Test a porovnanie toastovačov

Ako vybrať toastovač 2018

Toustovač bez pozadí

Najlepšie toastovače 2018

Rady, tipy, recenzie

Úvod

Dnešná doba je pomerne rýchla a bohužiaľ sa to týka aj varenia. Kto by chcel večer po návrate domov z práce ešte variť? Na druhej strane, teplá večera je rozhodne príjemnejšia a chlieb s maslom časom určite každého omrzí. Riešením, ktoré môžete využiť, sú napríklad čím ďalej tým viac obľúbené toasty. Dva kusy sendvičového chlebíka, medzi ktoré si dáte náplň podľa vašej chuti a zapečiete ich. Je to jedlo, ktoré ponúka viacero variant, a je možné ním pohostiť aj väčšiu návštevu a hlavne – je to rýchle a nenáročné, čo v dnešnej dobe určite oceníte. Navyše toastovače, alebo inak povedané sendvičovače – nájdete ich pod oboma názvami, sú pomerne mobilné, takže nie je problém si ich vziať so sebou aj na víkend na chalupu alebo na dovolenku na chatu.

Na druhej strane, pokiaľ chcete, aby vám toasty naozaj chutili a aby vás ich príprava, pokiaľ je to možné, bavila, mali by ste si dobre premyslieť voľbu prístroja. Nie každý sendvičovačje nutne dobrý a nie každý sa vám vyplatí kúpiť. Určite by ste sa mali zaujímať, pre koľko osôb budete toasty pripravovať a teda jak veľký prístroj vybrať. Mal by vás zaujímať tvar toastu, materiál platničky, multifunkčnosť taktiež mobilita prístroja, v neposlednej rade aj predpokladaná spotreba. A vynechať nesmiete ani, pre väčšinu z vás asi najdôležitejší parameter vôbec, cenu. Skrátka, kritérií výberu a parametrov, ktoré pri nákupe musíte zohľadniť, je celá rada. Pre človeka, ktorý sa v problematike neorientuje, môže byť ťažké nájsť systém a zmysel v najrôznejších hodnotách a názvoch funkcií a technológií. S tým by vám ale mohol pomôcť náš test toastovačov 2018.

Toustovač do záhlaví

Práve zo skúseností s tým, že celá rada užívateľov si kúpi toastovač a až časom zisťujú, že im nevyhovuje, sme sa rozhodli zostaviť náš test, ktorý by vám mal poradiť, ako správne vybrať toastovač. Okrem toho, v ňom nájdete rebríky, v ktorých sa objavujú najlepšie toastovače a ich starostlivé porovnanie. V samostatných kategóriách sme porovnali lacné sendvičovače, priemerné a tie najlepšie. Pevne veríme, že by vám určite pri nákupe mohol byť nápomocný práve náš test. Pokiaľ máte čas, môžeme sa pustiť do výberu toastovača spoločne a prejsť si ho od A do Z. Môžeme?

back to menu ↑

Dva základné typy toastovačov – poznáte ich?

Tak ako väčšina ďalšieho tovaru, aj toastovače majú svoje podkategórie. V tomto prípade ide o klasické a multifunkčné toastovače. Tie sa od seba líšia vzhľadovo, často aj veľkosťou a čo je najpodstatnejšie, tiež ich využitie. Rozdiel je hlavne v tom, čo si v danom prístroji pripravíte:

  • Klasické toastovače – ide o najjednoduchšie prístroje, ktoré vám neponúkajú nič viac, než platničku na prípravu toastov. Svoju vlastnú funkciu plnia síce dobre, ale chýba nejaká pridaná hodnota. Cena tomu odpovedá, patria totiž medzi lacnejšie toastovače.
  • Multifunkční toastovače – jedná sa o zariadenie, ktoré vám ponúka ďalšie možnosti využitia. Okrem klasických toastov máte možnosť vymeniť platničku a opekať na nej napríklad vafle alebo vajíčka. Sú teda variabilnejšie, majú širšie využitie, na druhej strane sú ale drahšie.

Je len a len na vás, ktorý z týchto typov si vyberiete. My osobne preferujeme v našom tete multifunkčné toastovače, ale má to dva háčiky. Po prvé, ich výber je obmedzený, a po druhé sú na vyššej cenovej vlne a nie každému sa chce investovať. Skúste si teda prejsť svoje preferencie a podľa nich sa tak rozhodnúť, o aký typ máte záujem, a potom tomu prispôsobte ďalší výber.

Multifunkční toustovač

back to menu ↑

Test toastovačov

Teraz môžeme prejsť k srdcu nášho článku, a tým je test toastovačov. Podľa ceny sme sa rozhodli sendvičovače rozdeliť do jednotlivých kategórií, pričom nám prišlo vhodné pre vás zmieniť dva základné parametre – hodnotu príkonu a typ toastov.

