Najlepšie domáce pekárne roku 2023

  • Ušetřite si peniaze aj nervy pri výbere najvhodnejšej domácej pekárne.
  • Zvoľte si na základe kapacity, počtu programov, spotreby a pomeru cena/kvalita.
  • Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.

Domáce pekárne bez pozadia

Víťazi testu:

Do 80 eurOd 80 do 115 eurOd 115 eur
Gorenje BM910WII ETA 2150 90000 Crustum II Tefal PF 611838
badge-price
badge-performance
badge-quality
94%
95%
97%
Zistiť cenu

Naša recenzia

Zistiť cenu

Naša recenzia

Zistiť cenu

Naša recenzia

  • Funkcie odloženého štartu a udržania teploty
  • Jednoducho premiestniteľná
  • Bohatá programová zásoba
  • Možnosť voľby z 2 hmotností chleba
  • Ľahká manipulácia, prívetivé ovládanie
  • Zvláda všetky základné činnosti
  • Ľahká údržba
  • Bohatá funkčná ponuka
  • Kapacita aj pre veľké domácnosti
  • Väčší počet nádob
  • Pre veľké rodiny malá kapacita nádoby
  • Pri dlhšom výpadku neobnoví program
  • Menší počet funkcií
  • V menšej domácnosti môže byť veľká kapacita nepraktická
  • Nemá program na prípravu jogurtu

Úvod

Domáce pečenie zažíva v posledných rokoch obrovský rozvoj – domáci chlieb má svoje kúzlo, krásne vonia a je výrazne chutnejší. V neposlednom rade vám ponúka príležitosť dochutenia presne podľa vášho gusta. Dá to trochu viac práce, než ísť do obchodu, ale za tú chuť a vôňu to stojí. Ľahko môžete pripraviť aj špeciálne druhy chleba, napríklad bezlepkový. Piecť môžete buď v rúre (v takom prípade vás odkazujeme na náš test rúr 2020), alebo v domácej pekárni. Tie celý proces podstatne zjednodušujú. Pravdaže, bochník chleba z domácej pekárne sa od kupovaného bude mierne líšiť, ale to nemusí byť na škodu. Jeho kvalita bude závisieť nielen na kvalite použitých surovín a vašej šikovnosti, ale aj na kvalite prístroja. Starostlivý výber je nutnosťou. Preto sme pre vás spísali náš veľký test domácich pekární 2020. Okrem najlepších domácich pekární a ich recenzií sme sa v ňom zamerali aj na výrobcov a na otázku „Ako vybrať domácu pekáreň“. (Zdroj: Vaření.cz)

späť do menu ↑

Rôzne cenové triedy domácich pekární

Domáce pekárne sme pre potreby testu rozdelili do niekoľkých kategórií podľa rastúcej ceny. Tá sa bežne pohybuje v rade pár desiatok eur. Je to vypovedajúce kritérium – s cenou pribúdajú programy, rastie kapacita, mierne sa zlepšujú hodnoty spotreby, výkonu aj celková kvalita. Cenové pásma sú tri:

  • Do 80 eur – najlacnejšie prístroje, ktoré majú o niečo horšie vlastnosti, ale odporúčame ich, ak chcete ušetriť. Keď sa vyrovnáte s niektorými kompromismi, uspokoja vás. Pre náročnejších užívateľov ale nebudú stačiť.
  • Od 80 do 115 eur – stredná trieda domácich pekární, ktorá obvykle ponúka najlepší pomer cena/výkon, a ktorá bude dostatočná pre potreby najväčšieho množstva užívateľov.
  • Od 115 eur – v tejto triede zoženiete najpokročilejšie prístroje, často s väčšou kapacitou, a hlavne s väčším počtom funkcií a programov. Ak vám nevadia vyššie investície, dáva to pekárni väčšie využitie.

späť do menu ↑

Test domácich pekární do 80 eur

V tejto triede zoženiete prevažne jednoduchšie modely. Rozdiel oproti drahším domácim pekárňam spočíva hlavne v o niečo nižšej kapacite (obvykle do 1 000 g), často menšej funkčnej a programovej výbave a trochu pomalšiemu pečeniu. Navyše musíte v tejto kategórii vyberať starostlivo, aby ste nekúpili prestarnutý prístroj, ktorý len rokmi stratil na cene.

PoradieNáhľadNázovHodnoteniePríkonKapacita pečeniaPočet programovCena
1. Gorenje BM910WII
550 W 900 g 15 Zistiť cenu

Naša recenzia

2. ECG MH 910
900 W - g 10 Zistiť cenu
3. ECG PCB 82120
850 W 1000 g 12 Zistiť cenu
4. ETA 8149 90000
600 W 1250 g 12 Zistiť cenu
5. Sencor SBR 1040WH
550 W 900 g 10 Zistiť cenu

späť do menu ↑

Víťaz testu: Gorenje BM 910 WII

Rozmery: 21,8 x 29,7 x 29,2 cm |Hmotnosť: 3,5 kg | Počet nádob: 1 | Kapacita nádoby: 900 g | Počet hnetacích hákov: 1 | Príkon: 550 W | Počet programov: 15 | Odložený štart: až 13 h | Udržanie teploty: až 1 h

