Najlepšie domáce pekárne roku 2019

  • Ušetřite si peniaze aj nervy pri výbere najvhodnejšej domácej pekárne.
  • Zvoľte si na základe kapacity, počtu programov, spotreby a pomeru cena/kvalita.
  • Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.

TOP domáce pekárne roku 2019

Úvod

Pripravovať si doma všetko po svojom je móda posledných dní. A to neplatí len v dielni, ale aj v kuchyni. Domáce pečenie rozhodne ani v dnešnej dobe ženskej emancipácie neustupuje, ba práve naopak. Zažíva obrovský rozvoj – domáci chlieb má stále svoje kúzlo, krásne vonia a je výrazne chutnejší ako chlieb kúpený v obchode. Navyše presne viete, aké suroviny použijete, čo v ňom je. V neposlednom rade sa vám ponúka príležitosť dochutiť si pečivo presne podľa svojho gusta. Možno to zaberie o niečo viac práce, ako ísť do obchodu, ale za tú chuť, vôňu a kúzlo domáceho chleba to stojí. Umožňuje vám to ušetriť náklady, pretože domáci chlieb je lacnejší, ale tiež pripraviť aj špeciálne druhy chleba, napríklad bezlepkový. Vďaka moderným domácim pekárňam to navyše nie je zložité, všetky zložité procesy odpadajú.

V súčasnosti nie je potrebné piecť chlieb v mise na pečenie v rúre. Súčasné domáce pekárne sa uspokoja s tým, keď do nich nasypete všetky suroviny. Samy si ich premiešajú, vymiesia cesto a nechajú ho vykysnúť. Až potom začnú piecť a na konci cyklu vám dajú vedieť, že môžete bochníček vytiahnuť. Bude sa od chleba z obchodu líšiť – nebude mať hrubú kôrku po všetkých stranách a rozhodne bude jemnejší a chutnejší. Pre tých z vás, ktorí máte radi pečenie maximálne jednoduché, je tiež možné kúpiť si v obchode dopredu namiešanú chlebovú zmes, ktorú do pekárne iba nalejete a nie je potrebné nič viac riešiť. Odpadnú vám tak starosti s výberom a so správnym dávkovaním surovín.

Kvalita pripraveného chleba samozrejme závisí predovšetkým od vhodného výberu surovín. Ale v nie menšej miere súvisí aj s dobre zvolenými nástrojmi. Prečo myslíte, že kuchárski majstri si tak potrpia na kuchynskom vybavení? Pretože len s dobrými inštrumentami môžete pripraviť chutný pokrm. Pri domácich pekárňach to platí tiež – dobrý a starostlivý výber je tu nutnosťou. Aby sme vám pomohli a poradili, pripravili sme si pre vás recenzie domácich pekární roku 2017. Spoločne s nimi vám prinášame aj veľký článok,  v ktorom si zhrnieme, čo potrebujete k nákupu vedieť, a na čo by ste sa mali zamerať. Veríme, že spoločnými silami sa nám podarí nájsť vhodný prístroj aj do vašej domácnosti, a že budete spokojní. Ak máte chvíľku čas, môžeme sa rovno pustiť do práce.

back to menu ↑

Rôzne cenové triedy domácich pekární

Domáce pekárne sme si dovolili rozdeliť do niekoľkých kategórií podľa narastajúcej ceny. Cenám domácich pekární sa budeme ešte venovať v závere článku, mali by ste ale hneď na začiatok vedieť, že bežne sú k dispozícii za niekoľko desiatok eur. Tie najlacnejšie a najjednoduchšie môžete nájsť v cenovom pásme do sedemdesiatpäť eur. Stredná trieda domácich pekární stojí od sedemdesiatpäť zhruba do stodvadsať eur, najlepšie modely zoženiete kľudne aj za dvesto alebo dvestopäťdesiat eur. Tam už ide o špičkové modely, ktoré môžu využiť aj profesionáli v reštauráciách alebo bufetoch, ak by mali záujem ponúkať hosťom domáci chlieb.

Cenám domácích pekáren se budeme ještě věnovat ještě v závěru článku, měli byste ale hned na začátek vědět, že běžně jsou k sehnání za několik tisíc korun. Ty nejlevnější a nejjednodušší můžete najít v cenovém pásmu do dvou tisíc korun. Střední třída domácích pekáren stojí od dvou tisíc zhruba do tří tisíc korun, nejlepší modely pak seženete klidně i za pět nebo šest tisíc korun. Tam jde již o špičkové modely, které mohou využít i profesionálové v restauracích nebo bufetech, budou-li mít zájem nabízet hostům domácí chléb.

back to menu ↑

Test domácich pekární do 75 eur

S ohľadom na cenu ide o najlacnejšie modely. Ich prednosťou je predovšetkým nízka a prijateľná cena. Za málo peňazí veľa muziky, ako sa u nás hovorí. Široký výber, prijateľná cena, ale iba priemerné parametre.

Domáce pekárne do 75 eur a ich charakteristika

V tejto triede máte veľmi široký výber a nemusíte sa báť, že by neexistoval model vhodný pre vašu domácnosť. Musíte sa ale zmieriť s tým, že hodnoty hlučnosti aj spotreby sú oproti lepším modelom vyššie a kapacita nádoby na pečenie naopak väčšinou menšia. Dizajnovo väčšinou nebývajú príliš zaujímavé.

