Ako pripraviť domáci kvások a piecť chlieb, ktorý neplesnivie

Túžite po chrumkavom domácom chlebe, ale chýbajú vám základné ingrediencie? Prezradíme vám recept na domáci kvások. Potom už vás od domáceho kváskového chleba bude deliť len pár dní. A kto má domácu pekáreň, bude mať prácu omnoho jednoduchšiu.

Domáce pečenie chleba

S rozšírením domácich pekární rastie aj záujem o tradičné recepty a na scénu sa vracajú domáce kváskové chleby. Ale to bolo naopak?
Ľudia zatúžili po chlebu, ktorý vonia a nie je hneď plesnivý a na to reagovali aj výrobcovia domácich pekární chleba? Nech už je pravda hocijaká, piecť doma chlieb je dnes jednoduché. Ako ale zohnať základnú surovinu? Kvások? Než začnete stavať stroj času, vrátime vás na slovenský vidiek minulého storočia my a ukážeme vám to, čo vedeli v každej chalupe. Pripraviť domáci kvások.

Droždie, kvasnice, kvások, pekárske droždie

Na úvod je potrebné upozorniť na to, žekvások nie sú kvasnice a že sa na našom trhu môžete stretnúť s mnohými produktami, ktoré majú podobnú úlohu – zariadiť, aby chlieb, pečivo alebo tie najlepšie buchty batôžku krásne nakysli. Čo ale je tou magickou zložkou, po ktorom je pečivo nadýchané? Čo spôsobuje utekanie cesta z misy, že nám to niekedy zamaže periny?

  • Formula 1 – kvasnice (droždie): kvasnice nahradili kvások, pretože dokázali nadýchať cesto až desaťkrát rýchlejšie než kvások. (Zdroj: Dobreazdrave.cz) A kto by chcel na dobrotu čakať že? Obsahujú baktérie takzvaného alkoholového kvasenia a k svojmu množeniu potrebujú cukor. A tak kvasnice vytlačili kvások z našich domácností a zabrali police v regáloch. V kvasniciach nájdete okrem živého organizmu aj prídavné látky a konzervanty.
  • Pomaly a zdravšie k cieľu – kvások: kvások obsahuje len múku a vodu. V zmesi sa začnú rozmnožovať kvasinky a baktérie, ktoré múku rozkladajú. Rozklad aj kysnutie je pomalé, vytvárajú sa baktérie mliečneho kvasenia. Múka je ľahko stráviteľná, telo z nej lepšie spracuje vitamíny a minerály. Lepok v múke je vďaka kvásku omnoho menšou záťažou pre tráviaci trakt. (Zdroj: MlynDubecko.cz)
  • Král kysla – pekárske droždie: malý balíček kvasníc by len ťažko vykúzlil polievku nazývanú krkonošské kyselo. Preto zoženiete aj kvasnice vo veľkom balíku. Pekárske droždie je veľké asi ako dlaň a používa sa do polievok a nátierok. Ku kysnutiu cesta sa samozrejme tiež hodí, ale je ho zbytočne veľa. (Zdroj: Drozdi.cz)

Kvasnice aj kvások môžete zohnať v sušenej podobe. Potom len stačí balíček prebudiť k životu. Či už používate kvások, kvasnice alebo sušené droždie, najjednoduchšie pripravíte chlieb v domácej pekárni. Pre single domácnosti sú vhodné malé domáce pekárničky na 0,5 kg obsahu.

Ako vyrobiť domáci kvások

Môžete začať od samého začiatku a vyrobiť si doma vlastný kvások. Budete potrebovať len múku, vodu, teplé miesto a fóliu na prikrytie. Múku je lepšie zvoliť celozrnnú.

  • Domáci kvások zo žitnej múky – má typickú kyslú príchuť, hodí sa na chlieb a slané pečenie.
  • Domáci kvások zo pšeničnej múky – má jemnú chuť a je vhodný aj na sladké pečenie.

Recept na domáci kvások

Domáci kvások nie je len o surovinách. Je to o trpezlivosti a pomalej príprave. Suroviny miešajte v pomere 1:1 a po pár dňoch budete mať domáci kvások hotový. Recept zložíte z 10 g múky a 10 g vlažnej vody (áno, gramy) alebo 20 g múky a 20 g vody atď. Akonáhle vám začne cesto kysnúť, už ho príliš nemiešajte, len opatrne prevaľujte.

1. deň – zmiešajte kašičku, vložte do misky, prikryte fóliou a fóliu zaistite gumičkou. Do fólie urobte niekoľko menších dierok. (Vyčkajte 24 h.)
2. deň – vezmite druhú misku, zmiešajte rovnakú kašičku ako deň predtým. Hotovú opatrne vmiešajte do pôvodného kvásku. Prikryte. (Vyčkajte 24 h.)
3.–4. deň – opakujte rovnaký postup.
5. deň – kvások by mal už zdvojnásobiť svoj objem, mať veľa bubliniek, intenzívne voňať a dokonca môže byť napenený. Do čistej nádoby si odoberte 1 kopcovitú lyžicu kvásku a 2 polievkové lyžice múky a 2 polievkové lyžice vody. Nádobu prikryjeme fóliou alebo viečkom a nechajte 24 h kvasiť. Prebytok kvásku môžete spotrebovať a pripraviť z neho lievance, prípadne vyhoďte. Kvások neodkladajte, mali by ste totižto plnú kuchyňu kvásku.
6.–10. deň – kvások by mal byť už dostatočne silný ale odporúčame ho ešte 3 – 4 dni dokrmovať aby bol schopný poriadne utiahnuť chlieb. Postup je rovnaký ako 5. deň. Kvások je hotový ak za 1 – 4 h zdvojnásobí svoj objem, ak nezdvojnásobí je potrebné ho dokrmovať každých 12 h. (Zdroj: NelkaFood.sk)

niektorých receptoch na domáci kvások sa začína prvý deň s malým množstvom a každý deň sa pridáva dvojnásobné množstvo ako predchádzajúci deň. Výsledkom je misa kvásku, s ktorým sa môžete podeliť s celým panelákom. Úplne stačí menšie množstvo (10 a 10).

