- Ušetrite si peniaze aj nervy pri výbere najvhodnejšieho pomalého hrnca.
- Zvoľte si na základe veľkosti, výkonu, materiálu a pomeru cena/kvalita.
- Zistite, kde sa dá kúpiť najlacnejšie.
Víťazi testu:
Do 50 eur | Od 50 do 100 eur | Od 100 eur |
---|---|---|
Klarstein Bankett Slow Cooker | Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 | Bionaire CrockPot Saute CSC027X |
| | |
92% | 94% | 95% |
Zistiť cenu | Zistiť cenu | Zistiť cenu |
|
|
|
|
|
|
Úvod
Pomalé hrnce oslavujú tento rok už pol storočia svojej existencie a za ten čas si získali obľubu v mnohých kuchyniach. Každý, kto sa v kuchyni občas pohybuje vie, že spôsob prípravy jedla je rovnako dôležitý, ako samotné ingrediencie, ktoré naň použije. Či už jedlo varíte, pečiete, grilujete alebo smažíte, jeho vlastnosti sa zásadne menia. Viete ako pripraviť jedlo bez toho, aby ste použili zbytočný tuk, zachovali jeho obsah vitamínov a šťavnatú konzistenciu? Odpoveďou je pomalý hrniec, ktorý pri príprave jedál ušetrí mnoho driny, postará sa o vaše zdravie a ušetrí ešte aj čas, ktorý strávite v kuchyni. Pomalé hrnce sú dobre známe aj vďaka ich nízkej spotrebe, ktorá je zabezpečená varením pri nízkej teplote (45–95°C). Proces varenia nemusíte sledovať, pretože nehrozí žiadne pripálenie či vykypenie. Pomalé varenie obvykle trvá niekoľko hodín a vďaka nižšej teplote sa nemusíte báť nechať hrniec pracovať aj cez noc. Takýmto spôsobom si pripravíte širokú škálu chutných polievok, duseného mäsa, nápojov, dezertov, dipov či chutnej ryže. Výnimkou nie je ani príprava domáceho chleba. (Zdroj: Vaření.cz)
Typy pomalých hrncov
Varenie v pomalom hrnci je veľmi jednoduché, no typov týchto hrncov nájdete na trhu niekoľko. Preto je dôležité si vopred uvedomiť, ktorých parametrov sa pri výbere držať. Pomôcť vám môže naše rozdelenie pomalých hrncov.
- Pomalé hrnce podľa tvaru – pri výbere správneho tvaru pomalého hrnca zoberte do úvahy, aké jedlo v ňom budete pripravovať. Pomalé hrnce môžu mať oválny alebo okrúhly tvar, ale na trhu nájdete aj hrnce v tvare obdĺžnika.
- Tie s okrúhlym tvarom sú vhodné na prípravu polievok, duseného mäsa, príloh a zapekaných jedál. Môžete ich využiť aj na prípravu chutných pečených dezertov.
- Oválne pomalé hrnce sú ideálne pre väčšie kúsky mäsa ako rebierka či krkovička. Ľahko v nich pripravíte aj celé menšie ryby.
- Podlhovasté pomalé hrnce majú obvykle vyššie okraje a sú perfektné na prípravu veľkých kusov mäsa, ale tiež na prípravu polievok, duseného mäsa či zapekaných jedál.
- Pomalé hrnce podľa veľkosti – veľkosti pomalých hrncov sa pohybujú obvykle v objemoch od 3 do 7 litrov.
- Malé pomalé hrnce sú určené pre jednu či dve osoby a nezaberajú veľa miesta, čím šetria miesto v kuchyni
- Ak však varíte pre viacero ľudí či väčšiu rodinu, zamerajte sa na hrnce s objemom minimálne 5 litrov. Výhodou pomalých hrncov s veľkým objemom je schopnosť variť tzv. kompletné jedlá pripravené z kombinácie mäsa a iných prísad
- Pomalé hrnce o objeme 7 a viac litrov sú určené pre veľmi veľké domácnosti alebo pre prípad, že varíte často aj pre hostí. V týchto hrncoch pripravíte aj celé kura alebo veľké kusy mäsa
- Pomalé hrnce podľa materiálu nádoby – nádoby pomalých hrncov sú najčastejšie vyrobené z materiálov ako keramika, teflón, hliník či dokonca kamenina.
