, z výrobcov je treba spomenúť osvedčené značky ako je Weber, Fieldmann alebo Landmann.

NáhľadNázovSkóre Grilovacia plochaMateriál roštuCena
goldWeber Master Touch GBS Premium SE E-5775
9.6/10
Celkové skóre
Výkon
95%
Spracovanie
92%
Pomer cena/kvalita
96%
Grilovacia plocha:
2342 cm2
2342 cm2
Materiál roštu:
Nerez
Nerez
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
silverFieldmann FZG 1008
9.5/10
Celkové skóre
Výkon
94%
Spracovanie
93%
Pomer cena/kvalita
95%
Grilovacia plocha:
2307 cm2
2307 cm2
Materiál roštu:
Chróm
Chróm
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia
bronzeG21 BBQ big
9.4/10
Celkové skóre
Výkon
93%
Spracovanie
92%
Pomer cena/kvalita
94%
Grilovacia plocha:
1590 cm2
1590 cm2
Materiál roštu:
Smalt
Smalt
Na {{shop_name}} od {{product_price}}
Naša recenzia

Víťaz testu:

Weber Master Touch GBS Premium SE E-5775

Výhody

  • Štýlový dizajn
  • Komfortná práca
  • Dve robustné kolesá pre ľahkú manipuláciu
  • Ľahké premiestnenie popola z kotla grilu do uzavretého popolníka
  • Perfektná cirkulácia vzduchu pre metódu low & slow

Nevýhody

  • Mala odkladacia plocha
  • Vyššia cena

Vlajková loď rady kotlových grilov Weber Master-Touch, určená pre tých najnáročnejších milovníkov grilovania na drevenom uhlí. Gril Master-Touch Premium 3v1 umožňuje klasické grilovanie na priamom aj nepriamom žiare, pomocou nerezového difuzéra môžete údiť alebo grilovať metódou Low & Slow. Gril Weber Master-Touch Premium je dodávaný s GBS grilovacím roštom z nerezovej ocele a liatinovým GBS Sear Grate roštom, ktorý na každom steaku vytvorí diamantovú mriežku. Medzi ďalšie inovácie, ktoré Vám grilovanie maximálne uľahčia, patrí poklop grilu na pánte, držiak na termosondu iGrill, integrovaný teplomer v poklope, vysokokapacitný popolník, alebo odolné gumové kolesá s priemerom 20 cm. Vďaka uzavretému poklopu môže vzduch cirkulovať a tak vďaka správnemu pomeru vzduchu a žiaru bude váš pokrm pripravený nielen rýchlejšie a rovnomernejšie, ale aj šetrnejšie. Navyše vďaka poklopu môžete grilovať aj v zime.

Rozmery:100 x 65 x 76 cm
Hmotnosť:24 kg
Veľkosť grilovacej plochy:2342 cm2
Materiál roštu:Liatina
Teplomer:Áno
Elektrické zapaľovanie:Nie
Pojazdný:Áno

2. miesto

Fieldmann FZG 1008

Výhody

  • Dostatočná veľká odkladacia plocha
  • Veľkosť grilovacieho roštu
  • Štýlový dizajn
  • Popolník je vyberateľný
  • Cena zodpovedá kvalite

Nevýhody

  • Malé pojazdné kolieska
  • Nie príliš kvalitný materiál
  • Po montáži veko nedolieha
  • Sturčný manuál

Fieldmann FZG 1008 sa pýši svojou stabilitou a pevnosťou materiálu. Prostredníctvom koliesok je gril maximálne mobilný a umožňuje manipuláciu jednej osoby. Nastaviteľná výška ohniska pohybom kľučky umožní najoptimálnejšie grilovanie pokrmov. Pohyblivé rošty pri odklopení veka zaručujú ľahké uloženie mäsa a zeleniny a pevné veko zase potrebná klíma. Grilovacia plocha 56 x 42 cm umožňuje prípravu pokrmov pre väčšiu skupinu ľudí. Dva rošty, spodné na prudké grilovanie, horné na grilovanie jemnejších pokrmov, umožnia pripravovať mäso aj prílohu naraz. Dvierka v spodnej časti vám umožnia prikladanie uhlia bez toho, aby ste zložili mriežku s mäsom, po vychladnutí Vám navyše umožní jednoduché zhrnutie popola a jeho odstránenie. Odkladacia plocha napravo uľahčí grilovanie, nebudete potrebovať ďalší stôl na odloženie mäsa, zeleniny alebo iných potravín na grilovanie. Priestranné a pevné madlo, umožňuje bezproblémový transport grilu. Stačí zavrieť veko a všetko bude rýchlejšie hotové – vložte mäso, uzavrite gril a sledujte teplotu na teplomere za pár chvíľ bude pekne šťavnaté a chrumkavé. Robustné spracovanie grilu Fieldmann FZG 1008 perfektne doplní každú záhradku alebo vonkajšiu terasu.  Pochromované grilovacie rošty. Spojovací materiál proti korózii ošetrený nie je. Preto gril je potrebné mať uschovaný pod strechu alebo prikrytý plášťom.

Rozmery:55 × 38 × 79 cm
Hmotnosť:29 kg
Veľkosť grilovacej plochy:2350 cm2
Materiál roštu:Chrom
Teplomer:Áno
Elektrické zapaľovanie:Nie
Pojazdný:Áno

3. miesto

G21 BBQ big

Výhody

  • Šikovný systém regulácie vzduchu
  • Dizajn, drevené úchytky
  • Jednoduchá manipulácia
  • Ohrevný bočný priestor

Nevýhody

  • Zlý prístup k doplneniu paliva
  • Náročná montáž, návod nie je jednoduchý
  • Treba uchovávať v suchu, predíde sa korózii

Záhradný gril „Lokomotíva” na drevené uhlie G21 BBQ Big s udiarňou obsahuje dve ohniska a grilovacie plochy. Vonkajší gril s udiarňou je vyrobený z oceľového plechu. Má inteligentný systém regulácie vzduchu a vstavaný teplomer. Jednoduchá údržba je zaistená tým, že gril je vyrobený z kvalitného oceľového plechu, ktorý je ošetrený čiernou ohňovzdornou farbou. Silikónová vrstva na plechu výrazne zlepšuje jeho ľahkú umývateľnosť. Na grile sa nachádzajú drevené rukoväte, ktoré sa nezahrejú a obmedzujú možnosť popálenia, gril tak môžete ľahko a bezpečne otvárať. Konštrukcia grilu umožňuje aj využitie iba jednej časti grilu, napríklad iba jedného ohniska. Kolieska pre ľahkú manipuláciu zaistia, že gril ľahko a rýchlo posuniete bez zbytočnej námahy, kam budete potrebovať. Pod grilom sa nachádza odkladacia mriežka, ktorú využite napríklad na odloženie grilovacieho náradia alebo na umiestnenie dreva.

