Fitbit Charge 4: Recenzia

Túžite aj vy po inteligentnom náramku, ktorý v sebe ukrýva funkcie inteligentných hodiniek, súčasne nebude na zápästí zaberať toľko miesta a ešte ho zaobstaráte za priaznivú cenu? Nižšie vám prinášame recenziu na inteligentný náramok Fitbit Charge 4, v ktorej sa podrobne zameriame na všetky jeho parametre.

Balenie inteligentných hodiniek

Potom, čo si doma rozbalíte klasickú krabičku s novo zakúpeným fitness náramkom Fitbit Charge 4, sa vám do rúk okrem samotného náramku dostanú hneď dva remienky, ktoré sú súčasťou balenia. Jeden je určený na menšie zápästie, druhý na zápästie silnejšie. V balení nájdete tiež nabíjaciu kolísku, do ktorej je potrebné náramok precízne nacvaknúť a urovnať na nabíjacie piny. Čo súčasťou balenia nie je, to je zásuvkový adaptér. Pre nabíjanie vám ale plne postačí ľubovoľný USB port. Ide o štandardné balenie, na ktoré ste zvyknutí nielen u Fitbit.

Výhody

Návod


Nevýhody

Chýba zásuvkový adaptér

Prevedenia kompatibilné s pôvodným ramienkom

Na koncoch minimalistického lesklého tela prístroja sa nachádza rýchloupínací mechanizmus pre remienka. Súčasťou balenia sú remienka neutrálneho vzhľadu vyrobené z polyuretánu. Vďaka zachovaniu kompatibility s predchádzajúcou generáciou si môžete vybrať z neprebernej škály príslušenstva, s ktorého pomocou sa môžete odlišovať od ostatných majiteľov rovnakého modelu inteligentného náramku.

Výhody

Kompatibilita s pôvodnými remienkami


Nevýhody

Nenašli sme

Telo náramku s nízkou hmotnosťou a Gorilla Glass

Na lesklej čelnej strane nájdete čiernobiely dotykový OLED displej s uhlopriečkou jedného palca a krycie sklíčko Gorilla Glass. Protiľahlá strana ponúka nabíjacie piny a senzory slúžiace na záznam srdečnej aktivity. To všetko v tele o hmotnosti 26 gramov s puzdrom, ktoré je vodeodolné do 50 m. S inteligentným náramkom teda môžete aj plávať, na veľké potápanie s ním si však nechajte zájsť chuť. Veľmi individuálnou otázkou k diskusii je, ako veľmi sa pod základným remienkom v priebehu nosenia potíte. Niekomu táto skutočnosť môže veľmi vadiť. V takomto prípade určite odporúčame dokúpenie pásikov z iného materiálu, ktorý bude v tomto smere lepší.

Výhody

Jednoduchá výmena pásikov

Minimalistický vzhľad

Ľahký a odolný materiál


Nevýhody

Na niekoho môže silikónový remienok pôsobiť lacno

Pri vyššom potení je remienok na zápästí nepríjemný

Jednoduchá synchronizácia pomocou aplikácie

Inteligentný náramok jednoducho prepojíte prostredníctvom aplikácie Fitbit so svojím mobilným telefónom. Pre ich používanie si najprv vytvoríte účet, náramok dáte na nabíjačku a spustíte synchronizáciu. Aplikácia je kompletne v češtine a hravo vás prevedie procesom párovania, na ktorého samom konci dostanete malé školenie, ako máte s náramkom zachádzať. Čo určite ocenia predovšetkým menej technické typy.

Displej náramku je automaticky zhasnutý, pre jeho rozsvietenie je treba otočiť zápästím, prípadne sa dotknúť displeja alebo tlačidla na jeho ľavom boku. Toto tlačidlo súčasne funguje pre návrat do hlavného menu. Ako prvé sa po prebudení displeja zobrazia hodiny, ktoré môžete poklepaním ľubovoľne meniť. Potiahnutím od spodného okraja sa dostanete ku všetkým športovým a zdravotným štatistikám, ktoré sú vo Fitbite slušne vychytané. Potiahnutím od horného okraja sa vám zobrazia všetky notifikácie a zmeškané hovory. Potiahnutie od pravého okraja vás presmeruje do hlavného menu s položkami:

  • Cvičenie
  • Spotify
  • Program (kalendár)
  • Relax (dýchanie)
  • Časovače
  • Budíky
  • Počasie
  • Nastavenie

Programov nie je málo, ale ani príliš veľa a priemerný používateľ tu nájde všetko čo potrebuje a bude dostatočne využívať. Pre zložitejšie a náročnejšie úkony je určite lepšie a pohodlnejšie vytiahnuť telefón a jednotlivé veci riešiť na veľkom displeji. Obsluha aplikácií je veľmi prepracovaná a tiež si môžete nastaviť čas, kedy vás náramok nebude rušiť a oznamovať žiadne notifikácie. V aplikácii tiež vieme nastaviť, na aké notifikácie jednotlivých aplikácií a komunikačných kanálov vás má náramok upozorňovať. Napríklad nemusíte byť informovaní o každom lajku na Facebooku, ale budete upozornení iba na prijaté správy. V komunikačných aplikáciách môžete využiť rýchlu odpoveď a odpovedať priamo zo zápästia. Dalo by sa povedať, že náramok v sebe kombinuje výhody inteligentných hodiniek s nízkou hmotnosťou a spotrebou batérie. Veľkým krokom dopredu je bezpochyby ovládanie hudby, možnosť platby náramkom aj integrovaná GPS.

