Test odšťavovačov

Ako vybrať odšťavovač

TOP odšťavovače roku 2017

Odstredivé do 200 eur Odstredivé od 200 eur Tlakové do 200 eur Tlakové od 200 eur
Catler JE 4010 Kenwood JE 880 Philco PHJE 5020 Concept LO-7065
Objem zásobníku
94 %
Hlučnosť
88 %
Otáčky
97 %
Cena/kvalita
95 %
Objem zásobníku
91 %
Hlučnosť
92 %
Otáčky
93 %
Cena/kvalita
92 %
Objem zásobníku
85 %
Hlučnosť
93 %
Otáčky
94 %
Cena/kvalita
91 %
Objem zásobníku
86 %
Hlučnosť
94 %
Otáčky
94 %
Cena/kvalita
92 %
Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu Zistiť cenu

Najlepšie odšťavovače roku 2017

Rady, tipy, recenzie

Úvod

Keď ste boli naposledy v obchode, iste ste si všimli, že rôzne ovocné šťavy alebo džúsy sa delia do dvoch kategórií. Tie prvé sú lacné, cenovo sa zmestia napríklad do dvoch, troch eur, ale chuťovo sa skôr blížia syntetickým limonádam, majú v sebe veľa chemických látok a oveľa menej vitamínov. Napríklad vitamínu C majú tie najlacnejšie džúsy, v porovnaní s priemerom, niekedy len desatinu (čo môžeme potvrdiť z laboratórnej praxe). Na druhej strane stoja džúsy, ktoré sú bohaté na ovocie, majú silnú a výraznú chuť a veľmi výrazne prispejú vášmu zdraviu, ale vzhľadom ku kvalite použitých surovín sú tiež veľmi drahé, tie najlepšie sa môžu vyšplhať až k piatim eurám. Toľko už väčšina ľudí do džúsu investovať nechce, takže sa držia lacných variantov.

V tomto prípade by bolo ideálne dosiahnuť medzistupeň, kompromis medzi cenou a kvalitou. Na takýto džús ale v obchode nenarazíte, musíte si vyberať z týchto dvoch veľkých skupín. Avšak existuje ešte jedno riešenie, zaobstarať si domov dobrý odšťavovač, s ktorého pomocou si z ovocia sami vytlačíte šťavu podľa vašej ľubovôle a chuti. Môžete ovocné druhy voľne a ľubovoľne kombinovať, budete presne vedieť, čo váš džús obsahuje a hlavne máte istotu, že chutnejší a zdravší už bude len ťažko. Tým skôr, ak si ovocie alebo napríklad mrkvu pestujete doma a nepoužívate syntetické hnojivá ani herbicídy. Z hľadiska kvality nenájdete na trhu nič lepšie, navyše dnešné odšťavovače, aspoň niektoré, toho vedia oveľa viac, napríklad urobiť aj jogurty alebo krémy.

odšťavovač v kuchyni

Samozrejme jedna vec je kvalita džúsu a druhá vec je finančná stránka veci. Určite chcete, aby sa vám domáci džús oplatil, aby nakoniec nebol drahší ako ten z obchodu. Niečo stoja energie, niečo ovocie, ak nemáte domáce, navyše príprave musíte venovať čas a prácu. Takáto ovocná šťava nie je zadarmo a z toho dôvodu je potrebné si odšťavovač starostlivo vybrať na základe otáčok, účinnosti, rýchlosti alebo spotreby, aby ste skutočne našli zlatú strednú cestu medzi cenou a kvalitou, aká v regáloch obchodov chýba. Aby sme vám výber trochu uľahčili, pripravili sme pre vás recenziu, popisujúcu najlepšie odšťavovače roku 2017 a v nadväznosti na ne i starostlivo spracovaného sprievodcu nákupom. Ten vás krok za krokom zoznámi s tým, čo je dôležité a na čo musíte dať pozor. Poďme sa na to teda spolu pozrieť.

back to menu ↑

Základné typy odšťavovačov

To, o čom sa musíte rozhodnúť v prvom rade, je typ odšťavovača, o ktorý máte záujem. Existujú dva, respektíve tri, z ktorých budete vyberať – odstredivé, tlakové a tiež mechanické, ktoré sa nachádzajú na pomedzí odšťavovačov a lisov. Líšia sa od seba navzájom spôsobom, akým spracovávajú ovocie. Odstredivý ho pretlačí cez sitko na základe odstredivej sily, tlakový ho rozdrví medzi hriadeľmi a mechanický bude robiť prostredníka, cez neho si ovocie pretlačíte použitím vlastnej sily. Každý z týchto typov má svoje výhody a nevýhody, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Pozrime sa ale podrobnejšie, ako to vlastne je.

back to menu ↑

Test odstredivých odšťavovačov

Začnime odstredivými odšťavovačmi, tých je asi najviac. Do určitej miery sú podobné mixérom, majú v sebe zabudované nože, ktoré ovocie či zeleninu pri vysokých otáčkach rozsekajú a nakrájajú na kúsky. Odstredivá sila, vzniknutá intenzívnym otáčavým pohybom, potom zvyšky dužiny a šťavu pritlačí na sito a vytlačenú šťavu potom pretlačí do odvodu, smerom k pripravenej nádobe na džús.