Rozmery:126 x 138 x 72 cm
Hmotnosť:35 kg
Veľkosť grilovacej plochy:2400 cm2
Materiál roštu:Smalt
Teplomer:Áno
Elektrické zapaľovanie:Nie
Pojazdný:Áno

Ako vybrať gril?

Už sme spomenuli, že veľkí majstri na výber vhodných nástrojov a potravín dbajú. Odporúčame to aj vám, určite chcete svojich hostí na párty ohromiť niečím špeciálnym a vychutnať si s nimi dobrý steak, nie? Potom je potrebné venovať výberu kvalitného grilu trochu viac času a prejsť si všetky jeho parametre. Musíte sa naučiť spoznať kvalitu. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo všetko by ste si mali pri nákupe skontrolovať, a na čo sa hlavne zamerať. 

Tri základné kategórie grilov

V tomto teste nebolo rozdelenie vôbec zložité. Vychádzame úplne z vlastností a konštrukcie jednotlivých druhov. V zásade rozoznávame tri kategórie grilov podľa toho, odkiaľ berú teplo. Zásadné rozdiely, ktoré z toho plynú, spočívajú vo veľkosti, náročnosti grilovania, chuti výsledného pokrmu, ale napríklad aj v tom, či je gril určený na domáce alebo záhradné využitie. Poďme si teda všetky typy charakterizovať.

  • Elektrické grily – sú určené na použitie vo vnútri, grilovanie v kuchyni, alebo napríklad na balkóne – nič sa v nich nespaľuje ani nevzniká dym. Ste však obmedzení nutnosťou mať v dosahu zásuvku. Ich ovládanie je veľmi jednoduché, regulácia teploty aj celé nastavenie prebieha prostredníctvom kolieska a tlačidiel, podstatne ľahšia je aj údržba. Nemíňate s nimi za palivo, len za spotrebu elektrickej energie. Avšak musíte počítať s tým, že sú menšie než záhradné grily. Obvykle vám postačia pre 3 až 6 osôb. Navyše, grilovanie na nich nemá tú správnu atmosféru a odborníci sa niekedy sťažujú, že chuti mäsa chýba správna dymová aróma. Rozdeliť ich môžeme na kontaktné (mäso či zelenina sa griluje po priklopení druhou doskou z oboch strán) a roštové (majú len jednu dosku a grilovanie prebieha podobne ako na klasickom grile).
  • Plynové grily – základom ich fungovania sú plynové horáky (ideálne aspoň dva, pokojne ich ale môže byť aj päť). Sú nahriate prakticky okamžite, regulácia teploty je ľahká (na základe zmeny priechodu plynu horákom), grilovanie je tak pohodlné a nenáročné. Z hľadiska kapacity bývajú obvykle najväčšie, pokojne aj pre 10 a viac osôb. Čo je drobnou nevýhodou, to je nutnosť dokupovať pravidelne fľašu s plynom a hlavne ju meniť. Je pomerne ťažká, takže to nie je vždy jednoduché. To isté platí pre manipuláciu s plynovým grilom – aby správne fungoval a bol stabilný, konštrukcia musí byť pevná a ťažká. Aj napriek tomu, že bývajú plynové grily opatrené kolieskami, ich mobilita je obmedzená a patrí medzi hlavné nedostatky. Rovnako je dobré pri nich myslieť na bezpečnosť.
  • Grily na drevené uhlie – na trhu s grilmi ide o úplnú klasiku, hoci značne rôznorodú. Ide o prístroje s rôznou konštrukciou, dizajnom aj veľkosťou. Palivom pre ne je drevené uhlie, ktoré musíte pravidelne dokupovať. Pred grilovaním ich budete musieť roztopiť a nechať nahriať, regulácia teploty je tiež mierne zložitejšia (otváranie a zatváranie prieduchov vo veku grilu). Podľa nás chce grilovanie na drevenom uhlí trochu skúseností. Na druhej strane ide o tradičnú formu a mäso je zvlášť chutné vďaka typickej dymovej arómy.

Počet osôb, pre ktoré má gril stačiť

Asi najdôležitejším parametrom, nech už ide o elektrický, plynový či uhlíkový gril, je veľkosť a počet osôb, pre ktoré budete môcť grilovať. Rovnica je jasná – gril musí pokryť plánované potreby. Súvisí to predovšetkým s veľkosťou grilovacej plochy. Ak sa chystáte grilovať len sami alebo v páre, vystačí vám bohato malá plocha na dva, tri plátky mäsa (do 750 cm²). Bežná štvor- alebo päťčlenná rodina by si mala vystačiť s grilom do 1 500 cm². Pre grilovanie na veľkých oslavách a párty už to chce niečo väčšie, pre komfortnú prácu pokojne aj viac než 2 500 cm². Toto rozdelenie úplne neplatí pri raclette griloch, kde musíte myslieť na to, že máte k dispozícii aj ďalší priestor. Dopredu si teda premyslite, čo je hlavným účelom kúpy grilu.

