Víťazi testu:
|
|
|
|
Obsah článku
Výčapné zariadenie, skvelá vec pre každého milovníka piva. Samozrejme, na čapované pivo si môžete zájsť do reštaurácie, ale pokiaľ chcete k tomu aj grilovať či urobiť rodinnú oslavu, je vždy lepšie mať po ruke výčapné zariadenie. Zadovážiť si ho môžete od pár stoviek eur po niečo vyše tisíc eur, vždy záleží na tom, čo všetko také výčapné zariadenie dokáže. Najdôležitejšie, na čo sa zameriavame tiež v našej recenzii je, či má výčapné zariadenie dostatočne veľký chladiaci výkon, aby sa zo zábavnej párty s dobrým pivom nestalo nudné čakanie, kedy „tá mizerná haraburda začne chladiť“. Rovnako sa venujeme aj tomu, či má výčapné zariadenie zabudovaný kompresor, alebo bude potrebné použiť externý.
Aby sa vaše čapované pivo stalo medzi známymi a kamarátmi hitom, môžete si prečítať tiež tipy, ako správne načapovať pivo a ako sa vyhnúť chybám, ktoré sú pri čapovaní najčastejšie. Dobre načapované pivo s bohatou penou je ozajstné umenie, tak ho pred grilovačkou rozhodne nepodceňujte. Rovnako tak si môžete prejsť druhy čapovania piva, čím môžete kamarátov ohromiť. Pokiaľ uvažujete nad kúpou výčapného zariadenia, rozhodne by ste si mali prečítať náš test. Poradí vám vo všetkých ohľadoch a vy si tak budete môcť zohnať také výčapné zariadenie, ktoré bude zodpovedať vašim potrebám. Nebude chladiť ani primálo, ani priveľa, bude pre vaše potreby celkom postačujúce a zároveň nebudete platiť za niečo, čo vlastne ani nevyužijete.
Test výčapných zariadení do 400 eur
Pokiaľ sa pozrieme na výčapné zariadenia do 400 eur, môžeme si všimnúť, že ich chladiaci výkon sa pohybuje okolo 20 litrov vychladeného zlatistého moku za hodinu. Zároveň tieto výčapné zariadenia nie sú vybavené kompresorom.
Náhľad | Názov | Skóre | Doba chladenia | Kompresor | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|
Klarstein Beerkules | Doba chladenia: 4 hodiny 4 hodiny | Kompresor: Nie Nie | Zistiť cenu Naša recenzia | |||
Klarstein Skal | Doba chladenia: 19 – 21 hodín 19 – 21 hodín | Kompresor: Nie Nie | Zistiť cenu Naša recenzia | |||
Bomann BZ 6029 CB | Doba chladenia: 16 hodín 16 hodín | Kompresor: Nie Nie | Zistiť cenu Naša recenzia |
Víťaz testu:
Klarstein Beerkules
Výhody
- Na chladenie používa kompresor
- Doba chladenia iba 4 hodiny
- Manuálne nastavenie teploty
Nevýhody
- Vysoká cena
- Manuál v cudzích jazykoch
Výčapné zariadenie Klarstein Beerkules vám prinesie dokonalý zážitok v podobe dokonale vychladeného piva. Je kompatibilný so všetkými druhmi 5 litrových súdkov, vrátane tých, ktoré už majú vstavaný výčapný systém. Na chladenie používa kompresor, v tom je rozdielny od ostatných modelov, no doba chladenia je značne kratšia, iba 4 hodiny. To sa však podpísalo na vyššej hlučnosti, ale 25 decibelov stále nie je až taký závratný údaj. Na tlakovanie používa CO2 kartuše, tlak CO2 je nastaviteľný a tak dosiahnete optimálnu penu. Regulovať môžete aj teplotu a to buď pomocou šiestich prednastavených teplôt (2, 4, 6, 8, 10 a 12 °C) alebo manuálne s tlačidlami plus a mínus po jednom stupni. K tomu vám poslúži aj LED displej.
Aby ste sa vyhli nepríjemnému prekvapeniu v podobe prázdneho súdka, disponuje indikátorom hladiny, ktorý poskytuje informácie o zostávajúcom množstve piva. V balení nájdete okrem samotného zariadenia a misky na odkvapkávanie, ktorá je mimochodom ľahko odnímateľná a umývateľná, aj tri CO2 kartuše a tri adaptéry pre súdky so vstavaným výčapným systémom. Jediné, čo nás zamrzelo, bol manuál v cudzích jazykoch. Používateľ, ktorý nemá skúsenosti s podobným zariadením, môže mať problém. Cena vystúpila vyššie, no je porovnateľná s kvalitou.
Počet kohútov: | 1 |
Doba chladenia: | cca 4 hodiny |
Príkon: | 120 W |
Hlučnosť: | < 60 dB, vonkajší hluk: < 25 dB |
Napájanie: | 220 – 240 V |
Rozmery: | 27,2 x 47 x 48 cm |
Hmotnosť: | 11 kg |
2. miesto
Klarstein Skal
Výhody
- Vhodný na všetky 5 litrové súdky
- Kartuše sú súčasťou balenia
- Je tichý
Nevýhody
- Kartuše je potrebné meniť po každom súdku
Dodávku správne vychladeného piva na vašej záhradnej párty vám zabezpečí výčapné zariadenie Klarstein Skal. Je určené na pripojenie všetkých 5 litrových súdkov. Ten správny tlak dosiahnete tlakovým systémom CO2 plynových kartuší, tri kartuše nájdete hneď v balení. Tu upozorňujeme, že jedna kartuša vám vystačí iba na jeden súdok, takže ak chystáte veľkú akciu, myslite na to, že si kartuše musíte zaobstarať do zásoby. Súdky Heineken CO2 nepotrebujú, takže súčasťou balenia je aj vhodný pripájací adaptér.
