Test a porovnanie sporákov

Ako vybrať sporák 2018

TOP sporáky roku 2018

Elektrické - liatinové sporáky Elektrické - sklo-keramické sporáky Elektrické - indukčné sporáky Plynové sporáky Kombinované sporáky
Amica SHE 582N W AMICA SHC 588N W AEG Competence 47036 IU-MN MORA P 162 AB Electrolux EKK54553OW
Kvalita varenia
92 %
Kvalita pečenia
88 %
Ovládanie a funkcie
89 %
Cena/kvalita
92 %
Kvalita varenia
94 %
Kvalita pečenia
96 %
Ovládanie a funkcie
95 %
Cena/kvalita
96 %
Kvalita varenia
95 %
Kvalita pečenia
96 %
Ovládanie a funkcie
96 %
Cena/kvalita
95 %
Kvalita varenia
97 %
Kvalita pečenia
87 %
Ovládanie a funkcie
90 %
Cena/kvalita
93 %
Kvalita varenia
97 %
Kvalita pečenia
95 %
Ovládanie a funkcie
95 %
Cena/kvalita
98 %
Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu

Najlepšie sporáky roku 2018

Rady, tipy, recenzie

Úvod

Sporák, teda samostatne stojaci spotrebič, ktorý sa vsunie do medzery v kuchynskej linke,tvorí srdce kuchyne. Bez neho by nemohla plniť svoje základné funkcie – varenie a pečenie. Pokiaľ túžite po jeho vstavanom variante, tak už musíte myslieť na kúpu dvoch samostatných spotrebičov, vstavanej rúry na pečenie a varnej dosky. Sporák totiž v sebe kombinuje obe.

Uzavretie ohniska bol asi najvýznamnejší úkon v histórii varenia. Otvorené ohnisko bolo postupným vývojom upravované a vylepšované a ku krbu sa pridala pec. Naozajstná revolúcia  vo varení nastala v roku 1809, keď sa ku kuchynskej peci pridala rúra na pečenie a vznikol klasický sporák, teda rúra na pečenie kombinovaná s varnou doskou. Už vtedy existovali  jeho dva varianty, a to plynový a elektrický. Za viac ako dve storočia jeho existencie prešiel neuveriteľne dynamickým vývojom a v ponuke je veľa možností, ako:

  • plynový sporák – kombinuje plynovú varnú dosku s plynovou rúrou na pečenie
  • elektrický sporák – obe jeho časti sú na elektrinu, pričom si môžete vybrať medzi liatinovou platničkou (doskou) na varenie, či sklo-keramickou alebo indukčnou varnou doskou.
  • kombinovaný sporák – jeho názov napovedá, že v sebe kombinuje plynovú varnú dosku a elektrickú rúru na pečenie. Ide o najobľúbenejší typ.

Vďaka tomu správnemu spojeniu a skombinovaniu typu varnej dosky s funkciami rúry možno uspokojiť potreby naozaj každého. Je však nutné si ujasniť, čo presne od sporáku očakávate. Presnejšie, aký typ varnej dosky sporáka preferujete, a aký typ rúry na pečenie chcete spolu s jej prídavnými funkciami.

sporák -v - kuchyniVieme, že výber na trhu je dosť široký a nákup môže komplikovať fakt, že v podstate v jednom kuse musíte vyberať dva spotrebiče, ktoré je nutné vhodne nakombinovať a možností je v tomto opäť mnoho. Navyše sa sporáky pohybujú v rôznych cenových hladinách a hlavne (ale nie len) ich rúry na pečenie skrývajú v sebe veľa funkcií. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli pre vás pripraviť všetky potrebné informácie, ktoré pri jeho výbere budete potrebovať spolu s veľkým testom sporákov, v ktorom sme sa dôkladne pozreli na vybrané modely rôznych druhov.V prehľadnom sprievodcovi nákupom sme pre vás zosumarizovali kompletné a podrobné informácie, ktoré vám pomôžu pri nákupe sporáku. Nájdete tu prehľad najvýznamnejších výrobcov na poli sporákov, ich základných druhov a vlastností.

back to menu ↑

Tri základné druhy sporákov

V zásade rozoznávame tri kategórie sporákov. Základne ich členíme podľa toho, odkiaľ berú energiu na prevádzku. Buď môžete používať sporák elektrický (ak nemáte v byte či dome prívod plynu, kam by ste mohli napojiť celoplynový či kombinovaný sporák). Elektrické sporáky sa podľa varnej plochy delia ešte na ďalšie tri poddruhy, tak ako sme to spomenuli už vyššie, a každý z nich ponúka iné možnosti varenia, úspory tepla a prípadne aj pokročilejších funkcií. Otom si viac povieme v nasledujúcej kapitole.

Pre tých, čo viac varia a menej pečú, je najvhodnejší najrozšírenejší druh sporáka v minulom storočí – plynový. Najobľúbenejším a najpredávanejším sporákom v dnešnej dobe je takzvaný kombinovaný sporák. Už jeho názov napovedá, že v sebe kombinuje výhody ľahkého a rýchleho varenia na plynovej varnej doske a lepšieho rovnomerného pečenia v elektrickej rúre na pečenie. Každý z týchto druhov sporákov má svoje plusy aj mínusy a je určený pre iné použitie a pre rôzne domácnosti. Preto by ste pri nákupe mali zvážiť predovšetkým svoje preferencie. Jednotlivé typy sa totiž líšia viac, než si myslíte. Z tohto dôvodu sme pripravili tento článok, v ktorom sa na ich jednotlivé špecifiká pozrieme bližšie a vy si budete môcť jednoduchšie vybrať ten pravý pre vašu kuchyňu. Keďže o rúrach na pečenie a ich funkciách sme vám už priniesli samostatný článok, zameriame sa tu hlavne na varné plochy sporákov a ich ďalšie špecifické parametre.