Pri elektrických griloch pre vás môže byť vodidlom aj výkon. Ten sa udáva vo W alebo kW a prenesene vám hovorí, koľko ľudí zvládne obslúžiť. Klasický stolný elektrický gril, ktorých máme v teste najviac, má výkon okolo 2 000 W. Stačí to na občasné grilovanie v rámci rodinného obeda alebo večere (naopak, ak bude výkon nižší než 1 200 W, bude grilovanie zdĺhavé, taký prístroj príliš neodporúčame). Ak máte veľký elektrický gril s roštom, chce to približne 5 000 W pre priemernú rodinu na občasné použitie, zhruba 8 až 10 000 W pre pravidelné grilovanie na menších párty alebo oslavách a na veľké akcie ešte viac. Vtedy by sme ale skôr odporučili zvážiť kúpu veľkého plynového grilu.

Konštrukcia záhradných grilov musí byť pevná a stabilná

Ak sa budeme baviť o konštrukcii, môžeme vypustiť grily elektrické. V súvislosti s nimi sa nedá o nejakej konštrukcii hovoriť. Grily na plyn a na drevené uhlie, tam už je to iné. Tie potrebujú byť stabilné, v žiadnom prípade sa nesmú hojdať, aby sa minimalizovalo riziko prevrhnutia. Potom by totiž ľahko mohlo dôjsť k popáleniu, najmä napríklad psov alebo detí, a to nie je dobré. Bezpečný gril sa nikdy nekolíše, to majte pri nákupe na pamäti. Samotná konštrukcia pod grilovacou nádobou by mala byť pevná, aby sa neprehýbala alebo nelámala. Lacné grily bývajú z tenkého kovu, čím sa šetria náklady. Na druhej strane, málokedy sú nehrdzavejúce, ľahko sa prerazia a navyše tenkým plechom uniká teplo.

Ak si chcete zaobstarať dobrý gril, potom by mal byť určite z dostatočne hrubej vrstvy antikorodujúcej ocele. Tá drží teplo a je veľmi odolná voči poškodeniu. Ľahšie sa rozpáli a lepšie ohreje. V kombinácii s dobrým roštom, o ktorom bude reč neskôr, môžete celé grilovanie výrazne urýchliť, bez toho by to bolo na kvalite mäsa poznať. Na čo určite nezabudnite, to je veko grilu. Existujú aj menšie modely, ktoré obsahujú len spodnú misku na uhlie a rošt, ale veko sa oplatí mať tiež. Slúži jednak ako kryt, spod ktorého neuniká teplo a drží okolo mäsa dym, a jednak ako ochrana, aby ste sa nemohli ani obtrieť o rozžeravený rošt. Navyše, ak vám nebude cez priestor nad roštom unikať teplo, mäso bude hotové skôr a bude chutnejšie.

 

Jedlo bude v kontakte s roštom, tak naň dohliadnite

Rošt je časťou grilu, ktorá príde s mäsom (či zeleninou, hermelínom, atď.) do priameho kontaktu. Preto je potrebné dobre vyberať, aby rošt dobre držal teplo, ale zároveň, aby ​​nemohol do jedla púšťať žiadne jedovaté alebo inak chuťovo nepríjemné látky. A určite nesmie korodovať, inak budete musieť kupovať rošty nové. Najčastejším materiálom býva:

  • Liatina – je pevná, dosť ťažká a veľmi pevná. Má dlhú životnosť, dobre vedie teplo a na mriežku grilu sa hodí asi najlepšie. Nevýhodou môže ale byť náročnejšie čistenie a tiež vyššia obstarávacia cena grilu.
  • Grilovací kameň – obvykle ide o granitovú dosku, ktorá síce vedie teplo pomalšie, ale zato ho veľmi dlho udrží. Mäso sa na kameni prakticky nepripaľuje. Životnosť je obvykle vysoká, navyše býva taký rošt veľmi pevný. Na druhej strane, s čistením býva niekedy trochu problém. Veľmi často býva súčasťou raclette grilov, niekedy ho u nich nahrádza terakota.
  • Nehrdzavejúca oceľ – šikovný materiál z hľadiska životnosti a údržby. Býva ľahšia, ale nemá tendenciu korodovať, čistiť sa dá pomerne ľahko, ale má horšie vlastnosti pri práci s mäsom. Oproti liatine horšie vedie teplo a drží ho kratší čas.
  • Hliník – je veľmi ľahký, vodivosť tepla nie je zlá, ale nie je spravidla určený na viac použití.
  • Teflón – teflón je ako materiál na varenie obľúbený, predovšetkým dobre vedie teplo, ľahko ho udržuje a je prakticky nepriľnavý. Často býva povrchová úprava roštu práve teflónová (niekedy sa stretnete so skratkou PTFE– PolyTetraFluorEthylen – je to to isté). Nevýhodou je náchylnosť na poškodenie, kedy teflón stráca vlastnosti. Nemali by ste v kombinácii s ním používať kovové náradie, ideálne plastové alebo drevené. Vadiť mu bude aj čistenie drôtenkou.
  • Smalt – obvykle sa smalt vyskytuje ako povrchová úprava iného materiálu. Dobre drží teplo, mäso sa neprichytáva, ale s čistením je to zložitejšie. Smalt je náchylný na poškriabanie, takže nie je dobré používať kovové nástroje alebo drôtenku.

V prípade elektrického grilu môže rošt nahrádzať liatinová alebo teflónová doska. Dôležité je, aby bola nepriľnavá, inak sa bude jedlo pripekať a vás bude čakať náročné čistenie. Ak však bude mať nepriľnavú úpravu, stačí dosku dať do umývačky a umyť. Klasicky môžete vyberať medzi dvoma druhmi dosiek:

  • Rebrované alebo mriežkované (na mäso alebo syr)
  • Hladké (na vajíčka, palacinky alebo toasty)

Druhy povrchu

Jednotlivé grily a ich špecifiká

Špecifiká grilov na plyn – typy, horáky, regulácie

Pri výbere plynového grilu musíte riešiť niekoľko vecí, ktoré sa vás pri iných typoch týkať nebudú. Predovšetkým ide o to, ktorý typ plynového grilu kúpite. Okrem klasických rozlišujeme aj niektoré ďalšie:

  • RBS grily – takzvané Radiant Burner System grily, od klasických sa líšia umiestnením horákov. Tie nenájdete na spodnej strane, ale na bokoch. Vďaka tomu je zabezpečené lepšie a rovnomernejšie rozloženie teploty, tuk z mäsa navyše neodkvapkáva na horáky, ale na dno vane (pri klasických plynových griloch to znamená to isté). Tým pádom sú bezpečnejšie a zdravšie.
  • Grily s lávovými kameňmi – lávové kamene držia teplo a pomáhajú jeho rovnomernému šíreniu a dlhšej výhrevnosti. Navyše majú schopnosť zachytiť odkvapkávajúci tuk, ktorý sa tak nedostane k horákom. Problém je, že po nasatí väčšieho množstva tuku môžu vzplanúť.
  • Grily s IR horákmi – využívajú infračervené žiarenie (IR = InfraRed light), spotrebujú menej plynu a napomáhajú opäť lepšie a rovnomernejšie rozložiť teplo. Ale nestretnete sa s nimi príliš často.

