Porovnanie a test fritéz

Ako si vybrať fritézu 2018

TOP fritézy roku 2018

Klasické fritézy do 80 eur Klasické fritézy od 80 eur Teplovzdušné fritézy do 115 eur Teplovzdušné fritézy od 115 eur
Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070 DeLonghi F 28311 DOMO DO 509 FR Tefal AH 950030
Kvalita smaženia
93 %
Výkon
92 %
Spotreba
93 %
Cena/kvalita
91 %
Kvalita smaženia
94 %
Výkon
95 %
Spotreba
95 %
Cena/kvalita
94 %
Kvalita smaženia
96 %
Výkon
94 %
Spotreba
94 %
Cena/kvalita
92 %
Kvalita smaženia
97 %
Výkon
96 %
Spotreba
92 %
Cena/kvalita
93 %
Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu

Najlepšie fritézy roku 2018

Rady, tipy, recenzie

Úvod

V dobe zdravého životného štýlu plného ľahkej stravy mnohí z nás zatúžia po hriešnom jedle ako sú hranolky alebo rezne. Je pravdou, že tieto pokrmy nie sú najzdravšie, preto by sme mali dbať na ich dobrú prípravu, aby sme aspoň znížili ich neblahý vplyv na naše telá. Skvelým pomocníkom pri príprave týchto kalorických bômb sú fritézy. Mnohí z vás si pod fritézami predstavia veľké hrnce plné oleja, v ktorých ste vy alebo iní členovia vašej rodiny pripravovali tukom nasiaknuté rezne alebo hranolky, ktoré občas chutili po tom, čo sa smažilo vo fritéze predtým. Tento obrázok však v dnešnej dobe už neplatí. Fritézy bývajú ošetrené proti nežiaducemu miešaniu pachov a chutí, a tým zachovávajú chuť pripravovaného pokrmu. A ak nie ste práve milovníkmi olejom nasiaknutého jedla, aj pre vás existuje vo svete fritéz riešenie v podobe teplovzdušných fritéz, ktoré ku svojej prevádzke potrebujú len veľmi malé množstvo oleja.

Kritici fritéz môžu namietať, že rovnakú prácu zastane rozpálená panvička s tukom, a že nie je nutné investovať desiatky až stovky eur do nového domáceho spotrebiča. Táto úvaha je však chybná. Je nutné si uvedomiť, že pri smažení na panvici je v tuku ponorená spravidla len jedna strana potraviny, a preto nedochádza k jej rovnomernému prehriatiu. Naopak, pri fritézach je pokrm ponorený do oleja celý a vďaka tomu sa prehreje rovnomerne a je pripravený rýchlejšie. Ďalšou veľkou výhodou fritézy je to, že tuk sa v nej nemôže prepaľovať tak ľahko ako na panvici, keďže jeho teplotu regulujete pomocou termostatu a môžete ju vďaka tomu držať na bezpečnej hladine. Naproti tomu v prípade smaženia na panvičke je teplota veľmi nestála a k prepaľovaniu, a teda vzniku karcinogénnych látok, môže dôjsť veľmi ľahko.

Fritování

Ak zvažujete, že svoje letné oslavy a stretnutie s priateľmi pri grilovanom mäse doplníte hranolkami alebo kroketami, či hľadáte zdravšiu alternatívu ku smaženiu na panvici, je tento článok určený práve pre Vás. Keďže kvalitná fritéza nie je najlacnejší domáci spotrebič, jej cena sa môže vyšplhať aj cez stopäťdesiat eur, je nutné starostlivo zvážiť, aký model si nakoniec do Vašej domácnosti kúpite. Preto sme pre vás dnes pripravili veľký test fritéz. Okrem testu tu nájdete aj obsiahly článok o tom, ako takú fritézu vybrať a na aké parametre sa pri výbere zamerať predovšetkým. Na konci článku sme pre Vás ešte pripravili pár drobných rád, ako sa o fritézu starať a tipy ako kvalitne fritovať.

back to menu ↑

Základné delenie fritéz

Fritéza ako taká bývala pomerne obvyklou súčasťou slovenských domácností. V súčasnosti však s nástupom trendov, ktoré nabádajú ku zdravému životnému štýlu, z kuchýň pomaly miznú. Výrobcovia preto okrem klasických fritéz vyvíjajú a uvádzajú na trh také, ktoré pri svojej prevádzke spotrebujú čo najmenej oleja.

Fritézy sa typicky delia nasledovne:

  • Klasické fritézy – plnia sa olejom, ktorý sa ohrieva na danú teplotu a pokrm sa potom do oleja vkladá. Ďalej ich delíme na:
    • Fritézy so skrytým vykurovacím telesom
    • Fritézy s vykurovacím telesom ponoreným v oleji
    • Robofritézy
  • Teplovzdušné fritézy – miesto oleja používajú na fritovanie horúci vzduch.

Poďme si teraz v rámci testu predstaviť jednotlivé typy fritéz, spolu s ich výhodami a nevýhodami.

back to menu ↑

Test klasických fritéz

V tejto časti testu sa budeme venovať klasickým fritézam, ktoré sa naplnia olejom, a v ktorom sa potom pokrmy pripravujú. Ide o fritézy, ako ich pravdepodobne poznáte z minulosti.

Najlepšie klasické fritézy do 80 eur

Táto cenová kategória klasických fritéz ponúka veľké množstvo kvalitných modelov. Väčšinou ide o fritézy so skrytým vykurovacím telesom, nájdeme tu aj modely s ponorným vykurovacím telesom. Samozrejmosťou je manuálne ovládanie teploty a signalizácia rozpáleného oleja. Najlepšie modely tejto cenovej kategórie majú aj časovač.

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Príkon Kapacita Cena
1. Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070 1600 W 1,3 kg Zistiť cenu
2. Tefal FF 162131 Filtra One 1900 W 1,2 kg Zistiť cenu
3. Tefal FR 302130 1800 W 1,4 kg Zistiť cenu
4. DeLonghi F 13235 1200 W 0,7 kg Zistiť cenu
 

Najlepšie klasické fritézy od 80 eur

Ak hľadáte klasickú fritézu, ktorej cena sa vyšplhá cez 80 eur, nájdete na slovenskom trhu výber z robofritéz a fritéz s ponorným vykurovacím telesom. Samozrejmosťou pri týchto modeloch je časovač a úpravy pre ľahšiu údržbu. Mnohé zo súčiastok je možné umývať v umývačke riadu a fritézy mávajú prídavnú trubičku, ktorá zjednodušuje vylievanie oleja.

