Najlepšie vaflovače 2019

  • Ušetrite si peniaze aj nervy pri výbere najvhodnejšieho vaflovača.
  • Zvoľte si na základe rýchlosti prípravy alebo tvaru vaflí a pomeru cena/kvalita.
  • Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.

TOP vaflovače roku 2019

Úvod

Pravé sladké vafle sú tradičnou belgickou pochúťkou. Ide o dezert zo sladkého cesta, podobný palacinkám. Len s tým rozdielom, že do cesta na vafle sa pridáva maslo a cukor, je o niečo tuhšie a tvar je typicky mriežkovaný. Ak sa vám niekedy pošťastilo cez Belgicko prechádzať, mohli ste sa presvedčiť, že sú na predaj na každom rohu – v reštauráciách, obchodoch alebo v pouličných stánkoch, s marmeládou, čokoládou, šľahačkou alebo javorovým sirupom. Vafle sú ale veľmi obľúbené tiež u nás, len to má jednu drobnú chybu – málokto ich tu vie urobiť dobre. Prečo to neskúsiť podomácky?

V zásade vám na to stačia základné suroviny: múka, mlieko, vajce alebo cukor. A samozrejme, kvalitný vaflovač. Bez toho sa príprava nezaobíde. V zásade máte na výber z dvoch rôznych typov prístrojov. Buď si môžete kúpiť toastovač, ktorý dosku na prípravu vaflí má, a ktorý to ako prídavnú funkciu umožňuje, alebo si môžete kúpiť plnohodnotný vaflovač (pričom oba prístroje sú si pomerne dosť podobné). Samotný výber oboch prístrojov by ste si ale mali dopredu premyslieť. Aby sa vám oplatil, je potrebné nájsť naozaj kvalitný prístroj. Preto sa na celú problematiku výberu pozrieme spoločne.

Sledovať by ste mali jeho veľkosť, použitý materiál (ani nie tak z hľadiska dizajnu ako skôr praktickosti a bezpečnosti), príkon či počet vaflí, ktoré sa dajú pripravovať súbežne. Pomerne dôležitou informáciou pre vás je tiež napríklad materiál platničiek. Skrátka faktorov, ktoré vo výsledku ovplyvnia váš výber, je celý rad. Nemali by ste ich podceniť. Aby sme vám pomohli, spísali sme pre vás veľký test toastovačov 2018, v ktorom sa budeme otázkou, ako vybrať vaflovač, zaoberať. Rovnako pre vás máme výsledky nášho testu, v ktorom sme zhodnotili najlepšie vaflovače a v prehľadných rebríčkoch vám ich predstavíme.

back to menu ↑

Kúpiť vaflovač alebo toastovač 3v1?

V úvode sme túto otázku načali. V praxi sa bez vaflovačov môžete zaobísť, ak máte dostatočne veľký a pokročilý toastovač. Na trhu existuje niekoľko modelov, ktoré vám okrem prípravy toastov poslúžia napríklad na panini alebo práve na vafle. Pravda je, že prístroje 3v1 sú mierne drahšie a môžu vám vafle pomôcť pripraviť v menšej kvalite, pretože na ne nie sú priamo určené (ale to neplatí vždy, len pri niektorých prístrojoch). Vaflovače sú v tomto ohľade väčšia istota, ale zase majú len obmedzené využitie. Náš názor je nasledujúci:

  • Vaflovač sa vám oplatí, ak naozaj plánujete robiť vafle pravidelne, alebo naopak, ak neplánujete s prístrojom pripravovať nič iné. Potom by pre vás ďalšie funkcie toastovača strácali zmysel. Nemusíte sa báť, že by ste vaflovač neuživili – vafle môžete pripraviť na Vianoce či iné sviatky a hlavne deti ich nadšene uvítajú. Nič viac od neho ale čakať nemôžete.
  • Toastovač 3v1 má samozrejme širšie a univerzálnejšie využitie. Okrem vaflí s ním môžete jednoduchým prehadzovaním platničiek pripraviť aj toasty, sendviče či panini, v extrémnom prípade ich môžete využiť ako malý gril. Široké využitie je ich veľkou prednosťou.

back to menu ↑

Test vaflovačov

Ako prvý sme pre vás pripravili test vaflovačov. Tým, že sú určené len na pečenie vaflí, je síce ich využitie obmedzené, avšak o to viac sú tomuto účelu prispôsobené. V troch cenových kategóriách sme otestovali jednotlivé prístroje a v nasledujúcich tabuľkách pre vás máme výsledky.