Ďalej je dôležitý počet horákov. Plynový gril by mal mať aspoň dva, aby bolo zabezpečené lepšie rozloženie tepla v grilovacej vani. Samozrejme, čím viac horákov, tým lepšie – môže ich byť pokojne aj päť. Ak chcete mať aj v takom prípade nad grilovaním dozor, nemala by chýbať možnosť ľahkej regulácie, ideálne pomocou koliesok. Tiež by každý horák mal mať svoje vlastné zapaľovanie, aby ste mohli v prípade potreby zapáliť len určité množstvo. Ak ide o zapaľovanie, najlepšie je piezo zapaľovanie, vďaka ktorému vám odpadá nutnosť zažínať plameň ručne.

Špecifiká grilov na drevené uhlie – prieduchy a dvierka

Grilovanie na drevenom uhlí vyžaduje trochu skúseností a cviku. Je to predovšetkým preto, že regulácia tepla a žiaru nie je taká jednoduchá. Obvykle sa využívajú prieduchy vo veku, ktoré sa dá otvárať a zatvárať a meniť tým prívod kyslíka. Tým sa mení aj intenzita plameňa. Určite stojí za to si pri kúpe konštrukciu veka skontrolovať. Výhodou je, ak má taký gril dvierka, ktorými sa dá prikladať aj v priebehu grilovania a polohovateľný rošt.

Špecifiká elektrických grilov – druhy, regulácia, indikátory či programy

Elektrické grily, ako sme už načrtli, sa delia na niekoľko druhov. Takzvané raclette grily sme popísali v rámci testu a nebudeme sa k nim ďalej vracať. Okrem nich si ale musíte zvoliť, či chcete kontaktný gril, alebo klasický, roštový (barbecue) gril.

  • Roštový gril – je v zásade obdobou klasického grilu, ale zapája sa do elektriny a nepotrebuje plyn ani uhlie. Mäso či iné pokrmy sa pripravujú klasicky na jednostrannej mriežke.
  • Kontaktný gril – tento gril pozostáva z dvoch dosiek, ktoré k sebe priliehajú a ohrievajú pokrm naraz. Často podporujú rozloženie do viacerých polôh, o to sú potom variabilnejšie. S takým grilom sa dá ľahko pripravovať nielen steaky, ale aj bagety, panini alebo toasty.

Regulácia teploty prebieha obvykle pomocou tlačidiel alebo kolieska. Celé ovládanie by nemalo byť zložité, mali by ste ho zvládať intuitívne. Indikátory a kontrolky, ktoré vás upozorňujú napríklad na nahriatie grilu, sú veľkou výhodou. To isté platí o širokej programovej ponuke alebo o väčšom počte teplôt, ktoré sa dajú využiť. To všetko zvyšuje využitie aj kvalitu elektrického grilu.

Nie je potrebné, aby bol výkon čo najvyšší, mal by byť predovšetkým dostatočný na grilovacej ploche. Tá môže byť rôzna, preto si to zjednodušme a povedzme, že ideálna hodnota maximálneho výkonu by mala byť 6 až 10 kW. Takýto výkon by mal mať bežný gril pre použitie v rodine alebo v partii priateľov. O niečo nižší, zhruba okolo 5 kW, si môžete dovoliť, ak žijete sami, poprípade v páre. Naopak, výkonnejšie (a zároveň priestrannejšie) grily sa hodia do väčších prevádzok – do reštaurácií alebo na veľké záhradné párty.

Bezpečnosť a komfort pri práci

Nech už ide o akýkoľvek gril, mala by práca s ním byť bezpečná a komfortná. Začneme bezpečnosťou – samozrejmosťou je stabilita, aby nedošlo k prevrhnutiu. Plynové grily okrem toho často disponujú poistkami, aby hadice dokonale tesnili a plyn vám neunikal. Pri všetkých typoch grilov je dobré, ak je ich konštrukcia termoodolná. Nesmie dochádzať k jej poškodeniu ani prehrievaniu (aby ste sa nepopálili). Pri manipulácii by kľúčové časti grilu nemali byť horúce. Pre váš komfort je potrebné, hlavne pri záhradných griloch (plynové a uhlíkové), aby mali odkladaciu a pracovnú plochu. Pri griloch na drevené uhlie to býva menšia polička, pri masívnych plynových griloch často dve a viac políc, s držiakmi na náčinie, alebo dokonca s bočným horákom. Skrátka – pri varení by vám nemalo nič chýbať a všetko potrebné by ste mali mať po ruke.

Už pri nákupe premýšľajte, ako budete gril prenášať

Tento faktor súvisí predovšetkým s hmotnosťou grilu. Tá je pre jeho mobilitu kľúčová. Dá sa povedať, že najľahšie sú elektrické stolové grily s váhou okolo 4 až 7 kg. Tie ľahko prenesiete, navyše sa nepočíta s veľkým sťahovaním (maximálne v rámci kuchyne). Grily na drevené uhlie sú v tejto veci naopak značne variabilné – záleží na ich konštrukcii, veľkosti aj použitých materiáloch. Od niekoľkých kilogramov pri malých, ľahkých griloch pre páry alebo malé rodiny, to totiž môže byť aj niekoľko desiatok kilogramov pri dizajnovo pekne prevedených, masívnych griloch na väčšie oslavy. Tie už ale často disponujú kolieskami na ľahšie sťahovanie. Niečo podobné platí pre plynové grily, ktoré sú všeobecne najmenej mobilné a ich presuny sú najzložitejšie. Okrem toho, že samotná masívna konštrukcia grilu váži často desiatky kilogramov, býva ich súčasťou aj plynová fľaša. Tá hmotnosť ešte zvyšuje. Ak neplánujete gril umiestniť napevno na jedno miesto, mali by ste si vždy skontrolovať, že má kolieska, inak bude jeho mobilita minimálna.

