Xiaomi Mi Band 5: Recenzia

Hľadáte výkonne inteligentné hodinky, ktoré sú priaznivé cenou, funkciami aj minimalistickým vzhľadom? Poďme sa pozrieť na nové Xiaomi Mi Band 5. Čo všetko ponúka a na aké parametre sa môžete tešiť?

Balenie inteligentných hodiniek

Po zakúpení novej generácie fitness náramku Xiaomi Mi Band 5 sa vám dostane do rúk klasická podlhovastá krabička s produktom, samostatný silikónový náramok v čiernej farbe, 45 centimetrov dlhý kábel s UBS koncovkou na nabíjanie a stručný užívateľský manuál. Ide tým pádom o rýdzo štandardné balenie, na ktoré ste zvyknutí nielen u Xiaomi.

Výhody

Štandard, neurazí ani nepoteší


Nevýhody

Štandard, neurazí ani nepoteší

Jednoduchý dizajn kompatibilný s pôvodným náramkom

Samotný minimalistický dizajn Mi Band 5 sa od minulej generácie na prvý pohľad výrazne nezmenil. Fitness náramok aj naďalej tvorí silikónové ramienko, do ktorého je zasadený samostatný odnímateľný modul s displejom a celkovou elektronikou. Rokmi preverené riešenie pôsobí veľmi celistvým dojmom a ak máte doma niektorú z predchádzajúcich generácií a premýšľate o upgrade, staršie ramienka rozhodne nevyhadzujte, praktické využitie nájdu aj po kúpe najnovšieho modelu. Pôvodné ramienka nie sú s novým zariadením síce kompatibilné na 100 % – v hornej a spodne časti zostane po vložení modulu drobný presah, samozrejme na pevnosti ani funkčnosti modelu sa toto nedoliahnutie nijak neprejaví. Ak produkt nebudete skúmať príliš podrobne, vizuálne si túto nepresnosť bez predchádzajúceho upozornenia rozhodne nevšimnete. Už čoskoro sa však na pultoch dočkáme od výrobcov dedikovaných náramkov priamo pre Mi Band 5.

Výhody

Kompatibilita s pôvodnými ramienkami


Nevýhody

Ramienka nedoliehajú na 100 %

Rozmery a hmotnosť

Rozmery Mi Band 5 bez ramienka sú 46,95 x 18,15 x 12,15 mm a viac než priaznivá je aj hmotnosť 23,3 gramov. Telo samostatného Mi Band 5 opäť zaujme svojím jednoduchým a luxusným dizajnom bez zbytočných módnych výstrelkov. Vďaka malým rozmerom a nízkej hmotnosti výborne sedí na ruke. Silikónové ramienko obsiahnuté priamo v balení je o niečo kvalitnejšie a príjemnejšie na nosenie než u predchádzajúcej verzie. Materiál nespôsobuje nepríjemné svrbenie pri bežnom celodennom nosení, športu ani kúpaní. Dĺžka pásku je univerzálna a vďaka veľkému rozstupu je ramienko vhodné na zápästie s priemerom 150 až 219 mm. Zloženie ramienka je jednoduché rovnako ako u predchádzajúcej verzie.

Na prednej strane Mi Band 5 nájdeme kompletne ssklenený displej s 2,5D zaoblenými okrajmi. Vpredu sa taktiež súčasne nachádza jediné senzorické tlačidlo. Telo vyrobené z plastu pôsobí veľmi robustným a kvalitným dojmom. Na spodnej strane nájdeme mierne vystupujúci senzor srdečného tepu a taktiež dva piny na nabíjanie.

Výhody

Elegantný a ľahký model výborne sedí na ruke

Elegantný sklenený displej s 2,5D zaoblenými okrajmi


Nevýhody

Silikónové ramienko nemá najlepší dizajn

Plastové telo

Veľký displej s vyšším jasom

Farebný 1,1palcový dotykový displej bol zväčšený o znateľných 20 %. Malý panel obdĺžnikového tvaru s dostatočne jemným rozlíšením 126 x 294 pixelov typu AMOLED ponúka absolútnu čiernu, čo zaručuje ideálny displej bez rámčekov. Displej je možné rozsvietiť otočením zápästia alebo senzorickým tlačidlom na prednej strane. Po určitej dobe nečinnosti (možné nastaviť od 5 do 10 sekúnd) sa dokonca sám vypne.

Na rozdiel od pôvodných Mi Band disponuje Mi Band 5 zvýšeným jasom, ktorý dosahuje až 450 nitov (u predchádzajúcej verzie to bolo 400 nitov), čo umožňuje lepšiu čitateľnosť na priamom svetle aj na slnku. Zmeny intenzity jasu displeja je možné prevádzať len cez nastavenie náramku, čo môže byť trochu zdĺhavejšia záležitosť. Súčasne je možné nastaviť tzv. nočný režim, ktorý vo vami zvolenej doby zníži jas na nevyhnutné minimum, aby vás displej v priebehu noci neoslňoval. Ráno sa jas opäť automaticky zvýši na svoju pôvodnú úroveň intenzity.