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Príkon Kapacita Cena
1. DeLonghi F 28311 1800 W 1 kg Zistiť cenu
2. DeLonghi F 38436 1800 W 1,2 kg Zistiť cenu
3. DeLonghi F 44510 3200 W 1 kg Zistiť cenu

Klasické fritézy a ich charakteristika

Pod pojmom klasická fritéza si predstavte niečo, čo pravdepodobne poznáte, možno aj dôvernejšie. Je to domáci spotrebič, do ktorého nalejete pomerne veľké množstvo oleja a následne ho ohrejete na teplotu nastavenú na termostate. Po dosiahnutí  požadovanej teploty, čo môže trvať aj niekoľko desiatok minút, do oleja vložíte pokrm, ktorý chcete fritovať. Ak sa domnievate, že za ten čas, čo sú fritézy na trhu, nedošlo k žiadnej obmene alebo vylepšeniu tohto princípu, ste na omyle. Aj tu sa výrobcovia snažia, aby bolo použitého oleja čo najmenej, ako len dovoľuje technológia. Ďalej sa pri veľkej časti modelov stretnete s ochranou proti unikaniu pachov do okolia. V tejto kategórii sa skrývajú tri technologicky rozdielne skupiny.

Fritéza so skrytým vykurovacím telesom

Čo sa týka klasických fritéz, je tento typ asi najrozšírenejším. Ak nahliadnete do vnútorného hrnca takejto fritézy, nájdete v nej len hladký povrch vyrobený z tepelne vodivého materiálu. Vykurovacie teleso je totiž skryté pod týmto hrncom, spravidla v dolnej časti. Do vnútorného hrnca potom nalejete príslušné množstvo oleja a pokrm do oleja vkladáte v priloženom drôtenom koši. Veľkou výhodou týchto fritéz je, že využívate celý objem vnútorného hrnca. Naopak, nevýhodou je neľahká údržba prístroja. Vzhľadom k uloženiu vykurovacej špirály nie je možné prístroj úplne rozobrať.

Fritéza s vykurovacím telesom ponoreným v oleji

Ďalším typom, s ktorým sa môžete pri klasických fritézach stretnúť, je fritéza s vykurovacím telesom ponoreným v oleji. Pri pohľade do vnútorného hrnca uvidíte opäť hladký povrch, hrniec však bude o niečo väčší. A to preto, že okrem drôteného koša musíte do hrnca vložiť ešte vykurovaciu špirálu, ktorá bude olej ohrievať. Tým sa minimalizujú tepelné straty počas ohrievania oleja a nebude dochádzať k tak razantnému ohrevu stien hrnca, čo urobí fritézu energeticky výhodnejšou. Ďalšou výhodou je možnosť rozobrať prístroj a dať ho do umývačky riadu.

Robofritéza

Asi najmodernejším typom klasických fritéz je tzv. robofritéza. Ide o najmenej bežný typ klasickej fritézy. Vo vnútornom hrnci je klasicky umiestnený drôtený kôš. Ten je však mierne naklonený a do oleja ponorený len sčasti. Ak by ste do vnútorného hrnca nahliadli počas prevádzky, uvidíte, že kôš ešte rotuje. Rotácia prebieha tak, aby pokrm bol v oleji ponorený len sčasti. Táto technologická vychytávka umožňuje použiť menšie množstvo oleja oproti dvom predchádzajúcim typom na prípravu rovnakého množstva jedla.

Klasická fritéza

Výhody:

  • nižšia obstarávacia cena
  • lepšia chuť pokrmov oproti teplovzdušnej fritéze

Nevýhody:

  • vysoká spotreba oleja
  • vyššia kalorická hodnota pripravených pokrmov
  • dlhý čas nahrievania

back to menu ↑

Test teplovzdušných fritéz

Teplovzdušné fritézy vám umožňujú pripravovať rovnaké pokrmy o trochu zdravšie. K ohrevu a príprave jedla je tu využívaný horúci vzduch, čím sa výrazne znižuje kalorická hodnota.

Najlepšie teplovzdušné fritézy do 115 eur

Teplovzdušné fritézy tejto cenovej kategórie sa vyznačujú menším objemom. Teda je možné v nich pripraviť menej potravín naraz. V tejto kategórii môžete nájsť aj multifunkčné fritézy, ktoré môžete použiť aj ako malé rúry.

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Príkon Kapacita Cena
1. SENCOR SFR 3220 WH 1400 W - kg Zistiť cenu
2. DOMO DO 509 FR 1500 W 1,2 kg Zistiť cenu
3. Sencor SFR 5320 WH 1400 W - kg Zistiť cenu

Najlepšie teplovzdušné fritézy od 115 eur

V tejto kategórii nájdete fritézy, ktoré uspokoja zástancov životného štýlu a zároveň vám umožnia pripraviť podstatne väčšie množstvo potravín oproti spotrebičom z predchádzajúcej kategórie. Samozrejmosťou je časovač a vyberateľný vnútorný hrniec, ktoré je možné umývať v umývačke riadu. Prakticky všetky fritézy sa dajú použiť aj ako multifunkčný hrniec.

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Príkon Kapacita Cena
1. Tefal AH 950030 1550 W 1,5 kg Zistiť cenu
2. Tefal YV 960133 1500 W 1,5 kg Zistiť cenu
3. Tefal FZ 710038 1400 W 1 kg Zistiť cenu
4. Tefal FZ 760030 1350 W 1,2 kg Zistiť cenu

Teplovzdušné fritézy a ich charakteristika

Teplovzdušné fritézy sú pravým opakom toho, čo si mnohí z vás pod pojmom fritéza predstavia. Tento typ fritéz používa na fritovanie horúci vzduch miesto oleja. Horúci vzduch prúdi fritézou a tým tepelne upravuje pokrmy. Lyžička oleja, ktorá sa používa na prípravu, slúži na zvláčnenie pokrmu. Tým sa významne zníži kalorická hodnota pripravovaného pokrmu. Niektoré z modelov teplovzdušných fritéz je možné využiť nielen na fritovanie, ale tiež na pečenie koláčov alebo pizze. Veľkou výhodou je tiež krátky čas nahrievania fritézy, pretože nahriatie vzduchu na danú teplotu je rýchlejšie než nahriatie oleja.