Gorenje BM 910 WII

Výhody

Funkcie odloženého štartu a udržania teploty

Jednoducho premiestniteľná

Bohatá programová zásoba

Možnosť voľby z 2 hmotností chleba

Možnosť voľby úrovne prepečenej kôrky


Nevýhody

Pre veľké rodiny malá kapacita nádoby

Pri dlhšom výpadku neobnoví program

Nižší výkon

Domáca pekáreň Gorenje BM 910 WII je z nášho pohľadu zaslúžene tou najlepšou lacnou verziou. Jedná sa o veľmi podarený model, ktorý má pekne prevedený dizajn a kvalitné spracovanie. Jednoducho v nej pripravíte vynikajúci chlieb a iné pečivo podľa vašich predstáv a tiež pochutiny ako je džem alebo jogurt. Pekáreň s 550W výkonom má bohatú programovú ponuku (až 15 programov), ktorú môžete nájsť a nastaviť na  LCD displeji, ktorý ukazuje aj dĺžku trvania jednotlivých programov. Nad displejom sa nachádza okienko, vďaka ktorému môžete kontrolovať priebeh pečenia. Pekáreň má hmotnosť 3,5 kg, takže jej premiestnenie nie je nič náročné. Jej súčasťou je jedna vyberateľná nádoba o kapacite 900 g, ktorá je vyrobená z nepriliehavého povrchu. V nastavení si môžete zvoliť z dvoch veľkostí bochníka (750 g a 900 g) a tiež úroveň zhnednutia kôrky. Pečenie chleba si môžete odložiť až o 13 hodín a pokiaľ dôjde ku krátkemu výpadku (do 10 minút) elektrickej energie, pekáreň bude po obnovení pokračovať v nastavenom pečení. Ďalšími vlastnosťami, ktoré stoja za zmienku sú udržanie teploty až po dobu 1 hodiny, bezlepkový program a rýchly program. Z nášho pohľadu sa jedná o kvalitnú pekáreň za veľmi slušnú cenu, ktorú určite odporúčame.

Zistiť cenu
Logo Gorenje

Programová ponuka: základný, francúzsky, celozrnný, rýchly, sladký, bezlepkový, cesto, hnetenie, torta, sendvič, špecialita, zaváranina, jogurt, pečenie, domáci

späť do menu ↑

Test domácich pekární od 80 do 115 eur

Táto stredná trieda domácich pekární je zlatou optimálnou cestou medzi kvalitou a cenou. V tejto kategórii sa vám ponúka veľmi široký výber s priaznivým pomerom cena/výkon. Obvykle dosahujú kapacitu aj 1 500 g, majú bohatšiu programovú a funkčnú výbavu a pečenie s nimi je oveľa šikovnejšie.

PoradieNáhľadNázovHodnoteniePríkonKapacita pečeniaPočet programovCena
1. ETA 2150 90000 Crustum II
850 W 1000 - 1500 g 12 Zistiť cenu

Naša recenzia

2. Delimano Joy
550 W 750 g 12 Zistiť cenu
3. DOMO B 3963
550 W 1000 g 12 Zistiť cenu
4. Gorenje BM 1210 BK
800 W 1200 g 12 Zistiť cenu
5. Tefal PF 220838
650 W 1000 g 17 Zistiť cenu
6. ETA Harmony II Black ETA214990021
850 W 1500 g 12 Zistiť cenu

späť do menu ↑

Víťaz testu: ETA 2150 90000 Crustum II

Rozmery: 42,5 x 31 x 28 cm | Hmotnosť: 5,7 kg | Počet nádob: 1 | Kapacita nádoby: 1 500 g | Počet miesiacich hákov: 2 | Príkon: 850 W | Počet programov: 12 | Odložený štart: až 15 h | Udržanie teploty: až 1 h

ETA 2150 90000 Crustum II 450x450

Výhody

Ľahká manipulácia, prívetivé ovládanie

Zvláda všetky základné činnosti

Ľahká údržba

Dobrý pomer cena/výkon


Nevýhody

Menší počet funkcií

Pekáreň s najlepším pomerom ceny a kvality je podľa nás ETA 2150 90000 Crustum II. Ako prvú by sme chceli zmieniť kapacitu nádoby na pečenie až 1 500 g – to je dostatočné aj do väčšej domácnosti. Využíva dva miesiace háky, takže práca je efektívnejšia. Ovládať ju môžete cez ovládací panel s displejom, ktorý vás informuje o priebehu. Na výber máte z troch veľkostí chleba (1 000, 1 250 a 1 500 g), troch nastavení prepečenosti kôrky a celkom 12 programov. To nie je veľa, ale pokryje to potreby väčšiny zákazníkov. Zvládnete v nej piecť chlieb (vrátane bezlepkového), pripraviť džem alebo jogurt, ale niektoré špeciality chýbajú (je na vašom zvážení, aký veľmi veľký je to problém). Čiastočne to vyvažuje prítomnosť programu „vlastné“, ktorý vám umožní nastavenie urobiť ručne. Okrem toho sa dá pečenie odložiť až o 15 hodín, pekáreň drží teplo až 60 minút a disponuje pamäťou pri výpadku prúdu. Údržba aj manipulácia s ňou je ľahká. Naše hodnotenie? Ak sa zmierite s absenciou niektorých pokročilých programov a chcete nájsť veľmi dobrú pekáreň za výhodnú cenu, toto je ideálna voľba.

Zistiť cenu
Logo Eta

Programy: Klasik, rýchly, sladký, celozrnný, bezlepkový, cesto, miesenie, torta, džem, jogurt, pečenie, vlastný.

späť do menu ↑

Test domácich pekární od 115 eur

Najvyššia trieda domácich pekární. Budete sa síce musieť zmieriť s vyššou vstupnou investíciou (ktorá ale zriedka presiahne 200 eur), zato však dostanete prístroj, ktorý je bohato funkčne vybavený, často veľkokapacitný (1 500 g je bežných, výnimočne môže mať pekáreň aj dve nádoby na pečenie) a podstatne pokročilejší. Musíte si spočítať, či u vás doma nájde taká pekáreň využitie, a ak áno, jej kúpu zvážiť.