O chladenie piva sa postará integrovaný termoelektrický chladiaci systém, ktorý súdok vychladí na teplotu 2, 4, 6, 8, 10 alebo 12 °C, záleží len na vás, akú teplotu nastavíte, na to vám poslúžia dve tlačidlá plus a mínus. Výkon chladenia zlepšíte pridaním 0,8 litra vody priamo do zariadenia, vložíte súdok a po pripojení hadičiek a CO2 kartuše si vychutnáte pivo ako z reštaurácie. Je navyše celkom tichý, čo si pochvaľujú aj spotrebitelia. Chladenie je dosť zdĺhavý proces, pri tomto modeli trvá 19 až 21 hodín. Pre lepší prehľad vám poslúži aj LCD displej. Odkvapkávacia miska je ľahko vyberateľná, takže ju môžete pokojne umyť. Dizajn zariadenia je veľmi elegantný a štýlový, vybrať si môžete dokonca z dvoch variantov prevedenia, buď nerezový so strieborným kohútom alebo čierny so zlatým kohútom. Obstarávacia cena nie je vysoká, výčap výborne plní svoju úlohu.
Počet kohútov: | 1 |
Doba chladenia: | 19 – 21 hodín |
Počet teplôt: | 6 |
Napájanie: | 220 – 240 V |
Rozmery: | 44 x 28 x 46 cm |
Hmotnosť: | 6,8 kg |
3. miesto
Bomann BZ 6029 CB
Výhody
- Integrované chladenie
- Nastaviteľný tlak a teplota
- Jednoduché ovládanie
Nevýhody
- Vyššia cena
Na tretie miesto sa dostalo výčapné zariadenie Bomann BZ 6029 CB. Rovnako ako prvý model, aj tento je vhodný pre všetky 5 litrové súdky, kvôli súdku Heineken je k zariadeniu dodávaný adaptér, pretože ten má už integrované CO2. Samozrejmosťou sú aj tri kusy CO2 kartuší. Súdok ukryjete priamo do vnútra výčapu, ktorého dizajn pôsobí elegantne a čisto vďaka nerezu. Optimálnu penu na svojom pive dosiahnete pomocou nastaviteľného tlaku a teplotu si taktiež môžete regulovať podľa potreby od 2 do 12 °C a na to vám poslúži LED displej a tlačidlá s označením plus a mínus. Ovládanie je úplne jednoduché, zvládne ho každý. Narazenie súdka je tiež zvládnuteľné.
Oceňujeme nerezový odkvapkávač, ktorý sa vďaka materiálu ľahko umýva. Celkovo je zariadenie tiché, nenarúša priebeh oslavy a vďaka kompaktným rozmerom vám nezaberie veľa miesta. Ak máme porovnať tento model s druhým, nelíšia sa takmer ničím, no Bomann je o niečo drahší. Doba chladenia je približne 16 hodín pri teplote 23 °C, čo je priemerný čas. Pravidelná údržba a starostlivosť by mala byť samozrejmosťou, je potrebné preplachovať zariadenie vodou vždy na konci dňa, teda po poslednom použití a to sa netýka len tohto modelu, ale všetkých zariadení, predídete tak znehodnoteniu piva.
Počet kohútov: | 1 |
Rozmery: | 27,5 x 47,5 x 49,5 cm |
Hmotnosť: | 6 kg |
Výkon: | 65 W |
Napájanie: | 220 – 240 V |
Doba chladenia: | cca 16 hodín |
Test výčapných zariadení od 400 eur
Výčapné zariadenia od 400 do 750 eur ponúkajú slušný chladiaci výkon, objavujú sa tu tiež výčapné zariadenia s dvomi kohútmi. Môžu byť vybavené kompresorom, takže sa nemusíte vôbec o nič starať, ale nájdu sa aj také, ktoré kompresor nemajú, no ponúkajú dobrý výkon.
Náhľad | Názov | Skóre | Chladiaci výkon | Kompresor | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|
Lindr Kontakt 40/K Green Line | Chladiaci výkon: 35 – 50 l/hod 35 – 50 l/hod | Kompresor: Áno Áno | Zistiť cenu Naša recenzia | |||
Lindr Pygmy 25 | Chladiaci výkon: 25 l/hod 25 l/hod | Kompresor: Nie Nie | Zistiť cenu Naša recenzia | |||
Lindr Pygmy 20/K Green Line | Chladiaci výkon: 20 l/hod 20 l/hod | Kompresor: Áno Áno | Zistiť cenu Naša recenzia |
Víťaz testu:
Lindr Kontakt 40/K Green Line
Výhody
- Vysoký výkon
- Zabudovaný kompresor
- Dva kohúty pre komfortné čapovanie
Nevýhody
- Vyššia cena
- Príslušenstvo je potrebné kúpiť samostatne
Ako víťaza sme zvolili výčapné zariadenie Lindr Kontakt 40/K Green Line. Rozhodli sme sa tak na základe jeho výkonu, ceny a kvality. Výkonom spĺňa najvyššie požiadavky domáceho používateľa, cena je síce vyššia, no zodpovedá jeho kvalite a prevedenie nesklamalo, ako sme si pri tejto značke zvykli. To, čo nám pri niektorých zariadeniach chýba, je vstavaný vzduchový kompresor. Ten je pri tomto prístroji samozrejmosťou. Kompresor navyše obsahuje tlmič a molekulový filter nasávaného vzduchu. Na zadnej strane sa dá vypnúť pre prípad, že by ste chceli tlakovať pomocou CO2.