Výhody

Nízka cena

Široký výber


Nevýhody

Väčšia hlučnosť

Vyššia spotreba

back to menu ↑

Test domácich pekární od 75 do 120 eur

Táto stredná trieda domácich pekární je zlatou optimálnou cestou medzi kvalitou a cenou. V tejto kategórii sa vám ponúka veľmi široký výber v priaznivom pomere cena/výkon.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Kapacita pečenia Počet programov Cena
1. ETA 7149 90020 Delicca
1300 g 12 Zistiť cenu
2. Concept PC-5060
1300 g 12 Zistiť cenu
3. ETA 2150 90000 Crustum II
1500 g 12 Zistiť cenu
4. Kenwood BM 450
1000 g 15 Zistiť cenu
5. Philco PHBM 7000
1000 g 12 Zistiť cenu

Domáce pekárne od 75 eur do 120 eur a ich charakteristika

Hlučnosť sa pohybuje v prijateľných číslach, spotreba sa väčšinou pohybuje medzi 600 a 850 wattmi a stretnete sa tu s celým radom zaujímavých funkcií. Okrem displeja je to napríklad možnosť odloženého štartu alebo bezlepkového pečenia. Na druhej strane, oproti drahším modelom tu stále niečo chýba.

Výhody

Skvelý pomer medzi cenou a kvalitou

Široký výber

Pekný dizajn


Nevýhody

Modely sú viac-menej priemerné

Maximálna kapacita býva  väčšinou menšia

back to menu ↑

Test domácich pekární od 120 eur

Vo svojej podstate ide o extratriedu domácich pekární. Cenové rozpätie je tu širšie, ako v predchádzajúcich kategóriách – cena sa môže od stodvadsať eur vyšplhať až nad dvesto eur.

Poradie Náhľad Názov Hodnotenie Kapacita pečenia Počet programov Cena
1. Tefal PF 611838
1500 g 19 Zistiť cenu
2 ETA 2147 90020
1400 g 14 Zistiť cenu
3. Panasonic SD ZB 2512 KXE
1400 g 18 Zistiť cenu
5. Sage BBM 800
1250 g 13 Zistiť cenu

Domáce pekárne od 120 eur a ich charakteristika

Ide o výrobky osvedčených výrobcov, ako je Eta, Gorenje alebo Tefal. Pri veľmi dobrej spotrebe a obstojnej hlučnosti ide o kvalitné modely s veľkou kapacitou nádoby na pečenie, kvalitným materiálom a veľkým množstvom programov.

Výhody

Veľké množstvo programov

Menšia spotreba

Pekný dizajn


Nevýhody

Vyššia cena

back to menu ↑

Kto sú najväčší výrobcovia domácich pekární?

Kuchynské vybavenie, tak ako aj ďalšie prístroje vo vašej domácnosti, má svojich osvedčených výrobcov a tradičné značky. Na tomto mieste môžeme spomenúť napríklad Tefal, Kenwood alebo Klarstein. V čom spočíva hlavný rozdiel oproti iným značkám? Hlavne v skúsenostiach a tradícii. Títo výrobcovia pôsobia na trhu dlhodobo, takže výrobné postupy perfektne poznajú a dokážu ich podľa potreby modifikovať. Navyše majú často v ponuke viac druhov daného prístroja, v našom prípade domácich pekární. Plynie z toho, že môžu do výrobných procesov ďaleko viac investovať a venovať sa okrem samotnej montáže aj výskumu nových technológií. O to kvalitnejšie potom výrobky sú. Nechceme vám tvrdiť, že nikto iný ako nami vybrané a popísané značky nevedia kvalitnú domácu pekáreň urobiť, to nie. Ale pri týchto značkách máte šancu, že narazíte na kvalitný model, pomerne väčšiu.

back to menu ↑

Ako vybrať domácu pekáreň? Dôležitý je objem, materiál aj spotreba

Teraz sa dostávame k tej časti nášho článku, ktorá vás asi zaujíma najviac. Tou je prehľad parametrov, podľa ktorých domácu pekáreň vyberať. Predovšetkým si uvedomte, prečo domácu pekáreň kupujete. Aby ste si mohli pripraviť chutný, po domácky upečený chlieb, ktorým perfektne naštartujete alebo naopak zakončíte svoj deň. Ak máte nejakú alergiu alebo obmedzenie, môžete si vďaka domácej pekárni dopriať chutný chlieb bez toho, aby ste ho museli zložito zháňať. Preto sa vždy snažte obstarať si kvalitu a nenechajte sa zmiasť nízkou cenou – najlacnejšie nemusí vždy znamenať najlepšie. Tie lepšie prístroje potom nemusíte využívať len na pečenie, s ich pomocou sa dá pripraviť aj napríklad marmeláda alebo  jogurt. Poďme sa teda pozrieť, podľa čoho vyberať a na čo si treba pri nákupe dať pozor.