Uchovávanie kvásku

Hotový kvások môžete nechať v chladničke prikrytý viečkom (viečko je len položené) po dobu 1 týždňa. Niektoré kvásky vydržia aj dlhšie, ale 1 týždeň je spravidla vhodná doba na pravidelné pečenie chleba. Kvások zmiešate s múkou a vodou, pripravíte takzvaný rozkvas (necháte niekoľko hodín) a než začnete pridávať ďalšie ingrediencie, odoberte si 2 lyžice kvásku na ďalšie pečenie.

Domáci kváskový chlieb – recept

Rozkvas:

  • 100 g ražnej chlebovej múky
  • 100 g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

  • Rozkvas
  • 600 g pšeničnej chlebovej múky
  • 430 g vody
  • 20 g soli
  • rasca (podľa chuti)

Ako prvé si večer pred pečením pripravíme rozkvas (zmiešaním 1 polievkovej lyžice ražného kvásku so 100 g ražnej chlebovej múky a 100 g vody). Zakrytý rozkvas necháme kvasiť pri izbovej teplote približne 9 až 12 hodín. Hodinu pred prípravou cesta si zmiešame pšeničnú chlebovú múku s vodou (stačí lyžicou prepojiť cesto, netreba miesiť) a necháme pri izbovej teplote prebehnúť autolýzu. Po hodine pridáme rozkvas a cesto premiesime buď pomocou ruky alebo kuchynského robota. Následne pridáme soľ a rascu a opäť premiesime. Vymiesené cesto necháme v prikrytej miske kvasiť približne 2 hodiny pri izbovej teplote. Počas týchto 2 hodín cesto preložíme 2 – 3 krát (nemiesime, len natiahneme cesto a párkrát preložíme), takto v ceste vytvoríme pružnosť a ťažnosť, aby sa nám chlieb pri pečení nerozlial. Po poslednom preklade necháme cesto 20 minút odpočinúť a následne stočíme do formy na chlieb (poriadne vysypanej škrobom) alebo do domácej pekárne. Cesto necháme kysnúť 3 – 4 hodiny v závislosti na izbovej teplote (radšej menej ako viac, niekedy stačí aj 2 – 3 hodiny, ak sa cesto prekvasí, roztečie sa vám pred pečením). Ak pečiete chlieb v rúre, po nakvasení ho opatrne preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do sklenej nádoby (pozor aby sme s chlebom veľmi nebuchli). Rúru si pred pečením rozohrejeme na najvyššiu možnú teplotu, chlieb pečieme na tejto teplote 10 minút, následne rúru odvetráme a teplotu znížime na 190 stupňov a pečieme ďalších 20 minút.
Upečený chlieb necháme schladiť na mriežke, aj keď vás to bude lákať zahryznúť si do horúceho čerstvého chlebíka, vyčkajte až chlieb bude vychladený, inak sa vám pri krájaní môže zraziť.

Starostlivosť o kvások

Kvások by vám v chladničke mal vydržať maximálne 1 týždeň. Lepšie vlastnosti kvásku však zaistíme, ak ho 1-3x za týždeň (medzi pečením) nakŕmite. Vytiahnete ho z chladničky, zmiešate s dvomi lyžicami múky a dvomi lyžicami vody. Nechajte 3 hodiny v teple a opäť ho vráťte do chladničky.

Prebuďte polomŕtvy kvások

Prebudiť k životu polomŕtvy kvások je možné. Väčšinou vám kvások začne odchádzať, ak ho necháte v chladničke príliš dlho. Na povrchu sa vytvorí tekutina a kvások je cítiť po acetóne. Tekutine zlejte, odoberte lyžicu kvásku do novej nádoby. Zmiešajte s lyžicou vody a lyžicou múky. Nechajte prikryté fóliou na kuchynskej linke cez noc. Tento postup opakujte 2 – 3x.

Prečo vymeniť droždie za kvások

Domáci kváskový chlieb je omnoho chutnejší, má chrumkavú kôrku. Tým jeho skvelé vlastnosti len začínajú. Je výživnejší, nenafukuje až tak a vydrží vám aj celý týždeň. Navyše rozdiel poznáte, až začnete piecť domáci žitný chlieb (celozrnný) z kvásku alebo špaldový chlieb. Chuť sa nedá porovnať s tými 4 tenkými plátkami presných kociek, ktoré zakúpite v obchode. Skúste raz a už nikdy po balenom celozrnnom chlebe nesiahnete.

Rovnako ako všetko, aj kvások môžete zakúpiť hotový. Niekedy máte šťastie na farmárskych trhoch alebo v predajniach bio potravín. Môžete natrafiť aj na kváskovú mapu. Tá združuje nadšencov do pečenia s kváskom vo vašom okolí. Kvások sa predáva obvykle za čokoládu a za zaváraciu fľašku s viečkom. Predávate prázdnu fľaštičkou a odnášate si fľašku plnú. S domácim kvások vás čaká veľké dobrodružstvo. Pred vami sú stovky receptov, ktoré musíte vyskúšať!