Chladiaci výkon je 35 až 50 litrov za hodinu, čo je 70 až 100 kvalitne vychladených, orosených pollitrákov. Zariadenie vás nenechá dlho čakať a po zapnutí máte k dispozícii svoje prvé pivo už do 5 až 8 minút. Dizajn je klasický nerezový, pôsobí elegantne a dopĺňajú ho dva čapovacie kohúty. Oceňujeme, že prístroj sa dá použiť tiež v kombinácii s výčapným stojanom. Aby sme nezabudli, chladenie je zabezpečené chladivom R-290, to nás od tohto výrobcu už ani neprekvapuje. Čo nás ale mrzí, je opäť absencia príslušenstva. K prístroju dostanete výčapné kohúty, kľúč na kohúty, odkvapovú misku a návod na obsluhu. Chýba ešte narážacia hlava, hadice a rýchlospojky. Dá sa kúpiť kompletná zostava, no cena je podstatne vyššia.
Rozmery: | 22,5 x 42,5 x 33 cm |
Hmotnosť: | 29,3 kg |
Počet kohútov | 2 |
Príkon: | 501 W |
Výkon chladenia: | 35 – 50 l/hod |
Kompresor: | Áno |
Chladenie prvého piva: | 5 – 8 min |
2. miesto
Lindr Pygmy 25
Výhody
- Dobrá výkonnosť
- Úspornosť elektrickej energie
- Nastaviteľná teplota pomocou termostatu
Nevýhody
- Väčšia hmotnosť a zložitejšia manipulácia
- Nemá kompresor, je potrebný iný spôsob tlakovania
Výčapné zariadenie Lindr Pygmy 25 môžete okrem piva použiť aj na rôzne iné nápoje a limonády. Oceníte ho nie len doma ale aj na chate, či rodinnej oslave. Má síce väčšiu hmotnosť, no na transport môžete použiť praktické madlo na vrchu zariadenia. Výkon chladenia je 25 litrov za hodinu, čo znamená, že v priebehu hodiny načapujete 50 pollitrových chladených nápojov. Prvý nápoj po zapnutí zariadenia môžete podávať už v priebehu niekoľkých minút. Iste si všimnete označenie Green Line. To znamená, že používa chladivo R-290, ktoré je ohľaduplné voči životnému prostrediu. Dvadsať percentná úspora elektrickej energie je ďalšou prednosťou tohto modelu, šetrí nie len prírodu ale aj vašu peňaženku.
Teplotu môžete regulovať pomocou termostatu. Prevedenie zariadenia pôsobí trochu obyčajne. Nerez sa však dobre udržiava a to aj odkvapová miska, ktorú ľahko vyberiete a umyjete. Nevýhodou je, že nemá kompresor, takže na tlakovanie musíte použiť iný spôsob natlakovania, napríklad pumpičku, externý kompresor alebo plyn. Počítajte tiež s tým, že táto alternatíva zaberie viac miesta a samotné zariadenie tiež potrebuje okolitý priestor aspoň 10 centimetrov.
Rozmery: | 42,8 x 32,6 x 16,7 cm |
Hmotnosť: | 14,5 kg |
Počet kohútov | 1 |
Príkon: | 299 W |
Výkon chladenia: | 25 l/hod |
Kompresor: | Nie |
Chladenie prvého piva: | 2 až 4 min |
3. miesto
Lindr Pygmy 20/K Green Line
Výhody
- Zabudovaný vzduchový kompresor
- Používa ekologické chladivo
- Možnosť napojiť alternatívne tlakovanie
Nevýhody
- Menší výkon
Výčapné zariadenie Pygmy 20/K Green Line od výrobcu Lindr je vhodné taktiež na čapovanie piva ako aj iných nápojov a limonád. Od prvého modelu sa líši hlavne tým, že disponuje zabudovaným vzduchovým kompresorom, takže nemusíte riešiť iný druh tlakovania. Ten má tlmič nasávania a molekulový vzduchový filer. No keby ste sa rozhodli, že chcete využívať alternatívne tlakovanie, jednoducho ho na zadnej strane vypnete a napojíte napríklad CO2. Rovnako ako Pygmy 25, aj Pygmy 20/K používa na chladenie chladivo R-290, takže je tiež šetrný k životnému prostrediu, čo napokon napovedá aj označenie „Green Line“.
Zariadenie je síce trochu ťažšie, no na prenos vám poslúži praktické madlo a vďaka kompaktným rozmerom je s ním celkom ľahká manipulácia. Okolo zariadenia však tiež počítajte s väčším priestorom. Čo sa týka výkonnosti, tento model je o niečo slabší. Za hodinu vychladí 20 litrov, čo znamená 40 pollitrových nápojov. Samozrejmosťou je regulácia teploty pomocou termostatu. Čo výčapnému zariadeniu nesmie chýbať, je odkvapkávanie. To je opäť nerezové, tak ako celé telo výčapu, takže sa veľmi ľahko udržiava. Pre porovnanie s Pygmy 25 je tento model o niečo lacnejší, cena však zodpovedá výkonu.
Rozmery: | 42,8 x 32,6 x 16,7 cm |
Hmotnosť: | 15,5 kg |
Počet kohútov: | 1 |
Príkon: | 322 W |
Výkon chladenia: | 20 l/hod |
Kompresor: | Áno |
Chladenie prvého piva: | 2 až 4 min |
Ako vybrať výčapné zariadenie?
