Najlepšie fritézy 2019

  • Ušetrite si peniaze aj nervy pri výbere najvhodnejšej fritézy.
  • Zvoľte si na základe výkonu, spotreby, kvality smaženia a pomeru cena/kvalita.
  • Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.

TOP fritézy roku 2019

Klasické fritézy do 80 eur Klasické fritézy od 80 eur Teplovzdušné fritézy do 115 eur Teplovzdušné fritézy od 115 eur
Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070 DeLonghi F 28311 DOMO DO 509 FR Tefal AH 950030
Kvalita smaženia
93 %
Výkon
92 %
Spotreba
93 %
Cena/kvalita
91 %
Kvalita smaženia
94 %
Výkon
95 %
Spotreba
95 %
Cena/kvalita
94 %
Kvalita smaženia
96 %
Výkon
94 %
Spotreba
94 %
Cena/kvalita
92 %
Kvalita smaženia
97 %
Výkon
96 %
Spotreba
92 %
Cena/kvalita
93 %
92%
95%
94%
95%
Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu

Úvod

V dobe zdravého životného štýlu plného ľahkej stravy mnohí z nás zatúžia po hriešnom jedle ako sú hranolky alebo rezne. Je pravdou, že tieto pokrmy nie sú najzdravšie, preto by sme mali dbať na ich dobrú prípravu, aby sme aspoň znížili ich neblahý vplyv na naše telá. Skvelým pomocníkom pri príprave týchto kalorických bômb sú fritézy. Mnohí z vás si pod fritézami predstavia veľké hrnce plné oleja, v ktorých ste vy alebo iní členovia vašej rodiny pripravovali tukom nasiaknuté rezne alebo hranolky, ktoré občas chutili po tom, čo sa smažilo vo fritéze predtým. Tento obrázok však v dnešnej dobe už neplatí. Fritézy bývajú ošetrené proti nežiaducemu miešaniu pachov a chutí, a tým zachovávajú chuť pripravovaného pokrmu. A ak nie ste práve milovníkmi olejom nasiaknutého jedla, aj pre vás existuje vo svete fritéz riešenie v podobe teplovzdušných fritéz, ktoré ku svojej prevádzke potrebujú len veľmi malé množstvo oleja.

Kritici fritéz môžu namietať, že rovnakú prácu zastane rozpálená panvička s tukom, a že nie je nutné investovať desiatky až stovky eur do nového domáceho spotrebiča. Táto úvaha je však chybná. Je nutné si uvedomiť, že pri smažení na panvici je v tuku ponorená spravidla len jedna strana potraviny, a preto nedochádza k jej rovnomernému prehriatiu. Naopak, pri fritézach je pokrm ponorený do oleja celý a vďaka tomu sa prehreje rovnomerne a je pripravený rýchlejšie. Ďalšou veľkou výhodou fritézy je to, že tuk sa v nej nemôže prepaľovať tak ľahko ako na panvici, keďže jeho teplotu regulujete pomocou termostatu a môžete ju vďaka tomu držať na bezpečnej hladine. Naproti tomu v prípade smaženia na panvičke je teplota veľmi nestála a k prepaľovaniu, a teda vzniku karcinogénnych látok, môže dôjsť veľmi ľahko.

Ak zvažujete, že svoje letné oslavy a stretnutie s priateľmi pri grilovanom mäse doplníte hranolkami alebo kroketami, či hľadáte zdravšiu alternatívu ku smaženiu na panvici, je tento článok určený práve pre Vás. Keďže kvalitná fritéza nie je najlacnejší domáci spotrebič, jej cena sa môže vyšplhať aj cez stopäťdesiat eur, je nutné starostlivo zvážiť, aký model si nakoniec do Vašej domácnosti kúpite. Preto sme pre vás dnes pripravili veľký test fritéz. Okrem testu tu nájdete aj obsiahly článok o tom, ako takú fritézu vybrať a na aké parametre sa pri výbere zamerať predovšetkým. Na konci článku sme pre Vás ešte pripravili pár drobných rád, ako sa o fritézu starať a tipy ako kvalitne fritovať.

back to menu ↑

Základné delenie fritéz

Fritéza ako taká bývala pomerne obvyklou súčasťou slovenských domácností. V súčasnosti však s nástupom trendov, ktoré nabádajú ku zdravému životnému štýlu, z kuchýň pomaly miznú. Výrobcovia preto okrem klasických fritéz vyvíjajú a uvádzajú na trh také, ktoré pri svojej prevádzke spotrebujú čo najmenej oleja.