Najlepšie odstredivé odšťavovače do dvesto eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Výkon Objem nádoby Ceny
1. Catler JE4010 1200 W 1,2 litru Zistiť cenu
2. Philips Viva Collection HR1855/90 700 W 0,8 litru Zistiť cenu
3. Bosch MES3500 700 W 1,25 litru Zistiť cenu
4. Sencor SJE 741SS 400 W 1,2 litru Zistiť cenu

Najlepšie odstredivé odšťavovače od dvesto eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Výkon Objem nádoby Ceny
1. Kenwood JE 880 2000 W 3 litre Zistiť cenu
2. Catler JE8011 1300 W 1,2 litru Zistiť cenu
3. KitchenAid Artisan 5 KVJ 0332 500 W 1 liter Zistiť cenu
4. Catler JE 4011 1200 W 1,2 litru Zistiť cenu

Odstredivé odšťavovače  a ich charakteristika

Ich systém je výrazne rýchlejší ako pri tlakových odšťavovačov, otáčky sa tiež pohybujú v úplne iných číslach (v rádoch tisícov, nezriedka presiahnu aj desať tisíc za minútu), ale taký odstredivý odšťavovač (niekedy nazývaný aj centrifúgový) je vďaka svojim otáčkam zároveň oveľa hlučnejší. Jeho veľkou výhodou je, že sa doma ľahko zostaví a bude sa ľahko čistiť, stačí ho rozložiť a dať do umývačky alebo opláchnuť. Na druhej strane má ale tiež o niečo menšiu výťažnosť. Vytlačí menšie percento šťavy a tá potom vydrží kratší čas, než tá vyrobená tlakovým odšťavovačom. Príčinou je to, že obsahuje viac kyslíka ( teda väčší sklon oxidovať) a menej látok z ovocia.

Odstredivý-odšťavovač

Nikto ale nemôže povedať, že by bol odstredivý odšťavovač horší ako tlakový, skôr sa hodí pre iný spôsob použitia. Dobrý bude najmä vtedy, ak chcete šťavu pripravovať iba pri vhodných príležitostiach, napríklad na oslavách. Že je hlučnejší, to sa v hudbe a zábave stratí, šťavu vytlačí rýchlo, ľahko sa umyje a riedky džús sa určite do konca oslavy tiež vypije. A celkom iste ľahšie a rýchlejšie ako energeticky bohatšia hustá ovocná šťava, ktorej sa nedá naraz vypiť veľa. Nevýhody tohto typu odšťavovačov sa týmto spôsobom použitia eliminujú. Napokon, ak chcete používať odšťavovač denne, potom by ste sa mali pozrieť do inej kategórie, tam by vám už niektoré veci mohli začať byť nepohodlné. Majte tiež na pamäti, že odstredivé odšťavovače nie sú najvhodnejšie pre získavanie šťavy z tvrdého ovocia a zeleniny. Nože sa tým časom otupia, sitká pretrhajú a výťažnosť je veľmi malá, pretože napríklad takú mrkvu rozseká na kocky, ale bude sa, len tlakom odstredivej sily, zle drviť.

Výhody:

  • Jednoduché zostavenie a montáž
  • Ľahšie čistenie (vďaka jednoduchému zmontovaniu)
  • Rýchla prevádzka, ovocie sa odšťaví pomerne rýchlo

Nevýhody:

  • Větší hlučnost
  • Väčšia hlučnosť
  • Nie príliš veľká výťažnosť a malá efektivita
  • Šťava vydrží čerstvá kratšiu dobu, rýchlejšie sa pokazí

back to menu ↑

Test tlakových odšťavovačov

Tlakové odšťavovače, na rozdiel od predchádzajúcich, nefungujú na báze sekania a kúskovania ovocia. Nože v nich nenájdete, ich mechanizmus je úplne iný. Otvorom vložíte ovocie do vnútorných priestorov odšťavovača, kde nájdete rotujúce disky (podľa systému vo vnútri ich môžeme deliť na jednohriadeľové a dvojhriadeľové)

Najlepšie tlakové odšťavovače do dvesto eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Výkon Objem nádoby Ceny
1. Philco PHJE 5020 200 W 1,liter Zistiť cenu
2. G21 Gourme 150 W 0,5 litru Zistiť cenu
3. Tefal ZC 500 H 38 300 W 1 liter Zistiť cenu
4. Sencor SSJ 4042R 400 W 0,8 litru Zistiť cenu

Najlepšie tlakové odšťavovače od dvesto eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Výkon Objem nádoby Ceny
1. Concept LO-7065 240 W 1liter Zistiť cenu
2. ETA Vital Press 1032 200 W 1 liter Zistiť cenu
3. NATURE7 SJ250W 250 W 1 liter Zistiť cenu
4. Omega 8006 200 W 1 liter Zistiť cenu

Tlakové odšťavovače a ich charakteristika

Nedosahujú také vysoké otáčky, maximum sa pohybuje okolo sto za minútu (čo má za následok nižšiu úroveň hlučnosti), zato však spoľahlivo drví ovocie a vytláča z neho šťavu do posledných zvyškov. Takýto systém je, pravdaže, pomalší, zato však efektívnejší a s väčším výťažkom. Navyše sa skvele hodí ako na mäkké a dužinaté plody, tak aj na tvrdšiu zeleninu, ako je napríklad mrkva. Džús je potom hustejší, jeho chuť je dokonalejšia a aj napriek prítomnosti sitiek bude bohatý na zvyšky dužiny a kusy vlákniny.