Najlepšie vaflovače do 30 eur

V cenovej kategórii do 30 eur môžete očakávať veľkú časť vaflovačov, ktoré sú na našom trhu na predaj. Hoci ide o lacné prístroje, sú z väčšej časti veľmi kvalitné a pochádzajú od renomovaných značiek.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Príkon Počet vaflí Cena
1. Ariete 187
700 W 2 vafle Zistiť cenu
2. Clatronic WA 3492
1000 W 5 vaflí Zistiť cenu
3. Severin WA 2103
1200 W 4 vafle Zistiť cenu
4. Tristar WF-2195
1000 W 2 vafle Zistiť cenu
5. Concept VF 3040
1000 W 2 vafle Zistiť cenu
6. Concept VF 3030
700 W 2 vafle Zistiť cenu

Najlepšie vaflovače od 30 do 50 eur

Stredná trieda, v ktorej nájdete veľmi dobré modely s vysokými hodnotami príkonu a s kvalitným prevedením. Bývajú akčne veľmi dobre vybavené, a hoci je počiatočná investícia vyššia, časom ju oceníte vďaka ľahšiemu použitiu.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Príkon Počet vaflí Cena
1. Steba WE 30
1300 W 10 vaflí Zistiť cenu
2. Domo DO 9047
1400 W 2 vafle Zistiť cenu
3. Domo DO 9133
900 W 2 vafle Zistiť cenu
4. Steba WE 20
700 W 4 vafle Zistiť cenu

Najlepšie vaflovače od 50 eur

Kategória modelov pre náročných. S cenovkou nad 50 eur nájdete väčšinou poloprofesionálne stroje, prípadne vaflovače pre náročných zákazníkov. Profi vaflovače by ste museli hľadať v kategórii nad dvesto eur, ale tie v rámci nášho testu neuvádzame.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Príkon Počet vaflí Cena
1. Graef WA 80
1200 W 5 vaflí Zistiť cenu
2. DOMO DO 9043 W
1400 W 4 vafle Zistiť cenu
3. Sage SWM 520
900 W 4 vafle Zistiť cenu

Vaflovače a ich charakteristika

Charakteristika vaflovačov sa v zásade nijako výrazne nelíši od charakteristiky toastovačov. Taktiež sa skladajú z dvoch krídel, horného a dolného, z ktorých každé už má v súčasnosti vyberateľné platničky. Na tie sa nalieva cesto, ktoré sa vďaka výstupkom v platničke vytvaruje do požadovanej tradičnej formy. Každá platnička má pod sebou vykurovacie telesá, vďaka ktorým sa ohrieva a vafle sa medzi nimi pomaly pečú. Ovládanie je jednoduché, rýchlosť pečenia vaflí je pomerne vysoká. Pečenie samo o sebe nezaberie viac než niekoľko minút na jeden cyklus. Ak budete vaflovač pravidelne čistiť a udržiavať, získate veľmi dobrého pomocníka do kuchyne. Na druhej strane, od klasických toastovačov sa líši jednou zásadnou vecou, a to je šírka použitia. Pravdepodobne ho nevytiahnete tak často a neposlúži viac-menej na nič iné, než na pečenie vaflí.

Výhody

Príprava vaflí je rýchla a jednoduchá

Jednoduché ovládanie

Veľký výber


Nevýhody

Malé využitie (okrem pečenia vaflí vlastne žiadne)

Platničky sú často náchylné na poškodenie

back to menu ↑

Test toastovačov 3v1

Na prípravu vaflí nemusíte nutne používať len vaflovače. Veľmi dobre na to poslúžia aj multifunkčné toastovače. Tie bývajú zvyčajne vybavené a prispôsobené na viaceré možné využitie, bežne ide o pečenie vaflí alebo grilovanie panini. Okrajovo ich tu zmieňujeme, podrobnejšie sme sa im venovali v našom teste toastovačov 2018. Toastovače 3v1 sme do cenových kategórií nerozdeľovali, pretože ide o pomerne úzku skupinu kuchynských spotrebičov. Pre výrobu domácich vaflí vám poslúžia veľmi dobre, navyše poslúžia aj na ďalšie pokrmy.