Fritézy sa typicky delia nasledovne:

  • Teplovzdušné fritézy – miesto oleja používajú na fritovanie horúci vzduch.
  • Klasické fritézy – plnia sa olejom, ktorý sa ohrieva na danú teplotu a pokrm sa potom do oleja vkladá. Ďalej ich delíme na:
    • Fritézy so skrytým vykurovacím telesom
    • Fritézy s vykurovacím telesom ponoreným v oleji
    • Robofritézy

Poďme si teraz v rámci testu predstaviť jednotlivé typy fritéz, spolu s ich výhodami a nevýhodami.

back to menu ↑

Test klasických fritéz

V tejto časti testu sa budeme venovať klasickým fritézam, ktoré sa naplnia olejom, a v ktorom sa potom pokrmy pripravujú. Ide o fritézy, ako ich pravdepodobne poznáte z minulosti.

Najlepšie klasické fritézy do 80 eur

Táto cenová kategória klasických fritéz ponúka veľké množstvo kvalitných modelov. Väčšinou ide o fritézy so skrytým vykurovacím telesom, nájdeme tu aj modely s ponorným vykurovacím telesom. Samozrejmosťou je manuálne ovládanie teploty a signalizácia rozpáleného oleja. Najlepšie modely tejto cenovej kategórie majú aj časovač.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Príkon Kapacita Cena
1. Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070
1600 W 1,3 kg Zistiť cenu
2. Tefal FF 162131 Filtra One
1900 W 1,2 kg Zistiť cenu
3. Tefal FR 302130
1800 W 1,4 kg Zistiť cenu
4. DeLonghi F 13235
1200 W 0,7 kg Zistiť cenu
5. Tefal FF 230831
1000 W 0,6 kg Zistiť cenu

Najlepšie klasické fritézy od 80 eur

Ak hľadáte klasickú fritézu, ktorej cena sa vyšplhá cez 80 eur, nájdete na slovenskom trhu výber z robofritéz a fritéz s ponorným vykurovacím telesom. Samozrejmosťou pri týchto modeloch je časovač a úpravy pre ľahšiu údržbu. Mnohé zo súčiastok je možné umývať v umývačke riadu a fritézy mávajú prídavnú trubičku, ktorá zjednodušuje vylievanie oleja.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Príkon Kapacita Cena
1. DeLonghi F 28311
1800 W 1 kg Zistiť cenu
2. DeLonghi F 38436
1800 W 1,2 kg Zistiť cenu
3. DeLonghi FH 1163
1400 W 1,5 kg Zistiť cenu
4. Tefal FR 480015
2100 W 2 kg Zistiť cenu

Klasické fritézy a ich charakteristika

Pod pojmom klasická fritéza si predstavte niečo, čo pravdepodobne poznáte, možno aj dôvernejšie. Je to domáci spotrebič, do ktorého nalejete pomerne veľké množstvo oleja a následne ho ohrejete na teplotu nastavenú na termostate. Po dosiahnutí  požadovanej teploty, čo môže trvať aj niekoľko desiatok minút, do oleja vložíte pokrm, ktorý chcete fritovať. Ak sa domnievate, že za ten čas, čo sú fritézy na trhu, nedošlo k žiadnej obmene alebo vylepšeniu tohto princípu, ste na omyle. Aj tu sa výrobcovia snažia, aby bolo použitého oleja čo najmenej, ako len dovoľuje technológia. Ďalej sa pri veľkej časti modelov stretnete s ochranou proti unikaniu pachov do okolia. V tejto kategórii sa skrývajú tri technologicky rozdielne skupiny.

Fritéza so skrytým vykurovacím telesom

Čo sa týka klasických fritéz, je tento typ asi najrozšírenejším. Ak nahliadnete do vnútorného hrnca takejto fritézy, nájdete v nej len hladký povrch vyrobený z tepelne vodivého materiálu. Vykurovacie teleso je totiž skryté pod týmto hrncom, spravidla v dolnej časti. Do vnútorného hrnca potom nalejete príslušné množstvo oleja a pokrm do oleja vkladáte v priloženom drôtenom koši. Veľkou výhodou týchto fritéz je, že využívate celý objem vnútorného hrnca. Naopak, nevýhodou je neľahká údržba prístroja. Vzhľadom k uloženiu vykurovacej špirály nie je možné prístroj úplne rozobrať.

Fritéza s vykurovacím telesom ponorenom v oleji

Ďalším typom, s ktorým sa môžete pri klasických fritézach stretnúť, je fritéza s vykurovacím telesom ponoreným v oleji. Pri pohľade do vnútorného hrnca uvidíte opäť hladký povrch, hrniec však bude o niečo väčší. A to preto, že okrem drôteného koša musíte do hrnca vložiť ešte vykurovaciu špirálu, ktorá bude olej ohrievať. Tým sa minimalizujú tepelné straty počas ohrievania oleja a nebude dochádzať k tak razantnému ohrevu stien hrnca, čo urobí fritézu energeticky výhodnejšou. Ďalšou výhodou je možnosť rozobrať prístroj a dať ho do umývačky riadu.