Tlakový-odšťavovač

Oproti predchádzajúcemu typu má však táto kategória odšťavovačov tiež svoje muchy. Tou najzásadnejšou je zložitá montáž. Rozložiť taký spotrebič vyžaduje trochu skúseností a šikovnosti, navyše čistenie tiež nie je najjednoduchšie a môže vám zabrať dosť času. Preto odporúčame starostlivo preštudovať priložený návod a podľa neho potom pracovať. Na druhej strane, aj napriek určitej zložitosti je tento typ vhodný na pravidelnú prípravu ovocných džúsov. Nepracuje síce tak rýchlo, ale zároveň nie je hlučný, má veľkú efektivitu (čo sa vám z dlhodobého hľadiska ekonomicky oplatí) a získaná šťava je energeticky oveľa výživnejšia, s výrazne väčším obsahom zdraviu prospešných látok (vitamíny, vláknina).

Výhody:

  • Získaná šťava má väčšiu energetickú hodnotu
  • Menšia hlučnosť (vďaka menšiemu počtu otáčok za minútu)
  • Väčšia výťažnosť

Nevýhody:

  • Pomalšie fungovanie
  • Náročnejšia montáž a náročné čistenie
  • Každému nemusia vyhovovať zvyšky dužiny v šťave

Mechanické (lisovacie) odšťavovače

Ak sa už bavíme o odšťavovačoch, nemôžeme aspoň okrajom nespomenúť mechanické odšťavovače. Moderné prevedenie toho, čo pravdepodobne poznáte od svojich babičiek a dedov, teda tlakové lisy, na ktorých sa robil napríklad jablčný mušt. Podobné lisy, ale o niečo menšie, sa vyrábajú dodnes. Predovšetkým preto, že produkujú veľmi kvalitnú ovocnú šťavu. Problémom je však nutnosť vašej vlastnej ručnej práce, aspoň pri väčšine modelov. Podobné je to aj pri modeloch, ktoré sa veľmi podobajú mlynčekom na mäso a ktoré ovládate pákou v zadnej časti. Tu je potrebné vedieť, že výťažnosť je malá, pretože veľa šťavy sa pri lisovaní stratí. Mechanické odšťavovače sa teda uplatnia predovšetkým, ak chystáte väčšiu výrobu. Potom sa vám ale asi nebude príliš páčiť, že s lisom budete pracovať vy, a že prevádzka bude pomalá, takže výroba ovocnej šťavy potrvá nejaký čas. Navyše nezriedka bývajú určené pre veľkovýrobcu, sadára alebo vinára, takže sú priestorovo náročnejšie.

Mechanický odšťavovač

back to menu ↑

Najväčší výrobcovia odšťavovačov

Tak ako pri všetkých ostatných spotrebičoch, aj v tomto prípade na vás musíme apelovať, nekupujte odšťavovače od neznámych značiek. Pri pive je možno nová a neodskúšaná značka výhodou, aspoň sa to hovorí, ale v elektronike je to presne naopak. Väčšina tých menej známych výrobcov nedodáva na trh kvalitné výrobky, často majú problém s poruchovosťou a s malou efektivitou. Pokiaľ je teda odšťavovač podozrivo lacný a jeho cena nepresahuje štyridsať alebo päťdesiat eur, potom by ste mu nemali dôverovať a radšej sa poobzerať po inom. Prinajmenšom bude starý, ale tiež sa môže stať, že sa za dva roky po vypršaní záruky rozbije, a čo potom? Jedine kúpiť nový. Aby sme vám v tejto veci trochu pomohli, prinášame vám tu zoznam tých najväčších a kvalitných výrobcov, ktorých sa báť nemusíte.

Odšťavovače Bosch

Firma Bosch patrí medzi najstarších výrobcov elektroniky na kontinente. Založil ju v roku 1886 Robert Bosch. Pôvodne vyrábala magnety a motory, neskôr prešla cez náradie až k práčkam alebo práve odšťavovačom. Práve na trhu s týmto druhom spotrebičov patrí medzi najlepšie hodnotené. Jej výrobky majú síce pomerne malý výkon, zato však používajú bezpečné technológie, ktoré vám nedovolia prestrčiť do prístroja s ovocím ruku a k výrobkom prikladajú objemné nádoby na šťavu. Cenovo sa potom pohybujú v priemerných reláciách okolo sto, stošesťdesiat eur.

Bosch-logo

Odšťavovače Catler

Firma Catler bola založená v roku 1932. Postupom času sa rozšírila z Austrálie do viac ako 30 krajín sveta, na Slovensku predáva od roku 2008. Do jej sortimentu patria kávovary, grily, ale aj odšťavovače. Jej výrobky sú poväčšine z nerezu a v peknom dizajnovo vyladenom prevedení, navyše spoločnosť starostlivo dbá o pohodlie zákazníkov, takže môžete očakávať veľké plniace otvory a veľkú výťažnosť. Ceny sú však o stupienok vyššie.

Catler-300x46

Odšťavovače Klarstein

Spoločnosť Klarstein uvádza na trh prakticky všetky spotrebiče, ktoré môžete v kuchyni využiť. Od chladničiek a fritéz až po roboty, mixéry alebo práve odšťavovače, ktoré nás zaujímajú. Ich ponuka je pomerne rôznorodá, od odstredivých až po tlakovéodšťavovače a ručné lisy. Bežná je pre ne pomerne nízka cena, ktorá dosahuje stotridsať až dvesto eur a pekný a zaujímavý dizajn.

Klarstein-300x55

Odšťavovače Sencor

Spoločnosť Sencor vznikla v roku 1969 v Japonsku. V 90. rokoch ju potom zakúpila česká spoločnosť Fast ČR a odvtedy je českou značkou, ktorá však vyrába stále v závodoch v Ázii. Jej výrobky sú veľmi lacné, až to môže pôsobiť trochu podozrivo, verte však, že pravda je inde. Lacné síce sú, ale pri svojej cene pomerne kvalitné a s dobrými parametrami. Jediné, čo ich zráža trochu dole, je horšia úroveň výkonu, ktorá znižuje rýchlosť práce a trochu i efektivitu.

