Čo je syndróm náhleho úmrtia dojčaťa a ako mu predísť?

Monitory dechu bez pozadí

Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa je v literatúre označovaný ako SIDS. Skratka pochádza z anglického „sudden infant death syndrome“. Jedná sa o náhlu neočakávanú smrť dieťaťa mladšieho ako 1 rok. SIDS nedá rodičom spať z toho dôvodu, že lekári nevedia ani po dôkladnej pitve prísť na jednoznačnú príčinu smrti. Tentokrát vás zoznámime s najčastejšími sprievodnými javmi SIDS a tiež so spôsobom, ako náhlej smrti dojčaťa predísť.

Čo môže spôsobiť SIDS a kedy nastáva?

SIDS nastávaá v noci počas spánku bez predošlých príznakov, že sa bábätko trápi. Jasnú príčinu SIDS nepoznáme. Dalo by sa povedať, že ide o nešťastnú zhodu náhod, ktorá pozostáva zo špecifickej citlivosti dieťaťa, vývojového štádia a faktorov z okolia dieťaťa. Medzi najčastejšie sprievodné faktory patria:

  • Známky nezrelosti a poruchy vývoja centrálneho nervového systému: U niektorých obetí SIDS boli zistené zmeny v neurónoch, ktoré kontrolujú dýchanie a respiračnú činností. Lekári poukazujú na prítomnosť tzv. back-to-back neurónov, ktoré sú známkou nezrelosti niektorých častí mozgu.
  • Hypoxia: Hypoxantín v sklovci oka vzniká ako produkt pri metabolizme energeticky bohatých zlúčenín pri nedostatočnom prísune kyslíka, teda pri hypoxii. Prítomnosť hypoxantínu bola preukázaná aj pri obetiach SIDS.
  • Poruchy regulácie dýchania: SIDS je často sprevádzané aj poruchami dýchania. NNajčastejšie sú apnoické pauzy dlhšie ako 20 sekúnd a krátke 3-sekundové zástavy dychu. Tieto poruchy sú spôsobené abnormalitami v riadení dýchacích svalov či pľúcnej ventilácie. Jedná sa o tzv. neuromuskulárne defekty, ktoré sú pravdepodobne spôsobené ischemickou poruchou mozgu (nedoktvenosť).
  • Infekcia: Táto teória vychádza z faktu, že baktérie prichádzajú ako sekundárna infekcia po vírusovej infekcii v dýchacích cestách. Tieto baktérie následne tvoria závažné množstvo toxínov, ktoré môže spôsobiť SIDS. Príkladom je baktéria Staphyloccocus epidermidis, ktorá má nízku toxicitu. Avšak pri jeho kontakte s enterobaktériami má až letálne účinky. Baktérie o nízkej toxicite sa môžu stať letálnymi aj vplyvom aj veľmi nízkych koncentrácií nikotínu, ale o tom sa dočítate nižšie.

(Zdroj: Matějů E., Kováč P., Retrospektivní studie výskytu SIDS v ČR během období 1999 až 2004, dostupné online: PediatrieProPraxi.cz)

Aké sú rizikové faktory?

Rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť SIDS, sú veľmi sledované a dobre známe. Sú zmapované lepšie ako samotné príčiny tohto javu. Medzi rizikové faktory patria:

  • Poloha v spánku – Z mnohých štúdií vyplýva, že pronačná poloha spánku dieťaťa (bruškom nadol) patrí medzi najrizikovejšie faktory SIDS . Pri tejto polohe bola zistená zvýšená srdcová aktivita a zvýšená teplota u dojčiat, z čoho vyplýva, že má dieťa zhoršené podmienky pre dýchanie a metabolizmus. Vysvetlením je tzv. rebreathing, alebo spätné vdychovanie už vydýchnutého vzduchu, ktorý je o dosť chudobnejší na kyslík a obsahuje niekoľkonásobne viac oxidu uhličitého.
  • Co-sleeping – Jedným z rizikových faktorov je spanie dojčiat s rodičmi v posteli. Mechanizmus zvýšenia rizika SIDS nie je známy, no predpokladá sa, že ide o prílišné zvýšenie teploty okolia dieťaťa. To má za následok prehrievania bábätka, čo zvyšuje pravdepodobnosť rebreathingu. Teória má však aj druhú stranu mince. Spanie dojčiat s rodičmi v jednej miestnosti je u nás praktizované už niekoľko desaťročí a riziko SIDS jednoznačne znižuje.
  • Pasívne fajčenie – Ďalším veľmi často uvádzaným rizikovým faktorom SIDS je aj pasívne fajčenie dojčiat. Z rozsahu dokumentácie tohto faktoru sa dá usúdiť, že sa jeho rizikovosť je absolútne jednoznačná. Nejedná sa však len o vdychovanie cigaretového dymu, ale aj o vystavovanie riziku pri dojčení. Jedným z metabolitov nikotínu je látka menom cotinin. Táto látka je vylučovaná močom a jej koncentrácia v moči dojčiat, ktoré sú dojčené matkami fajčiarkami, je rovnako vysoká ako u ich matiek. Hladina sa samozrejme zvyšuje s množstvom vyfajčených cigariet.
  • Sezónnosť – Incidencia SIDS je značne vyššia počas zimných mesiacov. Tento fakt je spôsobený predovšetkým väčším počtom vírusových infekcií počas tohto obdobia. S výskytom SIDS nie je asociovaný žiaden špecifický vírus, ale prakticky každá epidemiologická štúdia toto tvrdenie podkladá. Incidencia SIDS je v lete omnoho nižšia.

Ako minimalizovať riziko?

Určite už tušíte, že v snahe minimalizovať riziko SIDS je kľúčové vyhnúť sa predovšetkým rizikovým faktorom.

  • Uložte teda dieťa spať v polohe na chrbte. Jedná sa o tzv. supinačnú polohu, pri ktorej bude okolo dieťatka cirkulovať vzduch a nebude dochádzať k rebreathingu.
  • Nenechávajte v postieľke s dieťaťom žiadne predmety, ktoré by mu mohli sťažiť dýchanie (plyšové hračky, šnúrky, deky, vankúšiky,…).
  • Za žiadnych okolností nevystavujte dieťa cigaretovému dymu počas tehotenstva ani po jeho narodení.
  • Nechajte bábätko spať v jednej miestnosti s vami, nie však v jednej posteli.
  • Neprehrievajte dieťa počas spánku, optimálna teplota je približne 20°C.
  • Začnite používať domáci monitoring.

Domáci monitoring – dýchanie dieťaťa pod kontrolou

Zo všetkých sprievodných javov SIDS sa dá vyvodiť jedna vec. SIDS nastáva pri zástave dýchania dojčaťa. Čím dlhšie prerušenie dýchania je, tým horšie následky to na dieťa má. Preto je na mieste používať tzv. apnoe monitor (monitor dýchania), ktorý slúži práve na zníženie incidencie SIDS. Tento prístroj má za úlohu strážiť frekvenciu dýchania novorodenca a upozorniť rodičov na jej náhly útlm. Apnoe monitory prišli na trh z ambulancií predčasne narodených detí, u ktorých je zástava dýchania veľmi závažným problémom. Monitory si svoju cestu našli aj do našich domácností a incidenciu SIDS spoľahlivo znižujú. SIDS je vážnym rizikom pre novorodencov, no pokiaľ sa budú rodičia držať jednoduchých zásad, riziko SIDS dokážu veľmi účinne znížiť. Vďaka moderným technológiám vo forme apnoe monitora je možné mať dýchanie dieťatka stále pod kontrolou, vďaka čomu dokážete v prípade zástavy dýchanie veľmi rýchlo konať. S výberom toho správneho vám pomôže náš veľký (test monitorov dychu 2022)