Robofritéza

Asi najmodernejším typom klasických fritéz je tzv. robofritéza. Ide o najmenej bežný typ klasickej fritézy. Vo vnútornom hrnci je klasicky umiestnený drôtený kôš. Ten je však mierne naklonený a do oleja ponorený len sčasti. Ak by ste do vnútorného hrnca nahliadli počas prevádzky, uvidíte, že kôš ešte rotuje. Rotácia prebieha tak, aby pokrm bol v oleji ponorený len sčasti. Táto technologická vychytávka umožňuje použiť menšie množstvo oleja oproti dvom predchádzajúcim typom na prípravu rovnakého množstva jedla.

Výhody

Nižšia obstarávacia cena

Lepšia chuť pokrmov oproti teplovzdušnej fritéze

Lepší chuť pokrmů oproti horkovzdušné fritéze


Nevýhody

Vysoká spotreba oleja

Vyššia kalorická hodnota pripravených pokrmov

Dlhý čas nahrievania

Vyšší kalorická hodnota připravených pokrmů

Dlouhá nahřívací doba

back to menu ↑

Test teplovzdušných fritéz

Teplovzdušné fritézy vám umožňujú pripravovať rovnaké pokrmy o trochu zdravšie. K ohrevu a príprave jedla je tu využívaný horúci vzduch, čím sa výrazne znižuje kalorická hodnota.

Najlepšie teplovzdušné fritézy do 115 eur

Teplovzdušné fritézy tejto cenovej kategórie sa vyznačujú menším objemom. Teda je možné v nich pripraviť menej potravín naraz. V tejto kategórii môžete nájsť aj multifunkčné fritézy, ktoré môžete použiť aj ako malé rúry.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Príkon Kapacita Cena
1. SENCOR SFR 3220 WH
1400 W - kg Zistiť cenu
2. Tefal FX 1000
1450 W 0,8 kg Zistiť cenu
3. DOMO DO 509 FR
1500 W 1,2 kg Zistiť cenu
4. Sencor SFR 5320 WH
1400 W - kg Zistiť cenu

Najlepšie teplovzdušné fritézy od 115 eur

V tejto kategórii nájdete fritézy, ktoré uspokoja zástancov životného štýlu a zároveň vám umožnia pripraviť podstatne väčšie množstvo potravín oproti spotrebičom z predchádzajúcej kategórie. Samozrejmosťou je časovač a vyberateľný vnútorný hrniec, ktoré je možné umývať v umývačke riadu. Prakticky všetky fritézy sa dajú použiť aj ako multifunkčný hrniec.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Príkon Kapacita Cena
1. DOMO DO 513 FR
1800 W 1,5 kg Zistiť cenu
2. Klarstein VitAir Turbo Smart
1400 W - kg Zistiť cenu
3. Tefal FZ 710038
1400 W 1 kg Zistiť cenu
4. Tefal FZ 760030
1350 W 1,2 kg Zistiť cenu

Teplovzdušné fritézy a ich charakteristika

Teplovzdušné fritézy sú pravým opakom toho, čo si mnohí z vás pod pojmom fritéza predstavia. Tento typ fritéz používa na fritovanie horúci vzduch miesto oleja. Horúci vzduch prúdi fritézou a tým tepelne upravuje pokrmy. Lyžička oleja, ktorá sa používa na prípravu, slúži na zvláčnenie pokrmu. Tým sa významne zníži kalorická hodnota pripravovaného pokrmu. Niektoré z modelov teplovzdušných fritéz je možné využiť nielen na fritovanie, ale tiež na pečenie koláčov alebo pizze. Veľkou výhodou je tiež krátky čas nahrievania fritézy, pretože nahriatie vzduchu na danú teplotu je rýchlejšie než nahriatie oleja.

Výhody

zdravšie pokrmy

rýchlejší čas nahrievania

multifunkčnosť


Nevýhody

vyššia obstarávacia cena

chuťovo horšie pokrmy oproti klasickej fritéze

back to menu ↑

Obľúbené a kvalitné značky fritéz

V nasledujúcich pár odsekoch uvádzame informácie o dodávateľoch fritéz na slovenský trh.Iste, zďaleka neuvádzame všetkých, ale modely týchto značiek sa pravidelne umiestňujú na horných priečkach spotrebiteľských testov a zároveň ponúkajú širokú škálu modelov všetkých veľkostí a typov. Ďalej by sme vám chceli odporučiť, aby ste pri výbere fritézy dbali aj na jej značku, pretože pri týchto výrobkoch býva často určitá značka známkou kvality.