PoradieNáhľadNázovHodnoteniePríkonKapacita pečeniaPočet programovCena
1. Tefal PF 611838
1600 W 1500 g 19 Zistiť cenu

Naša recenzia

2 ETA Duplica Vital Plus 2147 90020
815 W 1400 g 14 Zistiť cenu
3. Tefal PF 610138
1600 W 1500 g 16 Zistiť cenu
4. WMF KULT X
450 W 750 g 12 Zistiť cenu
5. ETA Delicca II 7149 90030
850 W 1500 g 12 Zistiť cenu
6. Panasonic SD ZB 2512 KXE
550 W 600 g 17 Zistiť cenu

späť do menu ↑

Víťaz testu: Tefal PF 611838

Rozmery: 47 x 37 x 29 cm | Hmotnosť: 7,9 kg | Počet nádob: 4 | Kapacita nádoby: 1 500 g | Počet miesiacich hákov: 2 | Príkon: 1 600 W | Počet programov: 19 | Odložený štart: až 15 h | Udržanie teploty: až 1 h

Výhody

Bohatá funkčná ponuka

Kapacita aj pre veľké domácnosti

Väčší počet nádob

Tichý chod

Pečenie je rýchle


Nevýhody

V menšej domácnosti môže byť veľká kapacita nepraktická

Nemá program na prípravu jogurtu

Najvyššiu kategóriu u nás ovládla domáca pekáreň Tefal PF 611838. Tá síce vyžaduje trochu vyššiu vstupnú investíciu, ale ak máte na pekáreň nároky, tak vám ich bezo zvyšku splatí. Predovšetkým – k dispozícii máte hneď 4 nádoby na pečenie pre rôzne druhy pečiva, to zďaleka nie je bežné. Okrem tých je súčasťou balenia aj ďalšie pekárske príslušenstvo. Pre prácu využíva hneď 2 miesiace háky. Ovládanie je pomerne prehľadné, hlavne vďaka rozšírenému displeju, s ktorým budete mať neustále prehľad. K dispozícii máte tri nastavenia hmotnosti (750, 1 000 a 1 500 g) a tri stupne prepečenosti kôrky. Nechýba, samozrejme, odložený štart až o 15 hodín, udržanie teploty až 60 minút a pamäť pri výpadku prúdu až 7 minút.

Zistiť cenu

Programová ponuka pekárne Tefal PF 611838 je veľmi široká – pozostáva z 19 programov a vydá na samostatný odsek. Okrem základných programov na pečenie chleba (bezlepkový, sladký, celozrnný), v nej nájdete napríklad možnosť piecť domáce bagety, ciabatty alebo žemle. Okrem pečiva ide o programy na prípravu koláčov, cestovín, džemu či kysnutého cesta (naopak, oproti iným pekárňam, nie je súčasťou program na prípravu jogurtu). Podľa nás ide asi o najpokročilejšiu domácu pekáreň na trhu, a ak vás netrápia financie, určite bude dobrou voľbou.

Tefal

Programy: Bagety, ciabatta, grissini, chlieb pide, toastový, malý sladký, žemle, základný, francúzsky, celozrnný, sladký, rýchly, bezlepkový, chlieb bez soli, len pečenie, kysnuté cesto, cestoviny, koláč, džem

späť do menu ↑

Kto sú najväčší výrobcovia domácich pekární?

Každé kuchynské vybavenie má svojich osvedčených výrobcov a tradičné značky. V čom spočíva hlavný rozdiel oproti iným značkám? Hlavne v skúsenostiach a tradícii. Títo výrobcovia pôsobia na trhu dlhodobo, takže výrobné postupy perfektne poznajú a dokážu ich podľa potreby modifikovať. Môžu do výrobných procesov oveľa viac investovať a venovať sa okrem samotnej montáže aj výskumu nových technológií. O to kvalitnejšie potom výrobky sú. Pozrime sa teda na popredných výrobcov domácich pekární.

späť do menu ↑

Ako vybrať domácu pekáreň?

Teraz sa dostávame k otázke výberu domácej pekárne. Predovšetkým si uvedomte, prečo domácu pekáreň kupujete. Čo od nej očakávate? Pečenie chleba je základ, ale ponúknuť vám môže oveľa viac – pečenie bieleho alebo sladkého pečiva, prípravu džemu alebo marmelád či jogurtu. Prvou vecou, ktorú by ste mali urobiť, je krátke zamyslenie, čo by pekáreň mala vedieť pre koľko ľudí budete piecť. Všeobecne sa prístroje vo väčšine parametrov príliš nelíšia, hlavné rozdiely sú v kapacite a programovej výbave. Na tie sa zamerajte predovšetkým.

Kapacita nádoby na pečenie určuje veľkosť chleba

Jedným z hlavných parametrov výberu je kapacita nádoby na pečenie. Od jej tvaru sa odvíja tvar chleba a od jej kapacity zase veľkosť. Voľba závisí na mnohých aspektoch. Jedným z nich je, pre koľko ľudí chcete chlieb piecť. Objem sa bežne pohybuje v rozmedzí 500 až 1 500 g a mal by zodpovedať vašim potrebám.

  • Jednotlivec/pár – bohato vám postačí pekáreň s malou kapacitou, pokojne okolo 500 až 600 g.
  • Trojčlenná rodina – ani tu nie sú nároky na kapacitu príliš veľké, malo by vám vystačiť zhruba 800 až 900 g.
  • Štvorčlenná rodina – tu už je minimom kapacita 1 000 g, aby boli všetci spokojní.
  • Veľké rodiny – čím viac členov je v domácnosti, tým väčšie sú nároky, odporúčame pokojne 1 500 g.
  • Reštaurácie, bufety – do prevádzky sa hodia veľkokapacitné (často profi) domáce pekárne, ktoré majú kapacitu aj 2 000 g.

Objem nádoby má ale vplyv aj na ďalšie veci – hlavne by ste si mali rozmyslieť, či chcete v pekárni len piecť chlieb, alebo prípadne využívať aj ďalšie jej funkcie. Ak by ste s ňou chceli napríklad zavárať, je tiež potrebné to zohľadniť pri voľbe vhodného objemu nádoby. Vo veľkej nádobe sú tiež výhodou dva miesiče miesto jedného. Na záver by sme ešte mali povedať, že rad pekární vám dnes umožňuje výber z viacerých veľkostí bochníku (obvykle troch), napríklad 500 g/750 g/1 000 g, čím sa oveľa ľahšie prispôsobíte potrebám domácnosti.

velkost-domacej-pekarne
material-pekarne

Aký materiál nádoby na pečenie je najvhodnejší?