Toastovače 3v1 a ich charakteristika

Toastovače 3v1 v sebe zahŕňajú funkcie celkom troch rôznych platničiek. Okrem vaflovača je to ešte klasická platnička na toasty a potom mierne zvlnená grilovacia platnička. Zariadenie môže plniť viac funkcií a väčšinou na vysokej úrovni. Len pri niektorých, väčšinou starších modeloch, je možné pozorovať zhoršené funkcie pečenia vaflí oproti toastom. Toastovač 3v1 je väčšinou mierne drahší, väčší a má väčšie nároky na skladnosť. Samotný princíp fungovania je rovnaký ako pri vaflovačoch – medzi dve krídla s platničkami sa dá cesto, prístroj sa zavrie a nechá sa piecť, dokým nie sú vafle hotové. Obdobné sú aj technické parametre, prístroje sa líšia väčšinou len príkonom. Ten je pri toastovačoch väčší, aby bolo možné upiecť dobré toasty, ktoré potrebujú vyšší stupeň prepečenosti za primeraný čas. Miernou nevýhodou oproti klasickým vaflovačom je fakt, že väčšinou umožňujú prípravu len dvoch vaflí naraz.

Výhody

Väčšie využitie v kuchyni

Multifunkčné

Rýchla príprava jedál


Nevýhody

Mierne väčšie nároky na skladovanie

Väčšinou sa s nimi dajú pripraviť len dve vafle naraz

Platničky sú často náchylné na poškodenie

back to menu ↑

Ktorí výrobcovia vaflovačov sú kvalitní?

Tak ako pri všetkých ostatných kategóriách tovaru aj pri vaflovačoch sa na chvíľu zastavíme pri ich výrobcoch. Značka, aj keď jej veľká časť zákazníkov neprikladá väčší význam, o výrobku veľa vypovedá. Nechceme tvrdiť, že malí výrobcovia nedokážu vyrobiť kvalitný vaflovač, ale predsa len je lepšie pridržať sa tých väčších a osvedčených. Vplyv značky a výrobcu na kvalitu by sme si mohli zhrnúť v niekoľkých bodoch:

  • Veľký výrobca môže viac investovať do výskumu a vývoja nových technológií.
  • Vyrába súbežne viac modelových radov a dáva vám väčší výber.
  • Venuje oveľa viac prostriedkov a času výstupnej kontrole, pretože si nemôže dovoliť riskovať dlhodobo budovanú dobrú povesť.
  • Môže zaplatiť skúsených a vzdelaných odborníkov, o ich ďalší rozvoj sa náležite stará.
  • Často poskytuje kvalitnejšie služby, vrátane servisu a dostupnosti náhradných dielov.
  • Používa často kvalitnejšie a odolnejšie materiály.

Vzhľadom na to by sme vám odporučili hľadať skôr tradičnú, známu a dlhodobo dobre hodnotenú značku. Môžu vám pomôcť aj recenzie užívateľov, ktoré by mali byť pozitívne. V nasledujúcich riadkoch vám tiež predstavíme niekoľko značiek vaflovačov, ktorým môžete veriť.

back to menu ↑

Niekoľko tipov, ako vybrať vaflovač podľa vašich predstáv

Vaflovače síce nie sú nejaké zložité a komplikované zariadenia a jednotlivé modely na trhu sa medzi sebou líšia predovšetkým v detailoch (ak nebudeme brať do úvahy drahé profesionálne prístroje), avšak aj tieto detaily o použití rozhodujú. Môžu vo výsledku ovplyvniť použitie vaflovača aj výslednú chuť pripravených vaflí. Ešte než sa pustíme do samotných charakteristík výberu, mali by ste si rozmyslieť niekoľko vecí:

  • Ako často plánujete vafle robiť? Oplatí sa vám investovať do drahšieho prístroja alebo si vystačíte s jednoduchým a lacným vaflovačom?
  • V akých množstvách ich budete pripravovať? Ak budete chystať niekoľko párov vaflí, potom je vám v zásade jedno, či sa budú piecť o minútu dlhšie alebo nie. Ale keby ste chystali väčšie množstvo, napríklad na večierok alebo na oslavy, potom už sa môže pečenie pretiahnuť a každú ušetrenú minútu oceníte.
  • Chcete, aby bol vaflovač použiteľný aj na iné veci, alebo od neho čakáte len túto jedinú funkciu?
  • Chcete venovať veľa času údržbe, alebo radšej kúpite obyčajnejší, ale takmer bezúdržbový model?
  • Koľko chcete do prístroja investovať?

Keď si ujasníte tieto základné veci, môžeme sa posunúť ďalej.

Nastavení teploty

Ak si nekúpite ten najjednoduchší vaflovač, do ktorého sa len dá cesto, zavrie sa a sám pečie, ale chcete mať nad prípravou vaflí tiež trochu svoj dohľad, oceníte možnosť regulácie teploty. Najčastejšie tlačidlom nastavujete, akú teplotu má prístroj dosiahnuť a udržiavať ju. Ten si potom sám nastaví taký režim, aby piekol pri pevne danej teplote. Zaujímať by vás v takom prípade mal teplotný rozsah, od koľko do koľko stupňov Celzia je možné pracovať. Najčastejší je rozsah od 180 do 250 °C. Čo sa týka ovládania, výhodnejšia je plynulá regulácia otočným kolieskom, pretože vám dáva viac možností. Ak ale chcete, môžete používať aj gombíkové tlačidlo, pri ktorom nájdete jednotlivé režimy, a ktorého stlačením medzi nimi prepínate.

Hodnota příkonu vypovídá o rychlosti přípravy vaflí

Pomerne dôležitá je pre použitie vaflovača hodnota príkonu. Tá sa udáva vo wattoch (značka W) a hovorí vám, koľko energie prístroj spotrebuje za určitý časový úsek. Viac vypovedajúci by pre vás bol výkon prístroja, ale ten väčšina výrobcov neudáva (dôvodom je, že je vždy nižší, než hodnota príkonu). Vzhľadom na to, že účinnosť všetkých vaflovačov je veľmi podobná, dajú sa medzi sebou porovnávať aj s ohľadom na príkon. Čím väčší je príkon vaflovača, tým lepšie pre vás. Platničky sa rýchlejšie nahrejú a vafle sa rýchlejšie upečú, hoci samozrejme za cenu vyššej spotreby. Avšak vzhľadom na to, ako často bude vaflovač v prevádzke (a len krátkodobo), nie je spotreba výrazný problém. Hodnoty príkonu sa pohybujú medzi 700 až 1 000 W pri lacnejších prístrojoch. Stredná trieda vaflovačov a multifunkčné toastovače sa vojdú do 1 000 až 1 400 W. Väčší príkon už nehľadajte. Môžete sa stretnúť s hodnotami aj nad 2 000 W, ale tam budú predovšetkým drahé profi prístroje, ktoré nie sú určené do domácností. Zároveň s rastúcim príkonom klesá aj čas nahrievania, ďalší dôležitý parameter, ktorý rozhoduje o dĺžke prípravy vaflí.

Charakteristické parametre bezpečnosti

Práca s vaflovačom musí byť nielen jednoduchá a komfortná, ale aj bezpečná. Jednou zo základných podmienok takej práce je, aby materiál plášťa bol izolovaný od tepla vo vnútri prístroja. Obzvlášť dôležité je, aby proti teplu bola izolovaná rukoväť. Potom sa totiž nestane, že by ste sa neopatrnou manipuláciou popálili. Ďalej by správny vaflovač mal mať poistku proti prehrievaniu, aby sa v prípade príliš vysokej teploty sám vypol. Predídete tým riziku poškodenia stroja a v horšom prípade aj požiaru. S ohľadom na mechanickú bezpečnosť by nemali chýbať protišmykové nožičky. Určite neuškodí ani kontrolka prevádzky či teploty, ktorá sa rozsvieti v čase, kedy je prístroj používaný a upozorní vás, že s ním nesmiete manipulovať.