Objem nádoby na pečenie určuje veľkosť upečeného chleba

Parametrom číslo jedna, ktorý sa pri domácich pekárňach oplatí sledovať, je objem nádoby na pečenie. Od jej tvaru sa odvíja tvar chleba (a do istej miery aj vaše pohodlie pre jeho vyklápanie) a od jej kapacity tiež jeho veľkosť. Tá závisí na mnohých aspektoch. Jedným z nich je, pre koľko ľudí chcete chleba piecť. Objem nádob domácich pekární, s ktorými sa bežne stretneme na trhu, sa pohybuje v rozmedzí 500 až 1500 gramov. Pre malú domácnosť (manželský pár) vám postačí pekáreň s menšou kapacitou, kľudne okolo 800 gramov. Pre štvorčlennú rodinu už sa ale oplatí kapacita aspoň 1200 gramov. V prípade, že chcete chlieb piecť v reštaurácii alebo v akejkoľvek väčšej prevádzke, kúpte si model s objemom nádoby 1500 gramov a pokojne aj viac, ak takú zoženiete.

Objem nádoby má ale vplyv aj na ďalšie veci – hlavne by ste si mali rozmyslieť, či chcete v pekárni iba piecť chlieb alebo prípadne využívať aj ďalšie jej funkcie. Ak by ste s ňou chceli napríklad zavárať, je tiež potrebné to zohľadniť pri voľbe vhodného objemu nádoby. Na záver sa s vami môžeme podeliť o jednu malú vychytávku, ktorou niektoré pekárne disponujú – majú veľkú nádobu na pečenie, ale v prípade, že potrebujete piecť menší chlieb, je možné ju vymeniť za druhú, rozdelenú na dve polovice. V takom prípade nemusíte využívať nádobu celú, ale len jej časť. Nestane sa vám teda, že by sa napríklad polka chleba musela vyhodiť.

Aký materiál nádoby na pečenie je najvhodnejší?

Ďalším kritériom výberu domácej pekárne, ktoré by ste nemali zabudnúť zhodnotiť, je materiál nádoby na pečenie. V zásade máte na výber z troch druhov – teflón, nerez a keramika, pričom každý z nich je vysoko špecifický a má svoje výhody, ale aj nevýhody.

  • Teflón –chemicky zvaný polytetrafluorethylen (polymér fluorovanéhoethenu), je materiál, ktorý je najmenej náročný na údržbu. V zásade nájdete teflón len na povrchu nádoby, kde tvorí tenkú vrstvu, v hĺbke nájdete iný, tepelne vysoko odolný kov. Výhodou tohto materiálu je malá priľnavosť, vďaka nej sa cesto nepripeká, chlieb ľahko vyklopíte a nádoba sa ľahko čistí. Naopak problémom býva často veľká krehkosť štruktúry – teflón sa ľahko poškriabe a stráca tak svoje pôvodné prirodzené vlastnosti.
  • Nerez – alebo nehrdzavejúca oceľ (typicky oceľ s prímesou chrómu alebo niklu) je typom potravinárskej ocele. Je vysoko odolná proti poškodeniu, má veľkú životnosť a vrstvička oxidu chrómu, ktorá sa tvorí na povrchu nerezu, bráni akejkoľvek korózii. Navyše je nerez lacný a z hľadiska ekologického tiež recyklovateľný. Nevýhodou je, že nie je taký nepriľnavý ako teflón, cesto sa pripeká ľahšie a chlieb sa horšie vyklápa von. Navyše je nerez náchylný k mechanickému porušeniu povrchovej vrstvy a na poškodených miestach môže začať korodovať.
  • Keramika – z uvedených materiálov je najdrahšia, ale zároveň najkvalitnejšia. Tvorí, podobne ako teflón, len povrch nádoby – hlbšie narazíte na kov alebo zliatinu. Ponúka vysokú odolnosť voči vysokým teplotám aj voči poškriabaniu, navyše je nepriľnavá podobne ako teflón. Zo zdravotného hľadiska je úplne bezproblémová. Pri vyklápaní chleba ale musíte dávať pozor, aby vám napríklad nárazom nepraskla. Keramika je síce na povrchu odolná, ale svojou štruktúrou je krehká.

Kvalitné miesiče na dobré premiesenie cesta>

Vo vnútri domácej pekárne nájdete miesiče, ktoré sa starajú o správne premiesenie a premiešanie cesta, aby bol chlieb skutočne chutný. Na trhu sa bežne stretnete s dvomi druhmi pekární – prvý má len jeden miesič, druhý má dva. Bežne sa dočítate, že medzi týmito typmi nie je príliš veľký rozdiel. To je chyba, rozdiel tam je. Jeden miesič zaistí dokonalé premiesenie len v malých nádobách, kam by sa dva háky nevošli. Ale v prípade väčších nádob sa, samozrejme, oplatia miesiče dva. Cesto sa tak premiešava z dvoch smerov, takže je našuchorenejšie a lepšie kysne. S ohľadom na vizuálnu stránku upečeného chleba je výhodou, ak sa dajú miesiče sklopiť – nie je potrebné ich vybrať, len sa nasmerujú tak, aby bochníku nezavadzali. Výhodou je, ak sa dajú odmontovať. Z hľadiska údržby je to jednoduchší spôsob, ako ich následne vyčistiť. V opačnom prípade by ste ich museli čistiť na prístroji a dávať pozor, aby vám do domácej pekárne nezatieklo.