- Keramické nádoby sa môžu používať v mikrovlnnej či bežnej rúre, ale nie na ražni. Hmotnosť nádob z keramiky je značne vyššia než u ostatných materiálov.
- U kovových pomalých hrncov je známe, že zdrojom ohrevu je len spodná časť nádoby, takže ohrev nie je taký rovnomerný ako u ostatných materiálov. Do mikrovlnnej rúry sa však s kovovými nádobami ísť nesmie, preto sú určené hlavne do rúry a na sporák.
- Pomalé hrnce podľa ovládacích prvkov – ovládacie prvky pomalých hrncov bývajú obvykle rozdelené podľa toho, či sú programovateľné alebo nie. Medzí ovládacie prvky bežných typov pomalých hrncov patrí predovšetkým gombík na výber teploty prípravy. U vyšších modelov sa stretneme aj s programovateľnými funkciami ako je napríklad časovač ukončenia varu či možnosť ponechať jedlo konštantne ohriate. Táto funkcia sa automaticky zapne po ukončení varu.
Test pomalých hrncov do 50 €
V tejto cenovej kategórii nájdete modely, ktorých spotreba je vyššia. Svoju hlavnú úlohu, ktorou je príprava kvalitného a zdravého jedla, si však plnia aj tak dobre. Objem hrncov je v tejto kategórii taktiež variabilný a pohybuje sa od 2 do 6,5 l.
Poradie | Náhľad | Názov | Hodnotenie | Objem | Spotreba | Hmotnosť | Cena |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Klarstein Bankett Slow Cooker | 6,5 l | 320 W | 6 kg | Zistiť cenu | ||
2. | Russell Hobbs 22740-56 | 5 l | 160 W | 1,2 kg | Zistiť cenu | ||
3. | CrockPot CSC061X | 2,4 l | 180 W | 5,3 kg | Zistiť cenu | ||
4. | Bionaire CrockPot CSC046X | 6,5 l | 180 W | 4,5 kg | Zistiť cenu | ||
5. | Camry CR 6410 | 6,5 l | 600 W | 6,6 kg | Zistiť cenu |
Víťaz testu: Klarstein Bankett Slow Cooker
Rozmery: 400 x 270 x 480 mm| Objem: 6,5 l | Spotreba: 320 W | Hmotnosť: 6 kg | Časovač: 30 min až 12 hod| Materiál: keramika
Výhody
Vysoký objem
Rovnomerný ohrev keramickou nádobou
Široký rozsah doby varenia
Nevýhody
Vysoká hmotnosť
Varná nádoba nevhodná do umývačky riadu
Pomalý hrniec Klarstein Bankett je v našej najnižšej kategórii zlatou strednou cestou. Je ideálnym spojením ceny a kvality. Varná nádoba podlhovastéh tvaru je vyrobená z keramiky, ktorá zabezpečí rovnomernú distribúciu tepla, čo je pri príprave jedál na nezaplatenie. S objemom 6,5 l poskytuje dostatok priestoru na prípravu pokrmov pre viac než 8 osôb. Pomocou ovládacieho panela si môžete vybrať z troch rôznych teplotných stupňov (vysoký, nízky, udržovanie teploty). Časovač vám umožní prípravu po dobu od 30 minút do 12 hodín. Môžete si tak vybrať akúkoľvek dlhú dobu, ktorá je zároveň násobkom 30 minút. V prípade že pomalý hrniec ukončí varenie po 12 hodinách, prechádza automaticky do nastavenia udržiavania teploty, v ktorom zotrvá ďalších 6 hodín. Výrazná červená farba dodáva modelu veľmi atraktívny vzhľad, vďaka čomu sa tento pomalý hrniec hodí aj do moderne zariadených kuchýň.