Ďalším dôležitým kritériom výberu je materiál nádoby na pečenie. V zásade máte na výber z troch druhov – teflón, nerez a keramika, pričom každý z nich je vysoko špecifický a má svoje výhody, ale aj nevýhody.

  • Teflón – chemicky polytetrafluorethylen, materiál, ktorý je najmenej náročný na údržbu. Nájdete ho na povrchu nádoby, kde tvorí tenkú vrstvu, v hĺbke je potom iný, tepelne vysoko odolný kov. Výhodou tohto materiálu je nepriľnavosť, vďaka ktorej sa cesto nepripeká, chlieb ľahko vyklopíte a nádoba sa ľahko čistí. Naopak, problémom býva často krehkosť štruktúry – teflón sa ľahko poškriabe a stráca tak svoje pôvodné prirodzené vlastnosti.
  • Nerez – alebo nehrdzavejúca oceľ (oceľ s prímesou chrómu alebo niklu) býva typom potravinárskej ocele. Je vysoko odolná proti poškodeniu, má veľkú životnosť a vrstvička oxidu chrómu na povrchu bráni akejkoľvek korózii. Navyše je nerez lacný a z hľadiska ekologického tiež recyklovateľný. Nevýhodou je, že nie je taký nepriľnavý ako teflón, cesto sa pripeká ľahšie a chlieb sa horšie vyklápa von. Navyše môže pri narušení povrchovej vrstvy na poškodených miestach začať korodovať.
  • Keramika – z uvedených materiálov je najdrahšia, ale zároveň najkvalitnejšia. Tvorí, podobne ako teflón, len povrch nádoby – hlbšie narazíte na kov alebo zliatinu. Ponúka vysokú odolnosť voči vysokým teplotám aj voči poškriabaniu, navyše je nepriľnavá podobne ako teflón. Pri vyklápaní chleba ale musíte dávať pozor, aby vám napríklad nárazom nepraskla. Keramika je síce na povrchu odolná, ale svojou štruktúrou je krehká.

Kvalitné miesiče na dobré premiesenie cesta

Vo vnútri domácej pekárne nájdete miesiče, ktoré sa starajú o správne premiesenie a premiešanie cesta, aby bol chlieb skutočne chutný. Na trhu sa bežne stretnete s dvomi druhmi pekární – prvý má len jeden miesič, druhý má dva. Bežne sa dočítate, že medzi týmito typmi nie je príliš veľký rozdiel. To je chyba, rozdiel tam je. Jeden miesič zaistí dokonalé premiesenie len v malých nádobách, kam by sa dva háky nevošli. Ale v prípade väčších nádob, sa, samozrejme, oplatia miesiče dva. Cesto sa tak premiešava z dvoch smerov, takže je našuchorenejšie a lepšie kysne. S ohľadom na vizuálnu stránku upečeného chleba je výhodou, ak sa dajú miesiče sklopiť – nie je potrebné ich vybrať, len sa nasmerujú tak, aby bochníku nezavadzali. Výhodou je, ak sa dajú odmontovať. Z hľadiska údržby je to jednoduchší spôsob, ako ich následne vyčistiť. V opačnom prípade by ste ich museli čistiť na prístroji a dávať pozor, aby vám do domácej pekárne nezatieklo.

miesic1
meisic2

Programové vybavenie domácich pekární

Pre využitie domácej pekárne je okrem kapacity a s ňou spojených parametrov dôležitá tiež programová výbava. Tá musí pokryť vaše potreby, inak by ste pekáreň kupovali zbytočne. Dávno už neplatí, že domáca pekáreň je vhodná len na pečenie chleba, dnešná programová výbava býva omnoho širšia (a príklady jednotlivých programov uvádzame nižšie).

Obvykle pozostáva z viac než 10 programov (pri lacnejších modeloch je často 12, pri drahších pokojne aj 19 programov). Čím variabilnejšia ponuka, tým univerzálnejšie využitie. Okrem chlebových programov sa často stretnete aj s programami na rôzne druhy bieleho pečiva, ciest (na pizzu, cestoviny a ďalšie), prípravu marmelád a džemov, jogurtov alebo funkcií zavárania. Čo všetko je pre vás dôležité, do toho nemôžeme hovoriť a ponecháme to na vašom zvážení. Avšak, odporúčame sa na programovú výbavu zamerať, prezrieť si ju a starostlivo zhodnotiť, nakoľko zodpovedá vašim očakávaniam a potrebám. Prípadne, ak by vám nevyhovovala, skúsiť hľadať ďalej. (Zdroj: Choice.com.au)

K čomu všetkému slúži domáca pekáreň




Ovládanie musí byť jednoduché

Domáce pekárne mávajú väčšinou viac ako jeden program na pečenie. To znamená, že potrebujú aj určité ovládanie, pomocou ktorého s nimi budete pracovať. Väčšina dnešných prístrojov má už svoj vlastný displej (z ktorého ľahko vyčítate, v ktorej fáze cyklu pekáreň je alebo koľko času zostáva) a na priľahlom paneli tlačidlá (najčastejšie 6 až 8), pomocou ktorých prepínate. Okrem toho, že by ste si ideálne v obchode mali displej prezrieť a pozrieť sa, ako veľmi svieti, stojí za zamyslenie aj samotná jednoduchosť ovládania. Čím menej tlačidiel a čím podrobnejší popis, tým lepšie. Je dôležité, aby ste sa v pekárni predovšetkým vyznali. Výhodou je, ak vás pekáreň upozorní na niektoré problémy – prehriatie alebo aktuálna porucha, ktorú je nutné vyriešiť.