Elektrické-sporáky

back to menu ↑

Typy varných dosiek sporákov

Druhy sporákov sa líšia typmi varných dosiek a rúr na pečenie. Pričom plynový a kombinovaný sporák majú oba plynové varné dosky a líšia sa tým, že jeden má plynovú rúru a druhý elektrickú rúru. Elektrický sporák má na druhej strane obe časti elektrické, rozlišujeme však až tri druhy elektrických varných dosiek:

  • Liatinovú
  • Sklo-keramickú
  • Indukčnú

Poďme sa pozrieť na charakteristiky všetkých štyroch varných dosiek, s ktorými sa môžeme pri jednotlivých druhoch sporákov stretnúť.

Plynová varná doska

Začneme s tou plynovou, pretože patrí medzi najefektívnejšie a zároveň najvyhľadávanejšie. Preferujú ich profesionálni aj mnohí amatérski kuchári, pretože dosiahnutie správnej teploty na varenie je okamžité. Stačí otočiť gombíkom  a v prípade zabudovaného piezoelektrického zapaľovaniastačí stlačiť tlačidlo, poprípade použiť zapaľovač zvlášť,zapáliť plameň a môžete variť. Regulácia teploty, teda veľkosti plameňa je rovnako jednoduchá, iba otáčate gombíkom doprava či doľava. Dochádza tak k minimálnym teplotným stratám. Náklady na varenie sa tým výrazne znížia.

plynová - varná - doska

Jej nevýhodami môže byť riziko vznietenia či úniku plynu a ťažšie čistenie.Čo sa týka prvého mínusu, tak ten v dnešnej dobe minimalizujú rôzne bezpečnostné poistky či ventily. Faktom však zostáva, že na tomto druhu dosky sú menej dostupné miesta,čo sťažuje údržbu. Horáky sa zvyknú časom zaniesť a potom vyžadujú profesionálne čistenie.

Liatinová varná doska

Liatinová varná doska je najstarším typom varnej dosky v elektrickom sporáku a je pomaly na ústupe. Liatinové dosky síce znižujú kúpnu cenu sporáka, ale oproti svojim náprotivkom – sklo-keramickej a indukčnej varnej doske má oveľa viac nevýhod než výhod.  Pomalšie sa zahrieva a tiež zostáva dlhší čas teplá, čo zvyšuje riziko popálenia detí a zvyšuje spotrebu energií, čím sa časom zmaže aj ich počiatočná výhoda – nižšia kúpna cena. Z dlhodobého hľadiska vás tak môže liatinový sporák stáť viac, pretože spotrebuje viac energie ako sklo-keramický sporák. Liatinový sporák sa skutočne oplatí len tým, ktorí majú v dome zdroj nižšieho elektrického napätia. V ponuke sú totiž modely s tromi varnými zónami pre plnohodnotné fungovanie pri zapojení na 230 – 240 V.

Liatinová - varná - doska

Sklo-keramická varná doska

Už jej názov vypovedá o tom, z čoho je vyrobená, zo skla a keramiky. Ide o silne mechanicky odolný povrch, podktorým je zabudované odporové tepelné teleso, ktoré sa po zapnutí k zdroju elektrického prúdu zahreje a ohrieva dosku. Na nej je farebne vyznačených štyri až šesť rôzne veľkých varných zón, na ktoré sa kladú hrnce a panvice.  Vďaka tomu, že jej povrch je absolútne rovný,prenos tepla medzi hrncom a tepelným telesom je plynulý. Vďaka hladkému povrchu sa navyše relatívne ľahko čistí, pokiaľ nejde o zašlú špinu, ktorú treba zoškrabovať. Vtedy, alebo napríklad pri údere ťažkým hrncom môže dôjsť k jej poškodeniu. Nevýhodou oproti indukčnej doske je väčšia strata tepla po bokoch nádoby.

 

Sklokeramická - varná - doska

Indukčná varná doska

Ide o najvyspelejšiu technológiu v oblasti ohrevu. Na prvý pohľad je rovnaká ako sklo-keramická doska, ale pri indukčnej varnej  doske je zohrievaná iba tá časť varnej zóny, ktorej sa priamo dotýka hrniec či panvica a zvyšné okolie je takmer úplne studené. Obmedzí sa tak strata tepla a šetrí energia.

Tým, že princíp indukcie spočíva v tom, že varná zóna sa zohrieva iba v mieste, kde sa hrniec dotýka varnej plochy, teplo vzniká a smeruje len tam, kde je potrebné. Pri ohreve je plocha okolo nádoby takmer chladná.  Funguje to na princípe feromagnetizmu, preto sa na indukčnej doske nesmie používať sklenená, medená, či hliníková nádoba. Ak chcete zistiť či sa dá nádoba použiť na indukčnej varnej doske, skúste či sa na jej dne udrží magnet. Nutnosť vyberania riadov je asi jej jediná výrazná nevýhoda, pretože sa na nej jedlo dokonca ani nepripeká, odpadá tak aj náročné čistenie.