Test pomalých hrncov od 50 € do 100 €
Pre modely strednej kategórie je charakteristická práve nižšia spotreba. Väčšinou sa jedná o modely s väčším objemom, vďaka ktorému môžete pripraviť jedlo pre väčšie množstvo ľudí. Varné nádoby sú vyrobené predovšetkým z keramiky, takže môžete očakávať vyššiu hmotnosť. V tejto kategórii sa stretnete už aj so špeciálnymi funkciami, ktoré sú pre modely špecifické.
Poradie | Náhľad | Názov | Hodnotenie | Objem | Spotreba | Hmotnosť | Cena |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 | 5,7 l | 250 W | 6,1 kg | Zistiť cenu | ||
2. | Tesla EliteCook K50 | 6 l | 1000 W | 5 kg | Zistiť cenu | ||
3. | Sencor SPR 5500SS | 6 l | 1350 W | 5,6 kg | Zistiť cenu | ||
4. | CrockPot SCCPRC507B | 4,7 l | 220 W | 4,7 kg | Zistiť cenu | ||
5. | ECG PH 6520 | 6,5 l | 320 W | 3,8 kg | Zistiť cenu |
Víťaz testu: Bionaire CrockPot SCCPBPP 605
Rozmery: 360 x 260 x 290 mm | Objem: 5,7 l | Spotreba: 250 W | Hmotnosť: 6,1 kg | Časovač: 30 min až 10 hod| Materiál: keramika
Výhody
Dobrý objem
Priaznivá spotreba
Odnímateľná varná nádoba
Nevýhody
Vyššia hmotnosť
Víťazom strednej kategórie sa stal model, ktorý oslní hneď na prvý pohľad svojím vylešteným nerezovým zovňajškom. Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 dokáže pri relatívne nízkej spotrebe pripraviť zdravé a chutné jedlo. Podlhovastá keramická varná nádoba je odnímateľná, takže ju v kľude môžete použiť aj na servírovanie. Sklenené veko spolu s varnou nádobou je možné umývať aj v umývačke riadu. Vďaka materiálu, z ktorého je nádoba vyrobená, ju môžete používať aj v bežnej či mikrovlnnej rúre.
Na prípravu pokrmov máte na výber z 3 teplotných nastavení. Využiť tak môžete nízku či vysokú intenzitu varenia alebo funkciu ohrievania, vďaka ktorej ostane pripravené jedlo teplé až kým ho nezačnete podávať. Časovač je pri nízkej intenzite predom nastavený na 6 hodín a pri vysokej zase na 10 hodín. Dobu si však môžete pomocou manuálnych tlačidiel ľahko prispôsobiť vlastným potrebám a to s odstupom 30 minút. Súčasťou tohto modelu je aj digitálny displej, na ktorom môžete kontrolovať čas. Vďaka priehľadnému sklenenému veku budete mať neustály prehľad o tom, čo sa v hrnci práve deje. Objem 5,7 l je postačujúci na prípravu pokrmov pre 5 až 6 osôb.
Test pomalých hrncov nad 100 €
V našej najvyššej kategórii sa stretnete s objemnými pomalými hrncami, ktoré spoľahlivo pripravia akékoľvek jedlo aspoň pre 6 osôb. Rôzne špeciálne programy a funkcie nie sú výnimkou u žiadneho z modelov. Spotreba je variabilná a záleží od rozsahu prídavných funkcií. Materiálom varnej nádoby je v tejto kategórii hlavne keramika, no stretnete sa aj s kameninou.