Najlepšie toastovače do 20 eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Príkon Tvar toastov Cena
1. Sencor SSM 4300 700 W Trojuholníkové Zistiť cenu
2. Tefal SM 1591 700 W Lastúry Zistiť cenu
3. Sencor SSM 3120 700 W Štvorcové Zistiť cenu
4. TEFAL SM 157236 700 W Štvorcové Zistiť cenu
5. Concept SV 3031 700 W Štvorcové Zistiť cenu

Najlepšie toastovače od 20 do 40 eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Príkon Tvar toastov Cena
1. Tefal SM 155233 700 W Trojuholníkové Zistiť cenu
2. Sencor SSM 9300 700 W Trojuholníkové Zistiť cenu
3. ETA Tampo 4156 700 W Trojuholníkové Zistiť cenu
4. Philips HD 2392 820 W Trojuholníkové Zistiť cenu

Najlepšie toastovače od 40 eur

Poradie Názov Náhľad Hodnotenie Príkon Tvar toastov Cena
1. Tefal SW 854 D 16 700 W Lastúry Zistiť cenu
2. Tefal SW 342 D 38 700 W Trojuholníkové Zistiť cenu
3. Tefal SW 341 D 12 850 W Trojuholníkové Zistiť cenu
4. Steba SG 40 700 W Trojuholníkové Zistiť cenu
5. ETA Valori 3151 650 W Trojuholníkové Zistiť cenu

Toastovače a ich charakteristika

Toastovače vo všeobecnosti sú pomerne jednoduché zariadenia. Väčšinou pozostávajú z horného a dolného krídla, ku ktorému priliehajú odnímateľné platničky. Práve na týchto sa pripravujú toasty. Pod platničkami nájdete vykurovacie teliesko, ktoré sa pomocou elektrickej energie ohrievajú a ohrievajú ďalej už spomínané platničky. Ovládanie týchto prístrojov je jednoduché a intuitívne. Väčšinou stačí toastovač zapojiť do elektriny a tak len vložiť toasty a zavrieť obe krídla k sebe, čím sa obe polovice chleba spoja a náplň toastu sa uzavrie dovnútra. Viac už nie je potrebné riešiť. Môžeme vám povedať že tieto zariadenia sú tiež veľmi mobilné a ľahké, takže nie je problém ich z domu vziať napríklad na chatu. Čo by ste mali pri toastovačoch sledovať je predovšetkým to, aká je ich veľkosť, príkon a pokiaľ dbáte na detaily, aj tvar a forma toastu.

Na druhej strane, toastovače vyžadujústarostlivú údržbu. Často sa stáva, že sa vám kúsok chleba pripečie k platničke, alebo že vám vytečie roztopený syr a zostane na platničke. Navyše sa platničky mažú olejom a mastnoty je potrebné sa zbaviť. Preto je potrebné sa o prístroj starať. Starostlivá údržba platničiek je základom, a pokiaľ vám syr vytečie až k vykurovaciemu teliesku, je potrebné vyčistiť i samotné telo toastovača. Navyše je potrebné sa hlavne starať o samotné platničky. Nemali by ste s nimi nikdy búchať, alebo z nich toasty vyberať kovovými nástrojmi, ako sú nože a vidličky. Inak sa naruší povrchová vrstva platničky a môže sa stať, že sa vám toasty budú stále pripekať, alebo že budú kúsky povrchu zostávať na ich kôrke, alebo dokonca, že začne platnička hrdzavieť. Určite nechcete aby sa vám tieto nepríjemnosti stali pri vašom toastovači.

Výhody toustovačov

  • Rýchla a jednoduchá príprava jedla
  • Pomerne mobilné zariadenie
  • Jednoduché ovládanie

Nevýhody toustovačov:

  • Údržba prístroja
  • Platničky bývajú náchylné k poškodeniu

Sencor SSM 3120

Domo DO9064C

back to menu ↑

Z akých značiek toustovačov vyberať? Volte overených výrobcov

Na úvod sa vás spýtame, čo si myslíte. Je značka toastovača pre jeho kvalitu dôležitá, alebo nie? Mnoho zákazníkov si myslí, že nie, my však máme opačný názor a pokúsime sa vám stručne vysvetliť prečo. Predovšetkým, len overená značka má na trhu určité meno, o ktoré sa musí starať. Pokiaľ už niekto dosiahne na trhu určité postavenie a renomé, nebude chcieť riskovať, že si ho pokazí a o to viac bude dbať na kvalitu svojich výrobkov. Po ďalšie, väčšie firmy a lepšie značky majú často omnoho viac prostriedkov, ktoré môžu investovať do výskumu a inovácií, do kvalitných materiálov aj do odborníkov, ktorí majú s navrhovaním a výrobou prístrojov skúsenosti. A posledný argument, ktorý vraví o väčšine výrobcoch daných spotrebičov je, že majú väčší počet toastovačov v ponuke. Znamená to, že sa im vyplatí do nich investovať čas aj prostriedky a že majú cenné skúsenosti. Pri firme, ktorá predáva napríklad jeden typ toastovačov, to ale neplatí. Ktoré overené značky sú teda podľa nás hodné odporúčania? Na to sa vám pokúsime odpovedať v nasledujúcich riadkoch. Nechceme tvrdiť, že nikto iný dobrý toastovač nevie vyrobiť, u týchto firmách máte ale väčšiu šancu, že sa vám kúpa vyplatí.

Toastovače Tefal

Spoločnosť Tefal pochádza z Francúzska. Založená bola v roku 1956 Marcom Grégoirom a od začiatku sa zameriavala na výrobu kuchynského vybavenia, jak elektrospotrebičov, tak aj nádob. Samotný názov Tefal je skratkou dvoch materiálov – TEF ako teflón a AL ako alumínium (hliník). Z týchto materiálov sú vyrobené aj toastovačeTefal, až na jedinú výnimku (model White, ktorý je z bieleho plastu). Okrem materiálu a dizajnu, kde je kov kombinovaný s čiernym plastom, je spoločným rysom toastovačov týchto značiek aj bezpečnostných zámok, kontrola zohrievania alebo nepriľnavosť povrchu platničiek. Niektoré z modelov sú multifunkčné, za to si ale určite priplatíte. Z nášho pohľadu ide pri značkách Tefal o absolútnu špičku medzi výrobcami kuchynského vybavenia, s dlhoročnými skúsenosťami a kvalitnými užitými materiálmi.