Indukčná - varná - doska

back to menu ↑

Test elektrických sporákov

Elektrický sporák  je  tvorený  varnou doskou vo forme liatinovej platničky, sklo-keramickej či indukčnej dosky a elektrickou rúrou na pečenie. Obidve jeho časti sú poháňané elektrickou energiou. Elektrický sporák je potrebné pre plnohodnotné fungovanie napojiť na 380 – 400 V. Dá sa použiť napojenie aj na 230 – 240 V, avšak to obmedzí jeho používanie, pričom výnimku tvoria sporáky s tromi liatinovými varnými zónami.

Najlepšie elektrické sporáky – liatinové

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Spotreba Počet varných zón Objem rúry Cena
1. Amica SHE 582N W A 4 69 l Zistiť cenu
2. ZANUSSI ZCE 540G1 WA A 4 58 l Zistiť cenu
4. Mora E 110 AW A 4 68 l Zistiť cenu
3. Mora ES 130 MW B 4 49 l Zistiť cenu

Najlepšie elektrické sporáky– sklo-keramické

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Spotreba Počet varných zón Objem rúry Cena
1. Amica SHC 588N W A 4 65 l Zistiť cenu
2. Amica SHC 5784D X A+ 4 66 l Zistiť cenu
3. BOSCH HCA 744350 A 4 66 l Zistiť cenu
4. Electrolux EKC54952OX PlusSteam A 4 58l Zistiť cenu
5 AEG CCB56400BX A 4 58 l Zistiť cenu

Najlepšie elektrické sporáky – indukčné

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Spotreba Počet varných zón Objem rúry Cena
1. AEG Competence 47036 IU-MN A 4 74 l Zistiť cenu
2. Electrolux EKI54950OX PlusSteam A 4 58 l Zistiť cenu
3. AEG Mastery CIB56400BX SteamBake A 4 58 l Zistiť cenu
4. AEG 47995IQ-mn A 4 60 l Zistiť cenu

 

Elektrické sporáky a ich charakteristika

Z vyššie uvedeného vyplýva, že ide o celoelektrický typ, ktorý je vhodný do domácností bez prívodu plynu.Pre úplnú funkčnosť je však potrebné napätie 380 – 400 V a na napojenie je potrebný odborník. Pokiaľ častejšie pečiete, než varíte, je pre vás ideálny. Varné dosky elektrického sporáka mávajú hladký povrch, preto sa lepšie čistia.

Podľa typu varnej dosky môžeme  elektrické sporáky  ďalej deliť do troch užších kategórií:

  • Liatinové elektrické sporáky – Toto je najlacnejší variant elektrických sporákov. Ide o jeho najstarší typ a má najvyššiu spotrebu energie, pretože sa pomalšie zahrieva a zároveň trvá dlhšie kým vychladne, než pri jeho sklo-keramickom náprotivku. Na druhej strane, liatinové elektrické sporáky ako jediné ponúkajú možnosť napojenia na nižšie  napätie, 230 -240 V, a to pri variante s tromi varnými zónami.
  • Sklo-keramické elektrické sporáky – V dnešnej dobe najrozšírenejší typ elektrických sporákov.Sklo-keramická varná doska má menšie teplotné straty ako liatinová a predstavuje zlatú strednú cestu medzi spomenutou liatinovou a indukčnou varnou doskou.
  • Elektrické sporáky s indukčnou varnou doskou – Patria medzi najvyspelejšie technológie na trhu. Na prvý pohľad v porovnaní so sklo-keramickými vyzerajú totožne,  ale indukcia ohrieva iba tie plochy nádoby, ktoré sa dotýkajú dosky. Tým ešte viac šetrí energiu.

Výhody:

  • Ľahké pečenie
  • Ľahšie čistenie varnej dosky
  • Menšie náklady pri inštalácii
  • Nie je nutný prívod plynu

Nevýhody:

  • Nutnosť prívodu elektriny  a vo väčšine prípadov napojenie na 380 – 400 V
  • Hladiny teplôt na sporákoch nie sú také presné ako pri plyne a plynová varná doska sa vyhreje rýchlejšie
  • Vyššia spotreba energie než pri plynových sporákoch


back to menu ↑

Test plynových sporákov

Tu zas ide o celoplynový typ.Sporáky na plyn uprednostňujú predovšetkým profesionálni kuchári a kuchárski nadšenci, pretože im umožňuje precíznejšiu a oveľa presnejšiu kontrolu teploty vďaka tomu, že môžu kontrolovať intenzitu plameňa na horákoch. V prípade pečenia sa však teplota v plynovej rúre reguluje omnoho ťažšie ako v elektrickej, a to treba pri pečení v nej kompenzovať rôznymi trikmi.