Poradie | Náhľad | Názov | Hodnotenie | Objem | Spotreba | Hmotnosť | Cena |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Bionaire CrockPot Saute CSC027X | 6 l | 250 W | 3,9 kg | Zistiť cenu | ||
2. | Bionaire CrockPot CSC063X | 7,5 l | 320 W | 6,8 kg | Zistiť cenu | ||
3. | Sencor SPR 7200SS | 5 l | 1250 W | 7,1 kg | Zistiť cenu | ||
4. | Bionaire CrockPot CSC024X | 5,6 l | 150 W | 5,2 l | Zistiť cenu | ||
5. | SENCOR SPR 7200SS | 6 l | 1 250 W | - kg | Zistiť cenu |
Víťaz testu: Bionaire CrockPot Saute CSC027X
Rozmery: 386 x 372 x 220 mm | Objem: 6 l | Spotreba: 250 W | Hmotnosť: 3,9 kg | Časovač: 30 min až 20 hod| Materiál: keramika
Výhody
Široký rozsah doby varenia
Nízka spotreba
Široké využitie varnej nádoby aj s vekom
Na svoj objem nízka hmotnosť
Špičkový materiál varnej nádoby
Nevýhody
Absencia špeciálnych funkcií (napr. odložený štart)
Víťazný model od spoločnosti Bionaire je vybavený technológiou DuraCeramic, vďaka čomu je keramická varná nádoba kruhového tvaru odolná voči škrabancom, odolnejšia ako teflón a veľmi ľahko sa čistí. Nádobu je možné ľahko z pomalého hrnca vyňať a použiť na akomkoľvek konvenčnom sporáku, vrátane indukčného. Nádobu spolu so skleneným vekom a silikónovým držadlom môžete pokojne použiť aj v bežnej či mikrovlnnej rúre. Keramickú varnú nádobu je však odporúčané neumývať v umývačke riadu. Výber programov je rovnaký ako u väčšiny modelov. Možnosťami sú teda vysoký a nízky stupeň intenzity ohrevu a prihrievanie hotového jedla.
. Vstavaný digitálny časovač umožňuje chod pomalého hrnca maximálne po dobu 20 hodín. Čas, Čas vám vyhovujúci si však môžete nastaviť s 30-minutovými odstupom. O O zostávajúcom čase varenia vás informuje LED displej, ktorý pekne zapadá do celkového vzhľadu spotrebiča. Objem varnej nádoby poskytuje dosť miesta na prípravu 7 porcií. Vzhľad tohto modelu je trochu nekonvenčný. Nejedná sa o povrchovú nerezovú alebo farebnú úpravu. Namiesto toho obohatíte vašu kuchynskú linku o pomocníka s čistým bielym dizajnom.
Poprední výrobcovia pomalých hrncov
Trh s kuchynskými spotrebičmi je veľmi rozmanitý a mnohé spoločnosti nie sú zamerané len na jeden špecifický produkt. Je tomu tak aj u väčšiny výrobcov pomalých hrncov. V našom predstavení popredných výrobcov týchto pomocníkov tak narazíte aj na dobre známe spoločnosti.
Ako vybrať pomalý hrniec?
Pri výbere pomalých hrncov narazíte na široké cenové spektrum, ktoré začína na 20 €, no ľahko sa dostanete aj na 160 €. Napriek tomu, že pri modeloch za vyššie ceny nájdete zaujímavé špeciálne funkcie a programy, všetky pomalé hrnce slúžia na tú istú vec. Pomalé hrnce majú predovšetkým ohrievať jedlo pri nízkej a stálej teplote v prostredí, ktoré uchová šťavnatosť a vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Bez toho, aby ste si vopred premysleli, na čo budete pomalý hrniec používať, ideálny model nenájdete. Preto vám prinášame stručný prehľad základných parametrov, ktoré vopred zvážiť.