Horkovzdušná fritéza

Výhody:

  • zdravšie pokrmy
  • rýchlejší čas nahrievania
  • multifunkčnosť

Nevýhody:

  • vyššia obstarávacia cena
  • chuťovo horšie pokrmy oproti klasickej fritéze

back to menu ↑

Obľúbené a kvalitné značky fritéz

V nasledujúcich pár odsekoch uvádzame informácie o dodávateľoch fritéz na slovenský trh.

Iste, zďaleka neuvádzame všetkých, ale modely týchto značiek sa pravidelne umiestňujú na horných priečkach spotrebiteľských testov a zároveň ponúkajú širokú škálu modelov všetkých veľkostí a typov. Ďalej by sme vám chceli odporučiť, aby ste pri výbere fritézy dbali aj na jej značku, pretože pri týchto výrobkoch býva často určitá značka známkou kvality.

Fritézy Tefal

Príbeh francúzskej značky Tefal začína dva roky pred jej uvedením na trh, teda v roku 1954, kedy jej zakladateľ Marc Grégoire prvýkrát potiahol panvicu tenkou vrstvou teflónu, ktorý mal zabrániť priľnutiu potravín k povrchu a znížiť množstvo oleja potrebné na smaženie. A panvice s teflónovou úpravou sa stali vlajkovou loďou tejto spoločnosti. Od osemdesiatych rokov Tefal vyvíja a predáva nielen panvice, ale aj fritézy, parné hrnce alebo remosky. Pri svojich výrobkoch si kladie za cieľ, aby poskytovali skvelý kulinársky zážitok a zároveň, aby čo najviac podporovali zdravý životný štýl. Technológia fritéz značky Tefal umožňuje smažiť potraviny s veľmi malým množstvom tuku:

  • Základná fritéza Tefal Actifry Mini: fritéza, ktorá pojme 1 kg pripravovaného pokrmu a osmaží ho len s lyžicou oleja; časti fritézy, ktoré neobsahujú elektrické obvody, je možné umývať v umývačke riadu.
  • Veľkokapacitná fritéza Tefal Actifry Express XL: s možnosťou usmažiť až 1,7 kg jedla naraz je táto fritéza najobjemnejším spotrebičom tejto kategórie od danej značky, veľkou výhodou je jej rýchlejšia prevádzka oproti ostatným modelom s podobným objemom.
  • Multifunkčná fritéza Tefal ActiFry 2 in 1: spotrebič umožňuje pripravovať dve jedlá naraz, čím výrazne uľahčuje a skracuje čas prípravy pokrmov; súčasťou fritézy sú aj pripravené programy a časovač.
  • Inovatívna fritéza Tefal FRY DELIGH 800G FX100015: výrobok vďaka inovatívnemu dizajnu umožňuje nielen fritovať pokrmy, ale tiež grilovať a piecť, čo z neho robí veľmi multifunkčnú súčasť každej domácnosti.

Tefal

Fritézy DeLonghi

Talianska značka DeLonghi je jednou z najstarších spoločností vyrábajúca domáce elektrické spotrebiče. V minulosti bola známa predovšetkým vďaka výrobe prenosných vykurovacích jednotiek a klimatizácií. V súčasnosti ju budete poznať skôr ako dodávateľa kávovarov všetkých možných veľkostí aj funkcií. V portfóliu spoločnosti nájdete klasické fritézy, ktoré ku svojmu chodu potrebujú veľké množstvo oleja, ale aj moderné, s ktorými na smaženie potrebujete len pár lyžíc oleja. Na nasledujúcich riadkoch uvádzame zástupcov z obidvoch skupín:

  • Ľahko čistiteľná fritéza DeLonghi FS6055: klasická fritéza s vymeniteľným filtrom proti miešaniu pachov, je špeciálne upravená na to, aby bolo odstraňovanie oleja z útrob fritézy čo najjednoduchšie.
  • Ľahko udržovateľná fritéza DeLonghi TOTAL CLEAN F26237.W1: klasická fritéza vyrobená tak, aby sa prakticky všetky jej neelektrické časti dali umývať v umývačke riadu, čo výrazne zvyšuje komfort pri starostlivosti o spotrebič.
  • Nakloneným otáčacím košíkom vybavená fritéza ROTOFRY F28311.W1 EX:1: robofritéza umožňujúca fritovať až 1 kg pokrmu s menším množstvom oleja než klasické fritézy.
  • Moderná fritéza DeLonghi CLASSIC AUTO-OFF FH1173: fritéza používajúca malé množstvo oleja určená k príprave až ôsmych porcií jedál, súčasťou je aj nastaviteľný termostat a časovač.
  • Multifunkčná fritéza DeLonghi EXTRA CHEF FH 1394/2: so svojimi prednastavenými programami patrí k užívateľsky najprívetivejším fritézam v ponuke spoločnosti DeLonghi.

Delonghi

Fritézy Moulinex

V rovnakom roku ako značka Tefal vzniká vo Francúzsku aj iný hráč na poli domácich spotrebičov, a to značka Moulinex. Do slovenských aj svetových domácností dodávala mixéry, žehličky, domáce pekárne a rýchlovarné kanvice. V roku 2001 firma skrachovala, ale produkty označované jej značkou pod sebou ďalej predávajú firmy Tefal, Rowenta a Krups. Na slovenskom trhu od tejto značky nájdeme tieto fritézy:

  • Kovová fritéza Moulinex Uno M Metal: klasická fritéza, ktorá v sebe spája malé rozmery s maximálnou možnou kapacitou, fritéza pojme až 1 kg potravín.
  • Ľahko ovládateľná fritéza Moulinex Uno M Plastic: moderný dizajn fritézy oživí každú kuchyňu a piktogramy na plášti fritézy uľahčia nastavovanie požadovanej teploty smaženia.
  • Ľahko čistiteľná fritéza Moulinex Super Uno: ľahko rozoberateľná fritéza, ktorú je možné umývať v umývačke riadu, poskytuje veľký komfort pri starostlivosti o spotrebič a zároveň perfektne vykonáva svoje povinnosti.
  • Veľkokapacitná fritéza Moulinex Uno L Metal: táto fritéza sa stala vlajkovou loďou produkcie fritéz značky Moulinex, jej moderný dizajn sa snúbi s veľkou kapacitou koša a spoľahlivým fungovaním.