Materiál vaflovača je dôležitý pre dizajn aj bezpečnosť

Materiálu sa v tejto kapitolke nechceme venovať len s ohľadom na dizajn, hoci aj ten môže byť pre niekoho dôležitý. Skôr sa chceme zamerať na technickú stránku veci. Predovšetkým – mal by mať dobré izolačné schopnosti. Kov, ktorý vedie dobre teplo, nie je vhodný. Vysokú teplotu je potrebné udržať vo vnútri, ak vám bude utekať von, vaflovač sa bude neustále nahrievať a premietne sa to v jeho spotrebe. Ďalší dôvod je bezpečnostný. Materiál, ktorý dobre vedie teplo, by vás mohol pri neopatrnej manipulácii popáliť. Bežne sa preto dnes používajú dva materiály:

  • Plast – dizajnovo nie je príliš pekný a je krehkejší, ale je ľahký, údržba je jednoduchšia a má celkom dobré izolačné vlastnosti.
  • Nehrdzavejúca oceľ – takzvaný nerez, lepšie vyzerá, ale horšie sa udržuje, sú na nej vidieť odtlačky prstov aj mastnota a teplo vedie o niečo lepšie, než plast.

Tvar, veľkosť a počet pripravovaných vaflí

Začneme tým, čo vás asi zaujíma najviac. To je počet vaflí, ktorý sa dá pripravovať naraz. Závisí to predovšetkým na veľkosti prístroja, veľkosti vaflí a ich tvare. Začnime tvarom – na výber máte za bežných okolností z troch druhov:

  • Najčastejšie sa stretnete s klasickými vaflami belgického typu. Tie sú hranaté a najlepšie zodpovedajú tradičnej forme. Výhodou je, že najlepšie využijú priestor formy. Bežne sa tento typ pečie po dvoch až štyroch kusoch, prípadne po šiestich.

  • Srdiečkové vafle sú menej obvyklé. Ponúkajú tvar, ktorý viac zaujme, a okrem toho umožňujú pečenie po viacerých kusoch aj na malých formách. Lepšie využívajú priestor, takže ich môžete naraz pripravovať až päť alebo aj desať. Avšak na druhej strane, po upečení majú jednotlivé kusy menšie rozmery, než obdĺžnikové vafle.

  • Kvetinové vafle sú pomerne špeciálne a ponúkajú ich len niektoré prístroje. Esteticky vyzerajú veľmi dobre, ale nie sú vôbec efektívne, čo sa týka využitia priestoru platničky. Bežne sa pečú po dvoch alebo po štyroch, samozrejme pri menších rozmeroch, než majú obdĺžnikové kusy.

Rozmery s predchádzajúcim bodom do istej miery súvisia. Najväčšie bývajú obdĺžnikové, najmenšie kvetinové vafle. Inak sa samozrejme môže mierne líšiť veľkosť pri jednotlivých prístrojoch, ale to si musíte skontrolovať sami, ideálne podľa počtu výstupkov na forme. Menovité rozmery vaflí žiadny výrobca neuvádza. Čo sa týka hrúbky vaflí, tá by mala byť okolo jedného centimetra. Ak to bude menej, vafle nebudú prirodzené a až tak si ich nevychutnáte.

Veľkosť prístroja (nemáme teraz na mysli konkrétne rozmery, ale kapacitu pečenia) sa odvíjajú od oboch parametroch vaflí. Najčastejšie je vyjadrená počtom vaflí, ktoré sa dajú pripravovať naraz. Najčastejšie sú dve vafle vedľa seba, prípadne štyri. To je bohato dostačujúce pre bežných užívateľov, ktorí pečú vafle na raňajky pre deti alebo sebe ku káve. Väčšie prístroje, ktoré ponúkajú šesť, osem alebo aj desať vaflí naraz (v prípade srdcových vaflí to možné je) už zase za bežných okolností nevyužijete, tie sa hodia pre niekoho, kto chystá vafle na večierok alebo na party. Skúste teda všetky tri zmienené parametre maximálne prispôsobiť svojmu využitiu vaflovača.