Výhody

Zväčšenie displeja o 20 %


Nevýhody

Zmena intenzity jasu len v nastavení

Výkon nadovšetko

Procesor s 512 kB operačnou pamäťou je slušnou hardwarovou výbavou fitness náramku. Interné úložisko s kapacitou 16 MB jje vyhradené pre systém a dáta aplikácií. Konektivitu zahrňuje bezdrôtová technológia Bluetooth 5.0 Low Energy. Xiaomi Mi Band 5 zatiaľ stále chýba funkcia NFC a chýba aj GPS, ktoré nájdeme u drahších fitness náramkov. Náramok spĺňa vodotesnosť 5 ATM a je vhodný na plávania. Na potápanie ho ale zložte. Medzi senzormi nechýbajú ani trojosový akcelerometer, trojosový gyroskop, digitálny MEMS mikrofón ani vylepšený PPG snímač srdečného tepu. Nová generácia sa taktiež dočkala magnetického nabíjania, samozrejme so slabšou výdržou batérie, ktorá je zhruba 14 dní.

Výhody

Procesor 512 kB

Bluetooth 5.0


Nevýhody

Chýba NFC a GPS

Lepšie užívateľské prostredie

Užívateľské rozhranie kladie na prvý pohľad veľký dôraz na tmavé prostredie. Východisková pozícia systému je ciferník, , ktorý si môžete ľubovoľne upravovať a zmeniť v aplikácii Mi Fit v telefóne alebo rovno na zápästí. Môžete si vyberať z 3 predinštalovaných ciferníkov, ktoré určite stoja za pochvalu. Odpovedať na notifikácie zatiaľ stále nie je možné a ani spracovanie fontu zatiaľ ppre niektoré znaky nezobrazuje správnu diakritiku. Prichádzajúce hovory je možné stíšiť či odmietnuť a pri horizontálnom listovaní sa dostanete napríklad k hudobného prehrávaču či počasiu.

Nástroje, ovládanie a mnoho nových funkcií

Menu s jednotlivými kartami aplikácií umožňuje horizontálne listovanie, vďaka ktorému máte prístup až k jedenástim nástrojom. Medzi ne patria:

  • Stav (zobrazuje ušlé kroky, vzdialenosť, spálené kalórie)
  • PAI
  • Srdečný tep
  • Oznámenie
  • Stres
  • Dýchanie
  • Udalosti
  • Počasie
  • Cvičenie
  • Menštruačný cyklus
  • Viac (obsahuje možnosť ovládania hudby, časovač, stopky, budík, nastavenie a ďalšie).

Novo môžete taktiež prostredníctvom náramku ovládať spúšťač fotoaparátu v mobile, čo je praktická funkcia, ktorú ocenia hlavne priaznivci fotenia. O niečo silnejšie vibrácie, na rozdiel od predchádzajúcej generácie, sú dostatočne silné, aby ste si všimli všetky prichádzajúce správy, čo nemusí každému vyhovovať. Ich intenzitu bohužiaľ nie je možné meniť. Pre jednotlivé aplikácie si samozrejme môžete nastaviť vlastný štýl vibrovania. Vstavaný krokomer vám bude počítať každý pohyb. Môžete si nastaviť vlastný cieľ, ktorý chcete dosiahnuť, potom už len sledovať, ako sa vám ho darí plniť. Fitness náramok zvládne strážiť aj hladinu stresu a ponúkne vhodné dychové cvičenia na ukľudnenie a koncentráciu.

Výhody

Vylepšené možnosti nástrojov


Nevýhody

Silnejšie vibrácie bez možnosti nastavenia

Operačný systém a možnosť prepojenia s telefónom

Aj u fitness náramkov Mi Band 5 výrobca zvolil vlastný proprietárny a rokmi overený operačný systém. Veľmi prívetivé užívateľské prostredie medzigeneračne trochu poupravilo farby a ikony, ostatné zostalo bez zmien. Náramok má vyššie nároky. Novo je možné spárovať aj s telefónmi so systémom Android 5.0 a vyšším operačným systémom aj s iPhonmi iOS 10.0 a novším operačným systémom. Spojenie prebieha cez Bluetooth Low Energy. Aplikácia Mi Fit pre Android aj pre iOS je kompletne v slovenskom jazyku a môžete cez ňu spravovať všetky nastavenia, úpravu ciferníku, aktualizácie a oznámenia. Ako veľkú nevýhodu považujeme fakt, že je prostredie systému zatiaľ dostupné len v svetových jazykoch. Pevne veríme, že slovenčina bude čoskoro dostupná rovnako ako u predchádzajúcej generácie.

"Crash" test Xiaomi Mi Band 5

Veľké zmeny v nabíjaní

Do malého modulu sa vojde neodnímateľná batéria s kapacitou 125 mAh. Náramok je možný nabíjať cez dva kovové piny a novo k nabíjaniu nemusíte vynímať telo náramku z gumového ramienka. 5. generácia sa totiž konečne dočkala magnetického nabíjania, ktoré je veľmi jednoduché a nabíjačku stačí len pricvaknúť k plastovému telu. Aj tak nabíjanie bohužiaľ zaberie necelé dve hodiny. Vďaka dlhej výdrži náramok ale nemusíte nabíjať až tak často. Mi Band 5 totiž sľubuje výdrž až 14 dní.

Výhody

Veľká výdrž batérie


Nevýhody

Nabíjanie skoro 2 hodiny

Porovnanie s konkurenciou

Model: Xiaomi Mi Band 5 Honor Band 5 Huawei Band 4
Náhľad:
Cena: Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu
Dostupné veľkosti: 1,1" 0,95" 0,96"
Hmotnosť: 23,3 g 23,0 g 24,0 g
Vodeodolnosť: 5 ATM 5 ATM 5 ATM
Displej: AMOLED AMOLED AMOLED
Ochranné sklo: 2.5D tvrdené sklo 2.5D tvrdené sklo 2.5D tvrdené sklo
Kompatibilita: Android, iOS Android, iOS Android, iOS
Výdrž batérie: Až 336 h Až 144 h Až 216 h