Najlepšie plynové sporáky

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Spotreba Počet varných zón Objem rúry Cena
4. MORA P 162 AB A+ 4 70 l Zistiť cenu
1. Gorenje K 57364 AWG A 4 59 l Zistiť cenu
2. MORA P 161 AW A+ 4 70 l Zistiť cenu
3. Beko CSG 52010 FW A 4 56 l Zistiť cenu

 

Plynové sporáky a ich charakteristika

Okrem plynovej rúry na pečenie je ich súčasťou plynová varná doska. Základom jej fungovania sú horáky a stabilné rošty, ktoré držia nádoby priamo nad plameňom z horákov. Mali by byť aspoň tri, aby ste mali na varenie dostatok miesta, najviac ich býva päť (platí, čím viac, tým lepšie). Nádoby na  plynových sporákoch bývajú nahriate takmer okamžite potom, čo ich zapnete (maximálne do pár minút) a regulácia teploty je veľmi jednoduchá. Väčšinou stačí stlačiť jeden gombík na nahodenie iskry a otočiť gombíkom príslušného horáka a tým meniť prísun plynu doň. Varenie je komfortné, pomerne jednoduché a rýchle. Na druhej strane, môže dôjsť k únikom plynu, ktoré sú vďaka automatickým poistkám a vypnutí prívodu plynu, keď zhasne plameň, zriedkavé.

Veľkou nevýhodou plynových sporákov je ich rúra na pečenie a zložitá regulácia teploty v nej – iba v rozmedzí 150 – 260° C. Väčšinou má k dispozícii len spodný ohrev, takže pečenie nie je rovnomerné.Všeobecne známym trikom ako predísť pripekaniu jedla zospodu je obalenie roštu hliníkovou fóliou (alobalom). Na zapojenie plynového sporáka je potrebný nielen prívod plynu, ale aj prítomnosť licencovaného servisného technika.

 

Výhody:

  • Rýchla príprava a celý priebeh varenia
  • Ľahká regulácia teploty dosky
  • Nižšia obstarávacia cena
  • Malé straty energie

Nevýhody:

  • Ťažká regulácia teploty v rúre
  • Nutnosť prívodu plynu
  • Nutnosť inštalácie technikom

 

back to menu ↑

Test kombinovaných sporákov

To najlepšie a zároveň najobľúbenejšie, teda kombinované sporáky,si popíšeme nakoniec.Už z ich názvu je jasné že, že v sebe kombinujú vlastnosti svojich elektrických i plynových kolegov. Tým, že sa v ňom skĺbila plynová varná doska a elektrická rúra na pečenie,eliminuje nedostatky vyššie menovaných druhov sporákov.

Najlepšie kombinované sporáky

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Spotreba Počet varných zón Objem rúry Cena
1. Electrolux EKK54553OW A+ 4 54 l Zistiť cenu
2. Amica 510GE1.23PFW A++ 4 69 l Zistiť cenu
3. Gorenje K 57364 AWG A 4 59 l Zistiť cenu
4. Bosch HGD745250 A 4 66 l Zistiť cenu
5 Beko CSM 62320 DW A 4 72 l Zistiť cenu
6. Mora KS 100 MW B 4 54 l Zistiť cenu

 

Kombinované sporáky a ich charakteristika

Varná doska kombinovaných sporákov funguje samozrejme na rovnakom princípe, ako tá pri plynových sporákoch. Avšak zásadný rozdiel medzi nimi je v pečení. V elektrickej rúre totiž možno regulovať teplotu v rozpätíod 35 do 350 °C a je tam k dispozíciispodný aj horný ohrev, prípadne teplovzdušné pečenie, tak ako pri elektrických sporákoch. Takže s kombinovaným sporákom sa optimalizujú výsledky varenia aj pečenia.

 

Výhody:

  • Rýchla príprava a celý priebeh varenia
  • Ľahká  regulácia teploty dosky
  • Ľahká  regulácia teploty  v rúre a rovnomerné pečenie v nej

 

Nevýhody:

  • Stále potrebujete prívod plynu a revízneho technika na inštaláciu
  • Vyššia cena


back to menu ↑

Najznámejší a osvedčení výrobcovia sporákov na trhu

Aby bolo vaše varenie na najlepšej možnej úrovni a mohli ste si ho naozaj užiť, je potrebné  zaobstarať si  naozaj dobrý model. Ak budete musieť pred každým varením riešiť náročnosť ovládania, málo miesta na hrnce či panvice, potom si určite  nielen, že čas strávený varením veľmi neužijete, ale ani výsledok nebude až taký dobrý, ako by mohol byť. Preto je dobré pozrieť sa pri nakupovaní na niektoré z tradičných, osvedčených značiek, ktoré vyrábajú vysoko kvalitné a rôznorodé druhy sporákov. Len dobrá spoločnosť s tradíciou bude na výrobu  používať kvalitné materiály a plne vyhovie väčšine zákazníkov. Je ich mnoho, poďme sa teda pozrieť na výber tých najlepších z najlepších.

Sporáky Mora

Spoločnosť našich najbližších susedov z Čiech, respektíve Moravy, funguje už od roku 1825. Od tých čias sa vypracovala na poprednú značku a výrobcu v oblasti varnej techniky. V oblasti sporákov patrí k absolútnej špičke. Vyznačuje sa širokým výberom produktov s funkčným a moderným dizajnom všetkých typov. Mnohých zákazníkov teší hlavne svojím návratom k tradícii v podobe celoplynových sporákov vylepšených modernými technológiami, ako je napríklad bezpečnostná poistka GAS STOP. Najväčšou devízou  značky Mora je  kvalita a odolnosť za rozumnú cenu, pričom sa snažia zachovať vysoký výkon. Ich sporáky sa ovládajú jednoducho a intuitívne.