Materiál pečúcich dosiek nepodceňujte

Okrem materiálu samotného prístroja je potrebné sledovať tiež materiál pečúcich dosiek, takzvaných platničiek. Pri ňom je dobré vedenie tepla naopak žiaduce. Hlavne preto, aby boli vafle rovnomerne upečené, a aby sa vám nikde nepripaľovali. Povrch by tiež mal byť nepriľnavý, aby sa na ňom vafle neprichytili. Odolnosť proti poškriabaniu by mala byť samozrejmosťou (aj keď by ste, s ohľadom na dlhú životnosť platničiek mali používať pri manipulácii len drevené nástroje). A v neposlednom rade určite oceníte čo najjednoduchšiu údržbu dosiek. V tomto ohľade sú takmer ideálne materiály teflon a keramika, hoci oba majú svoje nedostatky hlavne v odolnosti. Keramika je krehká na rozbitie a teflon zase náchylný na poškriabanie.

Vaflovač by mal byť skladný

Dá sa predpokladať, že vaflovač, ktorý sa nepoužíva tak často ako iné kuchynské prístroje, nebude stáť permanentne na kuchynskej linke. Väčšina ľudí ho odkladá do skrine alebo do špajze. Potom sa určite oplatí, aby nezaberal veľa miesta, ľahko sa prenášal a ľahko ukladal. Hľadieť by ste teda mali na jeho rozmery a zmerať si, či pre vás vaflovač nie je veľmi veľký a či ho máte kam uložiť. Príliš ťažký prístroj by ste nemali kupovať, bude sa vám horšie prenášať a nebude vám to pohodlné. V neposlednom rade je potrebné, aby ste mali pre skladovanie zvoleného stroja vhodný priestor. Veľmi vám môže pomôcť funkcia vertikálneho skladovania, kedy prístroj nie je potrebné do police pokladať, ale postavíte ho tam bokom, takže zaberie viac miesta smerom do výšky, ale výrazne menej na šírku. Súvisí to síce so skladovaním len okrajovo, ale prístroj by mal mať tiež dostatočne dlhý kábel, aby bolo možné ho pohodlne zapnúť do zásuvky. Príliš dlhý prívod elektrickej energie je ale, práve vzhľadom na skladovanie, tiež na škodu. Nemôžeme vám v tejto kapitole uviesť konkrétne hodnoty, ale mali by ste vyberať tak, aby vám práca s prístrojom bola maximálne pohodlná.

back to menu ↑

S akými funkciami a technológiami sa pri vaflovačoch stretnete?

Vaflovače, podobne ako toastovače, sú pomerne jednoduché zariadenia. Ťažko sa dá pri prístrojoch, ktoré len otvoríte, nalejete do nich cesto a necháte piecť, hľadať nejaká zložitosť. Na druhej strane, napriek tomu sa niektoré veľmi užitočné funkcie pri vaflovačoch vyskytujú a sú veľmi výhodné z hľadiska použitia aj bezpečnosti.


back to menu ↑

Konečný verdikt

Aby sme vám pomohli si všetky poznatky z nášho testu utriediť, prejdeme celý výber ešte raz. Predovšetkým by ste si mali rozmyslieť či chcete len vaflovač s obmedzenejším využitím alebo multifunkčný toastovač, ktorý vafle tiež zvládne, a ktorý má okrem nich ďalšie využitie. Aby ste si výber trochu uľahčili, odporúčame sa zorientovať v sortimentoch jednotlivých značiek. Z dôležitých parametrov vaflovačov by vás mal zaujímať predovšetkým príkon (čím väčší, tým lepšie pre vás, rýchlejšie sa nahreje a vafle sa upečú rýchlejšie). Veľmi podstatná je pre vás tiež informácia o tom, koľko vaflí zvládne prístroj piecť naraz, aký bude ich tvar, aké budú veľké. Musí to zodpovedať plánovanému využitiu.

