Xiaomi Mi 11: Recenzia

Xiaomi Mi 11 bolo konečne predstavené! V súčasnej dobe je v predaji na čínskom trhu, na globálnu verziu aj s cenami si budeme musieť ešte chvíľku počkať. Avšak parametre telefónu sa už meniť nebudú, tak sa na nich poďme pozrieť! Xiaomi si totiž pripravilo veľmi zaujímavé novinky. Napadlo by vás napríklad, že Xiaomi Mi 11 bude aspoň na určitú dobu najvýkonnejším Android smartphonom?

Balenie alebo sklamanie

Xiaomi je pomerne známe tým, že sa snaží kopírovať obchodnú stratégiu Apple. Pri telefóne Xiaomi Mi 11 to nie je inak, avšak tentokrát je to skôr krok zlým smerom. V balení s telefónom totiž nenájdete nabíjačku. To bolo veľmi nemilé prekvapenie, ktoré na prvých používateľov telefónu čakalo. 55 W nabíjačku si tak budete musieť objednať zvlášť, cena nabíjačky sa pohybuje okolo 15 eur. Telefón samozrejme môžete nabiť obyčajnou nabíjačkou, ktorú máte doma, ale skrátka také nevyhnutné príslušenstvo by v balení nemalo chýbať.

Výhody

Pekný dizajn samotnej krabičky


Nevýhody

Vnútri nie je pribalená nabíjačka

Čo nám ponúka dizajn?

Xiaomi teda vsadilo na bežné materiály – hliník a sklo. Rozmery telefónu sú potom 164,3 x 74,6 x 8,06 mm. Teda aspoň v sklenenej verzii. Môžete si totiž zaobstarať tiež verziu s koženou zadnou stranou, ktorá ale bude o pol milimetra tučnejšia. To je určite zaujímavá novinka, ktorá môže nejedného používateľa zaujať. Celková hmotnosť telefónu je potom 194 gramov, taký štandard dnešných telefónov. Škoda len, že aj napriek zvoleným materiálom nie je telefón odolný proti vode alebo proti prachu.

Výhody

Verzia s koženou zadnou stranou, aj klasická sklenená

Pomerne pekný dizajn


Nevýhody

Telefón nie je odolný voči vode ani prachu

Niekomu môžu vadiť väčšie rozmery

Displej telefónu

Honba za bezrámčekovými displejmi pokračuje a z pohľadu používateľa je to iba dobre. Xiaomi Mi 11 z prednej strany pokrýva praktický bezrámčekový displej, disponujúci ľahko zakrivenými hranami. Samotná veľkosť displeja je potom 6,81″, takže sa nejedná o žiadneho drobčeka. Ako už dnes býva zvykom, do ľavej hornej tretiny displeja umiestnil výrobca priestrel so selfie kamerou. Displej tiež ponúka skvelý maximálny jas 1 500 nitov. Parametre displeja sú samozrejme úchvatné. Rozlíšenie Super AMOLED displeja je 1 440 x 3 200 pixelov, a ponúka tiež skvelú obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Hry, filmy, média. To všetko beží úplne čisto a výsledok je dychberúci. Zabúdať ale nesmieme na to, že nie každá aplikácia podporuje obnovovaciu frekvenciu 120 Hz.

Výhody

Vysoká obnovovacia frekvencia

Vynikajúce parametre zobrazení

Jemný obraz vo vysokom rozlíšení


Nevýhody

Energeticky náročnejší displej

Čo ponúkne hardware?

Xiaomi sa rozhodlo do toho ísť hneď zostra. Vnútri telefónu totiž bude umiestnený novo predstavený osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 888, čo z telefónu robí prvý model, ktorý bude vybavený práve týmto čipsetom. Procesor ponúkne jedno jadro s 2,84 GHz, tri jadra s 2,42 GHz a štyri jadra s 1,8 GHz taktom. Tomuto procesoru potom bude sekundovať tiež 8, resp. 12 GB operačná pamäť typu LPPDR5. Ako GPU potom bolo zvolené Adreno 600. V spojení s novým výkonným procesorom je telefón po hardwarovej stránke viac než nabúšený. Nie nadarmo ide o aktuálne najvýkonnejší Android smartphone na trhu.