MORA-logo

Sporáky Amica

Britská spoločnosť Amica pôsobí vo viac ako 50 krajinách Európy a špecializuje sa práve na varnú techniku a kuchynské spotrebiče. Prvý sporák vyrobila už v roku 1957. Jej krédom je spájanie najmodernejších technológií a dizajnu s jednoduchým  ovládaním a kvalitným recyklovateľným materiálom. Okrem toho na jej sporákoch nájdete ergonomické varné rošty či estetické ploché platne na ľahko čistiteľnom sklenenom povrchu.Špecializuje sa predovšetkým na elektrické a kombinované sporáky.

Amica - logo

Sporáky Electrolux

Spoločnosť Electrolux pochádza zo Švédska. Od roku 2004 je jej súčasťou ďalší priekopník v oblasti elektrospotrebičov vrátane sporákov, a to spoločnosť AEG. Táto firma nielen nasleduje, ale aj určuje trendy. V prípade ich sporákov je to technológia ovládania prvkom DirectAcces, čo vám poskytuje jednoduchý  prístup ku každému varnému stupňu. Stačí sa dotknúť požadovaného stupňa alebo posunúť prstom, až kým ho nedosiahnete. Pri svojich modeloch dbá aj na mimoriadne ľahké  čistenie, aby s ich údržbou bolo čo najmenej starostí, hlavne v elektrických typoch s indukciou. Nezabúda ani na dizajn a výber z rozličných prevedení s veľkou škálou cien.

Electrolux - logo

Sporáky Beko

Spoločnosť Beko je tureckým výrobcom elektroniky. Povera, že turecké musí byť automaticky nekvalitné, dávno neplatí. Beko sa vypracovalo medzi špičku výrobcov kuchynských spotrebičov. Ich sporáky v sebe skĺbilivšetko, čo bežný – menej náročný zákazník vyhľadáva. Vynikajú hlavne pomerom kvality a ceny. Nevynikajú síce špičkovým dizajnom a najmodernejšími technológiami, ale v kategóriáchtypov sporákov, čo sa najviac kupujú, teda sklo-keramické elektrické a kombinované sporáky si ich modely vedú veľmi dobre. Ich sporáky spĺňajú všetko, čo by spĺňať mali a pokiaľ túžite po jednoduchosti, ľahkej obsluhe a nie po všetkých moderných vychytávkach, ktoré často príliš navyšujú cenu, značka Beko je pre vás ideálna.

 Beko - logo

Sporáky Bosch

Značka Bosch prináša už viac ako 130 rokov do domácností nemeckú kvalitu v podobe najrôznejších domácich spotrebičov.  Svoje výrobky vyrába z kvalitných materiálov v pestrých variantoch, kombináciách  a vo všetkých cenových hladinách. Takže z ponuky jej výrobkov si môže vybrať naozaj každý, a to platí aj pri sporákoch. V ponuke majú modely všetkých šírok a existujúcich kombinácií varných dosiek a rúr.Sporáky Bosch sú teda veľmi variabilné a z ich modelov si vyberie majiteľ akokoľvek veľkej a najrôznejšie rozmiestnenej a nadizajnovanej kuchyne. Ich varné dosky ponúkajú až 8 rozličných nastavení ohrevu.

Bosch -logo

back to menu ↑

Ďalšie parametre, podľa ktorých by ste mali vyberať sporák

Výber druhu sporáku podľa prívodu energie  a typu  varnej dosky je pri jeho kúpe úplný základ. Avšak potom, ako si ujasníte tieto veci, treba zvážiť aj ďalšie nemenej dôležité parametre. Ktoré sú to? To si teraz podrobne rozpíšeme.

Rozmery sporáka

Z rozmerov sporáka je najdôležitejšia jeho šírka. Pri jej voľbe treba pochopiteľne zvážiť veľkosť voľného miesta vo vašej kuchyni. Štandardne sa v ponuke nájdu sporáky so šírkou 50 – 60 cm. Nájdu sa však aj 40 cm modely, ktoré však disponujú menšou varnou zónou v podobe dvoch až troch horákov. Avšak, keď túžite po priestornej varnej zóne s viac ako štyrmi horákmi, počítajte aj so šírkou 90 cm.

rozmery sporáku

Varná zóna

So šírkou sporáka priamo súvisí aj rozloha varnej zóny. Na varných doskách nájdete dve až šesť rôzne veľkých varných, alebo inak povedané ohrevných zón.  Najčastejšie, na najviac ponúkaných sporákoch so šírkou 50- 60 cm, nájdete štyri. Najmä sklo-keramické a indukčné,ale už aj plynové varné dosky, mávajú rôzne pokročilé funkcie, ktoré umožňujú rôzne rýchly  a intenzívny ohrev týchto zón. Môžete ho prispôsobiť tomu, čo a hlavne v čom varíte. O týchto funkciách vám dáme podrobnejšie informácie neskôr. Všeobecne platí jednoduchá a logická priama úmera,čím väčšia rodina, tým viac je potrebných varných zón. Väčšinou majú trojfázový prívod energie a príkon od 5,5 kW do 7 kW. Z toho dôvodu na ich inštaláciu využite radšej odborníka.

varné zóny

Ovládanie varnej dosky by opäť malo byť čo najjednoduchšie

Najznámejšie a najbežnejšie ovládanie varnej dosky je mechanické, prostredníctvom gombíkov zabudovaných na jej prednej strane. Pri plynových doskách sa popri týchto gombíkoch stáva úplným štandardom zabudované piezoelektrické zapaľovanie, ktoré nahodí iskru v okamihu. Moderné sklo-keramické a indukčné dosky majú čoraz častejšie dotykové ovládanie na vrchu dosky.