Toastovače Sencor

Meno tohto výrobcu elektroniky môže byť pre čitateľov našich stránok pomerne známe, keďže ide o značku našich susedov. Pôvodom ide o japonskú firmu, ktorá vznikla v roku 1969. V 90. rokoch však značka prešla pod správu českej spoločnosti Fast ČR, ktorá značku vlastní dodnes. Mnohí z vás možno vedia, že sa jedná o významného sponzora českého hokeja. V súčasnej dobe firma vyrába celú radu typov tovarov, od kuchynských robotov, mixérov, ale taktiež aj televízií až po elektrospotrebiče, ktoré nás momentálne zaujímajú a sú predmetom dnešnej recenzie, toastovače. Dizajnovo sú tvorené rôznymi variantami spojenia bieleho, čierneho a červeného plastu a nerezu. Klasicky majú trojuholníkové platničky, nízku cenu, ale zároveň aj nižší príkon. Pokiaľ stojíte o lacný prístroj, bez toho aby ste kupovali málo kvalitný produkt, môžeme vám značku Sencor s kľudným svedomím odporučiť.

Toastovače ETA

Spoločnosť ETA vznikla pôvodne v Prahe na začiatku 20. rokov 20. storočia. Jej názov bol pôvodne skratkovým slovom a znamenal „ElektroTechnické Aparáty“. Nič-menej, po druhej svetovej vojne bola spoločnosť zoštátnená a výroba bola rozdelená do niekoľkých podnikov. Pod značkou ETA bola výroba obnovená až neskôr a funguje do dnešných dní. Vyrába predovšetkým prístroje pre domácnosť, ako sú vysávače, žehličky, fény alebo napríklad kuchynské roboty a mimo iné aj sendvičovače. Tie sú na trhu hneď v niekoľkých modelových typoch:

  • Sorento 4 v 1
  • Valori
  • Tampo
  • Acado
  • Kvadro
  • Campo
  • Pievo

Platničky sú trojuholníkové, hodnoty príkonu sú skôr nižšie, medzi sedem až osemsto wattov. Pokiaľ ide o užité technológie, stretneme sa pri toastovačoch ETA so svetelnou signalizáciou, nepriľnavou povrchovou úpravou doštičiek, alebo spínačom ON/OFF. Prvý zmienený model je multifunkčný. Nesmiete zabudnúť ani na pekný a nápaditý dizajn.

Toastovače ECG

Spoločnosť ECG vznikla v roku 1996 v Českej republike. Pôvodne vyrábala mikrovlnné rúry, neskôr prišla aj s ďalšími prístrojmi. V roku 2005 sa rozšírila aj na náš slovenský trh, o tri roky neskôr dokonca aj do Maďarska a postupne do ďalších zemí južnej, východnej a severnej Európy. V posledných rokoch začala pôsobiť aj v Nemecku alebo vo Francúzsku. Vyrába veľmi široké spektrum výrobkov, môžeme spomenúť napríklad televízory, rádiá, domáce pekárne, vysávače, holiace strojčeky alebo rúry. Pokiaľ sa pozrieme len na sendvičovače, ide o pomerne kvalitný a zároveň celkom lacný prístroj. Za zmienku stojí, že ide o prístroje na prípravu len dvoch toastov, ale vyrába aj XXL toastovačna prípravu 8 trojuholníkov toastov naraz. V ponuke má taktiež sendvičovače 3in1, ktoré umožňujú prípravu nie len toastov, ale i panini alebo vaflí.

back to menu ↑

Ako vybrať toastovač: nenechajte svoje potreby ničím obmedzovať

Toastovače nie sú nijak zložité ani prepracované zariadenia, fungujú na relatívne jednoduchom princípe. Nesie to so sebou dve špecifiká, ktoré je potrebné si pri nákupe uvedomiť – jednak tu nie je až toľko parametrov, ktoré budete musieť riešiť, a jednak máte príležitosť si vybrať prístroj presne taký, aby vám dokonale vyhovoval. Možností zas nemáme až tak veľa, takže pravdepodobnosť, že trh pokryje práve vaše potreby, je relatívne veľká. Samozrejme, sú to práve vaše potreby, ktoré si musíte dopredu ujasniť. Pre koľko ľudí budete toasty pripravovať? Ako často? Koľko chcete do toastovača investovať? To je len pár otázok, na ktoré by ste mali ešte pred nákupom poznať odpoveď. Akonáhle budete tieto veci vedieť, môžeme smelo prikročiť priamo k výberu.

Veľkosť toastovača je možno rozhodujúci parameter

Toastovače, alebo ak chcete môžeme im vravieť aj sendvičovače, sú zariadenia, ktoré síce fungujú na podobnom princípe, ale môžu sa navzájom líšiť práve napríklad veľkosťou. Tá je dôležitá práve z hľadiska počtu osôb, pre ktoré chcete toasty pripravovať. Obecne, pokiaľ nebudeme počítať profesionálne prístroje do reštaurácií, máte na výber z dvoch štandardných veľkostí:

  • Toastovačena prípravu 2 toastov (4 trojuholníkových)
  • Toastovačena prípravu 4 toastov (8 trojuholníkových)

Rozdiel je zásadný – v prvom prípade pripravíte maximálne dva toasty naraz. Je to na večeru pre jedného až troch ľudí, pokiaľ chcete, aby prvé pripravené toasty boli hotové vo chvíli, kedy ich budete podávať teplé. Väčšie toastovače sa v malej domácnosti nevyplatia. Nie je dobré, pokiaľ platnička hreje naprázdno, navyše spotreba je tak zbytočne vyššia. Prístroje s platničkou pre prípravu 4 toastov naraz teda využijú skôr väčšie, štvor až päťčlenné domácnosti. Samozrejme, stačil by aj menší toastovač, ale príprava večere by trvala dlhšie a prvá várka toastov by vychladla.

