Google Pixel 5 : Recenzia

GOOGLE Pixel 5 je zatiaľ najnovší mobilný počin od firmy, ktorú poznáme skôr ako výrobcu softwaru. Z hľadiska cenovej kategórie mieri pomerne dosť vysoko. Výkon nie je zlý, ale ničím vás vyložene neprekvapí. Čo sa však tomuto mobilu nedá uprieť je precízne spracovanie a prémiové materiály. To však rozhodne nie je všetko. Na čo ďalšie vás teda tento model môže nalákať?

Balenie telefónu

Box, v ktorom je telefón s príslušenstvom uložený, stavia na decentnú kombináciu fotky telefónu a strohé biele farby. Viac než balenie, vás však určite zaujíma jeho obsah. Okrem mobilu a brožúrok v ňom nájdete USB-C kábel, 18 W adaptér, a dokonca aj redukciu z USB-A na USB-C. Na druhej strane v ňom nie sú žiadne slúchadlá ani akékoľvek puzdro. V dnešnom trende, kedy výrobcovia obmedzujú výbavu v balení, ide o celkom dobrý výsledok.

Výhody

Balenie obsahuje telefón aj so základným príslušenstvom


Nevýhody

Nenájdete tu slúchadlá ani kryt 

Spracovanie a dizajn

Rozmerovo sa nám GOOGLE Pixel 5 veľmi páči. Nie je ani príliš malý, ani príliš veľký. Jeho veľkostné parametre sú: 70,4 mm x 144,7 mm x 8 mm. Váži 151 gramov. Veľkosť displeja je podľa nás určite dostačujúcich 6 palcov. Pozrime sa na model z hľadiska dizajnu. Ten nevyzerá vôbec zle. Mobil pôsobí moderným jednoduchým dojmom. Nie je však veľmi originálny. Drží sa možno až príliš dnes snáď najčastejšej šablóny dizajnu pozostávajúcej z minimalistických rámčekov a integrácie šošovky selfie kamery do priestoru displeja vo forme priestrelu. Ani zadná strana ničím výraznejším nezaujme. Z hľadiska farebných variantov máte na výber z klasickej čiernej či menej tradičnej svetlo zelenej.

Zamerajme sa tiež na spracovanie telefónu. Tu leží hlavný ťahák modelu. Spočíva v použití prémiových materiálov, a to hlavne hliníka. Vďaka jeho použitiu, telefón v ruke nekĺže a príjemne sa drží. Čo sa týka spracovania, musíme zvlášť vypichnúť jednu zaujímavú vychytávku. Zadná časť telefónu je približne uprostred pokrytá polykarbonátom, a to kvôli bezdrôtovému nabíjaniu. Ešte doplníme, že sa nemusíte báť ani o odolnosť telefónu, model disponuje stupňom certifikácie odolnosti IP68. So spracovaním telefónu sme rozhodne spokojní, dizajn by však mohol byť nápaditejší.

Výhody

Prémiové spracovanie

Jednoduchý moderný dizajn

IP68


Nevýhody

Dizajn by mohol byť výraznejší

Displej s vydareným obrazom

Ako sme už spomínali, veľkosť displeja je 6″. Ako jeho technológia bola použitá OLED a môže sa pochváliť naozaj ostrým rozlíšením 2340 x 1080 pixlov a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Celkovo jeho jemnosť vychádza (počet pixlov na palec) na 432 PPI. Displej tak rozhodne nie je zlý, v danej cenovej kategórii ide však skôr o štandard. Obavy nemusíte mať ani z jasu displeja. Jeho minimálne aj maximálne hodnoty sú viac než dostatočné. S čitateľnosťou displeja by ste tak nemali mať problém za žiadnych okolností.

Výhody

Ostré rozlíšenie

90 Hz obnovovacia frekvencia

Jemný displej


Nevýhody

Žiadne sme nenašli

Výkon

Modely Pixel sú známe tým, že vždy obsahujú najvýkonnejší čipset na trhu. Pri Pixeli 5 sa však Google rozhodol vydať trochu inou cestou. V modeli tak nájdete Snapdragon 765G. Ten na tom nie je výkonnostne vôbec zle, ale medzi špičku rozhodne nepatrí. Aj tak však môže ponúknuť výkonný osemjadrový procesor či GPU Adreno 620. Nezabúdajme ani na 8 GB RAM. To sú veľmi dobré parametre, ktorým nemáme veľmi čo vytknúť.

AnTuTu

Výhody

Solídny výkon


Nevýhody

Pixel 5 nemá najvýkonnejší čipset, ako sme zvyknutí

Výsledky ANTUTU Benchmark

Celkové skóre: 329 500 bodov
CPU: 104 518 bodov
GPU: 54 030 bodov
MEM: 63 480 bodov
UX: 70 550 bodov

Fotoaparát a video

Z hľadiska fotoaparátu na tom nie je telefón zle. Nejde síce o žiadny fotomobil, ale to nie je ani jeho úloha. Na zadnej strane modelu sa nachádzajú dve šošovky. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 12,2 Mpx. Druhá šošovka, ultraširoká kamera má paradoxne vyššie rozlíšenie, konkrétne 16 Mpx. Svetelnosť má prvá šošovka f/1,7, druhá f/2,2.  Nezabúdajme ani na prednú (selfie) kameru. Tá má rozlíšenie 8 Mpx a svetelnosť f/2.0. To sú pomerne bežné parametre.