Údržba grilu by mala byť, pokiaľ možno, jednoduchá

Už pri nákupe sa skúste zamyslieť tiež nad tým, koľko času chcete venovať údržbe. Samozrejme, že každý gril je potrebné po akcii vyčistiť, ide len o to, ako dlho to bude trvať. Najnáročnejšie sú v tomto ohľade grily na drevené uhlie. Manipulácia s nimi vyžaduje cvik, a upratovanie tiež. Je potrebné zbaviť sa popola, vyčistiť grilovaciu vaňu od prachu alebo pripečeného tuku, rovnako ako vyčistiť rošt. Na tom často priľne mastnota, pripečené zvyšky jedla alebo zachytené kúsky uhlia.

Ak chcete, aby bol použiteľný aj budúcu sezónu, čistite ho ideálne hneď potom, čo trochu vychladne. Najlepšie je na to špeciálny sprej na čistenie grilov a kefa, zvlášť pripečenú špinu môžete odstrániť aj oceľovou kefou (len pozor, aby ste pri tom nezodrali aj povrchovú, antikoróznu vrstvu roštu). Pri plynovom grile je údržba jednoduchšia v tom, že stačí vyčistiť iba rošt (a samozrejme po grilovaní radšej niekoľkokrát skontrolovať, že ste vypli prívod plynu). Elektrický gril stačí zbaviť dosiek a dať ich opláchnuť. Z pohľadu údržby je na tom najlepšie.

Funkcie a príslušenstvo grilov

Grily ako také disponujú radom funkcií a príslušenstva, ktoré ich využitie rozširujú a uľahčujú. Nie sú na grilovanie vyložene nutné, ale pomáhajú vám dosiahnuť väčšiu kvalitu pokrmu. Takže je dobré mať aspoň rámcový prehľad, čo všetko vám grily ponúkajú a prípadne si povedať, o ktoré technológie a funkcie máte pri budúcom grile záujem.

Flavorizér

Ako sme už spomenuli, pri plynových griloch môže byť dosť podstatným problémom odkvapkávanie tuku z mäsa dole, k horákom. Pri RBS griloch a griloch s lávovými kameňmi je tento nedostatok vyriešený, ale pri klasických plynových griloch pretrváva. Preto býva ich súčasťou flavorizér, špeciálny kovový profil, ktorý horáky kryje. Tak je zabezpečené, že tuk sa vo flavorizéri zachytí a nedostane sa k horákom. Na podobnom princípe funguje aj špeciálny rošt, ktorý nemá v mieste horákov otvory a tuk tak steká do zbernej misy mimo ne.

Flavorizér

Indikátor nahriatia

Funkcia typická pre elektrické grily. Ide najčastejšie o diódu, ktorá sa rozsvieti vo chvíli, keď je gril nahriaty. Pre efektívnu prácu je nevyhnutná, pretože až po zahriatí sa dá mäso vložiť na gril a očakávať dobrý výsledok.

Aromatizér

Táto funkcia mierne nahrádza chýbajúcu dymovú arómu, ktorú mäso z elektrického grilu nedosiahne. Do niektorých elektrických grilov sa dá vložiť kapsula s kúskami dreva, ktoré po zahriatí uvoľňujú druhovo typickú arómu. Tá sa zachytí do mäsa a vy tak dosiahnete lepšiu atmosféru. Avšak trúfame si tvrdiť, že pre väčšinu ľudí táto funkcia nebude dôležitá.

Kouřové arom

Odkvapkávacia miska

Odkvapkávacia miska slúži na to, aby sa tuk, ktorý z mäsa odkvapkáva, zachytil do misky a nezatekal do grilu, nekvapkal do ohňa, alebo dokonca do horákov. Okrem toho, že sa tým znečistí gril a vyžaduje potom omnoho zložitejšie čistenie, zabránite tiež vzniku nepríjemných pachov z prepaľovania tuku.

Časovač

Jednoduchá funkcia, ktorá umožňuje nastaviť si čas a nechať gril, aby priebeh procesu strážil. Hodí sa to napríklad pri grilovaní steakov.

Termostat

Termostat, nech už ide o akýkoľvek typ grilu, vám pomáha strážiť a regulovať teplotu. Vďaka tomu je práca ľahšia. Pri griloch na drevené uhlie, ktoré sa ovládajú a obsluhujú ručne, plní túto úlohu teplomer, ktorý býva obvykle súčasťou veka grilu. Vďaka tomu môžete neustále sledovať teplotu a mať predstavu o priebehu grilovania.

Postranný horák

Postranný horák býva obľúbenou súčasťou plynových grilov. Ide o to, že jeden z horákov nesmeruje do grilovacej nádoby, ale nachádza sa na bočnej polici. To vám umožňuje uvariť si ku grilovanému mäsu napríklad zemiaky alebo usmažiť hranolky.

Postranní hořák

Piezo zapaľovanie

Systém zapaľovania, ktorý isto poznáte z plynových sporákov. K zapáleniu horáka dôjde po stlačení tlačidla či otočení gombíka bez toho, aby ste ho museli zapaľovať ručne. Je to pohodlnejšie a zároveň aj bezpečnejšie.