Výhody

Jednoduché ovládanie

Používateľsky praktické aplikácie

Podpora češtiny

Možnosť bezkontaktnej platby

Ovládanie hudby


Nevýhody

Niektoré nastavenia nie sú úplne intuitívne

Športové funkcie: kouč aj dobrý analytik

Inteligentný náramok Fitbit Charge 4 je zameraný viac na rekreačných športovcov a používateľov, ktorí sa snažia žiť zdravým životným štýlom než na vrcholových športovcov. Zariadenie, vám spoločne v kombinácii s aplikáciou, môže výrazne pomôcť v rozvoji zdravého životného štýlu. Veľmi zrozumiteľne vás informuje o všetkých hodnotách. Jednoducho tak zistíte, aká je vaša fyzická kondícia, aj čo by ste mohli zlepšiť. V platenej verzii softwaru je k dispozícii funkcia kouča, ktorý vám nastavuje limity pre rozvoj a budovanie návykov presne na mieru, aby ste sa pri tréningu mohli posúvať vpred.

Meranie jednotlivých aktivít je relatívne presné a pre rekreačné športovanie bohato postačí. Pokiaľ inteligentný náramok nosíte celý deň, automaticky vám deteguje všetok váš pohyb vrátane krokov, prejdenej vzdialenosti, počet minút v pohybe, vystúpené poschodia, aj spálené tuky. Okrem toho priebežne zaznamenáva srdečnú aktivitu a pokiaľ ho na zápästí necháte aj počas noci, automaticky vám bude monitorovať aj ľahké, hlboké a REM spánkové fázy.U žien potom náramok môže sledovať ich menštruačný cyklus.

Jednotlivé funkcie pri cvičení môžete spustiť alebo sa spoľahnúť na automatickú detekciu, ktorá však nemusí byť vždy presná a niekedy náramok určí zlý mód a nie cvičenie, ktoré práve vykonávate. Vaše výsledky si môžete prehliadnuť v aplikácii v rôznych prehľadoch (denný, týždenný, mesačný). V aplikácii si tiež môžete stanoviť vlastné ciele, alebo zdieľať výsledky s niektorým z priateľov a vzájomne sa pri cvičení motivovať a triumfovať, kto bude mať lepšie výsledky. Pokiaľ dlho sedíte, náramok začne vibrovať a pripomenie vám, že by ste sa mali začať hýbať. Tiež môžete vyskúšať riadené relaxačné dýchanie. Náramok tiež disponuje SpO2 senzorom, ktorý monitoruje okysličenie krvi a zobrazuje ho pomocou grafu v mobilnej aplikácii Fitbit. Podľa úrovne kyslíka v krvi vám náramok následne môže indikovať rôzne dýchacie problémy.

Fitbit Charge 4 nepočíta iba kroky, spálené kalórie a vystúpené poschodia, ale tiež dokáže prepočítať to, koľko minút ste počas dňa aktívni. Ide o špeciálnu metriku vychádzajúcu z odporučení WHO. Každý dospelý človek by sa mal týždenne venovať aspoň 150 minút miernej aktivite alebo 75 minút intenzívnejšiemu cvičeniu. Charge 4 môžu majitelia predplatenej verzie Premium spárovať cez mobilnú aplikáciu so Spotify, to vám však neumožní počúvať skladby bez smartphonu (čo je celkom sklamanie). Do internej pamäte náramku totiž nie je možné nahrávať vlastnú hudbu. Pokiaľ chcete behať so sprievodom hudby alebo vášho obľúbeného podcastu, je nutné mať so sebou aj mobilný telefón a náramok je možné vyžiť iba pre ovládanie Spotify prehrávača.

Výhody

Veľké množstvo funkcií a športov

Automatické sledovanie

Podrobné štatistiky v aplikácii

Možnosť zdieľania výsledkov s priateľmi


Nevýhody

Určený pre rekreačných športovcov

Pri automatickej detekcii druhu aktivity nie je vždy presný

Výdrž batérie od 1 dňa po 5 dní

Výdrž udávaná výrobcom je jeden týždeň. Pri priemernom používaní náramok vydrží nabitý 5-6 dní. Pokiaľ si však zapnete sledovanie pomocou GPS, výdrž klesne a náramok sa vám vybije za niekoľko málo hodín (a nevydrží bez dobíjania ani celý deň). Nabitie vďaka priloženej kolíske je relatívne rýchle a mnoho času nezaberie. Za hodinu náramok nabijete z nuly na 80 percent a po zhruba ďalších 15-20 minútach máte batériu plne nabitú.

Výhody

5denná výdrž v bežnom režime


Nevýhody

Krátka výdrž pri zapnutom GPS

Operačný systém a možnosť prepojenia s telefónom

Fitness náramok Fitbit Charge 4 disponuje vlastným operačným systémom. Po novom je možné spárovať ho s telefónmi so systémom Android 8.0 a vyšším operačným systémom aj s iPhonmi. V prípade, že vlastníte telefón so staršou verziou operačného systému Android, na sledovanom zariadení môžete telefónne hovory odmietať, ale nie prijímať. Aplikácia Fitbit pre Android aj pre iOS bohužiaľ zatiaľ nie je dostupná v českom jazyku. Spravovať cez ňu však s inteligentným náramkom môžete všetky nastavenia, aktualizácie aj oznámenia.

Porovnanie s konkurenciou

Model: Fitbit Charge 4 Xiaomi Mi Band 5 Garmin Vivosmart 4
Náhľad:
Cena: Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu
Dostupné veľkosti: 1" 1,1" 6,6 x 17,7mm
Hmotnosť: 26 g 23,3 g 20,4 g
Vodeodolnosť: 5 ATM 5 ATM 5 ATM
Displej: OLED AMOLED OLED
Ochranné sklo: Gorilla Glass 2.5D tvrdené sklo -
Kompatibilita: Android, iOS Android, iOS Android, iOS
Výdrž batérie Až 168 h Až 336 h Až 168 h