Funkcie a programové vybavenie domácich pekární>

Moderné domáce pekárne potrebujú samozrejme aj nejaké funkčné a programové vybavenie. Na to by sme sa tu radi pozreli. Pre vás je to totiž dôležitý ukazovateľ užitočnosti prístroja. Napríklad by pekárni nemal v žiadnom prípade chýbať časovač. Ten vám umožní odložiť začiatok pečenia, nastaviť ho na určitú hodinu. Ak vložíte do pekárne suroviny, v daný čas sa zopne spínač a vy môžete piecť cez noc, aby ste mali na raňajky hotový čerstvý a teplý chlieb. Má to ale dve obmedzenia – je potrebné uvažovať o hlučnosti pekárne (aby vás v noci nerušila) a tiež o surovinách. Ak rýchlo podliehajú skaze (napríklad vajíčka), potom sa neoplatí odkladať pečenie dlhšie ako o pár hodín. Ďalším obmedzením je, že aj tie najlepšie spotrebiče udržia bochník chleba teplý maximálne hodinu alebo hodinu a pol. Potom už je studený.

V súvislosti s použitím časovača sa vyplatí aj možnosť pokračovania v pečení. Čo sa pod týmto názvom skrýva? Ak pečiete v čase, keď nie ste doma alebo keď spíte, nemáte dohľad napríklad nad výpadkom elektriny. A bolo by hlúpe, keby ste dorazili domov a zistili, že behom dňa vypadla elektrina, chlieb zostal nedopečený a teraz sa môže vyhodiť. Preto pekáreň s touto funkciou dokáže naviazať na prebiehajúci program a pokračovať v pečení. Šikovným pomocníkom býva automatický prisypávač ingrediencií. Využíva sa, ak chcete pridávať sypkú ingredienciu, ako sú napríklad semienka, rasca alebo napríklad hrozienka. Umožňuje to veľmi presné dávkovanie, navyše vám odpadá starosť s tým, aby ste všetko pridali v správnej chvíli. Ďalšie funkcie sú pomerne špeciálne a nie sú také rozšírené. Máme na mysli napríklad nastaviteľné prepečenie kôrky.

Domáca pekáreň, ak má byť variabilná, by mala mať čo najviac programov – pre prípravu rôznych druhov cesta (napríklad na buchty alebo aj na pizzu), dajú sa zohnať aj pekárne s možnosťou prípravy jogurtov, marmelád alebo s funkciou zavárania. Viac o jednotlivých programoch vám povieme vo veľkej kapitole, ktorá sa im venuje, tu by sme chceli iba spomenúť, že pri dobrých modeloch sa počet programov pohybuje okolo desať až dvanásť. Ale tie najlepšie môžu dosiahnuť až pätnásť programov, čo znamená veľmi široké spektrum využitia.

Ovládanie musí byť jednoduché

Domáce pekárne mávajú väčšinou viac ako jeden program na pečenie. To znamená, že potrebujú aj určité ovládanie, pomocou ktorého s nimi budete pracovať. Väčšina dnešných prístrojov má už svoj vlastný displej (z ktorého ľahko vyčítate, v ktorej fáze cyklu pekáreň je alebo koľko času zostáva) a na priľahlom paneli tlačidlá (najčastejšie 6 až 8), pomocou ktorých prepínate. Okrem toho, že by ste si ideálne v obchode mali displej prezrieť a pozrieť sa, ako veľmi svieti, stojí za zamyslenie aj samotná jednoduchosť ovládania. Čím menej tlačidiel a čím podrobnejší popis, tým lepšie. Je dôležité, aby ste sa v pekárni predovšetkým vyznali. Výhodou je, ak vás pekáreň upozorní na niektoré problémy – prehriatie alebo aktuálna porucha, ktorú je nutné vyriešiť.

Rozmery domácej pekárne musia zodpovedať kuchyni

Nie menej dôležité ako ostatné parametre domácich pekární sú ich rozmery. Nejde o malé spotrebiče, takže je dobré vziať do úvahy aj možnosti vašej kuchynskej linky. Vzhľadom k vášmu pohodliu je dobré, ak nemusíte pekáreň prenášať alebo ukladať do skrinky. Jej hmotnosť totiž môže byť 5 až 8 kilogramov, pri veľkých pekárňach s kapacitou blížiacou sa 1800 gramov aj 10 kilogramov. Riešením, ktoré je podľa nás ideálne, je vyhradiť domácej pekárni stabilné miesto na kuchynskej linke. Už pri výbere teda uvažujte o veľkosti pekárne a o tom, či sa vám na linku vôbec vojde.Všeobecne platí, že menšie rozmery majú skôr lacnejšie modely, často len s jedným miesičom a menšou kapacitou. Medzi veľkosťou a cenou neexistuje priama úmera, ale môže to pre vás byť určité vodidlo. K rozmerom nezabudnite pripočítať priestor, ktorý je nutný k otvoreniu horného veka. To je častá chyba – ľudia veľakrát zabudnú k výške pripočítať veko a potom nerozumejú tomu, prečo sa s pekárňou v linke nedá manipulovať.