Velký toastovač

Zo skúseností si však dovoľujeme odporučiť pozrieť sa na celkové riešenie platničiek. Pri niektorých menej známych a lacnejších značiek sa stáva, že udávaný počet pripravovaných toastov neodpovedá veľkosti platničiek a že miesto štyroch sa vojdú len dva.. to je nepríjemné a je lepšie sa toho vyvarovať a takýto model si nekupovať.

Čo znamená pri toastovačoch charakteristika príkonu?

Jedným z parametrov toastovača, ktorý výrobcovia veľmi radi udávajú, je jeho príkon. Ten vám v zásade vraví, koľko energie prijme toastovač za jednotku času. Udáva ich vo wattoch, značených veľkým W, podobne ako výkon. Obecne platí, že čím vyšší bude príkon, tým rýchlejšie budete mať toasty pripravené (hoci do hry vstupujú aj ďalšie veličiny, ako je napríklad účinnosť alebo tepelné straty, dá sa to takto zjednodušiť). Tento parameter sa pohybuje zhruba od 700 do 1 500 W.

Odporúčame, aby ste si hľadali, pokiaľ možno skôr vyššie hodnoty príkonu, znamená to totiž, že budete mať toasty upečené rýchlejšie. Na druhej strane, nie každému to bude vyhovovať. Kto chce mať nad prípravou dohľad a má radšej napríklad menej prepečené toasty, mal by voliť optimálnu hodnotu príkonu. Je ale potrebné vedieť, že vyšší príkon znamená zároveň vyššiu spotrebu elektrickej energie. To je istá nevýhoda, nič-menej vás môžeme ukľudniť. Sendvičovač je v prevádzke väčšinou krátkodobo, takže ani vysoká spotreba neznamená veľký zásad do vašej peňaženky.

Toustovač vaření

Nezabúdajte ani na technické charakteristiky kvôli bezpečnosti

Veľmi dôležitým faktorom býva pri kuchynských elektrospotrebičochbezpečnosť. Na tú je potreba dbať vždy. A možno sa budete diviť, ako veľmi sa môžu jednotlivé prístroje líšiť len malými drobnosťami. Na ukážku uvedieme protišmykové nožičky. Pri manipulácii s toastovačom by ste sa ľahko mohli o prístroj zavadiť. Pokiaľ by spadol na zem rozpálený, mohlo by dôjsť k nepríjemnému popáleniu a k rozbitiu prístroja. Rovnako dôležitým je aj zámok prístroja na rukoväti. Veko by sa nemalo samovoľne otvárať. Výhodou je dobré odizolovanie plášťa, aby sa nerozpálil spoločne s doskami, čím sa znižuje riziko popálenia pri varení. A ešte jedným dôležitým parametrom je izolácia na rukoväti, aby ste mohli s toastovačom manipulovať, bez toho aby ste si popálili ruky.

Základné spôsoby ovládania toastovača?

Každý prístroj je potreba nejak ovládať. Čím je ovládanie jednoduchšie a užívateľsky príťažlivejšie, tým lepšie. Pri toastovačoch máte hneď dva spôsoby ako ich ovládať. Prvý je jednoduchší, ale neumožňuje reguláciu výkonu ani žiadne ďalšie nastavenia. Prístroj skrátka reaguje na zapojenie do elektriny. Akonáhle ho zapojíte, začína hriať, pričom indikátor alebo kontrolka vás upozorní vo chvíli, kedy sú platničky pripravené k pečeniu toastov. Potom už len stačí prístroj otvoriť (čo odporúčame v obchode vyskúšať, veko musí byť ľahko otvoriteľné a z hľadiska bezpečnosti musí byť stabilné a vyvážené) a zase zavrieť, nemusíte sa o nič ďalšie starať. Druhá možnosť, manuálne ovládanie, je trochu pokročilejšie, ale zase vám dáva možnosť určitej kontroly nad prípravou toastov. Nečakajte displej alebo zložitý panel, väčšinou ovládanie pozostáva len z prepínača zapnuté/vypnuté, prípadne z kolieska regulujúceho výkon. Väčší počet kontroliek alebo indikátorov je skôr na mätúce a väčšinou nie sú potrebné. Odporúčame hľadať skôr jednoduchosť.

Aký tvar toastov zvoliť? Voľba je len a len na vás

Ďalšou z vecí, podľa ktorej môžete toasty vyberať, je výsledný tvar toastov. Na jednej strane vám dáme za pravdu, že tento parameter v podstate o ničom nerozhoduje, ale na druhej strane, je pomerne podstatný pre váš výsledný pocit z pripraveného pokrmu, pretože ako sa vraví, aj oči jedia. Podľa tvaru platničky dostanú výsledný tvar aj vaše toasty, pričom možností je hneď niekoľko:

  • Štvorce a obdĺžniky –štvorcové toasty sú asi tie najklasickejšie, s akými sa stretnete. Platnička má tvar niekoľkých sústredených štvorcov, pričom smerom k stredu sa stáva stále hrubšou. Je to pre toasty ideálne – v strede, kde býva náplň najväčšia, je najviac miesta a naopak kraje sa pevne stlačia a spečú k sebe.
  • Trojuholníky –trojuholníkové toasty sú časté a obľúbené, majú však svoje nevýhody. Musíte pri ich tvorbe myslieť na to, že štvorec toastového chleba vytvorí dva trojuholníky, pričom pri spoji do seba dochádza v uhlopriečke. Stred, kam sa dáva najviac náplne, je potom stlačený a spečený k sebe, rovnako ako kraje. Surovín sa do toastov vojde menej, navyše trojuholníkové toasty majú väčšiu tendenciu vytekať a pripekať sa.
  • Lastúry – tento tvar toastov prirodzene reaguje na vlastný tvar toastového chleba (málokedy je presne štvorcový, často ho kúpime stlačený) a výsledný toast má skutočne tvar lastúry. Nevýhodou bývajú často výrazne široké okraje, v ktorých zostáva len minimum náplne.
  • Ďalšie –okrem týchto hlavných typov existujú aj platničky s do istej miery špecifickými tvarmi toastov. Zaradili by sme sem napríklad platničky v tvare rozprávkových postavičiek, ktoré ocenia najmä vaše deti, alebo niektoré atypické a zároveň elegantné štýly, s ktorými zaiste ohromíte všetkých hostí
  • Vafle, panini – na trhu môžete dostať aj tieto dva typy platničiek. Prvým z nich sú určené na prípravu klasických vaflí, ktoré majú hlbokú mriežkovanú štruktúru. Toasty s nimi nevyrobíte, ale belgické vafle rozhodne áno. Platničky na panini sa ale v krajnom prípade na toasty použiť dajú (ale nie je to rozhodne najlepší nápad, náplň vám vytečie a toasty opečiete len veľmi jemne), ale klasické panini s nimi vyrobíte omnoho lepšie ako na normálnom toastovači.

Toustovač lasturové plotýky

Z akých materiálov sa vyrábajú pečúce dosky?

Možno ešte dôležitejší, než tvar pečúcej platničky (hoci na ten sa pozerá väčšina zákazníkov)  je samotný materiál, z ktorého je vyrobená. Prečo je to tak dôležité? Je to prosté – práve materiál pečúcej dosky rozhoduje o kvalite pripraveného toastu. Ten sa nesmie pripekať, doska musí viesť dobre a hlavne rovnomerne teplo na každom mieste, povrch sa nesmie drobiť a zostávať na toastoch a čím odolnejší bude, tým lepšie. Ide o miesto bezprostredného styku jedla s prístrojom, preto je potreba hľadieť aj na hygienickú stránku veci.

Najčastejšie sa pri pečúcich doskách stretnete s teflónom. Ten je vysoko tepelne odolný, dostatočne vodivý a s minimálnou priľnavosťou, navyše povrchová vrstva sa nelúpe. Čo je nevýhodou pri teflóne, to je jeho krehkosť. Pokiaľ takéto dosky budete mať, nemali by ste používať k vyberaniu toastov z prístroja vidličky, nože ani ďalšie kovové nástroje, ktoré by mohli teflónovú štruktúru narušiť. Vhodnými sú určite drevené nástroje. Z ďalších materiálov, s ktorými sa môžete, ale skôr vzácne, stretnúť je napríklad nerez. Výhodou každej dosky je antiadhézna povrchová úprava, vďaka čomu sa toast neprichytáva a nepripaľuje. V opačnom prípade riskujete pripečenie alebo potrhanie toastov pri vyberaní.

Toustovač plotýnky

Dopredu popremýšľajte nad údržbou toastovača

Technické a výkonnostné parametre prístroja nie sú to jediné, čo by vás malo zaujímať. Na toastovač by ste sa mali dívať taktiež z čisto praktického hľadiska. Predovšetkým by vás malo zaujímať, jak náročná bude jeho údržba. Akokoľvek sú toastovače jednoduché na ovládanie, starostlivá údržba je nutná a nevyhnete sa jej. Samozrejme, pokiaľ vám to vadí, môžete už prednostne vyberať modely, s ktorými budete mať o niečo menej práce. Odporúčame si predovšetkým prezrieť, či je možné na prístroji vymeniť pečúce dosky. Pokiaľ by boli zabudované napevno, museli by ste ich čistiť manuálne podľa návodu, ktorý prikladáme na konci článku. Ale pokiaľ sú vyberateľné, môžete ich dať napríklad do umývačky riadu a o čistenie sa tak nemusíte vôbec starať. Pri kombinovaných modeloch je to bežné, u ostatných si to ale musíte skontrolovať.

Vyberateľné dosky ďalej uľahčujú aj čistenie vnútorných priestorov prístroja. Áno, je pravda, že už zmienený syr by sa vám určite nemal dostať pod dosky, k vykurovaciemu teliesku, pretože je to veľmi rizikové. Ale aj napriek tomu, pokiaľ máte s toastami skúsenosti, tak viete, že občas sa to stane. Ak je možné dosky vybrať, nie je problém a po vychladnutí prístroja mastnotu alebo zvyšky potravín ľahko z vnútorných priestorov vyčistíte alebo odstránite. Ale pokiaľ máte napevno umiestnenú dosku môže to byť ťažké a niekedy to nie je vôbec možné. Čo sa týka povrchu prístroja, mal by byť ľahko umývateľný. Z tohto hľadiska je vhodný plast, ktorý stačí opláchnuť a vytrieť handrou. Nerez alebo hliník je potrebné leštiť, navyše na ňom často zostane uchytená mastnota alebo otlačky prstov, čo esteticky nevyzerá úplne najlepšie. Dizajnovo sú teda tieto materiály krajšie, ale zároveň určite náročnejšie na údržbu.