Moulinex

Fritézy Philips

Holandská firma Philips vznikla na sklone predminulého storočia a na počiatku sa špecializovala predovšetkým na výrobu lámp. Postupom času sa jej portfólio rozrástlo o ďalšie elektrospotrebiče, ikonickými sa stali rádiá alebo holiace strojčeky. Spoločnosť tiež priviedla na trh prvú audiokazetu. V súčasnosti dodáva na trh širokú škálu domácich spotrebičov od elektronických kefiek po televízory a domáce kiná. Jedným z týchto spotrebičov je aj teplovzdušná fritéza Philips Airfryer, ktorá namiesto oleja používa na fritovanie horúci vzduch. Eliminuje sa tým množstvo oleja obsiahnutého vo výslednom pokrme a nedochádza k uvoľňovaniu zápachu oleja do okolia, čo sa môže diať pri iných fritézach.

Philips

Fritézy DOMO

Spoločnosť DOMO vznikla pred 32 rokmi v Belgicku a od tej doby dodáva na európsky trh širokú škálu domácich elektrospotrebičov od chladničiek po zastrihávače vlasov alebo epilátory. Firma je tiež držiteľom certifikátu BSCI, ktorý zaručuje, že pri výrobe spotrebičov sú dodržiavané základné pracovnoprávne a etické zásady, napríklad je zakázaná detská práca. Spoločnosť na trh dodáva klasické aj teplovzdušné fritézy, na nasledujúcich riadkoch uvádzame niektorých zástupcov obidvoch skupín:

  • Celonerezová fritéza DOMO DO458FR: fritéza je plne rozoberateľná a je možné ju umývať v umývačke riadu, jej telo má dvojitú vonkajšiu stenu, čo zabraňuje popáleninám pri dotyku.
  • Nerezová fritéza DOMO DO507FR: termostat fritézy umožňuje plynulý prechod medzi teplotami až do 190 °C tak, aby zabránil prepáleniu oleja, smaltovaná nádoba, ktorá tvorí telo fritézy, je upravená tak, aby sa z nej ľahko vylieval olej.
  • Bezolejová teplovzdušná fritéza DOMO DO510FR: vďaka špeciálnej technológii tejto fritézy ste v nej schopní fritovať bez kvapky oleja, zároveň je v nej možné pripravovať celé spektrum pokrmov, či už tradičné hranolky a rezne alebo múčniky.
  • Veľkokapacitná teplovzdušná fritéza DOMO DO513FR: domáci spotrebič, ktorý umožňuje pripraviť až 1,5 kg pokrmu naraz, veľkou výhodou je aj niekoľko predpripravených programov, ktoré uľahčia nastavenie pred používaním.

Domo logo

back to menu ↑

Ako vybrať fritézu

Keďže fritézu nekupujete až tak často a investícia do nej nie je až taká malá, je nutné starostlivo zvážiť, aký model si kúpite. Na nasledujúcich niekoľkých desiatkach riadkov nájdete odpovede na otázky, ktorých odpovede by vás mali doviesť k ideálnej fritéze pre vás.

Jedna z vecí, ktorá ovplyvní váš výber, bude cena výrobku. Podrobnejší náhľad na ceny fritéz nájdete v nasledujúcom odseku, tu uvádzame len krátke zhrnutie. Najlacnejšiu fritézu zoženiete už od 20 eur, cena tých najdrahších kúskov sa môže vyšplhať až na tristo eur. V cene sa premieta typ fritézy, objem vnútorného koša, ktorý ovplyvní, aké množstvo pokrmu budete môcť vo fritéze naraz pripraviť a v neposlednom rade rôzne technické vychytávky ako časovač alebo filter oleja či pachov.

Fritéza a hranolky

Klasická nebo teplovzdušná?

Dnešný trh s fritézami nie je taký jednoduchý ako ten pred 20 rokmi. Okrem klasických fritéz ponúka aj fritézy teplovzdušné a je len na vás, akú si zvolíte. Všeobecne sa dá povedať, že ak hľadáte v nižších cenových kategóriách, budete musieť vyberať len

z klasických fritéz. V strednej a vyššej cenovej kategórii už budú fritézy oboch typov. Ďalej by odpoveď na túto otázku mali ovplyvniť vaše kuchárske plány s týmto spotrebičom.

Klasická fritéza

Ak hľadáte náhradu za smaženie na panvici a nevadí vám obetovať nižšiu kalorickú hodnotu pokrmu za jeho lepšiu chuť, je pre vás vhodnejšou voľbou klasická fritéza. Jej veľkou nevýhodou je vysoká spotreba oleja a dlhý čas jeho zahrievania. Tieto problémy sú najmenšie u tzv. robofritéz. Ich technologické riešenie zaisťuje, že drôtený kôš určený na fritovanie je naklonený a v priebehu fritovania sa rovnomerne otáča. Vďaka tejto technickej vychytávke bude jedlo pripravené v tejto fritéze obsahovať menej tuku než z dvoch ďalších, ktoré sú tiež klasického typu.

Kde chcem mať umiestnené vykurovacie teleso?