ovládanie varnej dosky

Základným oporným bodom pri kúpe sporáka by mal byť jeho energetický štítok

Ako sme už v mnohých našich článkoch spomínali,energetický štítok slúži na zistenie množstva  informácií, ako napríklad spotrebu elektrickej energie určitého spotrebiča, v tomto prípade sporáku, a do ktorej energetickej triedy sa zaraďuje. Tieto údaje zákazníkovi pomôžu rozhodnúť sa, ktorý model je pre neho najvhodnejší.Správne rozhodnutie vám dokáže ušetriť peniaze na nákladoch vyplývajúcich z kúpy, ale aj z dlhodobého používania daného sporáku.

Z energetickej účinnosti produktu, ktorá jeznázornená farebnou  škálou, pričom každá z týchto farieb predstavuje inú energetickú triedu popisujúcu energetickú úspornosť a efektívnosť spotrebiča, je najúspornejšia zelená kategória A. Naopak, energetickynevýhodné a málo úsporné sú spotrebiče červenej kategórie G. Neskôr sa táto škála energetickej úspornosti ešte rozrástla  o tri nové kategórie a to A+, A++ a A+++.  Trieda A+ je v porovnaní s predtým najvýhodnejšou triedou A ešte o 25 % viac šetriaca energiu, trieda A++ o 25 % od A+. Sporáky v dnešnej ponuke sa pohybujú od škály A+ po B, v najhoršom, ale veľmi ojedinelom prípade C. Drvivá väčšina sa však nachádza v kategórii A. Kategória A+ je u nás ešte pomerne tenká, ale postupne sa rozširuje.

V prípade sporákov sa stretnete s dvomi variantmi energetického štítku, podľa toho či ide o plynový alebo elektrický. Spotreba je pri elektrických sporákoch udávanáv kWh – kilovathodináchpri plynových v jouloch respektíve v megajouloch – MJ.Inak je totožný s energetickým štítkom rúr na pečenie. Je tu informácia o energetickej účinnosti daného modelu,výkonnosti v kilowattoch a hlučnostiv decibeloch, objeme vnútorného priestoru v litroch, ale aj spotrebe energie počas jedného cyklu ohrevu (konvenčného, ale aj konvenčného – s núteným prúdením vzduchu (ak túto možnosť rúra ponúka)), vo vnútri priestoru pri štandardnom zaťažení vyjadrená takistopočtom MJ/cyklus a v kWh/cyklus.

Energetický-štítok

Dizajn

Pri väčšine spotrebičov existujú z hľadiska dizajnu jeho dva varianty, voľne stojaci a vstavaný. Pri sporákoch to je trochu inak. Jeho vstavaný variant tvoria dva samostatné spotrebiče:

  •      samostatná rúra na pečenie
  •      samostatná vstavaná varná doska

Každá z týchto častí je zabudovaná do kuchynskej linky osobitne, na inom mieste. Treba rátať s dostatočne veľkým otvorom pre rúru, najčastejšie vo väčšej výške, aby ste sa nemuseli zohýnať. Varná doska má potom vyrezaný otvor v kuchynskej linke. Rúra aj doska majú vlastný ovládací panel. Z hľadiska dizajnu plne zapadnú do vašej kuchyne a pôsobia elegantne, treba však rátať s vyššou cenou.

Sporák v pravom zmysle slova má len voľne stojaci variant, ktorý sa vsunie do odpovedajúcej medzery, najčastejšie šírky 50 – 60 cm, medzi dvoma časťami linky. Rúra aj varná doska sú prepojené a ovládané jedným panelom. Vstupné náklady sú o dosť nižšie. Ale voľne stojaci variant je o niečo náročnejšie zladiť so zvyškom kuchyne, no farieb a materiálov je tu na výber mnoho.

V oboch variantoch nájdete najrôznejšie výrobné materiály, medzi ktoré patrí hlavne kov, nerezová oceľ či imitácie iných materiálov.Plynové dosky sporákov sú najčastejšie zo smaltu. Elektrické podľa druhu, z liatiny či skla. Najčastejšie farebné prevedenia celých sporákov sú biele, čierne a strieborné. Tak ako pri väčšine iných kuchynských spotrebičov.

back to menu ↑

Funkcie moderných sporákov

V popise funkcií dnešných sporákov by sme sa okrem vybavenia varných dosiek mali pozastaviť nad funkciami  rúry na pečenie, pretože je samozrejmé, že práve tie zohrávajú pri jej kúpe obrovskú úlohu. V tomto bode vás však opäť odkážeme na nášho sprievodcu nákupom rúr na pečenie.V dnešnej dobe však vo funkčnej vybavenosti nezaostávajú ani varné dosky. To si ukážeme práve teraz.

Funkcie plynových varných dosiek

Hoci sa zdá, že sa jedná o osvedčenú klasiku, ktorá je nenahraditeľná a nevylepšiteľná, opak je pravdou. Aj plynové varné dosky disponujú pár šikovnými vychytávkami.

GAS STOP

Asi najdôležitejšia technológia, ktorá urobila z nebezpečnosti plynových horákov a rúr mýtus. Ide o bezpečnostnú poistku na vypnutie prívodu plynu po zhasnutí plameňa.  Riziko úniku a vznietenia plynu tak kleslo na minimum.