Čištění toustovače

Ako uvažovať dopredu o skladovaní toastovača?

Toastovače vám ako zákazníkom nedávajú mnoho parametrov, podľa ktorých vyberať. Po tých, ktoré sme už zmienili by sme sa mohli ešte pozrieť na parametre skladovania. Teda napríklad na rozmery. Samozrejme, záleží na vás a vašich potrebách, ale je síce lepšie, keď je prístroj rozmerovo menší, na druhej strane, sú určité minimálne rozmery, pod ktoré nie je možné ísť. Sú totiž dané veľkosti toastov. Výber vhodných rozmerov ponecháme úplne na vás, záleží totiž napríklad na tvar toastov, alebo na počte pripravovaných toastov v rámci jednej várky. Prístroje sa nelíšia tak výrazne, aby to stálo za hrubšiu analýzu. Čo nás v súvislosti so skladovaním zaujalo ďalej, je napríklad možnosť uloženia toastovača do zvislej polohy. Prístroj, ktorý nie je veľmi vysoký, ale zaberá veľkú plochu, je takto možné uložiť výrazne efektívnejšie a ľahšie. Dobré je určite, pokiaľ má toastovačpriestor na zmotanie prívodného kabelu (jeho dĺžku by ste si mali pri nákupe taktiež skontrolovať).

Záleží na dizajne toastovača? Do istej miery určite áno

Určite môžeme povedať, bez toho aby sa na nás niekto urazil, že dizajn nebýva u väčšiny elektrospotrebičov rozhodujúci, omnoho dôležitejšie sú ich praktické vlastnosti. Na druhej strane, úplne ignorovať ho tiež nie je možné. Vezmete si do úvahy, že toastovač bude pomerne často súčasťou kuchynskej linky (pokiaľ ho nechcete neustále vyťahovať a zase schovávať). V tom prípade sa automaticky stáva súčasťou dizajnu celej miestnosti a zrazu na jeho vzhľade záleží. Plastové bývajú pomerne často lacnejšie modely, tie drahšie potom bývajú kovové. Najčastejšie sú z potravinárskeho nerezu, ktoré je pre väčšiu bezpečnosť odizolovaný od vnútorného priestoru prístroja (plášť by inak veľmi dobre viedol teplo a znemožňoval by manipuláciu s prístrojom, a to nevravíme ešte o väčšom riziku pri práci.

Za nás môžeme povedať, že aj keď kovové toastovačebývajú drahšie,obvykle vyzerajú lepšie, elegantnejšie a luxusnejšie. Väčšinou potom bývajú rovnako doplnené kusmi farebného plastu, čím je možné ľahko prepojiť s akokoľvek vyriešenou kuchyňou. Plastové modely sú často lacnejšie, ale univerzálnejšie a ponúkajú viac možných farebných kombinácií. Niektoré praktické prvky takisto môžu viac zvýrazniť dizajn toastovača – kontrolky, ovládanie alebo poistky. Poslednou vecou, ktorá rozhoduje o dizajne, je celková konštrukcia. Aj keď toastovače sú takmer vždy rovnaké, tvorené dvoma zatváracími krídlami, môžete naraziť na niektoré špeciálne modely, ktoré sú nápaditejšie. Potom už závisí len a len na vašom vkuse.

Toustovač design

back to menu ↑

Vyskytujú sa pri toastovačoch aj pokročilejšie technológie?

V tejto kapitolke by sme si hneď na úvod mali vysvetliť, čo považujeme za pokročilejšie technológie. Nečakajte nič neobvykle chytrého alebo prevratného. Určite nemá zmysel do toastovača zabudovávať displej alebo časovať, to by sa ani nevyplatilo. Tým by sme skôr prístroj zbytočne zdražili a aj tak by to nemalo nejaký väčší efekt. Pri jednoduchosti ovládanie sendvičovačov ho nie je možné ani veľmi docieliť. Napriek tomu existuje celá rada funkcií a príslušenstva, na ktoré sme pri starších modeloch toastovačov neboli zvyknutí. Celá rada z nich je tak výhodou a zároveň aj prvkom, ktorý pridáva príprave toastov na komforte a bezpečnosti. Poďme sa teda pozrieť aspoň na niektoré z nich

Poistka proti prehriatiu

Ochrana proti prehriatiu je pri toastovačoch veľmi dôležitá a pre bezpečnosť celkom zásadná. Ide o to, že vo chvíli, kedy je dosiahnutá vysoká teplota, prístroj sa automaticky samo vypne. Je to poistka proti spáleniu toastu alebo napríklad proti požiaru. Navyše, keďže funguje automaticky, toastovač nemusíte strážiť.

Svetelná signalizácia

Funkcia, klasická pre väčšinu dnešných toastovačov. Svetelné diódy vám ukazujú, že sa toastovač nahrieva a že je pripravený k použitiu. Červená kontrolka väčšinou svieti stabilne a indikuje ohrievanie, potom však zasvieti na zeleno vo chvíli, kedy je toastovač pripravený k použitiu. Odporúčame sa ale pozrieť do návodu, pretože to nemusí takto platiť vždy.

Spúšťacie tlačidlo

O ňom sme sa už zmienili v kapitole o ovládaní toastovača. Tlačidlo zapnúť/vypnúť vám umožňuje určiť, kedy bude prístroj ohrievať a kedy nie. Lacnejšie a menej pokročilé toastovače, na druhej strane  hrejú už vo chvíli, kedy ich zapojíte do elektrickej siete.