Keď si už budete výčapné zariadenie zaobstarávať, mali by ste dbať na základné parametre, ktoré sú dôležité. Parametre potom priamo súvisia s tým, ako často a pri akej príležitosti budete výčapné zariadenie využívať. Preto si skutočne dôsledne prečítajte rady, ako si vybrať výčapné zariadenie. Zistíte, že medzi niektorými parametrami môžu byť priepastné rozdiely, ktoré ale môžu znižovať kvalitu piva, aj vašej párty. (Zdroj: Kutil.cz)
Z čoho sa výčapné zariadenie skladá?
Každý si dokáže predstaviť, ako výčapné zariadenie vyzerá. Napriek tomu podľa nás nie je na škodu si jednotlivé časti výčapného zariadenia vymenovať:
- Prietokové zariadenie
- Kohút
- Hadice prepájajúce pivo a stlačený plyn
- Narážacia hlavica
- Tlakový kompresor
Je potrebné si uvedomiť, že domáce výčapné zariadenie je stavané predovšetkým na jeden druh piva. Pri oslave či grilovaní asi málokto vyžaduje tri sudy piva s rôznymi výčapnými zariadeniami. V profesionálnych prevádzkach (napríklad reštaurácie) sa ale s viacerými druhmi čapovaných nápojov musí počítať. Ale na tie sa v tejto recenzii nezameriavame. Preto si pripomenieme, že tlakový kompresor môže a nemusí byť vstavaný priamo vo výčapnom zariadení. Vstavaný kompresor je pre domáce využitie asi najlepší. Všetko prebieha tak, že kompresor natlakuje sud, pivo potom môže cez výčap a kohút putovať až do vášho pollitra. Akonáhle je sud natlakovaný, výčapné zariadenie so vstavaným kompresorom sa potom postará o to, aby sa tlak udržal a dalo sa tak aj naďalej čapovať pivo. (Zdroj: Wikipedia.org)
Chladenie piva
Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú musí výčapné zariadenie bezpodmienečne vedieť, je práve chladenie piva. Aj keď si poviete, že je to samozrejmosť, existuje niekoľko druhov chladenia piva, ktoré si teraz predstavíme, aby ste sa v širokej ponuke dokázali rýchlo orientovať.
- Kontaktné – kontaktné chladenie piva je vôbec najpredávanejším druhom v segmente výčapných zariadení. Vhodné je ako pre domáce, tak pre profesionálne využitie. Medzi prednosti kontaktného chladenia sa jednoznačne radí mobilita.
- Vodné – chladenie je vhodné skôr do reštaurácií a gastronomických podnikov. Hlavným dôvodom je predovšetkým imobilita tohto typu chladenia. Ideálne sa tak vodné chladenie hodí na napojenie na výčapný stojan, ktorý každý doma asi mať nebude.
Výkon chladenia
Výkon chladenia je potrebné riešiť pri výbere výčapného zariadenia snáď ako prvú vec. Požiadavky na výkon chladenia bude mať každý iné. Predovšetkým podľa toho, koľko litrov nachladeného piva bude potrebné behom jednej hodiny načapovať. Aby ste na prvý pohľad tento výkon zistili, v názve sa uvádza označenie “číslo“. Práve „číslo“ udáva, koľko litrov chladeného piva za hodinu ste schopní načapovať. Pokiaľ teda uvidíte v názve označenie „20“, získate za jednu hodinu 20 litrov vychladeného piva, teda 40 pollitrov zlatistého moku, to už je slušný chladiaci výkon aj pre menšie oslavy.
Domáce oslavy
Ak teda vyberáte výčapné zariadenie čisto pre domáce použitie, drobnejšie rodinné oslavy alebo len na posedenie s kamarátmi v lete pri grile, potom vám bohato postačí výčapné zariadenie s výkonom 10 –20 litrov vychladeného piva za hodinu.
Väčšie akcie
Ak plánujete väčšie akcie alebo hľadáte vhodné výčapné zariadenie na dedinské zábavy, budete potrebovať väčší chladiaci výkon. Ten by rozhodne nemal byť menší, ako 35 litrov piva za hodinu, čo zodpovedá 70 veľkým pivám.
Pivné slávnosti
Ak sa chystáte usporiadať pivné slávnosti, kde čakáte veľký nával ľudí a tým pádom aj mnoho litrov čapovaného piva, môžete si vybrať modely, ktoré disponujú dostatočne výkonným chladením, ktoré zvládne aj viac, než 60 litrov piva.
Kompresor
Na trhu narazíte prakticky na dva typy výčapného zariadenia. S kompresorom a bez neho. Existujú tiež modely, ktoré majú zabudovaný automatický kompresor. Hlavným účelom kompresora je strážiť tlak v sude a podľa potreby sa zapínať či vypínať. Tým vám odpadajú starosti so strážením tlaku. Kompresoru nastavíte požadované hodnoty a on sa už postará o zvyšok za vás. Informáciu o kompresore opäť nájdete spravidla priamo v názve. Pokiaľ sa niekde v názve objaví „/K“, potom tento model výčapného zariadenia disponuje zabudovaným kompresorom.