Piezo zapalování

Najväčší hráči na trhu s grilmi

Aby ste si mohli vychutnať grilovanie, musíte získať naozaj dobrý produkt. Ak budete musieť pred každým posedením riešiť spadnutý horák, rozlámané rošty alebo pokazenú reguláciu, potom si určite takto strávený čas veľmi neužijete. Preto je dobré pozrieť sa pri nakupovaní na niektoré z tradičných, osvedčených značiek, ktoré vyrábajú vysoko kvalitné grily. Len dobrá a solídna spoločnosť bude na výrobu grilu používať kvalitné materiály a zabezpečí pevnú konštrukciu, ktorá vydrží dlhšie ako dve, tri obdobia grilovania. Navyše, iba tí najlepší výrobcovia používajú materiály, ktoré nie sú škodlivé pre vaše zdravie. Pozrime sa teda na produkty, pri ktorých  nemusíte mať obavy z investovania.

Weber

Spoločnosť Weber-Stephen Products Co., sídliaca v americkom Chicagu, datuje svoj vznik do roku 1952. Vtedy jej zakladateľ George Stephen vynašiel prvý kotlíkový gril. Grily, ktoré pochádzajú z dielní tejto spoločnosti, sú viac-menej rovnako rozdelené na tradičný uhlík a plyn, menej je elektrických. Je to jedna z najlepších značiek, čo dokazuje skutočnosť, že jednotlivé časti grilu majú záruku až 25 rokov. Je pravda, že Weber grily patria medzi drahšie, a tak dostanete rokmi preukázanú kvalitu. Navyše veľký komfort pri grilovaní vám môže zabezpečiť takzvaný Weber Gourmet BBQ Systém roštu s vymeniteľným stredom, alebo špeciálny grilovací riad, ktorý firma Weber sama navrhuje a vyrába.

Weber

Campingaz

Spoločnosť Campingaz je, možno trochu prekvapujúco, európskou spoločnosťou. Založili ju v roku 1949 traja francúzski inžinieri, páni Colomb, Corlette a Sillon. Pôvodne vyrábali plynové kartuše, neskôr sa zamerali napríklad na variče a dnes patria medzi veľkých výrobcov grilov, hlavne tých plynových (grily na drevené uhlie ponúka iba od roku 2013 v rade Bonesco). Cenovo nie sú tieto grily také drahé, ale zato sú vysoko kvalitné a hlavne bezpečné. Firma totiž používa svoje vlastné horáky a ventily, na ktoré má patent. Do jej dielne patrí napríklad technológia InstaClean alebo EvenTemp.

Campingaz

Klarstein

Na treťom mieste chceme spomenúť veľkého výrobcu elektrických grilov. Tým je firma Klarstein, tradičný výrobca domácich spotrebičov z Nemecka. Pravda je (a je to trochu škoda), že dostupnosť tejto značky v SR nie je najlepšia. Prakticky ju predávajú len dva obchody. Na druhej strane, ide o vysokú kvalitu v oblasti kontaktných aj raclette grilov. Ponúka ale aj niektoré zaujímavé plynové modely. Cenovo patrí medzi drahšie, ale za vyššiu cenu tu kúpite veľmi dobré prístroje.

Klarstein-300x55

 

Tefal

Spoločnosť Tefal rozhodne nepatrí medzi tradičných a bežných výrobcov grilov. Táto firma bola založená v roku 1956 a zaradila sa medzi významných výrobcov kuchynských elektrospotrebičov (ostatne, názov Tefal je skratka a dá sa rozložiť ako Teflon a Aluminium). K výrobe grilov sa dostala až časom, keď jej návrhári pochopili, že gril nemusí byť len záhradný, a že niekomu by sa mohol hodiť aj v kuchyni. Až na výnimky teda tvoria sortiment firmy Tefal elektrické grily, ktoré môžete používať veľmi ľahko v uzavretom kuchynskom priestore.

Tefal

 

Napoleon

U nás možno nie sú grily Napoleon také známe, ako napríklad Weber alebo Campingaz, vedzte ale, že v zámorí patria k špičke. Táto firma bola založená v roku 1976. Zakladateľom bola rodina Schroeterových v Kanade a pôvodne vyrábali zábradlia. Až časom prešli na výrobu kachlí a v roku 1981 vyrobili prvý gril. Odvtedy sa grily Napoleon zaraďujú medzi elitu. V sortimente spoločnosti nájdeme hlavne plynové grily, ale aj grily na drevené uhlie.

Napoleon

Finálny verdikt

Dokázali ste si na základe získaných poznatkov vybrať gril? Veríme, že áno. Napriek tomu možno neuškodí všetko si na tomto mieste ešte raz zrekapitulovať. Predovšetkým by ste sa hneď na začiatku mali rozhodnúť, o aký gril máte záujem. Elektrický môžete pokojne používať v kuchyni, nepotrebujete na to žiadne väčšie skúsenosti, varenie s ním nie je náročné a nezaberie veľa času. Ste ale závislí na elektrine a pripravíte sa o tú správnu grilovaciu atmosféru. Plynové grily sú, naopak, určené výhradne pre vonkajšie použitie. Sú často veľké, ťažké a zle prenosné, ale zato sa ľahko ovládajú a veľmi jednoducho sa s nimi reguluje teplota. Nie ste závislí na elektrine, len musíte raz za čas zaobstarať novú fľašu s plynom. Šľachtou medzi grilmi sú tie na drevené uhlie. S tými si užijete skutočnú grilovačku so všetkým, čo k tomu patrí. Zakúrite, priložíte, regulujete si oheň a necháte mäso zatiahnuť jemnou dymovou arómou. Problémom ale je, že takéto grilovanie vyžaduje skúsenosti. Navyše musíte pravidelne dokupovať uhlie.

Parametre, ktoré by ste mali pri grile sledovať, súvisia vždy s bezpečnosťou, komfortom práce a chuťou pripravovaného pokrmu. Hlavne – gril musí byť bezpečný. Teda stabilný, z kvalitného materiálu a s dostatočne pevnou a odolnou konštrukciou. Pre komfort je dôležitá vhodná veľkosť grilu (aby sa naň vošlo dosť mäsa alebo syra pre všetkých stravníkov), poličky, vešiaky či držiaky na náradie, prípadne akákoľvek funkcia, ktorá uľahčí použitie (piezo zapaľovanie, bočný horák, indikátory, ľahká regulácia, atď.). Rošt musí byť z kvalitného materiálu, aby sa pokrmy nepripekali a zároveň, aby sa piekli rovnomerne. Žiar by sa mal v grile distribuovať rovnomerne, nemal by unikať a nič by nemalo dymovú arómu znečisťovať (hlavne vám nesmie kvapkať tuk do horákov). Na záver je ešte dobré zvážiť, aká náročná bude údržba grilu.