back to menu ↑

Ako vybrať fritézu

Keďže fritézu nekupujete až tak často a investícia do nej nie je až taká malá, je nutné starostlivo zvážiť, aký model si kúpite. Na nasledujúcich niekoľkých desiatkach riadkov nájdete odpovede na otázky, ktorých odpovede by vás mali doviesť k ideálnej fritéze pre vás.Jedna z vecí, ktorá ovplyvní váš výber, bude cena výrobku. Podrobnejší náhľad na ceny fritéz nájdete v nasledujúcom odseku, tu uvádzame len krátke zhrnutie. Najlacnejšiu fritézu zoženiete už od 20 eur, cena tých najdrahších kúskov sa môže vyšplhať až na tristo eur. V cene sa premieta typ fritézy, objem vnútorného koša, ktorý ovplyvní, aké množstvo pokrmu budete môcť vo fritéze naraz pripraviť a v neposlednom rade rôzne technické vychytávky ako časovač alebo filter oleja či pachov.Dnešný trh s fritézami nie je taký jednoduchý ako ten pred 20 rokmi. Okrem klasických fritéz ponúka aj fritézy teplovzdušné a je len na vás, akú si zvolíte. Všeobecne sa dá povedať, že ak hľadáte v nižších cenových kategóriách, budete musieť vyberať len

Vykurovacie teleso je základnou súčiastkou

Fritéza by nemohla byť fritéza bez vykurovacieho telesa. Toto zariadenie ohrieva olej alebo vzduch na vami zvolenú teplotu. Podľa toho, akú fritézu si kúpite, bude sa líšiť umiestnenie a druh vykurovacieho telesa. Umiestnenie vykurovacieho telesa ovplyvňuje aj veľkosť fritézy. Na nasledujúcich pár riadkoch uvádzame krátky prehľad možností umiestnenia vykurovacieho telesa.

Vykurovacie teleso ponorené v oleji

Tento typ vykurovacieho telesa je vyberateľný z vnútorného hrnca fritézy. Ten sa vďaka tomu zväčšuje, aby mohol pojať drôtený kôš aj teleso. Väčšiu veľkosť fritézy vyvažujú iné benefity. Fritézy s týmito vykurovacími telesami sú podstatne ľahšie na údržbu oproti ostatným druhom klasických fritéz. Vnútorný hrniec je totiž možné vybrať a samostatne umyť. Ďalšou veľkou výhodou fritéz s telesami ponorenými v oleji je menšia spotreba elektrickej energie v priebehu fritovania. Táto úspora je spôsobená tým, že nie je nutné ohrievať steny vnútorného hrnca, ale ohrieva sa len olej, a to je rýchlejšie.

Skryté vykurovacie teleso

Klasické vykurovacie teleso, ktoré pozná väčšina z vás. Objavuje sa pri fritézach so skrytým vykurovacím telesom a pri robofritézach. Vďaka tomu, že sa nachádza pod vnútorným hrncom, je možné plne využiť veľkosť vnútorného koša. Tým pádom spotrebujete menej oleja než pri fritézach s ponornými telesami. Vzhľadom k umiestneniu vykurovacieho telesa nie je možné fritézy dokonale rozobrať a nie je úplne jednoduché takéto fritézy vyčistiť.

Vykurovacie teleso ohrievajúce vzduch

Toto vykurovacie teleso sa nachádza pri teplovzdušných fritézach. Ich úlohou je ohrievať vzduch na danú teplotu a rozháňať ho po celom vnútornom hrnci, aby došlo k rovnomernému fritovaniu. Zároveň toto teleso musí byť schopné plniť úlohu vykurovacieho telesa rúry, v ktorú je väčšinou možné teplovzdušnú fritézu premeniť.

Horkovzdušná-fritéza-při-práci

Klasická alebo teplovzdušná?

Dnešný trh s fritézami nie je taký jednoduchý ako ten pred 20 rokmi. Okrem klasických fritéz ponúka aj fritézy teplovzdušné a je len na vás, akú si zvolíte. Všeobecne sa dá povedať, že ak hľadáte v nižších cenových kategóriách, budete musieť vyberať len z klasických fritéz. V strednej a vyššej cenovej kategórii už budú fritézy oboch typov. Ďalej by odpoveď na túto otázku mali ovplyvniť vaše kuchárske plány s týmto spotrebičom.