Ak sa nakoniec rozhodnete pre variant bez kompresora, buďte pripravení na to, že bude potrebné zaistiť nejaké iné tlačné médium. Spravidla sa jedná o nejakú bombu so stlačeným plynom, externý kompresor a pod. Myslite na to, že pokiaľ budete pivo tlačiť vzduchom, musíte sud spotrebovať do 24 hodín, potom by sa totiž zlatistý mok skazil, a to by bola večná škoda. Ak siahnete po variante tlačenia piva pomocou CO2, budete si musieť pripraviť aj redukčný ventil. Pri niektorých výčapných zariadeniach sa tieto redukčné ventily nachádzajú už v balení, pri iných budete musieť zohnať ventil inde. Pokiaľ ale siahnete po variante s kompresorom ušetríte si mnoho starostí a vyhnete sa:
- Hľadaniu tlačného média
- Hľadaniu externého kompresora
- Hľadaniu redukčného ventilu
- Zbytočným nákladom navyše
Vždy preto odporúčame, aby si zákazníci zadovážili radšej také výčapné zariadenia, ktoré ponúkajú už zabudovaný kompresor. Ušetria mnoho práce a nákladov. Cenové rozdiely nie sú nijako obrovské a preto je aj medzi užívateľmi viac obľúbený variant práve so zabudovaným kompresorom. (Zdroj: Recepty.cz)
Tlak
Správna hodnota tlaku je nesmierne dôležitá preto, aby ste mohli pivo kvalitne načapovať. Pokiaľ by totiž bol tlak príliš vysoký, pivo by príliš penilo a moc by ste toho nenačapovali. Pokiaľ bude tlak nastavený dobre, nemalo by vám robiť problém načapovať pivo s adekvátnou penou a jedným ťahom. Nemôžeme povedať, aký tlak je jednoznačne správny a dobrý. Väčšinou sa jeho hodnota pohybuje v v rozmedzí od 1,8–2,8 baru. Stredná hodnota je tak niekde okolo 2,3 baru. Záleží ale samozrejme na konkrétnom pive.
Aký plyn vybrať
Keď budete tlačiť pivo do výčapného zariadenia, budete k tomu potrebovať samozrejme nejaký plyn. V dnešnej dobe sú rozšírené prakticky štyri druhy. Vzduch, oxid uhličitý, dusík a zmes oxidu a dusíka. V tejto podkapitolke si ukážeme a vysvetlíme rozdiely medzi nimi a povieme si tiež výhody a nevýhody, ktoré jednotlivé plyny ponúkajú. (Zdroj: PivníChlazení.cz)
Oxid uhličitý – CO2
Oxid uhličitý je sám o sebe inertným plynom. To znamená, že nijako nereaguje s čapovaným pivom. Vďaka tomu tiež zamedzuje oxidácii piva a tým pádom aj jeho kazeniu. Ak je ale teplota nízka a pivo má ešte malú výtoč, môže sa začať oxid uhličitý v pive rozpúšťať, čo samo o sebe môže spôsobiť presýtenie piva – pivo by tak obsahovalo viac bubliniek, čo by mohlo mať významný vplyv na chuť aj rezkosť piva.
Dusík – N2
Podobne ako oxid uhličitý, takisto aj dusík je inertný plyn. S pivom nijako nereaguje, a dokonca zaisťuje to, že pivo nezačne oxidovať. Problém pri dusíku je ten, že pri vyšších teplotách pivo opúšťa prirodzený oxid uhličitý, čo môže viesť k tomu, že pivo stratí rezkosť. Bude obsahovať menej bubliniek a chuti piva to jednoznačne uberie.
Vzduch
Veľkou výhodou je, že pokiaľ by ste riešili výčapné zariadenie predovšetkým do reštaurácií, mnoho výčapných zriadení je prispôsobených na hnanie piva vzduchom. Problém však je, že vzduch môže spôsobovať oxidáciu piva, čo môže viesť k strate rezkosti. V niektorých krajinách je dokonca vzduch ako tlačný plyn zakázaný.
BIO-GON
Tu sa dostávame ku zmesi oxidu uhličitého a dusíka. Obidva plyny sú inertné, a teda aj táto zmes je inertná a nespôsobuje oxidáciu piva a ani s ním nijako neinteraguje. Z 80 % sa jedná o dusík a z 20 % sa jedná o oxid uhličitý. Pivo tak môžete čapovať lahodné, bez straty chuti. Drobnou nevýhodou tejto zmesi je predovšetkým jej cena, kedy sa jedno čapované pivo predraží asi o 1 cent na polliter.
Narážacie hlavy
Narážacie hlavy slúžia na to, aby ste dokázali prepojiť výčapné zariadenie so sudom. Keď si obstarávate nové výčapné zariadenie, mali by ste sa dopredu informovať, ktoré hlavy majú vaše obľúbené sudy piva, resp. ktoré používajú pivovary. Na Slovensku sa totiž používajú celkom tri typy hláv:
- Plochá
- Bajonet
- Kombi
Najčastejším typom hláv sú hlavy ploché a bajonet. Kombinovaná narážacia hlava sa používa menej, má však výhodu, že s ňou môžete naraziť aj sudy s Kofolou alebo inou limonádou. Je nesmierne dôležité uvedomiť si, že narážacie hlavy nie sú medzi sebou zameniteľné. Plochú na bajonet nenasadíte a opačne. Pre konkrétny typ hlavy suda budete musieť mať konkrétnu kompatibilnú narážaciu hlavu. Trošku mätúci je výraz kombi alebo kombinovaná narážacia hlava. Jedná sa len o názov (poukazuje na kombináciu piva alebo nealka), neznamená ale, že by kombinovala plochú hlavu či hlavu typu bajonet.
Narážače, ako sa niekedy narážacím hlavám hovorí, ale majú výhodu v tom, že ich môžete nasadiť na ktorýkoľvek typ výčapného zariadenia. Postačí len zohnať vhodné rýchlospojky. Ak teda kúpite výčapné zariadenie s jedným typom hlavy, môžete dokúpiť rýchlospojku a druhý typ hlavy. Potom vás už nebude trápiť, akú hlavu majú ktoré sudy.