Rozmery domácej pekárne musia zodpovedať kuchyni

Nie menej dôležité ako ostatné parametre domácich pekární sú ich rozmery. Nejde o malé spotrebiče, takže je dobré vziať do úvahy aj možnosti vašej kuchynskej linky. Vzhľadom k vášmu pohodliu je dobré, ak nemusíte pekáreň prenášať alebo ukladať do skrinky. Jej hmotnosť totiž môže byť 5 až 8 kilogramov, pri veľkých pekárňach s kapacitou blížiacou sa 1800 gramov aj 10 kilogramov. Riešením, ktoré je podľa nás ideálne, je vyhradiť domácej pekárni stabilné miesto na kuchynskej linke. Už pri výbere teda uvažujte o veľkosti pekárne a o tom, či sa vám na linku vôbec vojde.Všeobecne platí, že menšie rozmery majú skôr lacnejšie modely, často len s jedným miesičom a menšou kapacitou. Medzi veľkosťou a cenou neexistuje priama úmera, ale môže to pre vás byť určité vodidlo. K rozmerom nezabudnite pripočítať priestor, ktorý je nutný k otvoreniu horného veka. To je častá chyba – ľudia veľakrát zabudnú k výške pripočítať veko a potom nerozumejú tomu, prečo sa s pekárňou v linke nedá manipulovať. (Zdroj: Which.co.uk)

Spotreba, výkon a príkon – aký je v týchto parametroch rozdiel?

Čo sa týka týchto troch parametrov, bude dobré si ich hneď na úvod roztriediť

  • Príkon – vyjadruje energiu, ktorú prístroj potrebuje k uvedeniu do chodu a ku svojmu fungovaniu.
  • Spotreba – zodpovedá elektrickej energii, ktorú domáca pekáreň spotrebuje. Dá sa povedať, že zodpovedá príkonu.
  • Výkon – zodpovedá energii, ktorá je využitá na pečenie chleba. Nikdy nezodpovedá príkonu stopercentne.

Dopredu vás môžeme upokojiť, že nemôžete očakávať veľkú spotrebu. Tým, že nie je v prevádzke dlhodobo, môžete spotrebu prístroja trochu opomínať. Navyše, napriek tomu, že pečenie chleba trvá od zapnutia pekárne až po jeho vyklopenie niekoľko hodín, na plný výkon beží pekáreň len pri pečení. Spotreba na jedno pečenie sa pohybuje zhruba medzi 0,2 až 0,5 kWh, v závislosti na prístroji, teplote, použitom programe, atď. V podstate si môžeme povedať, že je to výrazne menej, než by spotrebovala veľká rúra, takže aj pečenie v menej šetrnej domácej pekárni znamená úsporu. Navyše tiež platí, že čím väčší je výkon pekárne, tým rýchlejšie sa chlieb upečie.

Bezpečnosť predovšetkým

Na čo sa často zabúda, to je hľadisko bezpečnosti. Ide jednak o to, že by vám pekáreň mala signalizovať poruchu. Prístroj by vám nemal dovoliť zapnutie pečúceho cyklu, ak niečo nie je v poriadku. Tým, že pracuje s vysokou teplotou, mohlo by pri použití pokazeného prístroja dôjsť až k vznieteniu. Rovnako by vám pekáreň mala signalizovať prehriatie. Obdobne by ste mali pristupovať k bezpečnosti s ohľadom na prevedenie pekárne. Tým, že pracuje s vysokou teplotou, je potrebné dávať pozor na spálenie. Nemalo by teda dochádzať k prehnanému zahrievaniu plášťa – to býva problém predovšetkým pri nerezových pekárňach. Pri plastových pekárňach sa zase nesmie stať, že by došlo k taveniu plášťa. Hlavne, ak máte doma malé deti, ktoré rady podobné prístroje skúmajú, by ste mali dávať pozor, aby mal plášť dobrú izoláciu a neprehrieval sa. Uzamknutie ovládacieho panelu je taktiež výhodou, eliminuje sa tak riziko nechceného zásahu do pečenia.

Hlučnosť nesmie byť príliš vysoká

Hlučnosť prístroja, to je ďalší z parametrov, ktoré veľmi výrazne ovplyvňujú váš komfort a pohodlie pri práci. Určite nechcete, aby vás pekáreň svojou činnosťou rušila, pretože chlieb väčšinou dáte piecť v čase, kedy sa idete pozerať na televízor, alebo napríklad spať. Preto je dobré, ak si úroveň hlučnosti postrážite. Čím nižšia, tým, samozrejme, lepšia. Tým skôr, že domáce pekárne nie sú práve najtichšie spotrebiče. Ich priemerná hlučnosť sa pohybuje medzi 50 a 60 dB. (Zdroj: BreadMachinePros.com)

Dizajn domácich pekární sa oplatí riešiť

Na záver by sme vám ešte odporučili pozrieť sa na dizajn domácej pekárne. Ako sme si povedali v kapitolke o rozmeroch spotrebiča, tieto prístroje budú mať pravdepodobne pevné miesto na kuchynskej linke. Preto by nemali dizajn kuchyne kaziť, ale mali by so zvyškom vybavenia ladiť. Na výber máte bežne medzi nerezom a čiernym alebo bielym plastom. Oboje je pomerne univerzálne a voľba je len na vás. Navyše hrá úlohu aj celkové prevedenie pekárne – jej veľkosť, členitosť alebo ovládanie. To všetko jej dizajn ovplyvňuje.