Pár tipov a trikov na grilovanie ako od šéfkuchára

Mäso profesionálne upravené býva spravidla lepšie ako to, čo si ugrilujete doma na záhrade. Ale ak by ste sa náhodou skúseným šéfkuchárom chceli priblížiť, prinášame vám pár trikov, ktoré by ste mali v každom prípade dodržať. Vaše mäso bude lepšie a vy sa vyhnete chybám, ktoré často robia začiatočníci. Predovšetkým by ste naložené mäso mali vytiahnuť z chladničky skôr, ako pôjdete grilovať. Aspoň takých päť, šesť hodín. Inak dôjde v žiari k teplotnému šoku a mäso stuhne. Rovnako by ste počas prípravy nemali mäso naklepávať. Narušíte tým totiž svalové vlákna, v ktorých je uložená všetka šťava. Tá by vytiekla a mäso by ľahko stuhlo (čo je obzvlášť markantné v prípade kuracieho alebo bravčového mäsa). Na pamäti majte tiež to, že sa mäso dopredu nesolí a často ani nekorení. To sa robí až tesne pred grilovaním, poprípade sa dochutí až hotové. Inak hrozí to isté, čo v predchádzajúcom prípade – nasolené mäso pustí šťavu a chuť sa stráca.

A to isté platí pri samotnom grilovaní. Mäso je vytiahnuté, pripravené na to, dať ho na gril. Než sa pustíte do grilovania, nechajte prístroj dobre nahriať. Drevené uhlíky by už nemali byť červené alebo oranžové, ale mali by byť popolavo šedé, spálené. Pred vložením mäsa na rošt nepotierajte jeho mriežku olejom, potom by vám gril čmudil. Natiera sa mäso, aby sa nepripieklo a dalo sa ľahko nadvihnúť a otočiť. Pri samotnom grilovaní mäso vždy nechajte dobre prepiecť, než ho otočíte. Na to používajte kliešte, nikdy nie vidličku. Prepichnutím by sa narušila povrchová kôrka a vytiekla by z neho šťava, ktorá mu dodáva chuť. Nie nadarmo je jedným z kritérií, ktorými sa hodnotia majstrovské steaky, tiež šťavnatosť.

Či je mäso upečené, spoznáte buď pomocou teplomera na mäso, poprípade to zistíte prstom.

  • Rare steak (len veľmi ľahko prepečený) sa pod tlakom prsta prehne a vráti pomaly späť.
  • Stredne prepečený (tzv. medium) už sa prehýba zle a nejde to veľmi hlboko.
  • Úplne prepečený steak, nazývaný Well done, skrátka nepretlačíte. To je maximálny stupeň, ďalej už nechoďte. Potom by ste mäso definitívne spálili.

Propečenost steaku

Ak zbadáte, že je mäso hotové tak, ako ho chcete, preneste ho klieštikmi na drevený lopárik a nechajte tri až štyri minúty stáť. Šťava, ktorá sa teplom zatiahla do stredu steaku, sa zatiaľ vráti aj k okrajom, nebude zbytočne vytekať a ani okraje nebudú suché. A čo viac… mäso je hotové, stačí ho len naservírovať s bagetkou, opečenými zemiakmi alebo grilovanou zeleninou a popriať si dobrú chuť.

Ešte by sme vám odporučili, aby ste sa nebáli experimentovať. Väčšina osvedčených receptov vznikla práve tým, že niekto skúšal a skúšal, až sa mu podarilo pripraviť kulinársky klenot (spomeňme napríklad kurča Marengo). Určite sa teda fantázii medze nekladú, môžete skúsiť grilovať mäso s rôznymi omáčkami (a nemáme na mysli len tie klasické BBQ omáčky, ale napríklad aj omáčku z rumu, bourbonu alebo kávy), poprípade môžete na gril hodiť aj ovocie. Najčastejšie sa takto pripravujú banány, ananásy, alebo aj mango. Pre deti môžete s pomocou grilu pripraviť improvizované záhradné fondue, keď im ku grilovanému ovociu rozpustíte trochu čokolády. Len sa nebáť a skúšať!

Najčastejšie kladené otázky

Aký typ grilu zvoliť?

„Na trhu je možné nájsť štyri základné druhy grilov (tu sa im venujeme len stručne, podrobnejšie informácie nájdete v našom článku ako vybrať gril). Pred kúpou určite zvážte, ako často plánujete usporadúvať grilovacie party a pre koľkých ľudí. Medzi najväčšie a najnáročnejšie na údržbu patria grily na drevené uhlie. Sú určené skôr pre skúsenejších grilovacích majstrov, ktorí majú prax s prípravou pokrmov na otvorenom ohni. Vhodnou alternatívou môže byť plynový gril, ktorý je stabilný, dostatočne veľký a určený na vonkajšie používanie. Na domáce použitie či pre grilovanie na balkóne odporúčame elektrický kontaktný gril, ktorý rovnomerne opečie mäso aj zeleninu z oboch strán a dobre sa čistí. Na prípravu viacerých rôznych druhov pokrmov v domácom prostredí odporúčame takzvané raclette grily. Ide o špeciálny typ grilu, na ktorom zvládnete pripraviť nielen mäso, ale aj omáčku, zeleninu, ovocie, zemiaky či syry.“

Aký je najlepší záhradný gril?