Tepelná regulácia

Tepelná regulácia toastovača vám dáva možnosť dohliadnuť si nad priebehom pečenia toastov a ručne ho regulovať. Nie ste tak závislí na úrovni ohrevu, ale môžete si ju sami upravovať. Vďaka tomu teda je možné určiť napríklad to, ako veľmi bude toast prepečený.

Bezpečnostné zatváranie

Bezpečnostné zatváranie zaisťuje, že nedôjde k otvorenie veka behom pečenia toastov. Stačí zaklapnúť zámok a viac nemusíte vôbec riešiť. Navyše, pokiaľ je toast vyšší, práve zaklapnutie zámku zaisťuje, že sa spodná a horná časť toastu spečie k sebe. Pokiaľ by ale veko bolo pootvorené, budú sa obe polovice toastového chleba piecť zvlášť a náplň sa medzi nimi neuzavrie.

Protišmykové nožky

Ďalšou z bezpečnostných prvkov sú protišmykové nožičky, ktoré vám umožňujú zvýšiť stabilitu prístroja a pracovať s ním výrazne bezpečnejšie. Nestane sa vám teda to, že by sa prístroj po kuchynskej linke alebo po stole zošmykol a hrozilo by tým, že spadne a rozbije sa.

back to menu ↑

V akých cenových kategóriách sú toastovače v ponuke?

V závere našich testov vždy sledujeme cenu daného tovaru. Inak to nebude ani pri toastovačoch. Je ale potrebné brať do úvahy, že ceny toastočov nie sú nijak vysoké a preto ani rozpätie medzi nimi nie je tak veľmi výrazné. Najlacnejšie modely sú v ponuke zhruba od 15 eur, ale príliš ich neodporúčame. Nie vždy sa im dá veriť, často sú buď staré, alebo nekvalitné. Omnoho lepšie výsledky dosiahnete v cenovej kategórii okolo 20 eur, kde sa začínajú predávať značky, ako je Sencor, Tefal, alebo napríklad ETA.

  • Toastovače do 20 eur – najlacnejšie prístroje, síce s menším výkonom, bez vymeniteľných platničiek a poväčšine z plastu, ale cena je nízka. Väčšina z nich je teda plastového typu a tvar toastov býva len trojuholníkový.
  • Toastovače od 20 do 40 eur – v tejto kategórii nájdete vychytanejšie a výkonnejšie toastovače. Príkon šplhá cez 800 wattov, často môžete meniť pečúce dosky a niekedy môžete dokonca nastaviť teplotu. Čo sa týka veľkosti, často narazíte aj na prístroje pre viac než dva toasty.
  • Toastovače od 40 eur – v tejto kategórii zoženiete tie najlepšie prístroje. Majú príkon cez 1000 wattov, pekný dizajn, veľkú kapacitu a často sú multifunkčné. Bezpečnosť je vďaka poistke a dobrej izolácii plášťa na vysokej úrovni a ovládanie je prispôsobené tak, aby bol dosiahnutý dokonalý priebeh pečenia toastov.


back to menu ↑

Finálny verdikt

Teraz prišiel čas si ešte raz zrekapitulovať celý výber toastovača a prejsť si to od začiatku do konca. Predovšetkým, určte si, koľko chcete do toastovača investovať, pre koľko osôb by ste radi toasty robili a aké funkcie od neho zhruba očakávate. Potom si vyberte určitú cenovú kategóriu, ktorú si prejdete. Dobré je, pokiaľ viete niečo o danej značke. Odporúčame sa pozrieť na niektorých veľkých hráčom na trhu s toastovačmi, ako je Sencor, ETA, Tefal alebo ECG. Malé a málo známe značky skôr neodporúčame, ich kvalita je vždy svojím spôsobom neistá. Následne môžete prejsť k jednotlivým parametrom toastovačov. Keďže nejde o zložité zariadenia, bude stačiť sa pozrieť na niekoľko hlavných faktorov.

Tým dôležitým je veľkosť toastovača. V zásade máte na výber z prístrojom pre pečenie dvoch toastov naraz (4 trojuholníkových) a štyri toasty naraz (8 trojuholníkových), pokiaľ vám na tom záleží, môžete sledovať aj tvar pečúcich platničiek. Výber nechávame na vás. Dôležitá je taktiež bezpečnosť, komfort a ovládanie (manuálne alebo elektronické), aby pre vás pečenie toastov bolo maximálne príjemné. Strážte si materiál platničiek, ideálny je teflón s antiadhéznym povrchom.Príkon vám potom vraví, ako dlho bude príprava toastu trvať. Z ďalších vecí si ešte môžete všímať dizajn, možnosti údržby alebo napríklad, jak dobre môžete toastovač uskladniť, to sú ale skôr detaily. Teraz už ostáva len zhodnotiť cenu, a pokiaľ pre vás nie je príliš vysoká, potom máte vybraté a môžete byť spokojní.

Sendvičovač finále

back to menu ↑

Niekoľko receptov na dobré toasty

S výberom sme vám pomohli, ale teraz vám ešte dĺžime zopár rad a tipov ohľadom používania toastovača. Začneme tým, čo vás asi bude najskôr zaujímať, a to je pár receptov na dobré toasty.

Moravské toasty

Namažte jednu polovicu toastového chleba maslom a druhú horčicou (plnotučnou, poprípade kremžskou). Na spodnú polku chleba dajte slaninu, poprípade pár koliesok cibule,uhorky, trochu cesnaku, alebo pár koliesok klobásy. Zakryte to plátkom slaniny a druhou polovicou chleba a dajte zapiecť.