Sencor-300x46

Odšťavovače Philips

Firma Philips vznikla v roku 1891 v Holandsku, v meste Eindhoven. Už od prvopočiatku sa zameriavala na výrobu elektroniky, ktorá sa postupom času stále vylepšuje. V tejto chvíli pokrýva obrovskú časť európskeho trhu, pretože sa nezameriava na jedno odvetvie, ale prakticky na všetky typy spotrebnej elektroniky. Do sortimentu firmy patria tiež odšťavovače. Nevynikajú síce nijako zaujímavým dizajnom, ani veľkým výkonom, zato sú však kvalitné, s dlhou životnosťou a veľmi efektívne.

Philips- logo

back to menu ↑

Ako vybrať kvalitný odšťavovač?

Vzhľad odšťavovača? V najhoršom prípade nie je problém ho schovať

Odšťavovače sú vo vašej kuchyni spotrebičmi, ktoré nemusia mať nutne špičkový dizajn. Samozrejme, nie je na škodu, ak taký odšťavovač farebne aj materiálovo ladí s kuchyňou, potom sa zmení na elegantný doplnok kuchynskej linky a miestnosť celkom iste oživí. Avšak vyložene nutné to nie je, ide o malé spotrebiče, ktoré sa vám v pohode zmestia do skrinky. Takže keby náhodou nevyzeral vami zvolený odšťavovač dobre, stačí ho uložiť dovnútra a máte po starostiach. Ale ak vás zaujímajú nielen jeho praktické vlastnosti, ale aj určitá dekoratívnosť, potom vám celkom iste odporúčame venovať dizajnu trochu pozornosť, aj keď to samozrejme nie je hlavný parameter, podľa ktorého by ste sa mali rozhodovať.

Odšťavovače-dizajn

Dnešné odšťavovače sa, aspoň väčšinou, samozrejme snažia na trendy v kuchyniach reagovať, takže ich môžete zohnať v rôznych materiálových prevedeniach (nerez, plast, farebný plech,…), tvaroch i farbách (od bielej a krémovej až po červenú, modrú alebo zelenú) . Niektoré vyzerajú supermoderne, iné sa skôr tvária, akoby pochádzali z retro kolekcie, výber je skrátka skutočne široký a záleží len na vás a vašej kuchyni, čo žiadate. Pritom nie je potrebné veľa, len vybrať odšťavovač v rovnakej farbe a v materiáli, ako je kuchyňa. Ale našou radou je, snažte sa nehodnotiť odšťavovač len podľa dizajnu. Prihliadnuť naň môžete, ale dôležité sú parametre, ku ktorým ešte len prídeme.

Rozmery a hmotnosť prístroja

S používaním odšťavovača súvisia tiež jeho rozmery a hmotnosť. Tento prístroj, a v tom sa asi zhodneme, nie je priamo určený na to, aby stál na jednom mieste, tak ako napríklad sporák alebo mikrovlnka. Pokiaľ ho nechcete ukladať do kuchynskej linky, prinajmenšom ho budete z pracovnej plochy presúvať na nejaké miesto, kde nebude zavadzať vo chvíli, keď nebude v prevádzke. Takže už len z tohto hľadiska by stálo za to zamyslieť sa aj nad hmotnosťou a rozmermi spotrebiča. Prirodzene, čím bude ťažší, tým horšie sa bude sťahovať. Ideálne teda je, ak sa hmotnosť odšťavovača vojde do piatich kilogramov. Pravda, na trhu sa stretnete aj s modelmi, ktoré môžu prekročiť sedem alebo osem kilogramov, ale tie sú naozaj málo a zle mobilné.

Podobne je to s rozmermi odšťavovača. Čím menší, tým lepšie, pretože veľký prístroj sa jednak zle ukladá, a jednak je na linke nepraktický. Zaberá veľa miesta, ktoré by inak bolo k dispozícii ako pracovná plocha. A čo je hlavné, opäť stopercentne platí, že čím väčšie rozmery, tým horšie sa spotrebič sťahuje. Zabudnúť však nesmieme ani na rozmery napájacieho kábla. Ten nesmie byť príliš krátky, aby od pracovnej plochy dosiahol až k zásuvke, ale zase by nemal byť príliš dlhý, aby sa pri práci neplietol pod ruky. Najlepšie teda bude, keď si vyberiete model, ktorého kábel dosahuje 1 až 1,2 metra. To je asi najlepšie riešenie.

Odšťavovač-do-kuchyne

Rozmery plniaceho otvoru

Pre pohodlné používanie odšťavovača je veľmi dôležitý priemer plniaceho otvoru. Prečo? Sami si povedzte, čo je pre vás pohodlnejšie – krájať ovocie ešte predtým, než ho vložíte do odšťavovača, čistiť ho a chystať tak, aby sa dovnútra vošlo, alebo ho vložiť do prístroja ako jeden kus? Prirodzene, že to druhé. Ušetríte čas, prácu, aj námahu, s ktorou ste museli ovocie krájať. Navyše bude plnenie spotrebiča rýchlejšie, a čo zaujíma tých šetrnejších z vás, nestratíte šťavu a dužinu, ktorá by padla za obeť krájaniu. Preto odporúčame hľadať taký spotrebič, ktorý bude mať priemer plniaceho otvoru aspoň 7 centimetrov. To by malo postačiť, aby sa do neho ovocie vošlo celé, prípadne rozkrojené na dve polovice.