Materiál
Podobne ako mnoho iných výrobkov, aj výčapné zariadenie ponúka rozdielne materiály i rôznu kvalitu celkového spracovania. Niektoré modely výčapného zariadenia ešte ponúkajú aj vstavané kompresory a chladiace zariadenia. Ak sa nakoniec rozhodnete pre lacnejší variant, počítajte možno s kombináciou kovu a plastu. Pri výbere myslite na to, že materiál, z ktorého je celé zriadenie vyrobené, musí odolávať vlhkosti a tiež častým presunom. Nebudete predsa mať prenosné výčapné zariadenie na jednom mieste. Skontrolujte si aj jeho robustnosť. Preto sú prenosné modely vyrobené z ľahkého hliníka, prípadne z nerezových materiálov. U neprenosných výčapných zariadení, kde sa počíta s využitím v reštauráciách a gastro prevádzkach, tu býva veľmi častá kombinácia nerezu s povrchovou úpravu z medi alebo zlata. Vrátime sa ale k prenosným modelom, ktoré budete častejšie prenášať. Mali by ste si tak skontrolovať celkové prevedenie modelu, či jednotlivé diely sedia a dobre do seba pasujú. Skontrolovať by ste mali tiež výčapný kohút. Všetky časti výčapného zariadenia by mali byť pevné a nemali by mať žiadnu vôľu.
Design
Pokiaľ by sme sa pozreli na dizajn, príliš možností na dizajnové kúsky tento segment neponúka. Prakticky vyzerajú všetky modely rovnako – veľký, strieborný kváder s kohútom a vetrákom na chladení. Ak si zvolíte drahší model, mohol by obsahovať exkluzívnejšie materiály alebo napríklad kombinácie kovu a dreva. Po dizajnovej stránke ale viac toho, bohužiaľ, nevykúzlite. Nezostáva, než sa pri tomto type tovaru zamerať rýdzo na jeho schopnosti, a nie na to, ako vyzerá. Navyše, aj tak vám to po piatom pive bude úplne jedno, hlavne keď budete môcť načapovať aj to šieste, pekne vychladené a plné chuti.
Rozmery
Každé výčapné zariadenie samozrejme niečo váži. Preto je otázkou, ako často budeme výčapné zariadenie prenášať, kde ho budeme mať, keď práve nebudeme čapovať pivo. Hmotnosť a rozmer spolu úzko súvisia. Je preto dôležité na tieto parametre myslieť aj s ohľadom na nosnosť stola, na ktorom bude výčapné zariadenie umiestnené. Úplne bežné výčapné zariadenia majú nasledujúce rozmery:
- Dĺžka 30–50 cm
- Šírka 15–30 cm
- Výška 20–30 cm
- Hmotnosť 10–30 kg
Pokiaľ by ste kupovali profesionálne výčapné zariadenie, musíte počítať s väčšími rozmermi a tým pádom aj s väčšou náročnosťou na priestor. Nech už vaša voľba padne na ktorékoľvek výčapné zariadenie, myslite na to, že okolo výčapného zariadenia by malo byť každej strany aspoň 10 centimetrov voľného miesta. Pri vetráku by malo byť miesta omnoho viac.
Kúpiť alebo prenajať?
Pokiaľ potrebujete výčapné zariadenie, ale nie ste si istí, či ho budete využívať aj naďalej, môžete pouvažovať nad prenájmom výčapného zariadenia. Ak sa naozaj pre zapožičanie zariadenia rozhodnete, počítajte s tým, že budete skladať nemalú vratnú kauciu. Ak sa rozhodnete pre nákup vlastného výčapného zariadenia, tu zase musíte počítať s vyššími nákladmi na začiatku. V prípade, že výčapné zariadenie budete používať častejšie, potom neváhajte a rovno si ho kúpte. Budete si tak môcť vychutnať čapované pivo podľa vlastného výberu aj v prípade, že vám zatvoria obľúbenú krčmu.
Správne zapojenie a starostlivosť
Hoci sú výčapné zariadenia ozaj jednoduchým zariadením, je potrebné ich dobre zapojiť, aby všetko fungovalo tak, ako to má. Rovnako tak je potrebné dobre sa starať o výčapné zariadenie. V opačnom prípade by totiž pivo nebolo vôbec chutné a mohlo by sa aj ľahko kaziť. A nie je nič horšieho ako začínať oslavu pollitrom s mdlým pivom.
Správne zapojenie
Vzhľadom k tomu, že domáce výčapné zariadenie býva najčastejšie vybavené suchým chladením, budeme sa venovať práve jemu. Zapojenie je ľahké, stačí výčapné zariadenie postaviť na stôl. Dbajte na to, aby bol povrch suchý a rovný. Zároveň sa presvedčte o tom, či má stôl dostatočnú nosnosť, výčapné zariadenie by pád asi úplne neprežilo. Ďalej si postrážte, aby bolo chladenie výčapného zariadenia dostatočne ďaleko od steny, v opačnom prípade by mohlo dôjsť k prehrievaniu. Pripojenie hadíc býva v drvivej väčšine na zadnej strane zariadení. Navyše býva veľmi často nastaviteľné, resp. otočné. Môžete si tak presne zvoliť, akým smerom budete hadice potrebovať pripojiť.
Prečítajte si taktiež návod na použitie, aby ste presne vedeli, ako má byť sud natlakovaný. Skontrolujte naposledy všetky hadice, či sú správne zapojené. Potom môžete výčapné zariadenie zapojiť do elektrickej siete. Zhruba po desiatich minútach sa automaticky vypne chladiace zariadenie čo indikuje, že pivo je pripravené a môžete si tak vychutnať zlatistý mok.