Syrové toasty so smotanou

Namažte spodnú polovicu toastového chleba taveným syrom. V miske si pripravte nastrúhaný syr, ktorý vmiešate do smotany. Pridajte trochu grilovacieho korenia,worcesterovej omáčky, dobré sú aj bylinky (bazalka, oregano,…), a nechajte syr nasať chuť. Neskôr ho pridajte na spodnú polovicu chleba a zakryte druhou polovicou, natrenou taveným syrom alebo maslom. Pečte len chvíľu, aby sa syr so smotanou neroztiekol na platničky.

Upečené toasty

Syrovo-šunkové toasty

Zmiešajte do misky osmažené, na kostičky nakrájané plátky šunky, strúhaný syr a trochu smotany. Pridajte bylinky a trochu grilovacieho korenia. Zmes premiešajte, na spodnú polovicu toastového chleba, namazanú taveným syrom, dajte trochu zmesi, prikryte druhou polovicou toastového chleba namazanou tiež taveným syrom a dajte na chvíľu zapiecť.

Toasty Hawai

Spodná polovica toastového chleba sa namaže kečupom, pridá saplátok šunky a na ten sa položí niekoľko kociek ananásu. Posype sa to strúhaným syrom alebo sa prikryje plátkovým syrom a hore sa pridá ďalší plátok šunky. Zakryje sa to druhou polovicou toastového chleba, namaže taveným syrom a dá sa zapiecť.

Beef toasty

Na spodnú polovicu toastového chleba, ktorá je namazaná tatárskou omáčkou, dajte plátok roastbeefu. Na ten pridajte kúsok paradajky, plátok šalátu alebo uhorku nakrájanú na kolieska a pridajte druhý plátok roastbeefu. Prikryte to druhou polovicou toastového chleba, namazanou kečupom a dajte zapiecť.

Salámové toasty

Namažte spodnú polovicu toastového chleba kečupom, pridajte niekoľko plátkov salámy (lovecký saláma, vysočina, gothaj alebo uhorská saláma sú najvhodnejšie), pridajte plátok syra (vhodný je pálivý alebo dobre korenený syr), pár koliesok uhorky, cibule, alebo kúsok papriky a prikryte ďalšími plátkami salámy. Nakoniec prikryte ďalšiu polovicu toastového chleba, ideálne namazanou taveným syrom a dajte zapiecť.

Talianske toasty

Talianske toasty sa pečú len veľmi jemne. Na spodnú polovice, namazanú taveným syrom, položte plátok prosciutta, pár koliesok prírodnej neúdenej mozarelly, kolieska paradajky a môžete prikryť buď šalátovým listom, alebo ďalším plátkom prosciutta. Nakoniec prikryte ďalším plátkom toastového chleba, namazaného maslom a dajte zapiecť.

Diabolské toasty

Diabolské toasty sú vhodné predovšetkým pre mužov. Spodnú polovicu toastu namažte kečupom, pridajte pár koliesok ostrej klobásy, plátok syra a najemno nakrájanú cibuľu a papriku. Pridajte syr a znovu ostrú klobásu a prikryte hornou polovicou toastového chleba, tentokrát potrenou cesnakom. Všetko dokopy tak dajte zapiecť.

Sladké detské toasty

Pre deti sú veľmi vhodné sladké toasty, ktoré im určite budú chutiť. Namažte spodnú časť toastu nutellou, poprípade marmeládou alebo lekvárom, pridajte drvené oriešky, drobné ovocie (plátky banánu, hrozienka, brusnice alebo napríklad kúsky jahôd) a priklopte hornú polovicu toastového chleba, namazanou taktiež nutellou. Potom už len dajte zapiecť, ale určite nie na dlho.

Ako sa starať o toastovač?

Čo sa týka údržby sendvičovačov,ktorú sme už v teste raz spomenuli, dôjde k tomu väčšinou hneď po večeri, keď prístroj vychladne. Pokiaľ ide o údržbu plášťa, nie je žiadny problém, stačí ho očistiť handrou alebo hubkou a v prípade nerezu je potrebné prístroj vyleštiť. Horšie je to s platničkami. Najslabším miestom bývajú totiž práve pečúce dosky. Tie sa jednak mažú olejom, aby sa toasty nepripekali, jednak na ne vyteká syr alebo sa tam môže pripiecť kúsok chleba. Pokiaľ nie sú umývateľné v myčke, je potreba sa o ne starať manuálne.

Pravidlo číslo jedna, určite najdôležitejšie, znie: nečistoty nikdy nezoškrabujte nožom alebo vidličkou, vždy používajte drevené nástroje. Kov totiž narušuje tenkú a krehkú povrchovú vrstvičku teflónu a platničky by sa časom zničili. Teflón by zostával prilepený na toastoch, odkryté miesta by korodovali a toasty by sa ne pripekali. Nie je vhodné používať iné chemické látky, než teplú vodu a saponát. Agresívna chémia je na teflón veľmi nevhodná. Stačí zoškrabať pripečené zvyšky jedla dreveným nástrojom, napríklad vareškou, saponátom omyť platničky a vodou a nakoniec ich opláchnuť.

Tým sme problematiku toastov prebrali zo všetkých strán. Nenapadá nás už nič, čo by sme vám ešte povedali, takže vám na záver prajeme veľa šťastia pri príprave chutných toastov, veľa spokojných hosťov a dobrú chuť.

Toastovače
Ohodnoťte článok