Pri klasických fritézach je tiež dôležité sa rozhodnúť, kde bude umiestnené vykurovacie teleso. Toto umiestnenie ovplyvní nielen množstvo spotrebovaného oleja, ale tiež zložitosť údržby. Vykurovacie teleso skryté vo vnútri fritézy ponúka fritéza so skrytým vykurovacím telesom a robofritéza. Výhodou tohto výberu je nižšia spotreba oleja. Avšak tento spôsob umiestnenia má aj svoje tienisté stránky. Tou najväčšou je asi údržba spotrebiča. Ten nemôžete jednoducho rozobrať, umyť a zase zložiť, keďže by mohlo dôjsť k porušeniu elektrických obvodov. Ďalej môžu na vnútornom hrnci priľnúť zvyšky pripečených potravín, ktoré odpadli z drôteného koša. Naproti tomu fritéza s ponorným vykurovacím telesom má údržbu pomerne jednoduchú, keďže vykurovacie teleso nie je pevne spojené s vnútorným košom. Teda je možné fritézu rozobrať a pokojne umyť, niektoré modely sú dokonca upravené tak, že sa umývanie dá robiť v umývačke. Ďalšou výhodou je tiež to, že sa ohrieva len olej. Steny vnútorného koša nie sú teda také horúce a prípadné odpadnuté zvyšky jedla sa na steny vnútorného hrnca priškvaria. S tým ale súvisí jedna veľká nevýhoda. Priemerne totiž spotrebujete viac oleja na rovnaké množstvo jedla, než keby bolo teleso umiestnené pod vnútorným košom. Do celkového objemu oleja sa totiž okrem drôteného koša musí ponoriť aj vykurovacie teleso.

Teplovzdušná fritéza

Teplovzdušná fritéza sa stala hitom v posledných desiatich rokoch. Je vhodná pre tých z vás, ktorí si chcú držať štíhlu líniu alebo sa k nej chcete dopracovať, ale zároveň sa nechcú úplne zriecť takých pochutín ako sú pečené zemiaky alebo rezeň. Na prípravu týchto pokrmov v teplovzdušnej fritéze budete potrebovať len zlomok oleja oproti klasickej fritéze. Väčšinou vám totiž bude stačiť polievková lyžica na zvlhčenie a o zvyšok sa postará horúci vzduch. Vďaka tejto technológii bude fritéza rýchlejšie pripravená na použitie, pretože vzduch sa ohrieva ľahšie než olej. Ďalej je tento typ fritézy vhodnejší pre tých z vás, ktorí pátrate po drobnom spotrebiči plniacom funkciu rúry. Mnohé z modelov teplovzdušných fritéz sa totiž dajú použiť tiež na prípravu koláčov, buchiet alebo pizze. Pri väčšine týchto modelov je samozrejmá povrchová úprava súčiastok tak, aby bolo možné ich umyť v umývačke riadu.

Horkovzdušná fritéza při práci

Vykurovacie teleso je základnou súčiastkou

Fritéza by nemohla byť fritéza bez vykurovacieho telesa. Toto zariadenie ohrieva olej alebo vzduch na vami zvolenú teplotu. Podľa toho, akú fritézu si kúpite, bude sa líšiť umiestnenie a druh vykurovacieho telesa. Umiestnenie vykurovacieho telesa ovplyvňuje aj veľkosť fritézy. Na nasledujúcich pár riadkoch uvádzame krátky prehľad možností umiestnenia vykurovacieho telesa.

Topné těleso fritézy

Vykurovacie teleso ponorené v oleji

Tento typ vykurovacieho telesa je vyberateľný z vnútorného hrnca fritézy. Ten sa vďaka tomu zväčšuje, aby mohol pojať drôtený kôš aj teleso. Väčšiu veľkosť fritézy vyvažujú iné benefity. Fritézy s týmito vykurovacími telesami sú podstatne ľahšie na údržbu oproti ostatným druhom klasických fritéz. Vnútorný hrniec je totiž možné vybrať a samostatne umyť. Ďalšou veľkou výhodou fritéz s telesami ponorenými v oleji je menšia spotreba elektrickej energie v priebehu fritovania. Táto úspora je spôsobená tým, že nie je nutné ohrievať steny vnútorného hrnca, ale ohrieva sa len olej, a to je rýchlejšie.

Skryté vykurovacie teleso

Klasické vykurovacie teleso, ktoré pozná väčšina z vás. Objavuje sa pri fritézach so skrytým vykurovacím telesom a pri robofritézach. Vďaka tomu, že sa nachádza pod vnútorným hrncom, je možné plne využiť veľkosť vnútorného koša. Tým pádom spotrebujete menej oleja než pri fritézach s ponornými telesami. Vzhľadom k umiestneniu vykurovacieho telesa nie je možné fritézy dokonale rozobrať a nie je úplne jednoduché takéto fritézy vyčistiť.

Vykurovacie teleso ohrievajúce vzduch

Toto vykurovacie teleso sa nachádza pri teplovzdušných fritézach. Ich úlohou je ohrievať vzduch na danú teplotu a rozháňať ho po celom vnútornom hrnci, aby došlo k rovnomernému fritovaniu. Zároveň toto teleso musí byť schopné plniť úlohu vykurovacieho telesa rúry, v ktorú je väčšinou možné teplovzdušnú fritézu premeniť.

Pre koľko ľudí budete väčšinou pripravovať pokrmy?

Táto otázka úzko súvisí s veľkosťou fritézy, reálnou aj tou z pohľadu množstva pripravovaných pokrmov.

Ak budeme uvažovať o reálnej veľkosti, do tej sa premieta možné množstvo pripravovaných pokrmov a typ fritézy. Ak budete uvažovať o určitom type fritézy, dá sa všeobecne povedať, že čím viac jedla na jednu várku budete môcť pripraviť, tým väčšia bude fritéza. Pri porovnaní reálnych veľkostí sa zamyslite nad tým, či bude fritéza stálou súčasťou vašej kuchynskej linky alebo ju budete vyberať len občas a viac času bude tráviť v skrini. Ak s fritézou nebudete často manipulovať, nemusíte sa obávať si kúpiť aj ťažšie modely. Pri tých počítajte s váhou medzi štyrmi a piatimi kilami. Naopak, v prípade častej manipulácie so spotrebičom sa pri výbere zamerajte na ľahšie modely, ktorých hmotnosť začína na dva a pol kilogramoch.