Rozmery hrnca
Veľkosť pomalého hrnca je kľúčová a určuje, koľko porcií jedla môžete na jedno varenie pripraviť. Najčastejšie predávanou veľkosťou je 5,7 l. V pomalých hrncoch s menšími rozmermi, ktorých objem sa pohybuje do 3 litrov pripravíte jedlá maximálne pre 3 osoby. Ľahko v nich pripravíte aj predjedlá, teplé nápoje či korpusy na torty. Hrnce väčších rozmerov o objeme 4 až 6 litrov dokážu pripraviť aj morčacie stehná či kura v celku. Hrnce o maximálnom objeme 7 litrov sú určené na prípravu jedál aj pre 8 osôb. Bez problémov do nich vložíte aj menšie formy na pečenie ako je napríklad srnčí chrbát. Všeobecne však platí, že je jednoduchšie pripraviť menšie množstvo jedál vo veľkom hrnci ako robiť to opačne. (Zdroj: Novinky.cz)
Tvar hrnca
Ako sme už na začiatku spomenuli, pri výbere pomalého hrnca narazíte aj na rôzne tvary týchto pomocníkov. Najčastejšie sa stretnete s oválnymi a kruhovými varnými nádobami. Okrúhle sú ideálne napríklad pre polievky či vývary. Oválne hrnce poskytujú viac priestoru, takže sú vhodné aj na hlavné chody. Väčší povrch varnej nádoby u oválnych zabezpečí aj o niečo rýchlejšie varenie než u okrúhlych. Je tak na mieste položiť si otázku, čo najčastejšie varíte.
Materiál
Varná nádoba pozostáva z viacerých častí, ktorých materiál určuje ich vlastnosti. Prvým je varná nádoba, ktorá môže byť vyrobená z keramiky, kovu či v niektorých prípadoch aj z kameniny. Najčastejšie sa stretnete s keramikou, ktorá ponúka dobrú odolnosť, ľahkú údržbu, no jej hmotnosť je vyššia. Kovové varné nádoby sú zase povestné svojim nerovnomerným ohrevom. Veko varnej nádoby býva väčšinou vyrobené z priehľadného skla, vďaka čomu môžete kedykoľvek kontrolovať celý proces varenia. Môžete sa stretnúť aj s nepriehľadnými plastovými či kovovými vekami. Poslednou časťou, ktorej materiál môže byť podstatný je telo hrnca. V ponuke sú hlavne hrnce s lesklou alebo brúsenou antikorovou povrchovou úpravou. Táto vrstva býva často farbená do moderných odtieňov, aby hrnce zapadli aj do farebne ladených kuchýň. Plastový a čisto biely zovňajšok však nie sú žiadnymi výnimkami.
Príkon
Parameter, ktorý je kľúčový pri určovaní kategórie úspornosti je príkon. Príkon je v podstate množstvo elektrickej energie, ktorú si spotrebič „potiahne“ zo siete. Čím je príkon vyšší, tým viac energie na svoj chod minie. Príkon bežných elektrických sporákov sa môže ľahko vyšplhať aj na 4 000 W, čo je neporovnateľné číslo so príkonom, resp. spotrebou pomalého hrnca. Najúspornejšie modely našich testov potrebujú 150 W, čo je aj pri maximálnej dobe ohrevu oveľa nižšie množstvo spálenej energie ako pri bežnom chode elektrického sporáku.
Čistenie a údržba
Mnohé modely prichádzajú s možnosťou vybratia celej varnej nádoby z varného telesa. To vám umožňuje servírovať chody priamo bez nutnosti prekladania jedla do iných nádob. Zároveň vám to však umožňuje omnoho jednoduchšie a komfortnejšie umývanie nádoby. Mnohé nádoby aj s vekami je množné vkladať do umývačky riadu a vy tam celé čistenie môžete vypustiť z hlavy.