„Na vonkajšie grilovanie vám určite odporúčame plynový gril. Aj keď sú plynové grily veľmi veľké, ťažké a masívne, čo sťažuje ich mobilitu, a súčasne je pre ne treba mať dostatok miesta, ako záhradné grily si ich nemôžeme vynachváliť. Vďaka svojej veľkosti sú veľmi dobre stabilné a okrem toho poskytujú aj dostatočný priestor na riad a odkladanie surovín. Medzi najpredávanejšie značky patria napríklad grily Weber, Campingaz alebo Napoleon; recenziu toho najlepšieho si môžete prečítať tu. Ďalšou z možností sú grily na drevené uhlie. Grilovanie na drevenom uhlí vyžaduje viac skúseností, pretože regulácia tepla nie je taká jednoduchá. Gril, pod ktorý postupne prikladáte, vidíte plamene a cítite dym, je tradičnou záležitosťou. Prípravu jedla a celý proces si náležite užijete. Medzi osvedčené značky patrí napríklad Weber, Fieldmann alebo Landmann. Na najlepší gril na drevené uhlie od Weberu sa môžete pozrieť v našej recenzii. Keby vás zaujímalo čokoľvek ďalšie ohľadne výberu grilu, náš článok vám poradí.“

Čo je to kontaktný gril?

„Kontaktný gril je zložený z dvoch dosiek. Tie k sebe priliehajú a súčasne ohrievajú pokrm z oboch strán. Kontaktný gril často podporuje rozloženie do viacerých polôh a je veľmi variabilný. Na kontaktnom grile môžete ľahko pripravovať steaky, tortily alebo panini. Na vnútorné použitie a grilovanie v kuchyni taký elektrický gril rozhodne odporúčame. Bez toho, aby sme vás chceli vo výbere ovplyvňovať, v našom teste elektrických grilov sa na prvých priečkach umiestnili napríklad grily Tefal, grily DeLonghi, Weber alebo Sage. Parametre a vlastnosti súčasného víťaza si môžete pozrieť v našej recenzii. Nič sa v ňom nespaľuje a nemusíte sa báť dymu. Ovládanie elektrického grilu je tiež veľmi ľahké. Reguláciu teploty aj nastavenie zvládnete prostredníctvom kolieska a tlačidiel. Veľmi ľahká je aj údržba. Ak si chcete ušetriť umývanie grilu, môžete počas prípravy pokrmu používať papier na pečenie. Kontaktný gril je o poznanie menší než záhradné grily a je nutné počítať s tým, že vám príprava zaberie trochu viac času.“

Aký gril zvoliť do interiéru?

„V interiéri a kuchyni by pre nás mala byť práca s grilom predovšetkým bezpečná a komfortná. Dôležitá je stabilita a skladnosť grilu. Na domáce grilovanie odporúčame elektrický gril alebo raclette gril. Kontaktný gril je veľmi variabilným pomocníkom, ktorý v kuchyni dobre poslúži, nevychádza z neho dym a úplne postačí mať v dosahu elektrickú zásuvku. Mnohé elektrické grily podporujú viacero polôh a sú veľmi variabilné. Na kontaktnom grile pripravíte steak, chrumkavý toast, tortily, bagety alebo tiež panini. Vďaka dobrej skladnosti môžete tieto grily pri častom používaní mať na kuchynskej linke ako stály spotrebič. Veľkou výhodou niektorých modelov je, že môžete dosky kontaktného grilu umývať v umývačke riadu. Na raclette grile si v pohodlí vašej kuchyne ľahko pripravíte viac pokrmov naraz vďaka grilovacím doskám a panvičkám a práca s nimi je dokonalý zážitok.“

Ako vyčistiť gril?

„Nie je to veda, údržba grilu by mala byť predovšetkým jednoduchá. Na otázku, koľko času chcete venovať údržbe grilu, si odpovedzte ešte pred samotným nákupom. Každý gril je trochu inak náročný na údržbu a je dobré si tieto informácie zistiť dopredu. Najnáročnejšie sú v tomto ohľade jednoznačne grily na drevené uhlie. Ako gril vyčistiť? Je treba vymiesť popol a dôkladne vydrhnúť grilovaciu vaňu aj rošt. Pre jeho dlhú životnosť je dôležité vyčistiť gril hneď potom, čo trochu vychladne. Na čistenie grilu použite špeciálnu kefu alebo sprej. Údržbu, aj keď o niečo jednoduchšiu, si žiada aj plynový gril. Stačí vyčistiť rošt a dôkladne skontrolovať, že je vypnutý prívod plynu. Elektrický gril si žiada len vyčistenie oboch dosiek. Pri niektorých modeloch je možné dosky vybrať a umyť v umývačke riadu. Čo sa čistenia a údržby týka, elektrický gril je na tom určite najlepšie.“

Ako grilovať zdravo?

„Aj grilovanie môže byť zdravé, ak k nemu pristupujete správne, grilujete na dobrom grile (lepší je plynový, kde nevznikajú žiadne nežiaduce spaliny; s jeho výberom vám pomôžeme v našom teste grilov) a využívate kvalitné suroviny. Vždy varte z kvalitného mäsa, to je základ. Pred grilovaním zbavte mäso viditeľného tuku a kože. Ak budete grilovať menšie kúsky mäsa, budú rýchlejšie prepečené a nemusíte sa báť, že by prebytočný tuk z mäsa odkvapkával a došlo k tvorbe karcinogénnych látok. Nezabúdajte na zdravé recepty a mäso odľahčené zeleninou. Grilovať môžete aj ryby a krehkejšie mäso. Krehkejšie mäso získate aj vďaka marináde, a vďaka obsiahnutým bylinkám bude znížené množstvo vytváraných nežiaducich látok. Aby šťava z mäsa neodkvapkávala na uhlie, vyhnite sa častému otáčaniu mäsa vidličkou a používajte radšej kliešte alebo lopatky. Ďalšie tipy, ako grilovať ako šéfkuchár, nájdete v tomto článku. Pri dodržiavaní zásad zdravého grilovania určite uľahčíte prácu svojmu telu aj tráviacemu systému.“

 

Absolventka Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov, absolvovala aj rôzne rozvojové programy zamerané na zdokonalenie obchodných zručností, komunikáciu v obchodnom styku a obchodné vyjednávanie. Má dlhodobé praktické skúsenosti v obchodnej oblasti. Aktuálne je hlavnou prioritou starostlivosť 3 deti a samovzdelávanie v oblasti online marketingu. Vo voľnom čase robí jogu, fitness, číta knihy a miluje prechádzky v prírode.

Diskusia a poradňa

Položte otázku