Teraz sa zamerajme na množstvo jedla, ktoré môžete v jednej várke pripraviť. Na trhu nájdete fritézy, ktoré umožňujú naraz pripraviť 1,5 kilogramu jedla, ale aj drobné modely, ktorých kapacita vystačí len na 350 gramov pokrmu. Pri klasických fritézach je na maximálnu hmotnosť jedla naviazaný objem oleja, ktorý je potrebný na usmaženie. Pri menších modeloch sa objemy pohybujú okolo pol litra a pri tých najväčších šplhajú až ku štyrom litrom. Pri teplovzdušných typoch sa objem oleja nevyšplhá nad dve lyžice. Pre bežnú štvorčlennú rodinu postačí klasická fritéza s objemom 2,5 litra alebo iný teplovzdušný ekvivalent. S väčším objemom oleja sa tiež spája aj väčší výkon, ktorého sa týka ďalšia otázka.

Aká výkonná by mala byť?

Výkon fritézy je dôležitý pre dobrý výsledok smaženia. Nemal by preto byť nižší ako 1,3 kW. Ak vyberáte teplovzdušnú fritézu, stačí vám tento parameter, pretože ohrievanie vzduchu nie je tak výkonnostne náročné ako ohrievanie oleja. Zároveň množstvo ohrievaného vzduchu sa tak výrazne nemení s rastúcim množstvom pripravovaného jedla.

NNaopak, pri klasických fritézach je objem oleja úzko zviazaný s váhou pokrmu, ktorý pripravujete, preto sa mení aj výkon fritézy, ktorá vám zaistí rovnaký výsledok fritovania. Ak napríklad kupujete fritézu, ktorá potrebuje viac ako 3 litre oleja, mal by byť jej výkon dvojnásobný oproti minimálnej hodnote.

Zároveň je nutné si uvedomiť, že výkon bude nutné redukovať kvôli rôznym teplotám fritovania. Rozdielna teplota fritovania je potrebná na usmaženie vianočného kapra alebo hranoliek. Reguláciu teploty, a teda aj výkonu, prevádzame väčšinou už na malom LED displeji, pri starších modeloch alebo tých z nižšej cenovej triedy sa stretneme s otočným kolieskom a piktogramami.

Fritování hranolků

Aké dostupné sú náhradné diely?

Konštrukcia fritéz nedovoľuje nejako významne vylepšovať jej funkcie. Výrobcovia skôr ako príslušenstvo dodávajú na trh náhradné diely. Preto by ste sa mali počas výberu fritézy zaujímať či výrobca ponúka možnosť znovu kúpiť niektoré diely. Ide hlavne o filtre olejov a pachov. Tieto filtre podliehajú opotrebeniu a je nutné ich pravidelne meniť, aby správne plnili svoju funkciu. Medzi ďalšie možné diely na dokúpenie do fritéz patria fritovacie koše a vnútorné hrnce fritézy. Tieto súčiastky síce nepodliehajú opotrebeniu jednoducho, ale môžu byť zničené pri ich nesprávnej manipulácii. To isté sa týka nových vykurovacích telies, ktoré niektorí výrobcovia ponúkajú na dokúpenie. V tomto prípade vždy pôjde o teleso, ktoré sa vo fritéze ponára do oleja. Ak dôjde k poškodeniu vykurovacieho telesa pri niektorom inom type fritéz, je nutné prenechať jeho opravu na odborníkov.

Ďalej uvažujte tiež o cene a odporúčanom čase užívania filtrov. Môže sa vám stať, že sa prevádzka lacnejšej fritézy kvôli dokupovaniu týchto dielov predraží. Pri väčšine fritéz by tieto diely mal byť schopný zaistiť predajca, pri ktorom ste prístroj kupovali. Keď už nie sú v stálej ponuke kamenného obchodu, mali by byť dostupné aspoň na objednanie alebo na internetovom oddelení obchodu.

back to menu ↑

Technologické vychytávky, ktoré by pri moderných fritézach nemali chýbať

Fritézy, ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, slúžia na fritovanie, teda na smaženie rôznych pokrmov. Tieto spotrebiče sú na našom trhu dostupné už niekoľko desiatok rokov a za ten čas prešli mnohými zmenami, avšak podstata ich fungovania sa nijako výrazne nezmenila. Na nasledujúcich pár riadkoch vám predstavíme technologické vychytávky, ktoré sa pri fritézach v posledných rokoch objavili a podstatne zvyšujú užívateľský komfort.

Signalizácia rozpáleného oleje

Táto technická vychytávka sa týka len klasických fritéz. Pri tých totiž dochádza k pomerne dlhému nahrievaniu oleja, ktorého dĺžka závisí na viacerých faktoroch, napríklad druhu a výkone fritézy, množstve oleja. Neskúsený, ale aj skúsený užívateľ teda môže mať problém s tým určiť, kedy má do oleja pokrm ponoriť, aby dosiahol požadovaný výsledok a zároveň nebol výsledok len olejom nasiaknutý kúsok čohosi. Na určenie správneho okamihu sú prakticky vo všetkých na trhu dostupných fritézach umiestnené zariadenia na signalizáciu rozpáleného oleja. Toto zariadenie meria priebežne teplotu oleja a vo chvíli, kedy je olej rozohriaty na vami určenú teplotu, sa objaví buď svetelné alebo zvukové upozornenie.

Cool zone

Tzv. chladná zóna alebo cool zone sa objavuje pri klasických fritézach s vykurovacím telesom ponoreným v oleji. Vďaka tomu, že vykurovacie teleso ohrieva len olej, nedochádza k takému zahrievaniu stien vnútorného hrnca. Tým sa eliminuje možnosť priškvarenia drobných kúskov potravín odpadnutých z drôteného koša, napríklad strúhanky. Ďalším benefitom tohto usporiadania je, že nedochádza k prílišnému ohrievaniu celej konštrukcie fritézy. To zvyšuje bezpečnosť užívania fritézy a zamedzuje možnosti spálenia sa o fritézu pri náhodnom dotyku.

Pozorovacie okienko

Možnosť nahliadnuť dovnútra fritézy väčšina z užívateľov ocení v začiatkoch používania, kedy si nie sú v mnohých ohľadoch istí. V mnohých prípadoch ste limitovaní nepriehľadným vekom, ktoré nie je vhodné počas fritovania otvárať, ak nemá fritéza špeciálnu ochranu. Podstatou tejto ochrany je to, že v prípade otvorenia veka dôjde k automatickému vypnutiu a pri znovu uzavretí sa fritéza opäť zapne. Tento postup má však negatívny vplyv na efektivitu fritovania. Ideálnym riešením je preto kúpiť si fritézu s pozorovacím okienkom, ktoré vám umožní dohliadať na postupnú prípravu pokrmu. Tieto okienka nájdete pri fritézach zo strednej a vyššej cenovej triedy.