Starostlivosť o výčapné zariadenie
Tak ako všetko, aj výčapné zariadenie potrebuje čas od času dobrú údržbu. Navyše sa jedná o zariadenie, ktoré priamo prichádza do styku s potravinami (v tomto prípade s pivom), takže by starostlivosť mala byť skutočne dôsledná. Je však samozrejmé, že miera čistenia a tiež pravidelnosť bude záležať na tom, ako často sa výčapné zariadenie používa. Ak budete používať výčapné zariadenie dva či viac dní za sebou, nezabudnite každý deň prepláchnuť odkvap piva. Vždy ho preplachujte horúcou vodou, v prípade potreby môžete použiť aj dezinfekčný prostriedok. Odkvap piva síce nemá priamy vplyv na fungovanie výčapného zariadenia či chuť piva, ale mohol by zapáchať.
Akonáhle načapujete posledné pivo dňa, vždy prepláchnite zariadenie vodou. Vďaka tomu vypláchnete z hadíc aj pivo, ktoré sa tak nebude kaziť a všetko bude pripravené na načapovanie prvého chutného piva nasledujúci deň. Ak používate výčapné zariadenie ozaj často, , raz za tri týždne by ste mali siahnuť po chemickom vyčistení okruhu pomocou rôznych sanitačných prostriedkov. Vďaka tomuto dôkladnejšiemu čisteniu máte 100% istotu v tom, že zariadenie bude zdravotne nezávadné a pivo bude ozaj chutné.
Najväčší výrobcovia výčapných zariadení
Dnes bude mať tradičná časť našich recenzií, najlepší výrobcovia, trošku iný formát. V rámci výčapných zariadení sa mnoho výrobcov na trhu neuchytilo, a preto si dnes predstavíme len dvoch z nich. Obidve spoločnosti ale majú v našom teste svojich zástupcov.
Lindr
Lindr je rýdzo českou spoločnosťou, ktorá svoje korene datuje do roku 1992. Práve v tomto roku bola firma, zaoberajúca sa výrobou a servisom výčapných zariadení, založená. Firma v súčasnej dobe eviduje viac, ako 100 zamestnancov. Vďaka ucelenému výrobnému programu dokáže vyrábať skutočne tie najkvalitnejšie zariadenia nie len na českom trhu. Lindr vyrába len vlastné originálne výrobky, ktoré sú navyše vyrábané s dôrazom na dizajn. Pre jeho dosiahnutie používa Lindr iba leštený nerez v kombinácii s tvrdým drevom. Aj vďaka tomu mohli vzniknúť rôzne luxusné rady ich výrobkov. Lindr sa netají tým, že načúva svojim zákazníkom, inovácie výrobkov sú tak robené práve s ohľadom na to, čo všetko si v teréne zamestnanci firmy vypočuli. Aby boli výrobky skutočne kvalitné, na výrobu sa používajú materiály a suroviny s certifikátom.
Sinop
Sinop je taktiež českou spoločnosťou, ktorá bola založená v roku 1995. Od začiatku svojej existencie sa zaoberá výrobou a dodávkou chladiacich zariadení. Vďaka neustálemu navyšovaniu obratu a počtu zamestnancov, môže firma rásť a prosperovať. Tomu napomáha aj export do zahraničia. Sinop sa ale nezaoberá len chladiacimi zariadeniami, ale venuje sa tiež iným odborom.
Finálny verdikt
Ako vidíte, výber výčapného zariadenia je skutočne komplexná záležitosť a nemožno vynechať žiadnu jeho časť. Prvé, na čo by ste teda mali myslieť, je predovšetkým druh akcie či dôvod, prečo si výčapné zariadenie budete zaobstarávať. Podľa toho totiž môžete vyberať chladiaci výkon, ale tiež aj počet kohútov atď. Toto sú veľmi dôležité parametre každého zariadenia. Podľa toho, či budete zariadenie prenášať častejšie, či skoro vôbec, môžete voliť zabudovaný či nezabudovaný kompresor. Modely sa od seba líšia predovšetkým váhou, ktorá už môže hrať svoju rolu práve pri prenášaní. Myslite tiež na dostatočnú nosnosť stola či iného kusa nábytku, na ktoré budete chcieť výčapné zariadenie umiestniť.
Rozhodne odporúčame riadiť sa radami o čapovaní piva. Aj najlepšie výčapné zariadenie nenačapuje lahodné pivo, pokiaľ to výčapník nebude vedieť. Teda pivo bude len také dobré, ako dobrý je výčapník. K tomu je samozrejme potrebné udržiavať výčapné zariadenie čisté a pripravené na párty. V opačnom prípade by sa mohlo pivo aj kaziť, a to by bola rozhodne veľká škoda.