Spotreba, výkon a príkon – aký je v týchto parametroch rozdiel?

Čo sa týka týchto troch parametrov, bude dobré si ich hneď na úvod roztriediť.

  • Príkon – vyjadruje energiu, ktorú prístroj potrebuje na uvedenie do prevádzky a na svoje fungovanie. V podstate ide o všetku energiu, ktorú pekáreň prijme.
  • Spotreba – zodpovedá elektrickej energii, ktorú domáca pekáreň spotrebuje. Dá sa povedať, že sa rovná príkonu.
  • Výkon – zodpovedá energii, ktorá je spotrebovaná na pečenie chleba. Keďže dochádza vo forme tepla alebo vibrácií k určitým stratám, nebude sa nikdy rovnať príkonu.

Dopredu vás môžeme upokojiť, že sa nedá nijakú závratnú spotrebu od domácej pekárne očakávať. Tým, že nie je v prevádzke dlhodobo, dá sa spotreba prístroja trochu opomenúť. Navyše pretože pečenie chleba trvá od zapnutia pekárne až po vyklopenie chleba niekoľko hodín, na plný výkon beží pekáreň len pri pečení. Spotreba na jedno pečenie sa pohybuje zhruba medzi 0,2 až 0,5 kWh, v závislosti na prístroji, teplote, použitom programe atď. V podstate si môžeme povedať, že je to výrazne menej, ako by spotrebovala veľká rúra, takže aj pečenie v menej šetrnej domácej pekárni znamená úsporu.

Bezpečnosť domácich pekární

Na čo sa často zabúda, to je hľadisko bezpečnosti pri použití domácej pekárne. Ide o to, že by vám mala signalizovať poruchu, ako sme si už uviedli v kapitolke o ovládaní. Prístroj by vám nemal dovoliť zapnutie cyklu na pečenie, ak niečo nie je v poriadku. Tým, že pracuje s vysokou teplotou, mohlo by pri použití pokazeného prístroja dôjsť až k vznieteniu. Rovnako by vám pekáreň mala signalizovať prehriatie, aby ste ju nespálili.Podobne by sme mali pristupovať k bezpečnosti s ohľadom na prevedenie pekárne. Tým, že pracuje s vysokou teplotou, je potrebné dávať pozor na spálenie. Nemalo by teda dochádzať k prehnanému zahrievaniu plášťa – to býva problém predovšetkým pri nerezových pekárňach. Pri plastových pekárňach sa zase nesmie stať, že by došlo k taveniu plášťa. Hlavne ak máte doma malé deti, ktoré rady podobné prístroje skúmajú, by ste mali dávať pozor, aby mal plášť dobrú izoláciu a neprehrieval sa.

Hlučnosť domácich pekární nesmie byť príliš vysoká

Hlučnosť prístroja, to je ďalší z parametrov, ktorý veľmi výrazne ovplyvňuje váš komfort a vaše pohodlie pri práci. Určite nechcete, aby vás pekáreň svojou činnosťou rušila, pretože chlieb väčšinou dáte piecť v čase, keď sa idete pozerať na televíziu alebo napríklad spať. Preto je dobré, ak si úroveň hlučnosti skontrolujete. Čím nižšia, tým samozrejme lepšie. Tým skôr, že domáce pekárne nie sú práve najtichšie spotrebiče. Ich priemerná hlučnosť sa pohybuje medzi 50 a 60 dB. Značka dB v tomto prípade znamená decibely, teda jednotku intenzity generovaného hluku. Navyše je potrebné si uvedomiť, že hladina intenzity zvuku rastie logaritmicky, nie lineárne. Takže rozdiel medzi 40 a 50 decibelmi je oveľa menší a menej značný, ako rozdiel medzi 50 a 60 decibelmi.

Dizajn domácich pekární sa oplatí riešiť

Záverom by sme vám ešte odporučili pozrieť sa na dizajn domácej pekárne a komplexne si ho prejsť. Ako sme si povedali v kapitolke o rozmeroch spotrebiča, tieto prístroje budú mať pravdepodobne pevné miesto na kuchynskej linke. Preto by nemali dizajn kuchyne kaziť, ale mali by so zvyškom vybavenia ladiť. Na výber máte bežne medzi nerezom a bielym plastom. Oboje je pomerne univerzálne a voľba je iba na vás. Navyše hrá úlohu aj celkové prevedenie pekárne – ich veľkosť, členitosť alebo ovládanie. To všetko jej dizajn ovplyvňuje.

Veľkou výhodou býva priehľadné okienko na veku pekárne. Máte potom prehľad o tom, ako celý cyklus prebieha. Teda v akej je fáze, ako je ďaleko a či náhodou nie je niečo zle. Zvlášť sa oplatia aj protisklzové nožičky, aby ste si nemohli ťažkú a horúcu pekáreň zhodiť na nohu. Na záver ešte posledný zdanlivý detail, a tým je dĺžka prívodného kábla. Ak bude príliš dlhý, bude sa vám motať pod ruky a bude pri práci hroziť jeho prepálenie alebo prerezanie. Naopak, príliš krátky kábel obmedzuje výber umiestnenia domácej pekárne. Skúste si teda dopredu premyslieť, kam chcete pekáreň umiestniť, zmerajte si jej vzdialenosť od zásuvky a podľa toho zhodnoťte, aká vhodná pre vás dĺžka kábla je.