Filter tukov a pachov

Hádam nikomu z vás nevonia prepaľovaný olej. Tomuto nepríjemnému javu sa snažia výrobcovia predchádzať pomocou filtra pachov. Ten by mal byť umiestnený tak, aby k nemu bol veľmi ľahký prístup. Tento filter je totiž nutné meniť po približne 90 hodinách fritovania. Môžete si vybrať z jednorazových, ktoré musíte kupovať znovu, alebo prateľných, ktoré je možné recyklovať. Pri fritézach s jednorazovými filtrami je nutné si overiť dobrú dostupnosť týchto filtrov.

Ďalším typom filtrov, s ktorým sa pri niektorých modeloch fritéz môžete stretnúť, je filter tukov. Ten má za úlohu chytať drobné kúsky potravín, ktoré odpadávajú z fritovacieho koša počas smaženia. Zabraňuje tým tomu, aby sa tieto drobné kúsky potom pripiekli na vnútorný hrniec, čo sa veľmi ťažko odstraňuje. Pri týchto filtroch si musíme pred nákupom starostlivo skontrolovať, že sú tiež veľmi ľahko dostupné. Bude ich nutné totiž často čistiť, aby nedochádzalo k hromadeniu kúskov na filtri. Prítomnosť tohto filtra predlžuje čas používania jednej dávky oleja.

Fritéza v kuchyni

Časovač

Potom, čo nastavíte teplotu fritovania pomocou LED displeja alebo piktogramov, je nutné si určiť, ako dlho chcete pokrm fritovať. Na to vám pri niektorých modeloch fritéz pomôžu časovače. Tie nájdete pri modeloch zo strednej alebo vyššej cenovej kategórie a môžu vám buď zvukovým signálom oznamovať uplynutie vami určeného časového úseku alebo vypnúť fritézu.

Špeciálne programy fritéz

Pri drahších fritézach nájdeme okrem časovačov aj rôzne programy na fritovanie. Tie na základe druhu potraviny, ktorú sa rozhodnete fritovať, nastavia teplotu a čas fritovania. Špeciálne programy sa zameriavajú na fritovanie rezňov alebo zemiakov.

Pri teplovzdušných fritézach okrem týchto špeciálnych programov môžeme nájsť aj ďalšie. Tie nie sú však určené na fritovanie, ale rozširujú možné funkcie fritézy. Umožňujú totiž piecť rôzne koláče alebo slané pochúťky ako je pizza. Vďaka tomu sa často teplovzdušné fritézy označujú tiež ako multifunkčné hrnce.

back to menu ↑

Aké veľké finančné výdaje sú spojené s nákupom kvalitnej fritézy?

Vo veľkom teste, ktorý nájdete na začiatku článku, delíme fritézy podľa rôznych druhov. Teraz sa na fritézy pozrieme z inej strany, a to z tej finančnej. V tomto článku neuvažujeme o fritézach z druhej ruky alebo tých od nepreverených značiek. Také fritézy nemusia byť kvalitné a ich výkony nemusia byť také, aké deklaruje výrobca.

Základné modely kvalitných fritéz zoženiete na slovenskom trhu do štyridsať eur. Za túto cenu na vás čaká funkčná klasická fritéza, v drvivej väčšine prípadov so skrytým vykurovacím telesom. Teplotu je pri týchto prístrojoch možné nastaviť len manuálne. Ďalej počítajte s pomalším zahrievaním oleja, ktoré je spôsobené menším výkonom fritézy oproti drahším modelom. Signalizácia rozpáleného oleja je však aj pri tejto cenovej kategórii samozrejmosťou.

Vo chvíli, kedy vyberáte fritézu a máte rozpočet medzi 40 a 150 eurami, je váš výber oveľa väčší. V tejto kategórii nájdeme všetky typy fritéz, ktoré boli spomenuté už skôr v článku. Výkon týchto fritéz môže byť až dvojnásobný oproti fritézam z nižšej cenovej kategórie. Tým pádom fritovanie bude prebiehať rýchlejšie a väčšinou môžete fritovať aj väčšie množstvo potravín. Fritovanie vám tiež uľahčí malý LED displej, ktorý nahrádza manuálne ovládanie teploty a mnohé z modelov majú aj praktický časovač. Veľkou výhodou je možnosť umyť časti fritéz v umývačke riadu, ak sa dá rozobrať.

V najvyššej cenovej kategórii, ktorá začína na 150 eurách, nájdeme predovšetkým teplovzdušné fritézy a veľkokapacitné klasické fritézy. Kúsky z tejto cenovej kategórie sa vyznačujú veľkým výkonom a sú aj dizajnovo veľmi pekné. Samozrejmosťou je LED displej na ovládanie teploty, časovače a pri niektorých modeloch nastavovanie rôznych programov. Mnohé z teplovzdušných fritéz v tejto cenovej kategórii sú určené aj na pečenie a nesú preto označenie multifunkčného hrnca miesto teplovzdušnej fritézy.

Fritéza při práci

back to menu ↑

Konečný verdikt

Predtým, než fritéza skončí vo vašom nákupnom košíku, či už reálnom alebo virtuálnom, mali by ste si vedieť odpovedať áno na jednu z nasledujúcich otázok:

  • Som zástancom klasických fritéz a mám malý rozpočet, približne do 40 eur? Potom sa ideálna fritéza pre vás nachádza medzi tými so skrytým vykurovacím telesom.
  • Máte radi klasické fritézy, ale zároveň chcete uľahčiť starostlivosť o ňu? Poobzerajte sa po fritézach s ponorným vykurovacím telesom, ktoré sa dajú rozobrať a mnohé z nich sa môžu umývať v umývačke riadu.
  • Chceli by ste fritovať zdravšie, ale ste spokojní s klasickou fritézou? Robofritéza je najlepšou voľbou pre spotrebiteľov, ktorí chcú skĺbiť zdravšie a klasické fritovanie ako vy.
  • Dali ste sa na zdravý životný štýl, ale chýbajú vám domáce hranolky? Vás poteší teplovzdušná fritéza, ktorá vám môže poslúžiť aj ako malá rúra.

