Kvalita pod psa? Prečo nesiahnuť po granulách zo supermarketu?

Granule pro psy bez pozadí

Ako sú na tom lacné granule pre psov zo supermarketov? Sú naozaj také zlé, že by sme sa im mali radšej vyhýbať oblúkom a siahnuť po cenovo drahších a kvalitných? Nejde len o predražený marketingový ťah? Pripravili sme pre vás prehľadné rady, vďaka ktorým budete vašim psíkom kupovať len to najlepšie!

Aký pán, taký pes

Keby existovali Michelinské reštaurácie pre psov, naši štvornohí miláčikovia by si hodovali ako králi. Kto by mal ale na také debužírovanie financie. Preto nie je nič ľahšie, než pri nákupe do vozíka prihodiť pre psa nejaké to vrecko granúl. Priemyslovo spracovávané psie krmivá sú pre každého psíčkara veľkou výhodou. Pohodlne ich nasypete do misky, po ktorej obsahu sa okamžite zapráši. Napriek tomu je nutné povedať, že aj stravovanie našich domácich miláčikov je témou, o ktorej by mal každý majiteľ pri nákupe dostatočne premýšľať a podrobne sa zamerať na zloženie výrobku. Nie je žiadnym tajomstvom, že sa v lacných granulách zo supermarketu môžu vyskytovať ťažké kovy, pozostatky plastov a ďalšie úplne nežiaduce látky.

Je to ako s človekom. Ak sa budeme určitý čas stravovať nezdravo po fastfoodoch a prázdny žalúdok zasýtime burgerom, párkom v rožku či čokoládou, pár dní to vydržíme a rozhodne nám to vyslovene neublíži (výnimkou môžu byť menšie ťažkosti pri veľmi citlivých jedincoch). Zo všeobecného hľadiska ale určite nejde o vyvážený jedálniček, ktorý by pre telo predstavoval správny denný príjem živín, nieto vitamínov. Tie čokoláda a burgery nevideli ani z rýchlika. Telu ich konzumácia z dlhodobého hľadiska neprináša žiadny prospech, naopak. Pre psov to platí tiež – ak majú byť zdraví, potrebujú kvalitnú, vyváženú a pestrú stravu.

Pes při jídle
Pes a minerály

Kvalitná strava od šteňaťa po zaslúžilého psa

Každý pes je iný a má aj svoje špecifické potreby závislé na rase, veľkosti, veku, prípadne pohlaví. Všeobecným stravovacím návykom by sme sa mali podriadiť. Ak máte doma malé šteňa, najdôležitejší je preň správny rast a vývoj. Presne z tohto dôvodu obsahujú granule viac živín, proteínov a vitamínov. Dospelí psi bez veľkej záťaže nemajú žiadne výraznejšie nároky na stravu. Menej aktívni psi by mali v strave prijímať menej tukov. Aktívni psi ich zase môžu dostávať viac, aby získali potrebnú energiu, ktorú v teréne spália. Veľkým psom by v granulách nemali chýbať látky dôležité pre kĺby. Pre staršie psy je zase ideálna strava s menším množstvom tuku a pridanými vitamínmi. Na trhu nájdeme aj špecializované granule pre najrôznejšie fyziologické aj nefyziologické stavy, ako je napríklad brezivosť, alergia alebo obezita, ktoré si žiadajú špeciálnu kombináciu živín.

Ako pri nákupe granúl nenaletieť

Jedným z dôležitých parametrov je pri výbere krmiva informácia na obale o zložení výrobku aj jeho pôvod. Často sa oplatí byť skôr obozretní a nenechať sa zlákať známou značkou, reklamou a vzhľadom obalu. Krmiva známejších a veľkých značiek obsahujú umelé dochucovadlá, konzervanty, chemické stabilizátory a hlavne lacnú mäsovú múčku. Cenovo sú na tom obdobne ako krmivá menších značiek, ktoré sú pritom omnoho kvalitnejšie.

na prvom mieste/miestach uvedené mäso. Optimálne je, keď ide o mäso čerstvé či sušené. Výrobca, ktorý sa nesnaží obchádzať zákony, nič nezatajuje a na etikete uvádza všetky špecifikácie. Dobrým ukazovateľom kvality značiek granúl je nnezávislá certifikácia kvality krmiva podliehajúca legislatíve. To je jasný indikátor, že dané granule neobsahujú plesne a pri výrobe boli použité len kvalitné suroviny. Ak budú na obale uvedené skratky GMP+ (správna výrobná prax v procese výroby), HACCP (kontrola prítomnosti škodlivín, odbornosti a výrobných procesov) alebo EFISC (kontrola použitých surovín, spôsobu dopravy a skladovania), je evidentné, že bol výrobok testovaný.

Pri nákupe v supermarketoch si dávajte veľký pozor, a ak je to možné, krmivo pre svojich štvornohých miláčikov radšej nakupujte v špecializovaných predajniach alebo rovno od výrobcu. Medzi osvedčené značky patrí Orijen, Acana, Brit alebo Taste of Wild. Ich zloženie je transparentné a obsahujú vyvážený obsah živín.

 

Psí krmiva design

Kvalitné a vyvážené krmivo poznáte podľa toho, čo za psom zostane…

So psom sa môžete podeliť o vlastné jedlo, priamo pre neho každý deň pripravovať špeciálne kŕmenie alebo sa spoľahnúť na hotové, a predovšetkým kvalitné krmivá zo špecializovaných obchodov. Ak svojmu miláčikovi pripravíte len mäso a nezaistíte dostatočný prísun ďalších živín, optimálnu kŕmnu dávku nedosiahnete a dávať psovi zvyšky z kuchyne je to najhoršie, čo pre jeho zdravie môžete vôbec urobiť. Ľudská strava je korenená a plná soli, čo dráždi tráviaci trakt a škodí obličkám. Nedostatočné zloženie sa nemusí prejaviť hneď. Pes môže avšak veľmi skoro skončiť s vážnymi zdravotnými problémami. Ako teda správne kŕmiť vášho psa? Na výber máte z troch možností:

  • Môžete použiť kvalitné granule či konzervy, ktoré sú nutrične vyvážené a na trhu ľahko nájdete také, ktoré sú ideálne pre konkrétne plemeno, vek aj aktivitu psa.
  • Ďalšou z možností je takzvaná BARF strava, kedy psa kŕmite len surovým mäsom a zeleninou. Pre psa chutné, ale pre vašu peňaženku trochu drahšie riešenie.
  • Treťou možnosťou je príprava vlastnej vyváženej stravy.

Počas dňa dbajte tiež na to, aby mal pes pravidelný režim a potravu dostával v rovnakých intervaloch. Zvyšky z misky odoberte a dajte vášmu štvornohému miláčikovi až s ďalšou dávkou. Tak psovi pomôžete vypestovať správne návyky a lepšie si zvykne na už zmienené pravidelné kŕmenie. Tiež nezabúdajte na pravidelný pitný režim a vodu, ktorú by mal mať pes vždy k dispozícii. Na záver majte na pamäti, že psi sú na tom rovnako, ako ľudia – budú zdraví a budú mať radosť, keď budú dostávať pravidelne kvalitnú a výživnú stravu. O fotky so spokojnými štvornohými miláčikmi sa s nami môžete podeliť na sociálnych sieťach. Nech vám vaše psy robia len radosť.