Piezoelektrické/ automatické zapaľovanie

Načrtli sme to už predtým, ide o zapaľovanie horáka pomocou prenesenia iskry stlačením jedného gombíka. Funguje na princípe piezoelektrického javu, stlačením gombíka – takzvaného zapaľovača uvoľní pružina kladivko, ktoré narazí na piezoelektrický kryštál. Ten pri svojej deformácii vyprodukuje dostatočne vysoké napätie a vznikne iskra, ktorá zapáli plyn.

piezoelektrický jav

LED podsvietenie ovládacieho panelu

Už sme spomenuli, že ovládanie varnej dosky by malo byť čo najjednoduchšie. Ak je však nákres funkcií a programov príliš malý a neprehľadný,už túto podmienku nespĺňa. Na elimináciu tohto prípadného nedostatku slúžiLED podsvietenie ovládacieho panelu.Uľahčuje orientáciu v nastaveniach a dodáva sporáku aj luxusnejší dojem v dizajne.

Wok horák

Wok je špeciálna  hlboká univerzálna panvica na rýchlu a zdravú prípravu jedla pochádzajúca z Ázie. Plynové varné dosky a varenie vo woku idú ruka v ruke. Na tomto horáku môžete ovplyvňovať jeho výkon. Existujú dva varianty horákov pre wok: Mono horák pre wok s jednotnou reguláciou výkonu pre obidva okruhy plameňa a dual horák pre wok, kde sa dajú obidva okruhy plameňa regulovať zvlášť.

Wok - horák

Funkcie sklo-keramických varných dosiek

Väčšinou tu vymenovanými funkciami disponuje aj indukčná varná doska. Vymenujeme len tie najzákladnejšie.

High – Light zóna

Je to varná zóna, ktorá sa dokážezahriať rýchlejšie na prevádzkovú teplotu. Ide o špecifické varné zóny s upravenými výhrevnými špirálami na rýchle varenie. Vďaka rýchlemu ohrevu na prevádzkovú teplotu môžete začať variť už za niekoľko sekúnd.Highlight zóna zároveň predlžuje životnosť dosky a znižuje jej spotrebu.

Indikátor zvyškového tepla

Je to v podstate ukazovateľ toho, ako dlho a ako veľmi je po ukončení varenia doska teplá. Pomáha predchádzať popáleninám ako dospelých, tak detí. Je veľmi užitočná aj pri prípadnom ohreve už uvareného jedla. Ak indikátor zvyškového tepla ukazuje ešte teplú varnú zónu, ohrejete ho na nej bez opätovného zapnutia sporáka a ušetríte energiu.

Detská poistka

Táto funkcia je veľmi užitočná do domácnosti s malými deťmi. Tie rady skúmajú svoje okolie a neuvedomujú si prípadné  riziká. Pomocou detskej poistky, keď ju hneď po nastavení programu ohrevu zapnete, zamedzítenechcenej manipulácii  so sporákom počas varenia.

detská poistka.

Časovač

Nastavíte časovač a ten vás upozorní na koniec varenia alebo pečenia. Vy sa môžete venovať inej činnosti, napríklad inej domácej práci či oddychu. Šetrí tak váš čas aj energiu. Zredukuje sa tak čas, ktorý musíte fyzicky prestáť pri sporáku.

Automatické vypnutie

Poznáme to všetci, odídeme z domu po varení a stále nám vŕta hlavou či sme sporák vypli alebo nie. S funkciou automatického vypnutia vám táto starosť odpadá. Ide totiž o bezpečnostný prvok, ktorý pri dlhej nečinnosti zapnutú varnú dosku vypne.

Stop&Go a ReStart

Stáva sa, že nás moderné technológie zaskočia a v zhone navolíme veci inak, ako by sme chceli. Tieto dve funkcie nám pomôžu to napraviť. Stop&Go jediným stiskom vypne alebo následne zapne akýkoľvek ohrev dosky. ReStart zase vracia všetky nastavenia dosky do pôvodného stavu. Táto funkcia je užitočná pri nejakom náhodnom nechcenom nastavení programu či aktivovaní vyššie spomenutej funkcie.

stop and go

Funkcie indukčných varných dosiek

V tomto prípade ide o nadštandardné funkcie, ktorými sklo-keramická doska nedisponuje.

PowerBoost

Ide o extrémne rýchle ohriatie varnej zóny, ku ktorému dôjde vďaka vysokému výkonu, ktoré prekonáva aj najvyšší maximálny stupeň ohriatia na ovládaní. Je to veľmi užitočné, keď sa s varením ponáhľate.

QuickStart

S urýchlením varenia pomôže aj funkcia QuickStart. Pracuje na podobnom princípe ako PowerBoost, len tu navyše varná doska sama spozná, kam ste umiestnili nádobu. Vy si potom už len zvolíte stupeň ohrevu.

Zobrazovanie spotrebovanej energie na displeji

Táto funkcia je veľmi užitočná z ekonomického (kto by si nechcel znížiť náklady?), ale aj ekologického hľadiska. Na šetrenie spotreby energie v dnešnej dobe plnej ekologických problémov treba dbať dvojnásobne. Týmto si môžete čiastočne ustrážiť svoju spotrebu a zvoliť do budúcna úspornejší program.