Ak bola jedna z otázok cielená priamo na vás, vyberte si z ponuky značiek Tefal, DeLonghi alebo DOMO. Všetky tieto značky predali fritézy mnohým tisíckam zákazníkov a ani jedna z týchto značiek by vás nemala sklamať.

Prvé, čo je nutné si pred nákupom fritézy rozmyslieť, je jej druh. Musíte sa rozhodnúť, či sa budete držať tradičných spôsobov alebo chcete niečo modernejšie a multifunkčnejšie. Klasické fritézy sú pre zástancov tradičných spôsobov, tí sa však ešte musia rozhodnúť o umiestnení vykurovacieho telesa. Môžete sa rozhodnúť medzi tromi možnými usporiadaniami: fritéza so skrytým vykurovacím telesom, ponorným vykurovacím telesom alebo robofritéza. Naopak, ak si chcete kúpiť modernejší spotrebič alebo ste zástancom zdravého životného štýlu, odporúčame vám kúpiť si teplovzdušnú fritézu, v ktorej môžete fritovať takmer bez oleja alebo ju môžete použiť aj ako malú rúru. Ďalší dôležitý parameter pri výbere je výkon. Ten by mal byť väčší než 1300 W, inak bude fritovanie zdĺhavé a jedlo vám nasiakne olejom. Ďalej sa zaujímajte o spôsob regulácie teploty, ktorý môže byť buď manuálny alebo digitálny pomocou LED displeja. Pri digitálnom rozhraní sa môžete stretnúť s časovačom.

back to menu ↑

Tipy a triky ako na fritézu a fritovanie všeobecne

Mnohých z vás napadne, prečo si kupovať fritézu, keď môžete smažiť na panvici a nemusíte si kupovať žiadny ďalší domáci spotrebič. Fritéza má však oproti panvici mnoho výhod. Prvou veľkou výhodou je konštantná teplota oleja, v ktorom sa frituje. V panvici totiž teplota oleja kolíše a môže dôjsť k jeho prepáleniu, čo má za následok tvorbu karcinogénnych látok. Dôležitý je tiež výber samotného oleja, čo platí pre oba typy smaženia. Odporúča sa voliť oleje s vysokým bodom zadymenia. Po dosiahnutí tejto teploty sa molekuly oleja začnú rozkladať a dochádza k už spomínanému prepaľovaniu. Najvhodnejšími olejmi sú repkový a slnečnicový, ktorých bod zadymenia je vyšší než 170°C.

Ďalšou výhodou fritézy je kratší čas smaženia. Vo chvíli, kedy je fritéza nahriata, samotné fritovanie je podstatne kratšie než smaženie na panvici.

Čas nahrievania oleja a čas fritovania úzko súvisí s výkonom fritézy. Posledná spomínaná výhoda, ale určite nie posledná celkovo, je množstvo potravín, ktoré počas jednej várky môžete pripraviť. Fritéza totiž dokáže pripraviť až 1,5 kilogramu potravín naraz. Také množstvo však nie je možné usmažiť naraz na jednej panvici. Nevýhodou fritézy oproti panvici môže byť spotreba oleja. Pri klasických fritézach naozaj spotrebujete veľké množstvo oleja. Ten ale väčšinou nie je nutné meniť po každom fritovaní, teda jeho priemerná spotreba nie je až taká závratná. Je nutné si však dať pozor na aromatické potraviny ako sú ryby. Po nich je totiž nutné olej vymeniť, pretože ich zápach by sa mohol v oleji udržať aj pri použití olejového filtra. Pri teplovzdušných fritézach je naopak spotreba dokonca menšia než pri klasickom smažení, potrebujete totiž len lyžičku oleja.

Čištění fritézy

Počas fritovania dbajte na to, že vkladáte potraviny do rozpáleného oleja. Väčšina modelov má integrovanú signalizáciu rozpáleného oleja. Ak by ste tak neučinili, mohli by sa potraviny fritovať dlhšie a nasiakli by väčším množstvom oleja. Tieto efekty nie sú žiaduce a ovplyvňujú kvalitu pripravovaného pokrmu. Ďalej je nutné si postrážiť, že pripravovaná potravina je v oleji namočená celá, a nie len sčasti. Ak by bola namočená len sčasti, mohlo by dôjsť k tomu, že bude dochádzať k nerovnomernému smaženiu. To je vlastne ako by ste používali fritézu ako panvicu, a to nie je jej funkciou. Ďalej si pri fritovaní dávajte pozor na jeho čas. Keďže je tento proces omnoho rýchlejší než smaženie, mohlo by sa vám stať, že dôjde k presmaženiu pokrmov a ich znehodnoteniu.

Po celom procese alebo sezóne fritovania, záleží na druhu fritézy, je nutné celý prístroj starostlivo vyčistiť. Pri klasických fritézach je nutné vyliať olej. Mnohé novšie modely majú zabudovanú drobnú trubičku v dolnej časti fritézy tak, aby sa olej z prístroja pohodlnejšie vylieval. Olej je nutné zliať do plastovej nádoby, a potom ho ekologicky zlikvidovať. V žiadnom prípade ho nevylievajte do klasického vodného odpadu. Po odstránení oleja je nutné ešte vnútorný hrniec a pri klasických fritézach aj drôtený kôš na fritovanie vyčistiť. Vnútorné hrnce sa dajú pri teplovzdušných fritézach a tých klasických s ponorným vykurovacím telesom vybrať z fritézy a umyť. Mnohé z nich sú upravené tak, aby sa dali umyť v umývačke riadu. Pri fritézach so skrytým telesom a robofritézach vnútorný hrniec vybrať nemôžete, pretože by došlo k poškodeniu celej konštrukcie prístroja, a preto je nutné kôš vyčistiť vo vnútri fritézy. Tu je nutné dbať na dôsledné odstraňovanie všetkých pripečených zvyškov potravín. Všetku manipuláciu a očistu prístroja musíme robiť až potom, čo prístroj vychladol, aby nedošlo k poškodeniu prístroja a ohrozeniu vášho zdravia.

Fritézy
Ohodnoťte článok