Menší by otvor určite byť nemal, potom by sa horšie plnil a odšťavovanie by trvalo dlhšie. Na druhej strane, väčší by asi tiež nebol najlepším riešením. A to predovšetkým z dôvodov bezpečnosti. Veľkým otvorom totiž ľahko prestrčíte ruku, a ak by ju zachytili kolesá hriadeľa, alebo dokonca nože, potom by hrozilo veľmi bolestivé a závažné zranenie. Preto by ste si mali pri plnení prístroja strážiť ruky a ovocie vkladať postupne, aby dosahovalo hornú úroveň plnenia, ale netlačiť ho dovnútra na silu. Bohužiaľ, práve k tomu veľký plniaci otvor zvádza, takže sa snažte nájsť optimum okolo už spomínaných siedmich centimetrov priemeru.

Materiál sita

Veľmi dôležitou súčasťou odšťavovača, hneď po drviacom mechanizme a motore, je sito pri odtoku. To je totiž miestom, ktorým sa pretlačí všetka vylisovaná ovocná šťava von. Musí byť pevné, aby odolalo veľkému tlaku, ale tiež jemné, aby zachytilo pevnejšie kúsky ovocia, neprepúšťalo väčšie kusy dužiny a aby, pokiaľ možno, ešte zjemnilo výsledný džús filtráciou. Veľmi významnú úlohu tu zohráva materiál. Myslite na to, že sitko je najrizikovejším miestom celého prístroja a ako také sa ľahko poškodí a až do opravy vyradí odšťavovač z prevádzky. Hrozí to predovšetkým pri sitkách tých najlacnejších modelov, ktoré sú často plastové alebo dokonca iba drôtené. To sú materiály, ktoré nič nevydržia a ktoré budete meniť v jednom kuse. Preto teda odporúčame sa vždy pred nákupom informovať, z čoho je vnútro odšťavovača vyrobené. Najlepšie je, ak je sitko kovové alebo dokonca nerezové. To sú totiž najodolnejšie typy, ktoré vám vydržia veľmi dlho.

Odšťavovač-2017

Výkon, rýchlosť a počet otáčok

Namiesto srdca búši každému odšťavovaču v tele motor. Podľa neho spoznáme kvalitu, teda presnejšie podľa jeho výkonu, odolnosti a počtu otáčok, ktorých je schopný. Najlepšie modely by mali dosahovať pri plnom chode výkon aspoň 1000 až 1200 wattov pri odstredivých, o niečo menej pri tlakových, hoci len málo odšťavovačov na túto hranicu dosiahne. Drvivá väčšina najmä tých lacnejších modelov konč ína 600 až 800 wattoch, čo je na pohodlné užívanie málo. Dôležitú úlohu zohráva aj počet otáčok, ktorý s výkonom motora úzko súvisí. Ten môže ísť pri najlepších odstredivých odšťavovačoch až cez hranicu 10 000, lebo je potrebné vygenerovať veľkú odstredivú silu, pri tlakových zhruba do sto za minútu.

Tento rozdiel udáva ich základné vlastnosti. Odstreďovanie vyžaduje veľkú rýchlosť otáčania a teda aj značnú odstredivú silu, ale taký motor sa rýchlo zahreje a je teda nutné, aby pracoval krátko, zato však intenzívne (s vysokou hlasitosťou). Je to príčina rýchleho procesu, ale menšej efektivity centrifúgových odšťavovačov. Naopak, tlakové drvia ovocie kvalitne pomalším pohybom diskov, takže môžu fungovať dlhšie, aj keď im práca zaberie viac času. To sa už od výkonu motora pomaly dostávame k času aktívneho používania. Ten udáva čas, počas ktorého môžete prístroj používať bez toho, aby ste sa museli báť, že sa motor spáli a zničí. Samozrejme, čím dlhší, tým lepší. Pri najlacnejších a najmenej kvalitných modeloch dosahuje sotva minútu alebo dve, tie špičkové však môžu fungovať aj desať alebo dvadsať minút a neuškodí im to.

Rôzné-druhy-džúsov

Pre praktické použitie výrobku je veľmi dôležité, skoro až kľúčové, nastavenie rýchlosti. Ak máte vybraný nejaký model, potom sa pozrite, či má možnosť regulácie a nastavenia viac stupňov rýchlostí. Ak nie, nechajte ho tak a hľadajte iný, neoplatí sa vám. Je totiž pravda, že mäkké a vodnaté ovocie, ako je melón alebo broskyňa vyžaduje iné otáčky než napríklad mrkva alebo jablko. Dobrý odšťavovač by teda mal mať najmenej tieto dve rýchlosti (väčšiu pre tvrdé plody, menšiu pre mäkké ovocie) a samozrejme tiež možnosť regulácie rýchlosti. Niekedy sa ale stretnete aj s piatimi úrovňami rýchlosti, čo je úplne skvelá vlastnosť daného odšťavovača. Pri nákupe myslite aj na to, že každý druh ovocia i zeleniny vyžaduje inú rýchlosť, aby celé odšťavenie prebehlo optimálne. Preto by ste mali mať možnosť si rýchlosť a počet otáčok prispôsobiť.

O kvalite motora tiež veľmi dobre vypovedá uplatniteľná záruka. Čím dlhšia záručná lehota, tým lepšie. Zákonom sú síce stanovené iba dva roky, ale ak výrobca svojmu motoru verí, potom pokojne nastaví lehotu aj na päť alebo dokonca desať rokov. To už značí veľmi dobrý a kvalitný motor, do ktorého sa nemusíte báť zainvestovať. Naopak, ak je záruka iba dva roky a ešte sa o nej výrobca ani predajca príliš nezmieňuje, potom by to mohlo vypovedať o tom, že motor skrátka nemá predpokladanú životnosť veľmi vysokú.