Blokácia varného panela

Po zapnutí tejto možnosti nespustíte ani vy, a napríklad ani vaše deti pri skúmaní,nechcene dosku naprázdno.Využijete ju predovšetkým pri pravidelnej údržbe – čistení varnej dosky. Takisto sa ju oplatí zapnúť po varení, keď sa v dome nachádza príliš veľa detí (napríklad pri oslave) a vy nemôžete všetko naraz ustrážiť.

technológia varná doska

back to menu ↑

Koľko za sporák zaplatíte?

V prípade sporákov a ich ceny tu zohráva  výraznú úlohu príliš veľa faktorov. Ako napríklad to či ide o plynovú alebo elektrickú verziu. Plynová býva omnoho lacnejšia, a ani elektrický sporák nie je ako elektrický sporák. Indukčná verzia je omnoho drahšia ako tá liatinová a sklokeramická sa nachádza niekde medzi nimi. Cenu samozrejme navyšuje a výrazne ovplyvňuje aj počet funkcií či už varnej dosky alebo rúry na pečenie. Preto je ťažko roztriediť ich do nejakých cenových kategórií a charakterizovať ich. Modely so základným vybavením, ale zato  už kvalitné sa pohybujú v cene okolo dvesto eur.

  • Cena do 400 eur – v tejto hladine nájdete všetky druhy sporákov, predovšetkým však plynové sporáky s priemerným funkčným vybavením a menším až stredným objemom rúry.
  • Cena od 400 do 1000 eur – tu nájdete rôznorodo vybavené elektrickékombinované sporáky s výbornou úsporou energie.
  • Cena nad 1000 eur – tu už ide o sporáky, ktoré sú nielen špičkovo vybavené všemožnými funkciami, ale majú aj iné špičkové technológie ako top indukčné varné dosky či veľkú priestrannú rúru na pečenie. Vyšperkované to je aj luxusným dizajnom, najčastejšie v podobe nerezového prevedenia.

sporák - peniaze

back to menu ↑

Konečný verdikt

Pomohol vám tento nákupný sprievodca vybrať si sporák? Pevne veríme, že áno. Ak vám predsa len ešte nie je niečo jasné, poďme si to ešte raz celé zhrnúť. Predovšetkým by ste sa hneď na začiatku mali rozhodnúť, o aký sporák máte záujem. Ste skôr pekár ako kuchár? Preferujete radšej jednoduché čistenie než rýchlejšiu a presnejšiu reguláciu teplôt pri varení? Ak ste si odpovedali na otázky kladne, rozhodnite sa pre elektrický sporák, ak záporne, pre plynový. Pre nerozhodných sú tu kombinované sporáky. Pri elektrickom variante sa musíte rozhodnúť aj medzi tromi typmi varnej dosky. Pokiaľ máte možnosť napojenia na 380 – 400 V, tak liatinovú zavrhnite. Indukčná doska šetrí najviac energie, ale nehodí sa na ňu všetok riad. Najvariabilnejšia je z nich sklo-keramická. Keď ste si zvolili tieto dva základné faktory pri sporákoch, máte na polovicu vyhrané. Ďalej sledujte rozmery a počet varných zón, spotrebu a prídavné funkcie. Sami musíte vedieť, ktoré z nich využijete, a ktoré naopak nepotrebujete. Ako poslednú skontrolujte cenu, aby ste neprekročili rozpočet a je vyhrané úplne a vybrané. Veľa zdaru.

sporák - konečný verdikt

back to menu ↑

Ako udržiavať sporák v čistote

Asi vás príliš nepotešíme, ale najlepším prostriedkom na udržanie čistého sporáka je čistenie po každom varení a pečení. Chápeme, že nie vždy na to máte energiu alebo čas. Preto vám ponúkneme jednoduchý tip, ako si to zjednodušiť aj mimo funkcií, ktoré do svojich modelov výrobcovia zakomponovali.Ten však funguje len na plynovú varnú dosku. Avšak aj tam vám odporúčame pravidelné rozobratie, vyčistenie a usušenie plynových horákov, predĺžite ich životnosť. Pri  sklo-keramickej doske vám neostáva iné ako pravidelné čistenie, pretože ani jej zaschnutá pripálenina nesvedčí, hlavne preto, že pri jej odstraňovaní ju môžete poškodiť. Pri indukcii ste od tohto oslobodení, pretože na nej sa jedlo nepripaľuje a stačí ju len občas jemne pretrieť.

sporák - čistenie

Prvou pomocou pri silne zašpinenej plynovej doske je prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna, ktoré pôsobia ako šetrný obrusovač a trochu saponátu na riad– ten rozpúšťa mastnotu. Jednoducho ich zmiešajte s trochou vody tak, aby sa vytvorila stredne hustá pasta. Tú potom nanesiete na handričku s mikrovláknami, špongiu, či zubnú kefku na menej dostupné miesta a nanášajte na škvrny. Ak ani potom nepustia, pridajte do zmesi trochu soli a proces opakujte.

Poradili sme vám, ako si vybrať sporák, viete, aké druhy zohnať, a ktoré modely v týchto kategóriách sú najlepšie, viete aj, ako sa o nový sporák starať.Čo viac k tomu dodať? Teraz už snáď zostáva len popriať vám veľa podarených jedál a dobrú chuť. Užívajte si chutné jedlo a spoločnosť svojich blízkych.

Sporáky
Ohodnoťte článok