Tipy, ako správne načapovať pivo
Aj keď si zadovážite to najlepšie výčapné zariadenie, nebude pivo chutiť tak lahodne, pokiaľ ho nebudete vedieť dobre načapovať. Prinášame vám preto rady a tipy, ako správne načapovať pivo, aby bolo skutočne excelentné. V prvom rade je potrebné čapovať do celkom čistého pohára. Samozrejmosťou sú potom aj dostatočne čisté „trubky“, aby sa pivo nekazilo a udržalo si svoju chuť. Aby ste natočili pivo ozaj dobre, je vhodné mať pohár vychladený na teplotu piva, ideálne potom pred čapovaním pohár opláchnite studenou vodou. Je dôležité čapovať pivo buď naraz, alebo na dvakrát. Zamedzíte tým oxidácii a pivo si zachová svoju chuť. Samozrejmosťou je čapovanie po skle pod uhlom 45° a čo najbližšie dnu pohára i jeho okraju. Pena by takto mala byť hustá a stabilná. Dobre načapované pivo poznáte tak, že na pohári krúžkuje. Zopakujme si postup v bodoch:
- Čistý pohár, ochladený na teplotu piva
- Pred čapovaním pohár opláchnuť studenou vodou
- Čapovať naraz, maximálne na dvakrát
- Čapovať pod uhlom 45°, čo najbližšie dnu a okraju pohára
Časté chyby pri čapovaní piva
Rovnako, ako sme si popísali, ako by ste mali pivo čapovať, aby si zachovalo svoju chuť a robilo tak radosť konzumentovi, ukážeme si, aké chyby sú pri čapovaní tie najčastejšie. Môžete sa im potom lepšie vyvarovať a pivo čapovať ako profesionál.
- Čapovanie piva z výšky a na niekoľkokrát
- Miešanie pohárom pri čapovaní
- Prelievanie piva medzi pohármi
- Rozčapovanie viacerých pív
- Namrazovanie pohára
- Špinavé sklo
- Príliš vychladené pivo
Druhy čapovania piva
Aj keď si môžete povedať, aké druhy čapovania asi môžu existovať, veď je to pivo – potom vedzte, že spôsobov a druhov čapovania je viac. Po prečítaní tejto recenzie si tak možno budete objednávať vo vašej obľúbenej reštaurácii inak čapované pivo, ako ste boli doteraz zvyknutí.
Hladinka
Hladinka je asi najčastejší druh čapovania piva. Získate tak plný pohár piva s peknou penou ako bonus. Čapuje sa zásadne naraz, aby ste dosiahli ideálnu teplotu i chuť piva. Môže sa to zdať ako hlúposť, ale aj štýl čapovania má veľmi výrazný vplyv na chuť piva. Pokiaľ je hladinka dobre načapovaná, v pohári krúžkuje.
Šnyt
Šnyt je vo svojej podstate niečo, ako malé pivo. Do pohára je načapované pivo s množstvom peny. Veľmi často sa šnyt používa na ochutnanie piva, prípadne ako posledné pivo na cestu domov. V lete vás šnyt príjemne ovlaží, ak nechcete veľké pivo a za malé sa hanbíte. Pena pri šnyte je vysoká, avšak nemala by siahať až po úplný okraj pohára.
Mlieko
Mlieko získalo svoju prezývku vďaka tomu, že keď sa takéto pivo dobre načapuje, skutočne vyzerá ako pohár mlieka. V pollitri tak máte prakticky len a len penu. Aby ste si mohli kúzlo mlieka vychutnať na maximum, musíte ho vypiť na ex. Pri napití sa, prekvapivo, pocítite pivo. Navyše bude trošku sladšie ako pri hladinke. Áno, aj spôsob čapovania piva má značný vplyv na jeho chuť.
Čohtan
Čochtan je pivo, ktoré nemá prakticky žiadnu penu. Pivom sa tak zaplní celý pohár, navyše vďaka oxidu uhličitému má pivo rezkosť a je ideálne na zahnanie smädu. Pozor, aj čochtan musí byť dobre načapovaný, odstáte, odkvapkané pivo, ktoré síce ako čochtan vyzerá, tak rozhodne nebude chutiť. Vďaka tomu, že nemá žiadnu penu, mohlo by pivo rýchlo zvetrať, a preto sa odporúča vypiť ho čo najrýchlejšie! (Zdroj: CzechSpecials.cz)
Najčastejšie kladené otázky
S akou cenou mám počítať pri kúpe výčapného zariadenia?
Cena závisí od výkonu a vybavenia zariadenia. Výčapy za 200 až 500 eur vám postačia pre menšie oslavy s priateľmi. Drahšie modely od 500 eur vyššie sú vhodné do reštaurácií a barov, rozhodujúci je aj spôsob chladenia a to, či má zariadenie kompresor alebo nie. Tiež je dôležité, koľko výčapných kohútov potrebujete. Výčapné zariadenia s dvomi kohútmi stoja od 400 eur.“
Potrebujem si k výčapnému zariadeniu ešte niečo dokúpiť?
„Výčapné zariadenia sú väčšinou dodávané so všetkým príslušenstvom, pri drahších modeloch si môžete vybrať základnú výbavu alebo kompletnú zostavu, pričom sa počíta s tým, že narážaciu hlavu už môžete mať zakúpenú. Samozrejme, kompletné zostavy sú drahšie, než tie základné.“
Ako dlho zostane pivo čerstvé?
„Čerstvosť piva záleží od spôsobu tlakovania. Ak je tlakované vzduchom, odporúča sa ho spotrebovať do dvoch dní, nakoľko zvykne zvetrávať a strácať chuť. Najlepšie je tlakovať plynom CO2, vtedy je pivo čerstvé aj týždeň.“
Ako často je nutné čistenie?
„Pri vysokej frekvencii čapovania je vhodné vyčistiť celé zariadenie aspoň raz za týždeň. Tu platí, že čím častejšie, tým lepšie, pretože znečistené zariadenie vám znehodnotí kvalitu a chuť piva.“
Je zapojenie výčapného zariadenia náročné?
„Zapojenie výčapného zariadenia nie je náročné, stačí sa držať postupu z manuálu, ktorý je dodávaný k všetkým zariadeniam. U dodávateľa si zistite, čo všetko ešte budete potrebovať na zapojenie a overte si, že sú všetky komponenty súčasťou balenia.“
Diskusia a poradňa