Veľkou výhodou býva priehľadné okienko vo veku pekárne. Máte potom prehľad o tom, ako celý cyklus prebieha. Zvlášť sa oplatia aj protišmykové nožičky, aby ste si nemohli ťažkú a horúcu pekáreň zhodiť na nohu. Na záver ešte posledný zdanlivý detail, a tým je dĺžka prívodného kábla. Ak bude príliš dlhý, bude sa vám motať pod ruky, a tak bude hroziť jeho prepálenie alebo prerezanie. Naopak, príliš krátky kábel obmedzuje výber umiestnenia domácej pekárne. Skúste si teda dopredu premyslieť, kam chcete pekáreň umiestniť, zmerajte si jej vzdialenosť od zásuvky a podľa toho zhodnoťte, aká je pre vás vhodná dĺžka kábla.

späť do menu ↑

Funkčná výbava pekární

Ak ste čítali pozorne naše recenzie, určite ste si všimli, že okrem programov sme sa v nich venovali aj funkčnej výbave jednotlivých domácich pekární. Tá je totiž dôležitá pre ľahké a komfortné využitie pekární. Ak by pekárni chýbali niektoré základné funkcie, ktoré v tejto kapitole spomenieme a vysvetlíme, bola by to pre jej chod značná komplikácia. (Zdroj: GoodHousekeeping.com)


späť do menu ↑

Finálny verdikt

Myslíme si, že na tomto mieste bude vhodné celý výber ešte raz zrekapitulovať. Najprv bude dobré, keď si sadnete a zamyslíte sa, pre koľko ľudí chcete chlieb piecť čo od pekárne čakáte (len pečenie chleba, alebo aj niečo iné, napríklad prípravu džemov alebo jogurtov?). Potom sa môžete pustiť do výberu. Celkom zásadné je pre vás, čo pekáreň ponúka, a aká je jej kapacita. To rozhoduje o konečnom využití. Skontrolujte si, či vám vybraná domáca pekáreň postačí, a či pokryje vaše potreby. Následne sa môžete zamerať na ďalšie parametre, z tých dôležitejších spomíname materiál nádoby na pečenie (my by sme ich podľa kvality zoradili v poradí keramika – teflón – nerez) a bezpečnosť. Pekáreň pracuje s veľkým teplom, a to je treba sledovať. Obdobne sú z hľadiska bezpečnosti výhodou protišmykové nožičky.

Čo ďalej? Zaujímavý je pre vás údaj o počte miesičov. Jeden stačí, ale dva sú výhodou, cesto sa lepšie a rýchlejšie pripraví. Z hľadiska prevádzky je dôležitý dobrý výkon, prijateľná spotreba, ľahké ovládanie a čo najmenšia hlučnosť, aby vás prístroj za chodu nerušil. Z hľadiska funkcií musíme zmieniť časovač/odložený štart (ideálne aspoň o 12 hodín), pamäťovú funkciu či nastavenie prepečenosti a veľkosti chleba. Na záver už zostáva zhodnotiť len veľkosť a hmotnosť pekárne (aby sa vám s ňou dobre manipulovalo, a aby ste mali priestor na jej skladovanie), a ak vám na ňom záleží, tak aj dizajn. To je zhruba všetko, čo k výberu potrebujete. Hlavné sú skrátka funkcie a kapacita.

späť do menu ↑

Najčastejšie kladené otázky


Ktoré domáce pekárne sú najlepšie?


„Pred výberom domácej pekárne si určite zmapujte trh a dobre si premyslite, akú veľkú domácu pekáreň na chlieb si chcete zadovážiť, ako často ju budete používať a koľko do nej plánujete investovať. Veľmi kvalitná domáca pekáreň sa dá zohnať zhruba od 75 do 120 eur. Modely v cenovej kategórii do 75 eur odporúčame pre menej náročných, ktorí nechcú kupovať veľkú a drahú domácu pekárničku, ktorá by doma zaberala veľa priestoru. Najvyššia trieda domácich pekární nad 120 eur je spojená s vyššou vstupnou investíciou. Ideálna bude domáca pekáreň Eta či domáca pekáreň Tefal. Celkom zásadné pre domácu pekáreň sú funkcie, kapacita a počet hákov, ktoré sa starajú o dostatočné vymiesenie a premiešanie cesta, aby bol chlieb chutný. Viac tipov, ako vybrať najlepšiu domácu pekáreň pre vaše potreby, nájdete tu.“


Akú zvoliť kapacitu domácej pekárne?


„Pred výberom domácej pekárne si predovšetkým uvedomte, čo od nej očakávate a ako často ju plánujete používať. Kapacita nádoby na pečenie následne určuje veľkosť chleba a tvar nádoby zase tvar chleba; oboje sú jedny z hlavných parametrov pri ich výbere a podrobne sme ich rozoberali v rámci nášho testu. Voľba závisí na mnohých aspektoch. Jedným z nich je, pre koľko ľudí plánujete piecť chlieb. Objem domácej pekárne sa pohybuje medzi 500 až 1 500 g. Pre domácnosti s menším počtom osôb úplne postačí domáca pekáreň s malou kapacitou okolo 500 až 600 g, pre štvorčlennú rodinu odporúčame kapacitu okolo 1 000 g (to spĺňa napríklad pekáreň Eta Crustum). Objem nádoby má vplyv aj na to, či v nej plánujete pripravovať len domáci chlieb, alebo prípadne využívať aj jej ďalšie funkcie. Pokiaľ by ste v domácej pekárni chceli napríklad zavárať a pripravovať domácu marmeládu, je potrebné voliť vhodný objem nádoby. “


Domáca pekáreň s jedným hákom alebo domáca pekáreň s dvomi hákmi?