Klasická fritéza

Ak hľadáte náhradu za smaženie na panvici a nevadí vám obetovať nižšiu kalorickú hodnotu pokrmu za jeho lepšiu chuť, je pre vás vhodnejšou voľbou klasická fritéza. Jej veľkou nevýhodou je vysoká spotreba oleja a dlhý čas jeho zahrievania. Tieto problémy sú najmenšie u tzv. robofritéz. Ich technologické riešenie zaisťuje, že drôtený kôš určený na fritovanie je naklonený a v priebehu fritovania sa rovnomerne otáča. Vďaka tejto technickej vychytávke bude jedlo pripravené v tejto fritéze obsahovať menej tuku než z dvoch ďalších, ktoré sú tiež klasického typu.

Pri klasických fritézach je tiež dôležité sa rozhodnúť, kde bude umiestnené vykurovacie teleso. Toto umiestnenie ovplyvní nielen množstvo spotrebovaného oleja, ale tiež zložitosť údržby. Vykurovacie teleso skryté vo vnútri fritézy ponúka fritéza so skrytým vykurovacím telesom a robofritéza. Výhodou tohto výberu je nižšia spotreba oleja. Avšak tento spôsob umiestnenia má aj svoje tienisté stránky. Tou najväčšou je asi údržba spotrebiča. Ten nemôžete jednoducho rozobrať, umyť a zase zložiť, keďže by mohlo dôjsť k porušeniu elektrických obvodov. Ďalej môžu na vnútornom hrnci priľnúť zvyšky pripečených potravín, ktoré odpadli z drôteného koša. Naproti tomu fritéza s ponorným vykurovacím telesom má údržbu pomerne jednoduchú, keďže vykurovacie teleso nie je pevne spojené s vnútorným košom. Teda je možné fritézu rozobrať a pokojne umyť, niektoré modely sú dokonca upravené tak, že sa umývanie dá robiť v umývačke. Ďalšou výhodou je tiež to, že sa ohrieva len olej. Steny vnútorného koša nie sú teda také horúce a prípadné odpadnuté zvyšky jedla sa na steny vnútorného hrnca priškvaria. S tým ale súvisí jedna veľká nevýhoda. Priemerne totiž spotrebujete viac oleja na rovnaké množstvo jedla, než keby bolo teleso umiestnené pod vnútorným košom. Do celkového objemu oleja sa totiž okrem drôteného koša musí ponoriť aj vykurovacie teleso.

Teplovzdušná fritéza

Teplovzdušná fritéza sa stala hitom v posledných desiatich rokoch. Je vhodná pre tých z vás, ktorí si chcú držať štíhlu líniu alebo sa k nej chcete dopracovať, ale zároveň sa nechcú úplne zriecť takých pochutín ako sú pečené zemiaky alebo rezeň. Na prípravu týchto pokrmov v teplovzdušnej fritéze budete potrebovať len zlomok oleja oproti klasickej fritéze. Väčšinou vám totiž bude stačiť polievková lyžica na zvlhčenie a o zvyšok sa postará horúci vzduch. Vďaka tejto technológii bude fritéza rýchlejšie pripravená na použitie, pretože vzduch sa ohrieva ľahšie než olej. Ďalej je tento typ fritézy vhodnejší pre tých z vás, ktorí pátrate po drobnom spotrebiči plniacom funkciu rúry. Mnohé z modelov teplovzdušných fritéz sa totiž dajú použiť tiež na prípravu koláčov, buchiet alebo pizze. Pri väčšine týchto modelov je samozrejmá povrchová úprava súčiastok tak, aby bolo možné ich umyť v umývačke riadu.

Pre koľko ľudí budete väčšinou pripravovať pokrmy?

Táto otázka úzko súvisí s veľkosťou fritézy, reálnou aj tou z pohľadu množstva pripravovaných pokrmov. Ak budeme uvažovať o reálnej veľkosti, do tej sa premieta možné množstvo pripravovaných pokrmov a typ fritézy. Ak budete uvažovať o určitom type fritézy, dá sa všeobecne povedať, že čím viac jedla na jednu várku budete môcť pripraviť, tým väčšia bude fritéza. Pri porovnaní reálnych veľkostí sa zamyslite nad tým, či bude fritéza stálou súčasťou vašej kuchynskej linky alebo ju budete vyberať len občas a viac času bude tráviť v skrini. Ak s fritézou nebudete často manipulovať, nemusíte sa obávať si kúpiť aj ťažšie modely. Pri tých počítajte s váhou medzi štyrmi a piatimi kilami. Naopak, v prípade častej manipulácie so spotrebičom sa pri výbere zamerajte na ľahšie modely, ktorých hmotnosť začína na dva a pol kilogramoch.