Hlučnosť odšťavovača

Podobne, ako riešime hlučnosť pri iných spotrebičoch, zaujíma nás aj pri odšťavovačoch. Určite si neželáte, aby ste zobudili celý dom, keď si pôjdete na raňajky urobiť pohár džúsu alebo keď budete chcieť prekvapiť vašu drahú polovičku dobrou ovocnou šťavou. Rovnica, ktorá tu bez výnimky platí, je jednoduchá, čím nižšia je úroveň hlučnosti, tým lepšie. Navyše to nie je ani zdravé skláňať sa nad hučiacim odšťavovačom a namáhať týmto spôsobom svoje ušné bubienky. Väčšina výrobcov síce tento údaj neuvádza číselne, pretože celý rad zákazníkov ho nerieši, ale nájsť sa dá. Väčšinou sa pohybuje od nejakých 60 až 70 decibelov pri najmenších otáčkach až po 80 decibelov pri najvyšších, veľmi ale záleží aj na type odšťavovača. Tlakové sú o niečo tichšie ako odstredivé, pri ich používaní celkom dobre počujete napríklad aj televíziu. Naopak centrifúgové odšťavovače, ktoré vďaka vysokým otáčkam generujú intenzívny hluk, vám nedovolia počuť ani slovo.

Najlepšie, čo vám môžeme poradiť, je si v obchode nechať odšťavovač predviesť a porovnať si aj viac modelov. Napokon, číslo samo o sebe vám nepovie viac, než počet decibelov. Teda intenzitu zvuku, ale nie jeho silu. Navyše, rozdiel medzi desiatimi a dvadsiatimi decibelmi je oveľa menší ako medzi šesťdesiatimi a sedemdesiatimi, pretože intenzita zvuku rastie exponenciálne. Skúška vám povie oveľa viac než číslo. Naša rada teda na tomto mieste znie, pýtajte sa v obchode a nebojte sa ozvať, ak máte záujem sa niečo dozvedieť.

Objem nádob

Pri odšťavovačoch sa bežne vyskytujú dve nádoby – zásobník na odpad (zvyšky dužiny, šupky, kôstky a tak ďalej) a zásobník na vytlačenú šťavu. Na jednej strane je ich veľkosť pre samotné fungovanie nepodstatná, či bude nádoba mať pol litra alebo tri litre, stále bude odšťavovač fungovať rovnako. Na druhej strane však s veľkými nádobami môžete ľahko zvýšiť svoje pohodlie. Čím väčšie zásobníky sú, tým je manipulácia s nimi jednoduchšia. Zmenšujú sa aj nároky na údržbu – veľký odpadový zásobník budete vyprázdňovať menej často ako maličký. A nakoniec, počas jedného procesu vyrobíte za kratší čas oveľa viac džúsu, než keby ste mali nádobu po minúte preliať, vysypať odpad, a takto postupovať stále dookola.

Snažte sa teda veľkosť oboch nádob nepodceniť. Dôležitejšia je pre vás pravdepodobne nádoba na šťavu, do ktorej džús z prístroja potečie. Predsa len je oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie nechať ho tiecť a nezastavovať prístroj len preto, aby ste z nádoby šťavu vyliali inam. Bežne sa tento parameter pohybuje okolo jedného litra, čo je podľa nás akurát. Bežne sa ale stretnete aj s nádobami, ktorých objem dosahuje až jeden a pol litra, tým lepšie. Naopak, ak je nádoba menšia ako 0,9 alebo 0,8 litra, potom by sme vám túto nádobu neodporúčali, bude vás to zdržiavať a nebude to pohodlné. Podobne to vidíme s objemom zásobníka na zvyšky. Tie najlepšie odšťavovače dosahujú objem tri až štyri litre, čo je solídne číslo a dá sa s ním veľmi dobre fungovať. Priemer je potom okolo dvoch litrov, to je dostačujúce. Pri odšťavovačoch ale nájdete aj zásobníky na odpad, ktoré sú menšie ako liter, napríklad len 0,5 alebo 0,8 litra, to je potom hrozne málo a keď si ho zaobstaráte, počítajte s tým, že budete každú chvíľu prístroj vypínať a vysypávať odpad.

Odšťavovač-a-čoo-do-neho 300x260

Čistenie

Pre správnu prevádzku odšťavovača je dôležité, aby sa dobre čistil. Akékoľvek zvyšky dužiny alebo kusy ovocia sú v prístroji aj v nádobách nežiadúce. Po čase by začali hniť, znečistil by sa spotrebič a navyše by sa veľmi nepríjemne prejavili v kvalite pripraveného nápoja. Už pri výbere odšťavovača preto dbajte na to, aby sa, pokiaľ možno, ľahko a dobre čistil. Celkovo najlepšie je, ak sa dokáže odšťavovač vyčistiť sám, alebo ak obsahuje aspoň také technológie, ktoré vám čistenie uľahčia (napríklad nižšie opísaná technológia QuickClean). To však zatiaľ nie je natoľko obvyklé, takže s najväčšou pravdepodobnosťou budete nútení čistiť prístroj ručne. Najlepšie sú na tom v tejto veci odstredivé modely, ktoré sa rozložia podobne ľahko ako napríklad mixér a dajú sa opláchnuť alebo vložiť do umývačky. O niečo zložitejšie už je to s tlakovými modelmi, tie sa rozkladajú o niečo horšie a ich opätovná montáž je časovo náročnejšia a vyžaduje určitú zručnosť.

back to menu ↑

Funkcie a technológie dnešných odšťavovačov

Moderné odšťavovače majú pred staršími modelmi jednu veľkú výhodu, sú technologicky ďaleko lepšie vybavené. Až dlhodobým používaním sa totiž odhaľujú nedostatky, ktoré vám môžu pridávať prácu navyše, alebo ktoré vám uberajú na pohodlí. Čo teda môže byť pri odšťavovači „navyše“?