Špeciálne funkcie
Mnohé modely v našich testoch sú obstarané aj špecifickými prídavnými funkciami. Niektoré modely disponujú funkciou odloženého štartu, ktorá vám umožňuje nastaviť presný čas spustenia varu. Táto funkcia je ideálna pre prípad, že budete mimo domu po dlhšiu dobu, než je maximálna hodnota časovača modelu. Pomalé hrnce s touto funkciou majú často prívlastok „automatické“. Majú však jednu nevýhodu. Akonáhle vypadne elektrina čo i len na chvíľku, celý program sa preruší a vy sa tak vrátite k nedokončenému jedlu. Pri manuálnych pomalých hrncoch je program po výpadku obnovený. Automatické pomalé hrnce majú tiež schopnosť prejsť do režimu prihrievania automaticky po uplynutí nastavenej doby varenia. Niektoré modely umožňujú uzamknúť veko hrnca a odpojiť napájací kábel. Tieto funkcie sú perfektnou kombináciou pre prípravu pokrmov, ktoré plánujete vziať na návštevu, piknik či kempovanie.
Finálny verdikt
Záujem o zdravý životný štýl netkvie len v pravidelnom navštevovaní fitnes centra, diétach či študovaní rôznej literatúry od nutričných terapeutov. Zdravie je postavené predovšetkým na tom, čo dávate do svojho tela. Aj samé zdravé a čerstvé suroviny môžu pri nesprávnej príprave prejsť do stavu, kedy telu iba uškodia. U pomalého hrnca máte tú istotu, že sa v ňom nič nepripáli a jedlo si zanechá toľko veľa zdraviu prospešných látok, ako je to len možné. Kúpa pomalého hrnca je vhodná pre kohokoľvek. Obsluha je jednoduchá, príprava perfektných jedál trvá len krátko a spotreba týchto špičkových pomocníkov je v porovnaní s veľkými spotrebičmi malá. Tak už viete, ktorý je váš favorit?
Prečo dať pomalému hrncu svoje áno?
Hlavným dôvodom pre zakúpenie pomalého hrnca je už spomínané zachovanie vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. K jedlám nie je taktiež nutné pridávať zbytočný tuk, aby sa nelepili na nádoby. Veľmi jemné a šťavnaté mäso je pre pomalý hrniec samozrejmosťou. Mnohé vitamíny sa pri konvenčnej príprave jedla vytrácajú. Ovocie a zelenina tak prichádzajú o tie zložky, ktoré sú pre nás tými najužitočnejšími. Vďaka nízkej teplote prípravy však tieto látky ostávajú v pripravovanom jedle, ktoré je okrem toho omnoho lepšie aj na chuť. Obsluha pomalého hrnca je veľmi jednoduchá. Stačí ho zapojiť do zásuvky, pridať všetky suroviny a nastaviť intenzitu. Potom už len nastavíte čas a po príchode z práce alebo celodenného výletu s rodinou vás doma bude čakať dokonalo šťavnaté a hlavne teplé jedlo, ktoré stačí len naložiť na taniere a zjesť. (Zdroj: Crockpot.cz)
Potrebujeme: 1 kg čerstvej zeleniny (3 mrkvy, 2 petržleny, ½ zeleru, 1 menší pór, 10 ks ružičkového kelu, 1 brokolica), 750 g zemiakov, 7 g sušených hríbov, 50 g masla, 4 polievkové lyžice hladkej múky, 3 strúčiky cesnaku, rasca, soľ, korenie
Postup: Vo varnej nádobe pomalého hrnca si na sporáku pripravíme z masla a múky zápražku. Zemiaky a koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, pór na kolieska, kel na polovičky a brokolicu na menšie kúsky. Huby namočíme zvlášť na pol hodinu do vody. Vychladnutú zápražku rozmiešame s vodou a pridáme zeleninu, huby, rozmliaždený cesnak, rascu. Zmes osolíme a okoreníme. Vodu dolejeme tak, aby zakrývala všetku zeleninu v hrnci a dôkladne zmes premiešame. Nádobu prikryjeme vekom a vložíme do pomalého hrnca. Zmes varíme na 1. stupni 4-5 hodín a na 2. stupni 3-4 hodiny. Po uvarení môžeme zeleninu v polievke pomixovať priamo v hrnci.