AnTuTu

Výhody

Nový čipset Snadpdragon 888

Extrémny výkon

Aj slabšia verzia má RAM o kapacite 8 GB


Nevýhody

V slabšej verzii iba 8 GB operačný systém

Výsledky ANTUTU Benchmark

Celkové skóre: 710 889 bodov
CPU:
GPU:
MEM:
UX:

Fotoaparáty vám vyrazia dych

Zadná strana telefónu potom patrí samozrejme šošovkám fotoaparátu. Celkom sa jedná o trojicu šošoviek, ktoré sú doplnené o LED blesk,ktorý pomôže pri fotení v horších svetelných podmienkach. Predchodca, teda Xiaomi Mi 10, síce disponoval štyrmi šošovkami, ale reálne sú tri viac než dostačujúce. A aké sú teda parametre všetkých troch šošoviek:

  • Hlavná šošovka ponúka 108 Mpx, svetelnosť f/1.85 a nesmie chýbať ani stabilizácia obrazu.
  • Sekundárna širokouhlá šošovka ponúkne 13 Mpx, svetelnosť f/2.4 a 123 ° uhol záberu.
  • Do tretice je súčasťou 5Mpx makro šošovka so svetelnosťou f/2.4.

Ako môžete vidieť, Xiaomi si dalo na fotoaparáte obzvlášť záležať. Možno vás prekvapí absencia optického priblíženia, naopak vás ale poteší video v rozlíšení až 8K s 30 fps. Pokiaľ zvolíte rozlíšenie 4K, môžete sa tešiť na 60 fps. Z pohľadu videa sa Xiaomi Mi 11 skutočne podaril. Ešte doplníme informáciu k selfie kamere. Tá ponúka rozlíšenie šošovky 20Mpx a svetelnosť f/2.2.

Výhody

Kvalitné šošovky fotoaparátu

Možnosť videa v 8K rozlíšení

Kvalitná predná kamera


Nevýhody

Chýba optické priblíženie

Batéria a všetko okolo

Samotný akumulátor má kapacitu 4 600 mAh, čo je pomerne prekvapujúce vzhľadom k tomu, že oproti svojmu predchodcovi má omnoho náročnejší procesor, ale predovšetkým tiež displej. Aj napriek tomu by ale nemal byť problém s jednodennou výdržou telefónu. Na to, akým výkonom podľa AnTuTu telefón disponuje sa nám zdá, že má batéria príliš malú kapacitu. O dobíjanie batérie by sa malo postarať 55 W nabíjanie. Energie sa tak do telefónu dostane veľa a ešte za veľmi krátku dobu. Telefón z nuly na sto ste schopní dobiť behom 45 minút! Hovoríme samozrejme o káblovom nabíjaní. Bezdrôtové nabíjanie pprebieha pomocou 30 W nabíjačky, čo je stále slušný výkon. Ako sme ale spomenuli hneď v úvode, nabíjačka v balení chýba.

Výhody

Rýchle nabíjanie káblom aj bezdrôtovo


Nevýhody

Malá kapacita batérie

Mechanický test Xiaomi Mi 11

Na tomto videu sa môžete pozrieť ako vyzerá nový Xiaomi Mi 11 kompletne rozobraný aj so skúškou odolnosti displeja.

Software, úložisko, konektivita

Vnútorné úložisko telefónu ponúka 128 GB alebo 256 GB úložisko. Vedľa výkonu tak bude miesta viac než dosť. V predaji sú dve verzie, 128 GB s 8 GB operačnou pamäťou, alebo 256 GB s 12 GB operačnou pamäťou. Xiaomi Mi 11 neponúka možnosť rozšírenia vnútornej pamäte o pamäťovú kartu. Po softwarovej stránke Xiaomi do telefónu pripravilo známe prostredie MIUI s číslom 12.5. Toto prostredie je potom založené na Androide 11. Telefón ponúkne tiež základné bezpečnostné prvky, ako odomykanie pomocou tváre či čítačku odtlačku prstu, ktorá je schovaná pod displejom telefónu tak, ako sme zvyknutí tiež z radu ďalších telefónov. V rámci konektivity môžete tiež očakávať NFC, Bluetooth 5.1 či LTE.

Výhody

Veľké úložisko pre vaše dáta a aplikácie


Nevýhody

Nie je možné úložisko rozšíriť o pamäťovú kartu