Aby bola práca s vaflovačom čo najjednoduchšia a najbezpečnejšia, mali by ste sledovať niektoré charakteristiky. Predovšetkým materiál plášťa, ktorý musí dobre izolovať teplotu a zároveň by mal dobre vyzerať. Materiál platničiek zase musí byť jednoznačne nepriľnavý, musí teplo viesť dobre, rovnomerne a mal by byť maximálne odolný. Výhodou je pri vaflovači možnosť nastavenia teploty, prítomnosť kontroliek indikujúcich teplotu a prevádzku, protišmykových nožičiek alebo poistky proti prehriatiu. Z ďalších funkcií sa vám určite oplatí zámok veka či miska na odkvapkávanie cesta. Rotáciou disponujú len vybrané najpokročilejšie modely. Na záver by ste mali zhodnotiť či sa vám bude s prístrojom dobre manipulovať, a či bude dostatočne skladný, aby vám doma v čase, kedy nebude v prevádzke, nezaberal veľa miesta. Ak všetko zodpovedá vašim predstavám, a ak vám vyhovuje aj cena, gratulujeme, máte vybrané.

back to menu ↑

V akých hodnotách sa pohybujú ceny vaflovačov?

Vaflovače všeobecne patria k lacnejším prístrojom. Podobne ako toastovače, tiež vaflovače zoženiete pohodlne a v obstojnej kvalite za niekoľko eur. Nejde o taký lukratívny tovar, aby sa tu vyskytoval väčší počet nekvalitných modelov. Takže aj prístroje značiek Clatronic, Domo, Severin alebo Tristar zoženiete za príjemné ceny.

  • Do 20 eur zoženiete lacné vaflovače menšej veľkosti, ktoré nebudú disponovať žiadnymi pokročilejšími funkciami. Po všetkých stránkach budú priemerné, ale zároveň pre nenáročných užívateľov bohato vystačia.
  • Do 40 eur sa vojdú dobré modely strednej triedy, ktoré ponúkajú základné funkcie, ako sú indikátory prevádzky, nepriľnavý povrch alebo izolovaný plášť. V tejto cenovej kategórii sa pohybujú aj multifunkčné toastovače 3v1.
  • Do 75 eur sa vám podarí kúpiť vaflovače vyššej triedy, ktoré sa hodia do domácností veľmi náročných zákazníkov. Dosiahnete s nimi vysoký príkon, funkčné vybavenie (vrátane napríklad zámku veka alebo otáčanie), niektoré prístroje budú mať zvláštne typy platničiek a spravidla sa tieto drahšie vaflovače hodia na pečenie väčšieho počtu vaflí.
  • Vaflovače nad 75 eur už tvoria najvyššiu kategóriu, ktorá môže dosiahnuť až niekoľko stoviek eur. Ide o profesionálne modely, ktoré využijú napríklad majitelia kaviarní alebo reštaurácií. Na domáce použitie už nemajú väčší význam.

back to menu ↑

Recept na belgické vafle

Na záver pre vás máme pripravený recept na vafle, ktoré si so svojím novým vaflovačom môžete upiecť. Budete na to potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 200 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 2 až 3 vajcia
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • Štvrť až pol lyžičky soli
  • Vrecko prášku do pečiva
  • Maslo na potrenie platničiek a práškový cukor na posypanie

Príprava je veľmi jednoduchá. Zmiešajte v miske múku, prášok do pečiva, krupicový cukor a soľ. Rozšľahajte vajce s mliekom a maslom, vlejte k zmesi a veľmi starostlivo spracujte na hladké cesto. To nechajte dvadsať až tridsať minút stáť, aby si odpočinulo. Potom potrite platničky vaflovača maslom, aby sa vafle nepripiekli a na predhriate dosky vlejte cesto. Uzavrite a pečte, kým nebudú dozlatista. Vafle po upečení pocukrujte a s ohľadom na veľkosť vaflí ich môžete prípadne prekrojiť. Servírovať ich môžete úplne podľa chuti – s tvarohom, ovocím, zmrzlinou, čokoládou, alebo napríklad škoricou a javorovým sirupom.

Recept na vafle je tým posledným, čo sme si pre vás v rámci dnešného testu pripravili. Dúfame, že sme vám s výberom pomohli a veríme, že sa s vami stretneme aj v budúcnosti pri ďalších našich testoch.

Vaflovače
Ohodnoťte článok