„Vo vnútri domácej pekárne sa nachádzajú miesiče, vďaka ktorým je cesto dobre premiešané a vláčne a samotný chlieb po upečení dobre chutí. Ako vyzerajú a aké máte pri nákupe možnosti sme bližšie rozoberali v našom článku, tu len stručne. Na trhu sa bežne stretnete s dvomi druhmi pekární, domáca pekáreň s jedným alebo dvomi hákmi/miesičmi. Medzi nimi sú zásadné rozdiely. Jeden hák zaistí dokonalé premiesenie v menšej nádobe domácej pekárne, kam by sa z technologického hľadiska dva háky nevošli. V prípade väčších nádob domácich pekární sa určite oplatia dva miesiče. Cesto premiešajú z dvoch smerov, je kyprejšie a lepšie kysne. Čo sa týka vizuálnej stránky upečeného chleba, je výhodou, pokiaľ sa dajú miesiče sklopiť. Riešením je domáca pekáreň so sklopnými hákmi. Zaujímavým riešením je, pokiaľ sa háky dajú odmontovať a z hľadiska údržby ich ľahšie vyčistíte.“


Z akého materiálu by mala byť nádoba na pečenie?


„Na trhu nájdete celkom tri druhy domácich pekární podľa materiálu nádoby. S tým vám viac poradí náš článok, kde sa problematike jednotlivých materiálov viac venujeme. Domáca pekáreň s teflónovou nádobou je najmenej náročná na údržbu. Výhodou je nepriľnavosť, vďaka ktorej upečený chlieb ľahko vyklopíte. Teflón sa bohužiaľ ľahko poškriabe a môže stratiť svoje pôvodné vlastnosti. Domáca pekáreň s keramickou nádobou je najdrahšia a súčasne najkvalitnejšia. Keramická nádoba ponúka odolnosť voči vysokým teplotám aj poškriabaniu a je nepriľnavá. Pri vyklápaní chleba ale musíte dávať pozor, aby vám po náraze nepraskla. Povrch keramiky je odolný, ale krehký. Naopak domáca pekáreň s nerezovou nádobou je odolná proti poškodeniu, má veľkú životnosť a vrstva oxidu chrómu na povrchu bráni akejkoľvek korózii. Ide o lacný a recyklovateľný variant. Nerez nie je taký nepriľnavý ako teflón, cesto sa ľahšie pripečie a chlieb sa horšie vyklápa von.“


Čo všetko vie upiecť domáca pekáreň?


„Domáce pekárne dnes vedia viac, ako len domáci chlieb, typicky aj ďalšie domáce pečivo, domáci jogurt alebo domácu marmeládu. Chlieb z domácej pekárne chutí najlepšie čerstvý a vďaka funkcii odloženého štartu (štandardom býva minimálne 13 až 15 hodín) si môžete odložiť začiatok pečenia tak, aby ste ráno po prebudení mali hotový čerstvý a ešte teplý domáci chlieb. Recept na domáci chlieb nájdete kdekoľvek na internete a tie najosvedčenejšie uvádzame aj v našom článku. Odporúčame nespoliehať sa na hotové zmesi, ale z múky určenej priamo na pečenie domáceho chleba si pripraviť vlastný chutný domáci žitný, celozrnný, toastový, pšeničný, alebo bezlepkový chlieb. Ideálne s použitím čerstvého droždia. V domácej pekárni si môžete okrem chleba pripraviť aj pizzu alebo biele pečivo. Okrem toho domáca pekáreň prináša možnosť zavárania a prípravy domácich marmelád, džemov alebo jogurtov.“


Ako upiecť domáci chlieb?


„Na internete aj sociálnych sieťach nájdete mnoho receptov na lahodný domáci žitný, pšeničný, celozrnný, toastový alebo bezlepkový chlieb. Cesto už za vás dokonale vymiesi a pripraví domáca pekáreň. Všetko závisí len na vašich preferenciách a chutiach. Recept na domáci chlieb vrátane presného pomeru surovín a postupu nájdete napríklad v našom článku. V prvom rade určite vyberajte len kvalitné suroviny. Ideálne je pracovať s vlastnou zmesou, ktorú si postupne vyladíte k dokonalosti. Kúpte si kvalitnú múku, vďaka ktorej bude cesto pružnejšie a nadýchanejšie. Ideálna je priamo chlebová múka, určená na domáce recepty na chlieb. Ďalšia vec, ktorú je nutné dobre vybrať, je čerstvé droždie. Starostlivo preto skontrolujte dátum uvedený na etikete. Nadýchaný domáci chlieb s čerstvým droždím bude určite jasným favoritom. Okrem týchto základných surovín môžete pridať napríklad olivy, syr, huby,… Zo začiatku určite odporúčame držať sa receptu na domáci chlieb a moc neexperimentovať. Časom si potom nájdete svoju vlastnú cestu.“


späť do menu ↑

Ako upiecť skvelý domáci chlieb?

Záverom vám chceme odovzdať pár osvedčených rád, tipov a trikov ohľadom jej použitia. Dobrý chleba sa neupečie sám a ani tá najlepšia domáca pekáreň vám bude k ničomu, keď to sami nebudete vedieť. Príprava chleba má totiž svoje pravidlá, ktoré vám teraz chceme odovzdať. (Zdroj: Recepty.cz)

Suroviny vyberajte starostlivo

Predovšetkým je potrebné vyberať starostlivo suroviny. Môžete si zaobstarať dopredu namiešanú, kupovanú zmes, ktorú ale neodporúčame. Je nákladná, nikdy neviete, čo do nej kto použil a hlavne – nedochutíte si ju podľa svojich potrieb a chutí. Ideálne je, ak varíte z vlastnej zmesi, ktorú časom doladíte do dokonalosti. V tom prípade je ale potrebné siahnuť po kvalitných surovinách. Aj keď môže byť trochu drahšia, kúpte si dobrú hladkú múku, ideálne s vyšším podielom lepku. Cesto bude pružnejšie a nadýchanejšie. Niekedy sa stretnete s tým, že v obchode budú mať priamo múku označenú ako chlebovú. Tá je ideálna.