Teraz sa zamerajme na množstvo jedla, ktoré môžete v jednej várke pripraviť. Na trhu nájdete fritézy, ktoré umožňujú naraz pripraviť 1,5 kilogramu jedla, ale aj drobné modely, ktorých kapacita vystačí len na 350 gramov pokrmu. Pri klasických fritézach je na maximálnu hmotnosť jedla naviazaný objem oleja, ktorý je potrebný na usmaženie. Pri menších modeloch sa objemy pohybujú okolo pol litra a pri tých najväčších šplhajú až ku štyrom litrom. Pri teplovzdušných typoch sa objem oleja nevyšplhá nad dve lyžice. Pre bežnú štvorčlennú rodinu postačí klasická fritéza s objemom 2,5 litra alebo iný teplovzdušný ekvivalent. S väčším objemom oleja sa tiež spája aj väčší výkon, ktorého sa týka ďalšia otázka.

Aká výkonná by mala byť?

Výkon fritézy je dôležitý pre dobrý výsledok smaženia. Nemal by preto byť nižší ako 1,3 kW. Ak vyberáte teplovzdušnú fritézu, stačí vám tento parameter, pretože ohrievanie vzduchu nie je tak výkonnostne náročné ako ohrievanie oleja. Zároveň množstvo ohrievaného vzduchu sa tak výrazne nemení s rastúcim množstvom pripravovaného jedla. NNaopak, pri klasických fritézach je objem oleja úzko zviazaný s váhou pokrmu, ktorý pripravujete, preto sa mení aj výkon fritézy, ktorá vám zaistí rovnaký výsledok fritovania. Ak napríklad kupujete fritézu, ktorá potrebuje viac ako 3 litre oleja, mal by byť jej výkon dvojnásobný oproti minimálnej hodnote.

Zároveň je nutné si uvedomiť, že výkon bude nutné redukovať kvôli rôznym teplotám fritovania. Rozdielna teplota fritovania je potrebná na usmaženie vianočného kapra alebo hranoliek. Reguláciu teploty, a teda aj výkonu, prevádzame väčšinou už na malom LED displeji, pri starších modeloch alebo tých z nižšej cenovej triedy sa stretneme s otočným kolieskom a piktogramami.

Aké dostupné sú náhradné diely?

Konštrukcia fritéz nedovoľuje nejako významne vylepšovať jej funkcie. Výrobcovia skôr ako príslušenstvo dodávajú na trh náhradné diely. Preto by ste sa mali počas výberu fritézy zaujímať či výrobca ponúka možnosť znovu kúpiť niektoré diely. Ide hlavne o filtre olejov a pachov. Tieto filtre podliehajú opotrebeniu a je nutné ich pravidelne meniť, aby správne plnili svoju funkciu. Medzi ďalšie možné diely na dokúpenie do fritéz patria fritovacie koše a vnútorné hrnce fritézy. Tieto súčiastky síce nepodliehajú opotrebeniu jednoducho, ale môžu byť zničené pri ich nesprávnej manipulácii. To isté sa týka nových vykurovacích telies, ktoré niektorí výrobcovia ponúkajú na dokúpenie. V tomto prípade vždy pôjde o teleso, ktoré sa vo fritéze ponára do oleja. Ak dôjde k poškodeniu vykurovacieho telesa pri niektorom inom type fritéz, je nutné prenechať jeho opravu na odborníkov.

Ďalej uvažujte tiež o cene a odporúčanom čase užívania filtrov. Môže sa vám stať, že sa prevádzka lacnejšej fritézy kvôli dokupovaniu týchto dielov predraží. Pri väčšine fritéz by tieto diely mal byť schopný zaistiť predajca, pri ktorom ste prístroj kupovali. Keď už nie sú v stálej ponuke kamenného obchodu, mali by byť dostupné aspoň na objednanie alebo na internetovom oddelení obchodu.

back to menu ↑

Technologické vychytávky, ktoré by pri moderných fritézach nemali chýbať

Fritézy, ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, slúžia na fritovanie, teda na smaženie rôznych pokrmov. Tieto spotrebiče sú na našom trhu dostupné už niekoľko desiatok rokov a za ten čas prešli mnohými zmenami, avšak podstata ich fungovania sa nijako výrazne nezmenila. Na nasledujúcich pár riadkoch vám predstavíme technologické vychytávky, ktoré sa pri fritézach v posledných rokoch objavili a podstatne zvyšujú užívateľský komfort.




back to menu ↑

Konečný verdikt

Predtým, než fritéza skončí vo vašom nákupnom košíku, či už reálnom alebo virtuálnom, mali by ste si vedieť odpovedať áno na jednu z nasledujúcich otázok:

  • Som zástancom klasických fritéz a mám malý rozpočet, približne do 40 eur? Potom sa ideálna fritéza pre vás nachádza medzi tými so skrytým vykurovacím telesom.
  • Máte radi klasické fritézy, ale zároveň chcete uľahčiť starostlivosť o ňu? Poobzerajte sa po fritézach s ponorným vykurovacím telesom, ktoré sa dajú rozobrať a mnohé z nich sa môžu umývať v umývačke riadu.
  • Chceli by ste fritovať zdravšie, ale ste spokojní s klasickou fritézou? Robofritéza je najlepšou voľbou pre spotrebiteľov, ktorí chcú skĺbiť zdravšie a klasické fritovanie ako vy.
  • Dali ste sa na zdravý životný štýl, ale chýbajú vám domáce hranolky? Vás poteší teplovzdušná fritéza, ktorá vám môže poslúžiť aj ako malá rúra.