Obsah balenia domácej pekárne

Ak si kúpite domácu pekáreň, nebude v balení sama. Niektoré pekárne bývajú dodávané s príslušenstvom (samozrejme vrátane návodu na použitie). To typicky tvorí:

  • Okrúhla forma navyše
  • Odmerka
  • Háčik na vyťahovanie miesičov
  • Náhradné miesiče

back to menu ↑

Programové vybavenie domácich pekární

Domáce pekárne súčasnosti sú oproti starším modelom na úplne inej úrovni. Rozdiel je hlavne v množstve programov, ktoré svojou prítomnosťou zvyšujú univerzalitu a variabilitu prístroja. Čím viac programov, tým lepšie, prirodzene. Ale nestačí sledovať len množstvo, dobré je, ak si ich starostlivo prejdete a zhodnotíte aj ich rozmanitosť. Ak vám pekáreň dáva 20 programov pečenia chleba,  rozhodne sa menej oplatí ako pekáreň s 10 programami, ktorá však urobí tiež jogurt alebo zaváraninu. Ak vás zaujíma, ako v tomto ohľade vyberať, odporúčame napísať si, aké funkcie od domácej pekárne očakávate a tým sa riadiť. Skrátka, hľadať podľa potrebného programového vybavenia, a čokoľvek ďalšie brať ako pridanú hodnotu. Aby sme vám výber uľahčili, vypísali sme tu niekoľko najužitočnejších programov, s ktorými sa môžete stretnúť.




back to menu ↑

Konečný verdikt

V tejto chvíli sme prešli celý výber až do konca. Myslíme si ale, že bude vhodné prejsť celý výber ešte raz od začiatku až do konca, aby ste mali zhrnutie na jednom mieste. Najprv bude dobré, keď si sadnete a zamyslíte sa, pre koľko ľudí chcete chlieb piecť a či od pekárne čakáte aj niečo iné (napríklad prípravu džemov alebo jogurtov). Potom sa môžete pustiť do výberu. Prejdite si jednotlivé kategórie a ich charakteristiky a vyberte tú, ktorá vám najviac zodpovedá. Následne sa oplatí pozrieť sa na jednotlivé značky domácich pekární a vybrať tie, do ktorých sa nemusíte báť investovať. Môžeme tu menovať tradičných výrobcov, ako je Tefal, Gorenje alebo Kenwood.

Následne by ste mali pristúpiť k samotnému výberu. Najprv sa pozrite na kapacitu a materiál nádoby na pečenie. Ideálny je teflón, je ale potrebné sa oň dobre starať. Kapacita sa potom odvíja od množstva ľudí, pre ktorých budete piecť. Dopredu uvažujte tiež o množstve miesičov – ak nebudete musieť cesto pripravovať sami, ale urobí to pekáreň, ušetríte čas aj energiu. Potom môžete pokračovať na ovládanie. To by malo byť jednoduché, zároveň by vám ale mala pekáreň ponúknuť dostatok funkcií a toľko programov, koľko potrebujete. Úplným základom je dnes napríklad časovač alebo pamäť, vďaka ktorej sa pekáreň aj pri výpadku prúdu zapne v tej časti programu, v ktorej bola vypnutá a môže v cykle pokračovať ďalej. Zaujímať by vás mala aj hlučnosť prístroja, jeho spotreba či výkon.

Na záver sa pozrite na celkové prevedenie pekárne – vezmite do úvahy bezpečnosť, vzhľad, rozmery, ale napríklad aj prítomnosť protisklzových nožičiek a dĺžku elektrického kábla. To všetko má na bezpečnosť a komfort pri práci veľký vplyv. Ak ste došli až sem a pekáreň vám vyhovuje, zostáva posledná vec a tou je cena. V tejto chvíli máte vybranú kvalitnú domácu pekáreň a už len stačí cenu trochu porovnať s inými modelmi danej cenovej hladiny. Ak nie je prístroj predražený alebo naopak podozrivo lacný, môžete ho s pokojným svedomím kúpiť.

back to menu ↑

Domáce pekárne – na akých cenových hladinách ich nájdeme?

Cenové relácie, v ktorých zoženieme kvalitné domáce pekárne, sú zhruba od štyridsať do dvesto eur. Pod spodnú hranicu by ste chodiť nemali, dobrý prístroj za tak málo peňazí nezoženiete (ak áno, bude pravdepodobne starý alebo vyrobený z lacného a nekvalitného materiálu). Je lepšie pripraviť si aspoň tých štyridsať eur, pretože ten bude mať nižšiu spotrebu, lepší výkon a hlavne aj vyššiu životnosť. S rastúcou cenou potom pribúdajú programy a funkcie, ktoré vám pekáreň ponúka. Objem, dá sa povedať, rastie tiež, naopak klesá hlučnosť a do istej miery aj spotreba. My sme v našich recenziách domáce pekárne rozdelili do troch pásiem.