Podľa druhu múky sa potom rozlišujú druhy chleba – ražný, pšeničný, bezlepkový, kukuričný a tak ďalej. Ďalšou vecou, ktorú je potrebné dobre vybrať, je droždie. To by malo byť čerstvé, inak nebude účinkovať. Dátum, uvedený na etikete, si preto vopred skontrolujte. Veľmi chúlostivé bývajú tiež vajíčka. Ideálne sú tie zo slovenských chovov, prípadne zahraničné, ale overené a skontrolovaná. Čokoľvek ďalšie, s čím sa rozhodnete experimentovať (syr, olivy, huby, …) postačí skontrolovať, či to nie je pokazené.

Pár receptov, ktoré sa vám budú hodiť…

Aby sme vám na začiatok trochu pomohli, pripravili sme pre vás pár najbežnejších receptov, na ktoré sa ľudia pýtajú. Máme ale na úvod jednu poznámku, týkajúcu sa dávkovania – pomer surovín závisí veľmi na ich kvalite, je možné, že sa vo vašom prípade bude trochu líšiť. Ak budete chcieť pripraviť väčší chlieb, môžete si množstvo vydeliť alebo vynásobiť podľa potreby. Posledná vec sa týka programov – my sa držíme najbežnejšieho označenia, ale to sa môže model od modelu líšiť. Berte na to, prosím, ohľad.

TIP: Pšenično-ražný chlieb

Tým najbežnejším, čo si budete v domácej pekárni pripravovať, bude pravdepodobne ražný, pšeničný alebo kombinovaný chlieb. Budete potrebovať:

400 ml cmaru | 200 g ražnej múky | 300 g pšeničnej múky | 2 lyžičky soli | lyžička cukru | 2 lyžice oleja | lyžička celej rasce | lyžička drvenej rasce | 1/2 lyžičky chlebového korenia | 1/4 lyžičky sušených kvasníc | lyžica otrúb, tekvicových alebo slnečnicových semienok

Suroviny vložte (ideálne v danom poradí) do pekárne, s výnimkou semienok a nechajte cesto zamiešať. Akonáhle je hotové, môžete ho posypať otrubami alebo semienkami, aby bol chlieb chutnejší. Zvoľte program chlieb – malý – stredná kôrka (podľa modelu a vašich priorít samozrejme môže byť aj iný) a nechajte piecť.

TIP: Celozrnný chlieb

Celozrnný chlieb je pomerne častým výsledkom vášho snaženia s domácou pekárňou. Je o niečo zdravší, než ten klasický. Potrebujete na naň:

400 ml pitnej vody | 1 tabletu celaskónu | 500 g pšeničnej celozrnnej múky | 100 g ražnej celozrnnej múky | 2 lyžičky soli | lyžičku cukru | lyžičku drvenej rasce | lyžičku drveného feniklu | lyžičku droždia | lyžičku slnečnicových, sezamových, ľanových a tekvicových semien, prípadne ražných klíčkov

Všetky ingrediencie vložte v stanovenom poradí do pekárne (okrem semienok / klíčkov). Nechajte cesto poriadne premiešať, a až keď bude hotové, nasypte na chleba semienka a klíčky. Pečte na program celozrnný – malý – stredná kôrka, prípadne si nájdite nastavenie, ktoré vám bude vyhovovať viac.

celozrnny-chlieb
TIP: Rožky a žemle

Nie každý z nás má rád chleba. Najmä deti ocenia skôr rožky. Na tie si pripravte:

300 ml vody | 300 ml mlieka | 100 ml oleja | 1 kg hladkej múky | lyžicu soli | lyžičku cukru | lyžičku droždia | 1 vajce a 50 ml osolenej vody

Okrem vajec a osolenej vody všetko vložte do domácej pekárne a pripravte si vláčne a ťažné cesto. To potom nechajte nakysnúť. Následne si cesto rozdeľte a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Potom máte dve možnosti – buď umotáte rožky a sformujete žemle, alebo si upečiete chlebový bochník z rohlíkového cesta. V prvom prípade vložte rožky na plech, potrite vajcom rozšľahaným so slanou vodou a pečte 12 až 15 minút, v druhom nechajte cesto piecť podobne, ako sa pečie chleba.

Najčastejšie chyby spojené s pečením chleba

Aby bol výsledok vášho snaženia dobrý, je potrebné sa vyvarovať niektorých bežných chýb. Napríklad často sa stáva, že je chlieb nedopečený. Alebo naopak, že je kôrka tvrdá, pripálená, ale stred ešte surový. Môže za to zle nastavený program alebo teplota. Preto si vždy nastavenie radšej ešte raz skontrolujte predtým, ako pekáreň zapnete. Druhá vec, ktorá pomáha, je dodržovať maximálny objem nádoby a nepreplňovať ju (dá sa to, ale na úkor kvality chleba). Druhou vecou, ktorá by sa nemala stávať, je, aby sa chlieb prepadával. To už nie je chyba pekárne, ale prípravy cesta – je príliš vlhké, je v ňom veľa droždia alebo je zle vymiesené. Tu odporúčame nabudúce venovať príprave viac pozornosti.

Na čo by ste mali dať pozor, to je vzhľad chleba. Ľudia často namietajú, že chlieb z obchodu vyzerá výrazne lepšie ako chlieb z domácej pekárne. Majú pravdu – v domácich chleboch bývajú diery po miesičoch, bochník je vysoký, nezaberá takú plochu a väčšinou má dole inú kôrku ako hore. To však nie je chyba, je to dané odlišným spôsobom prípravy. A  záleží iba na vás, či dáte viac na vizuálny dojem, alebo sa pridržíte domáceho chleba, ktorý síce vyzerá horšie, ale chutí o to lepšie.

Pevne veríme, že ste s našou pomocou vybrali naozaj dobrú a užitočnú domácu pekáreň, ktorá vám bude dobre slúžiť. Prajeme vám teda veľa príjemných chvíľ pri domácom chlebe a niekedy nabudúce, pri nákupe elektrospotrebičov, zase dovidenia.