Displej

Drvivá väčšina modelov na trhu s odšťavovačmi sa ovláda pomocou otáčania kolieskom, čím si nastavíte rýchlosť a počet otáčok. Niektoré špičkové (avšak často tiež drahšie) modely však používajú na ovládanie displej. Jeho výhodou je, že je prehľadnejší, a hoci je také ovládanie o stupienok zložitejšie, nehrozí napríklad, že by sa časom jeho štítky oškriabali, ako tomu býva pri kolieskovom ovládaní.

Nožičky pre väčšiu stabilitu

Odšťavovač, zvlášť odstredivý, samozrejme pri otáčkach mierne vibruje. Je to bežné, nie je to žiadna chyba. Ale! Môže sa stať, ak ho necháte na linke, že bude postupne skákať smerom k okraju, až z neho spadne. Je to síce krajný variant, ale stať sa to môže. Preto je dobré si pri výbere skontrolovať, či náhodou nemá gumové nožičky pre väčšiu stabilitu. Niekedy ich totiž odšťavovače mávajú. Samozrejme, keďže sami iste zo skúsenosti dobre viete, aké je ťažké posúvať gumové predmety, určite si domyslíte, akým spôsobom je stabilita prístroja zaistená.

Odšťavovač

Bezpečnostná poistka

Bezpečnostná poistka je pre dobrý odšťavovač základom. Jednak by mala zabrániť jeho zapnutiu, pokiaľ nie je zostavený správne (pretože, najmä pri vysokých otáčkach, by sa mohol rozletieť a niekoho zraniť), a rovnako zastaví celý proces vo chvíli, keď odšťavovač preplníte ovocím alebo zeleninou. Pokiaľ do neho napcháte viac plodov, než motor zvládne, zastavia sa kolesá (či nože) a nebudú môcť pokračovať. Keďže ale motor stále pracuje, bude energiu meniť v teplo, prehrievať sa a môže až zhorieť. S bezpečnostnou poistkou sa to nestane, pretože tá motor v takomto prípade sama vypne.

QuickClean technológia

Technológia QuickClean znamená prispôsobenie celého spotrebiča tomu, aby sa dobre umýval. Typická je pre odšťavovače Philips. Súvisí predovšetkým s povrchom, ktorý je dokonale hladký (okrem iného aj pri sitku, ktoré býva najväčším problémom), takže sa všetko dá ľahko zotrieť. Podobné je to pri nádobe na dužinu. Tá je zbavená všetkých škár a rohov, takže sa odpad ľahko vysype von a nie je problém potom nádobu umyť.

Anti-Drip systém

Technológia, vďaka ktorej ide celý vnútorný systém uzavrieť tak, aby sa zabránilo toku alebo striekaniu ovocnej šťavy von zo zariadenia, je tak zaistená maximálna efektivita procesu.

Technológia APEX

Technológia spoločnosti Kenwood, vďaka ktorej je umožnená vyššia efektivita a účinnosť odšťavovania. Znamená to doslova „pokročilá extrakcia dužiny“ a pracuje na základe účinného vnútorného dizajnu, materiálu a maximálneho utesnenia proti kvapkaniu. Všetko dohromady umožňuje z dužiny vytiahnuť oveľa viac šťavy, ako by ste očakávali.

back to menu ↑

Ako súvisí cena s kvalitou?

Súvislosť ceny a kvality býva väčšinou pomerne jasná, pri odšťavovačoch je to ale inak. Tu začína kvalita od približne štyridsiatich eur, možno šesťdesiatich, kedy sa eliminujú z výberu tie najlacnejšie prístroje a zostanú iba tie „kvalitné“. Ďalej cena závisí na tom, ako často chcete odšťavovač používať. Vysvetlíme:

  •  Na občasné použitie, raz za čas, keď je oslava, párty alebo keď sa stretnú známi, vám bohato postačí odšťavovač s cenou okolo osemdesiat eur, bez pokročilejších funkcií.
  • Na bežné použitie, napríklad raz týždenne v nedeľu večer k odpočinku, je lepšie zaobstarať si trochu drahší odšťavovač, ktorého cena môže byť napríklad okolo 190 €.
  • Existujú však aj ľudia, ktorí chcú používať odšťavovač denne a dopriať si ovocný džús napríklad každé ráno na raňajky. Tam sa už oplatí väčšia investícia do kvalitného, ​​výkonného a efektívneho modelu, ktorý môže stáť pokojne aj štyristo eur. Zato však bude mať dlhú životnosť a bude pracovať skutočne efektívne

 

Ako teda vidíte, výšku ceny, od ktorej začína kvalita, nemožno stanoviť jednoznačne presne, záleží predovšetkým na vás, čo si od odšťavovača sľubujete, nečakajte ale, že sa vám lacný model oplatí pri dlhodobom používaní (časté straty šťavy v priebehu práce, malý výkon, nešikovná spotreba). Naopak to funguje rovnako, môžete si kúpiť napríklad aj najdrahší odšťavovač, ale všetka investícia vyjde navnivoč, ak ho chcete používať raz za mesiac, keď k vám príde návšteva.