Ak bola jedna z otázok cielená priamo na vás, vyberte si z ponuky značiek Tefal, DeLonghi alebo DOMO. Všetky tieto značky predali fritézy mnohým tisíckam zákazníkov a ani jedna z týchto značiek by vás nemala sklamať.

Prvé, čo je nutné si pred nákupom fritézy rozmyslieť, je jej druh. Musíte sa rozhodnúť, či sa budete držať tradičných spôsobov alebo chcete niečo modernejšie a multifunkčnejšie. Klasické fritézy sú pre zástancov tradičných spôsobov, tí sa však ešte musia rozhodnúť o umiestnení vykurovacieho telesa. Môžete sa rozhodnúť medzi tromi možnými usporiadaniami: fritéza so skrytým vykurovacím telesom, ponorným vykurovacím telesom alebo robofritéza. Naopak, ak si chcete kúpiť modernejší spotrebič alebo ste zástancom zdravého životného štýlu, odporúčame vám kúpiť si teplovzdušnú fritézu, v ktorej môžete fritovať takmer bez oleja alebo ju môžete použiť aj ako malú rúru. Ďalší dôležitý parameter pri výbere je výkon. Ten by mal byť väčší než 1300 W, inak bude fritovanie zdĺhavé a jedlo vám nasiakne olejom. Ďalej sa zaujímajte o spôsob regulácie teploty, ktorý môže byť buď manuálny alebo digitálny pomocou LED displeja. Pri digitálnom rozhraní sa môžete stretnúť s časovačom.

back to menu ↑

Aké veľké finančné výdaje sú spojené s nákupom kvalitnej fritézy?

Vo veľkom teste, ktorý nájdete na začiatku článku, delíme fritézy podľa rôznych druhov. Teraz sa na fritézy pozrieme z inej strany, a to z tej finančnej. V tomto článku neuvažujeme o fritézach z druhej ruky alebo tých od nepreverených značiek. Také fritézy nemusia byť kvalitné a ich výkony nemusia byť také, aké deklaruje výrobca. Základné modely kvalitných fritéz zoženiete na slovenskom trhu do štyridsať eur. Za túto cenu na vás čaká funkčná klasická fritéza, v drvivej väčšine prípadov so skrytým vykurovacím telesom. Teplotu je pri týchto prístrojoch možné nastaviť len manuálne. Ďalej počítajte s pomalším zahrievaním oleja, ktoré je spôsobené menším výkonom fritézy oproti drahším modelom. Signalizácia rozpáleného oleja je však aj pri tejto cenovej kategórii samozrejmosťou.

Vo chvíli, kedy vyberáte fritézu a máte rozpočet medzi 40 a 150 eurami, je váš výber oveľa väčší. V tejto kategórii nájdeme všetky typy fritéz, ktoré boli spomenuté už skôr v článku. Výkon týchto fritéz môže byť až dvojnásobný oproti fritézam z nižšej cenovej kategórie. Tým pádom fritovanie bude prebiehať rýchlejšie a väčšinou môžete fritovať aj väčšie množstvo potravín. Fritovanie vám tiež uľahčí malý LED displej, ktorý nahrádza manuálne ovládanie teploty a mnohé z modelov majú aj praktický časovač. Veľkou výhodou je možnosť umyť časti fritéz v umývačke riadu, ak sa dá rozobrať.

V najvyššej cenovej kategórii, ktorá začína na 150 eurách, nájdeme predovšetkým teplovzdušné fritézy a veľkokapacitné klasické fritézy. Kúsky z tejto cenovej kategórie sa vyznačujú veľkým výkonom a sú aj dizajnovo veľmi pekné. Samozrejmosťou je LED displej na ovládanie teploty, časovače a pri niektorých modeloch nastavovanie rôznych programov. Mnohé z teplovzdušných fritéz v tejto cenovej kategórii sú určené aj na pečenie a nesú preto označenie multifunkčného hrnca miesto teplovzdušnej fritézy.