  • Kategória do sedemdesiatpäť eur vám ponúka tie úplne najlacnejšie modely. Často staršie, menšie a väčšinou len s jedným miesiacim hákom. Na hranici sedemdesiatpäť eur sa pohybujú modely, ktoré majú miesiče dva, ale majú malý počet programov a nedisponujú väčším množstvom funkcií – sú skôr jednoduché a určené čisto na pečenie chleba.
  • Kategória od sedemdesiatpäť do stodvadsať eur vám ponúka veľmi široké spektrum prístrojov. Malé aj veľké, s jedným aj dvomi miesiacimi hákmi, navyše často v peknom nerezovom prevedení. Výhodou je lepšia izolácia plášťa, väčšia programová vybavenosť a menšia hlučnosť. S ohľadom na funkcie týchto modelov vám môžeme povedať, že vám umožnia viac ako len pečenie chleba – prípravu jogurtov, džemov, marmelád či pečenie mäsa.
  • Kategória nad stodvadsať eur zahŕňa všetky, akékoľvek drahé domáce pekárne, ktoré sú vyrobené z kvalitného materiálu, ich dizajn je premyslený a sú vybavené množstvom programov a prídavných funkcií. Sú síce drahšie, ale majú dobrú kapacitu a sú použiteľné aj vo väčšej prevádzke, napríklad v reštauráciách. Navyše umožňujú, tak ako predchádzajúce kategórie, nie len pečenie chleba, ale aj prípravu ďalších pokrmov.

back to menu ↑

Ako upiecť skvelý domáci chlieb?

Keď už máte vybranú domácu pekáreň, dovoľte nám, aby sme vám odovzdali aj pár osvedčených rád, tipov a trikov, týkajúcich sa toho, ako ju použiť. Dobrý chlieb sa neupečie sám a aj tá najlepšia domáca pekáreň vám bude nanič, keď to sami nebudete vedieť. Príprava chleba má totiž svoje pravidlá, ktoré by sme si teraz dovolili vám odovzdať.

Suroviny vybírejte pečlivě

Predovšetkým je potrebné vyberať starostlivo suroviny. Môžete si zaobstarať dopredu namiešanú, kupovanú zmes, ktorú ale neodporúčame. Je nákladná, nikdy neviete, čo do nej kto použil a hlavne – nedochutíte si ju podľa svojich potrieb a chutí. Ideálne je, ak varíte z vlastnej zmesi, ktorú časom doladíte do dokonalosti. V tom prípade je ale potrebné siahnuť po kvalitných surovinách. Aj keď môže byť trochu drahšia, kúpte si dobrú hladkú múku, ideálne s vyšším podielom lepku. Cesto bude pružnejšie a nadýchanejšie. Niekedy sa stretnete s tým, že v obchode budú mať priamo múku, označenú ako chlebovú. Tá je ideálna.

Podľa druhu múky sa rozlišujú druhy chleba – žitný, pšeničný, bezlepkový, kukuričný a tak ďalej. Ďalšou vecou, ktorú je potrebné dobre vybrať, je droždie. To by malo byť čerstvé, inak nebude účinkovať. Dátum, uvedený na etikete, si preto dopredu skontrolujte. Veľmi chúlostivé bývajú tiež vajíčka, ktoré možno nepoužijete do chleba, ale napríklad do žemlí alebo rožkov určite. Ideálne sú tie zo slovenských chovov, prípadne zahraničné, ale overené a skontrolované. Čokoľvek ďalšie, s čím sa rozhodnete experimentovať (syr, olivy, huby,…) postačí skontrolovať, či to nie je skazené.

Pár receptů, které se vám budou hodit…

Aby sme vám na začiatok trochu pomohli, pripravili sme pre vás pár najbežnejších receptov, na ktoré sa ľudia pýtajú. Máme ale na úvod jednu poznámku, týkajúcu sa dávkovania – pomer surovín závisí veľmi na ich kvalite, je možné, že sa vo vašom prípade bude trochu líšiť. Ak budete chcieť pripraviť väčší chlieb, môžete si množstvo vydeliť alebo vynásobiť podľa potreby. Posledná vec sa týka programov – my sa držíme najbežnejšieho označenia, ale to sa môže model od modelu líšiť. Berte na to, prosím, ohľad.

Pšenično-žitný chlieb – recept

Tým najbežnejším, čo si budete v domácej pekárni pripravovať, bude najskôr žitný, pšeničný alebo kombinovaný chlieb. Čo je naň potrebné?

  • 400 ml cmaru
  • 200 g žitnej múky
  • 300 g pšeničnej múky
  • 2 lyžičky soli
  • Lyžička cukru
  • 2 lyžice oleja
  • Lyžička celej rasce
  • Lyžička drvenej rasce
  • Pol lyžičky chlebového korenia
  • Štvrť lyžičky sušených kvasníc
  • Lyžica otrúb, tekvicových alebo slnečnicových semienok

Suroviny vložíme (ideálne v danom poradí) do pekárne, s výnimkou poslednej odrážky a necháme cesto vymiešať. Keď je hotové, môžeme ho posypať otrubami alebo semienkami, aby bol chlieb chutnejší. Zvolíme program chlieb – malý – stredná kôrka (podľa modelu a vašich priorít samozrejme môže byť aj iný) a necháme piecť.