Mrknime sa tiež na to, aké parametre môže mať záznam robený pomocou tohto mobilu. Na výber máte z dvoch režimov: 4K a bežné Full HD (1080p). Pri voľbe 4K si môžete zvoliť, či budete video natáčať so snímkovacou frekvenciou 30 fps či 60 fps. Čo sa týka snímkovacej frekvencie pri Full HD, môžete si vybrať dokonca zo štyroch možností. Konkrétne ide o 30 fps, 60 fps, 120 fps alebo aj 240 fps. Selfie kamera môže natáčať len v jednom režime, Full HD rozlíšenie pri 30 fps. S fotoaparátom sme pri Pixelu 5 boli pomerne spokojní, na bežné použitie je bez problémov dostačujúci.

Výhody

Dobrý fotoaparát

Natáčanie videa v 4K pri 60 fps


Nevýhody

Hlavný fotoaparát by mohol mať rozlíšenie rozhodne väčšie

Batéria a výdrž

Do Pixelu 5 sa v Googli rozhodli použiť akumulátor s kapacitou 4080 mAh. To sme veľmi radi, pretože kapacita batérie predchádzajúcej verzie (2 800 mAh) bola naozaj tristná. Tu si môžete byť istí, že pri bežnom používaní sa s výdržou telefónu dostanete na jeden, možno aj dva dni. Vzhľadom na 18 W adaptér sa však batéria nabíja pomerne pomaly. Z hľadiska vychytávok sa nedá nespomenúť bezdrôtové pripojenie či reverzné nabíjanie, pri ktorom si môžete pomocou telefónu napríklad nabiť slúchadlá.

Výhody

Dostatočná kapacita

Bezdrôtové nabíjanie

Reverzné nabíjanie


Nevýhody

Pomerne pomalé nabíjanie telefónu

Zvuk

Zvuk vychádzajúci z reproduktoru Pixelu 5 naozaj nie je pre žiadnych audiofilov. Google v jeho prípade upustil od použitia stereo reproduktorov. Nájdete v ňom klasický reproduktor v spojení so zaujímavou technológiou, pri ktorej hrá dôležitú úlohu v tvorbe zvuku samotný displej. Dalo by sa to nazvať “1,5 reproduktora“. Výsledný prejav nie je vyložene zlý, ale chýbajú mu basy, výšky a maximálna hlasitosť by mohla byť tiež vyššia. Rovnakú technológiu používajú aj niektoré ďalšie smartfóny či televízory. Ľuďom, ktorým záleží na kvalite zvuku odporúčame skôr slúchadlá či externý reproduktor.

Výhody

Zaujímavá technológia reproduktora


Nevýhody

“1,5 reproduktora” nenahradí stereo

Software, úložisko a možnosti konektivity

Ako operačný systém tu nájdeme samozrejme najnovší Android 11 s nadstavbou Pixel UI. Ide o minimalistickú, nijako komplexne pôsobiacu či prekážajúcu nadstavbu. Hlavná prednosť Pixelu oproti iným modelom je samozrejme garancia trojročnej podpory od Googlu. To znamená, že by sa telefón mal bez problému dočkať operačného systému Android 14. PPre vaše dáta je pripravené pomerne dosť veľa miesta, konkrétne 128 GB vnútorného úložiska. Túto hodnotu sa však nedá navyše rozšíriť pamäťovou kartou. Aj napriek tomu si nemyslíme, že by ste trpeli nedostatkom voľného priestoru. Google Pixel 5 má pre vás pripravené samozrejme aj rozšírené možnosti konektivity. Podporuje pripojenie LTE aj 5G. Tiež tu nájdete štandardné funkcie ako napríklad Bluetooth či WiFi. Pre bezkontaktné platenie je v mobile aj NFC. Z hľadiska jacku 3,5 mm sa však model drží trendov. To znamená, že sa budete musieť zmieriť s jeho absenciou a používať pre slúchadlá pripojenie bluetooth či si zakúpiť redukciu.

Výhody

Android 11

Garancia trojročnej podpory

128 GB miesta

5G a NFC


Nevýhody

Chýba slot na pamäťovú kartu a 3,5 mm jack

Porovnanie s konkurenciou

Model: GOOGLE Pixel 5 OnePlus 8T Samsung Galaxy S20+
Náhľad:
Cena: Zistiť cenu Zistiť cenu 128 GB

Zistiť cenu 256 GB

Zistiť cenu
Rozmery: 144,7 x 70,4 x 8 mm 160,7 x 74,1 x 8,4 mm 161,9 x 73,7 x 7,8 mm
Displej: OLED 6,0"
1080 x 2340 px
AMOLED 6,55"
1080 x 2400 px
AMOLED 6,7"
1440 x 3200 px
Konektivita: USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, 5G USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, 5G USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC
Pamäť a RAM: 128 GB, 8 GB 128/256 GB, 8/12 GB 128 GB, 8 GB
Batéria: 4 080 mAh 4 500 mAh 4 500 mAh
Procesor: Qualcomm Snapdragon 765G Qualcomm Snapdragon 865 Qualcomm Snapdragon 865
AnTuTu benchmark: 329 500 600 100 518 100
OS: Android 11 Android 11 Android 10
Fotoaparát: 16 Mpx 48 Mpx 64 Mpx