back to menu ↑

Tipy a triky ako na fritézu a fritovanie všeobecne

Mnohých z vás napadne, prečo si kupovať fritézu, keď môžete smažiť na panvici a nemusíte si kupovať žiadny ďalší domáci spotrebič. Fritéza má však oproti panvici mnoho výhod. Prvou veľkou výhodou je konštantná teplota oleja, v ktorom sa frituje. V panvici totiž teplota oleja kolíše a môže dôjsť k jeho prepáleniu, čo má za následok tvorbu karcinogénnych látok. Dôležitý je tiež výber samotného oleja, čo platí pre oba typy smaženia. Odporúča sa voliť oleje s vysokým bodom zadymenia. Po dosiahnutí tejto teploty sa molekuly oleja začnú rozkladať a dochádza k už spomínanému prepaľovaniu. Najvhodnejšími olejmi sú repkový a slnečnicový, ktorých bod zadymenia je vyšší než 170°C. Ďalšou výhodou fritézy je kratší čas smaženia. Vo chvíli, kedy je fritéza nahriata, samotné fritovanie je podstatne kratšie než smaženie na panvici.

Čas nahrievania oleja a čas fritovania úzko súvisí s výkonom fritézy. Posledná spomínaná výhoda, ale určite nie posledná celkovo, je množstvo potravín, ktoré počas jednej várky môžete pripraviť. Fritéza totiž dokáže pripraviť až 1,5 kilogramu potravín naraz. Také množstvo však nie je možné usmažiť naraz na jednej panvici. Nevýhodou fritézy oproti panvici môže byť spotreba oleja. Pri klasických fritézach naozaj spotrebujete veľké množstvo oleja. Ten ale väčšinou nie je nutné meniť po každom fritovaní, teda jeho priemerná spotreba nie je až taká závratná. Je nutné si však dať pozor na aromatické potraviny ako sú ryby. Po nich je totiž nutné olej vymeniť, pretože ich zápach by sa mohol v oleji udržať aj pri použití olejového filtra. Pri teplovzdušných fritézach je naopak spotreba dokonca menšia než pri klasickom smažení, potrebujete totiž len lyžičku oleja.

Počas fritovania dbajte na to, že vkladáte potraviny do rozpáleného oleja. Väčšina modelov má integrovanú signalizáciu rozpáleného oleja. Ak by ste tak neučinili, mohli by sa potraviny fritovať dlhšie a nasiakli by väčším množstvom oleja. Tieto efekty nie sú žiaduce a ovplyvňujú kvalitu pripravovaného pokrmu. Ďalej je nutné si postrážiť, že pripravovaná potravina je v oleji namočená celá, a nie len sčasti. Ak by bola namočená len sčasti, mohlo by dôjsť k tomu, že bude dochádzať k nerovnomernému smaženiu. To je vlastne ako by ste používali fritézu ako panvicu, a to nie je jej funkciou. Ďalej si pri fritovaní dávajte pozor na jeho čas. Keďže je tento proces omnoho rýchlejší než smaženie, mohlo by sa vám stať, že dôjde k presmaženiu pokrmov a ich znehodnoteniu.

Po celom procese alebo sezóne fritovania, záleží na druhu fritézy, je nutné celý prístroj starostlivo vyčistiť. Pri klasických fritézach je nutné vyliať olej. Mnohé novšie modely majú zabudovanú drobnú trubičku v dolnej časti fritézy tak, aby sa olej z prístroja pohodlnejšie vylieval. Olej je nutné zliať do plastovej nádoby, a potom ho ekologicky zlikvidovať. V žiadnom prípade ho nevylievajte do klasického vodného odpadu. Po odstránení oleja je nutné ešte vnútorný hrniec a pri klasických fritézach aj drôtený kôš na fritovanie vyčistiť. Vnútorné hrnce sa dajú pri teplovzdušných fritézach a tých klasických s ponorným vykurovacím telesom vybrať z fritézy a umyť. Mnohé z nich sú upravené tak, aby sa dali umyť v umývačke riadu. Pri fritézach so skrytým telesom a robofritézach vnútorný hrniec vybrať nemôžete, pretože by došlo k poškodeniu celej konštrukcie prístroja, a preto je nutné kôš vyčistiť vo vnútri fritézy. Tu je nutné dbať na dôsledné odstraňovanie všetkých pripečených zvyškov potravín. Všetku manipuláciu a očistu prístroja musíme robiť až potom, čo prístroj vychladol, aby nedošlo k poškodeniu prístroja a ohrozeniu vášho zdravia.

Tím sme s našim článkom na konci, viac vám nemáme čo poradiť. Môžeme vám iba popriať, aby sa vám s novou fritézou dobre pracovalo, aby splňovala vaše požiadavky a aby vám pripravené pokrmy chutili a neboli tak úplne nezdravé.

Fritézy
5 (100%) 1 vote
Necenzurovane.sk