Celozrnný chlieb – recept

Celozrnný chlieb je pomerne častým výsledkom vášho snaženia s domácou pekárňou. Je o niečo zdravší, ako ten klasický. Potrebujete naň:

  • 400 ml pitnej vody
  • 1 tabletu celaskonu
  • 500 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 100 g žitnej celozrnnej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • 1 lyžičku drveného feniklu
  • 1 lyžičku droždia
  • 1 lyžičku slnečnicových, sezamových, ľanových a tekvicových semien, prípadne žitných klíčkov

Všetky ingrediencie vložte v stanovenom poradí do pekárne (okrem poslednej odrážky). Nechajte cesto poriadne premiešať a až keď bude hotové, nasypte na chlieb semienka a klíčky. Pečte na program celozrnný – malý – stredná kôrka, prípadne si nájdite program, ktorý vám bude vyhovovať viac.

Rožky a žemle – recept

Nie každý z nás má rád chlieb. Hlavne deti ocenia skôr rožky. Na tie si teda pripravte:

  • 300 ml vody
  • 300 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 kg hladkej múky
  • Lyžicu soli
  • Lyžičku cukru
  • Lyžičku droždia
  • 1 vajce a 50 ml osolenej vody

Okrem poslednej odrážky to celé vložte do domácej pekárne a pripravte si vláčne a ťahané cesto. To potom nechajte nakysnúť. Následne si cesto rozdeľte a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Potom máte dve možnosti – buď urobíte rožky a sformujete žemle alebo si upečiete chlebový bochník z cesta na rožky. V prvom prípade vložte rožky na plech, potrite vajcom rozšľahaným so slanou vodou a pečte 12 až 15 minút, prípadne nechajte cesto piecť v pekárni (čo je ale menej obvyklé).

Mazanec – recept

Prečo si v domácej pekárni neupiecť sladký veľkonočný mazanec? Samozrejme, že sa to dá, len nebude mať typický tvar. Ak vám to ale nevadí, môžeme začať. Pripravte si:

  • 100 g masla
  • 550 g polohrubej múky
  • 350 ml mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • Lyžičku soli
  • Lyžičku droždia
  • Hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, čokoľvek čo do mazanca chcete dať

Všetky ingrediencie, okrem poslednej odrážky, vložíme do pekárne. Hrozienka, orechy a mandle sa dovnútra nasypú, keď je cesto hotové. Necháme premiešať a nastavíme program klasik-malý-svetlý, prípadne obdobu.

Talianska pizza – recept

Ak máte pokročilejšiu pekáreň, môžete sa pustiť aj do cesta na pizzu. Tú samozrejme v pekárni neupečiete, ale prípravou cesta ušetríte veľa času a práce. Pripravte si:

  • 400 g hladkej múky
  • 50 ml olivového oleja
  • 200 ml vlažnej vody
  • Pol lyžičky droždia
  • Lyžičku soli
  • Lyžičku cukru

To všetko sa vloží do pekárne a nechá spracovávať, kým nevznikne mäkké a jemné cesto. To potom stačí nechať nakysnúť, rozdeliť na bochníčky a vytvarovať na placky (ľubovoľnej výšky, aká vám na pizzu vyhovuje). Tie sa dochutia podľa toho, čo máte na pizze radi a dajú piecť (ideálne do rúry, domáca pekáreň by nestačila).

Nejčastější chyby spojené s pečením chleba

Aby bol výsledok vášho snaženia dobrý, je potrebné sa vyvarovať niektorých bežných chýb. Napríklad často sa stáva, že je chlieb nedopečený. Alebo naopak, že je kôrka tvrdá, pripálená, ale stred ešte surový. Môže za to zle nastavený program alebo teplota. Preto si vždy nastavenie radšej ešte raz skontrolujte predtým ako pekáreň zapnete. Druhá vec, ktorá pomáha, je dodržovať maximálny objem nádoby a nepreplňovať ju (dá sa to, ale na úkor kvality chleba). Druhou vecou, ktorá by sa nemala stávať, je aby sa chlieb prepadával. To už nie je chyba pekárne, ale prípravy cesta – je príliš vlhké, je v ňom veľa droždia alebo je zle vymiesené. Tu odporúčame nabudúce venovať príprave viac pozornosti.

Na čo by ste mali dať pozor, to je vzhľad chleba. Ľudia často namietajú, že chlieb z obchodu vyzerá výrazne lepšie ako chlieb z domácej pekárne. Majú pravdu – v domácich chleboch bývajú diery po miesičoch, bochník je vysoký, nezaberá takú plochu a väčšinou má dole inú kôrku ako hore. To však nie je chyba, je to dané odlišným spôsobom prípravy. A potom záleží iba na vás či dáte viac na vizuálny dojem alebo sa pridržíte domáceho chleba, ktorý síce vyzerá horšie, ale chutí o to lepšie.

Pevne veríme, že ste s našou pomocou vybrali naozaj dobrú a užitočnú domácu pekáreň, ktorá vám bude dobre slúžiť. Prajeme vám teda veľa príjemných chvíľ pri domácom chlebe a niekedy nabudúce, pri nákupe elektrospotrebičov, zase dovidenia.

Domáce pekárne
Ohodnoťte článok