Džús

back to menu ↑

Konečný verdikt

Pevne dúfame, že vám náš poradca v niečom pomôže. Nebude ale určite na škodu si ešte celý proces výberu starostlivo zopakovať. Predovšetkým, podľa svojich očakávaní a predpokladaného použitia, rozhodnite sa medzi dvoma základnými typmi – odstredivým a tlakovým odšťavovačom. Prvý je vhodný pre občasné použitie – je rýchly, ľahko sa čistí, ale má menšiu efektivitu a je hlučnejší. Tlakový odšťavovač je jeho presným opakom. Potom by ste si mali prejsť referencie na jednotlivých výrobcov, aby ste sa náhodou nákupom nepopálili. Tým získate základný prehľad o trhu a výrazne si zúžite výber. Následne by ste mali prejsť praktické vlastnosti jednotlivých prístrojov – teda materiál, výkon motora, počet otáčok alebo stupňov regulácie rýchlosti. Čím kvalitnejší a výkonnejší odšťavovač bude, tým lepšie. Potom môžete začať premýšľať nad detailmi – rozmery, hmotnosť, vzhľad. S tým môžete doma niečo urobiť a svoje fungovanie týmto vlastnostiam prispôsobiť, ale pri predchádzajúcom bode to nejde. Len si dajte pozor na dĺžku elektrického kábla, s tým totiž taktiež nič nezmôžete. Mala by byť tak akurát pohodlná, aby všade dosiahol, ale zároveň aby ​​ste si  nekomplikovali život. Nakoniec sa skúste pozrieť ešte na detaily, týkajúce sa prevádzky, teda na objem nádob a na spôsoby čistenia, aby sa vám s prístrojom dobre pracovalo. Po kontrole ceny, ktorá by nemala byť príliš vysoká ani nízka, by vám mali vyjsť dva alebo tri odšťavovače, ktoré vaše parametre spĺňajú, a z ktorých si určite vyberiete. Potom len stačí dodržať určité pravidlá práce s týmito spotrebičmi a môžete sa tešiť na chutný domáci džús.

back to menu ↑

Ako si doma vyrobiť kvalitný džús?

Na záver vám ešte dáme jedno odporúčanie. Kvalita výslednej ovocnej šťavy, alebo, ak chcete, džúsu, nezávisí len na kvalite prístroja. Aby bol váš výrobok naozaj dobrý a chutný, je potrebné dodržať základné pravidlá. Teda predovšetkým nakúpiť skutočne dobré, zrelé a zdravé ovocie, prípadne vybrať najlepšie kusy z toho, čo máte uskladnené z vlastnej úrody v pivnici. Čím čerstvejšie, tým lepšie. Pri výbere druhu sa nijako neobmedzujte a spoliehajte len na svoju chuť, šťava sa dá získať prakticky z každého ovocia a zeleniny – citrusy (citróny, pomaranče, mandarínky, grapefruity,…), jablká, hrušky, marhule (avšak kôstkovice sa odšťavujú už o niečo horšie), zo zeleniny napríklad mrkva, paradajky alebo repa. To si musíte rozmyslieť najskôr. Potom sa už držte jednoduchého postupu:

  1. Ovocie dôkladne umyte, očistite a zbavte všetkého, čo naň nepatrí, teda stopky alebo zvyšky lístkov.
  2. Ovocie sa bežne nelúpe, túto úpravu si môžete odpustiť, šupka jablka, slivky alebo marhule odšťavovaču nijako nevadia a navyše sú v nej obsiahnuté ďalšie chuťové látky, ktoré k ovociu neodmysliteľne patria. Zbaviť sa však musíte tvrdých šupiek, ako je to napríklad u mandarínky alebo grapefruitu.
  3. Skontrolujte si čistotu prístroja. Pokazené zvyšky ovocia môžu chuť džúsu aj v malom množstve preraziť a urobiť ho nechutným. Ak by sa skutočne v prístroji nejaké našli, potom ich čo možno najstarostlivejšie odstráňte alebo celé zariadenie vyčistite.
  4. Majte na pamäti, že akonáhle ovocie spracujete, prudko tým klesá trvanlivosť. Jednak začnú v šťave ubúdať vitamíny, jednak bude ľahšie kvasiť. Takže sa snažte džús spotrebovať čo najskôr, kým je čerstvý a neodšťavujte ho viac, než je nutné. Ovocie v pevnom stave vám vydrží dlhšie ako šťava z neho.
  5. Pokiaľ už vyrobíte džús vo väčšom množstve, než sami spotrebujete, alebo ak ho chystáte na nejakú príležitosť, napríklad na oslavu, potom ho vždy uložte do chladu a najlepšie zatvorený. Všetky biochemické procesy vo vnútri sa tým spomalia.
  6. Džús nenechávajte stáť dlhšie než pár dní (v závislosti na druhu ovocia, napríklad jablkový džús skysne oveľa ľahšie než mrkvový), potom už môže byť, hoci sa to napríklad neprejaví na chuti, skazený.Tři-rôzne-džúsy-300x229

 

To je od nás k odšťavovačom všetko, môžeme vám už len popriať príjemný nákup a veľa šťastia pri výbere. Snáď si na džúsoch pochutíte. Ak vyberiete dobrý spotrebič a dodržíte všetko podstatné, nemal by byť dôvod, aby nebola ovocná šťava dobrá.

Odšťavovače
Ohodnoťte článok